LG KG800 review

Aangekondigd als de aanval van LG op de Nederlandse markt en het nieuwe concept van de afgelopen weken en de komende maanden. Zo is de nieuwe LG KG800 de afgelopen weken omschreven door vele kanten en berust deze ook op de waarheid die LG wil uitdragen.

De KG800 laat zien waar LG tot in staat is.

Eén van de meest opzienbarende introducties van de afgelopen weken en nu duidelijk aanwezig overal in Nederland. Nee, LG trekt hard aan met een groot aantal nieuwe producten en elke maand een nieuwe introductie van een Chocolate model die binnen de reeks van de KG800 past. Tot aan Oktober dit jaar zullen er nog zeker vier modellen volgen.

De LG KG800 is aangekondigd net na Cebit 2006 afgelopen maart en zal door geheel Europa verkrijgbaar zijn. Zijn directe tegenhanger is de Samsung E900 en een aantal andere nieuwe modellen van LG. Het is gelijk duidelijk waarom. Beide gebruiken namelijk een touchpad waarbij fysieke toetsen niet meer aanwezig zijn. Daarover later meer! De KG800 en E900 worden in het onderdeel Extra verder vergeleken. Men kan onderaan deze pagina direct doorklikken naar pagina vier voor de complete vergelijking.

· Het toestel zelf
· Oplader
· Batterij (800 MAh)
· Opbergtasje
· Schoonmaakattribuut
· Datakabel
· Stereo headset met afstandbediening
· Nederlandse handleiding
· Snelstart handleiding in Duits, Nederlands en Engels
· CD ROM met Engels PC Suite
· Overige documenten

De doos wil net zoals het toestel wat uitstralen en dat merkt men zodra alles geopend wordt. De gehele doos is gemaakt van allerlei speciale materialen en niet van standaard karton. De verdeling in de doos is netjes en alles is goed afgedekt zodat het toestel direct zichtbaar wordt wanneer men het pakket opent.

Naarmate het uitgepakt wordt, verbaasd men zich over de inhoud. Een groot aantal dingen zijn vrij standaard, zoals de datakabel met USB aansluiting en het mooie opbergtasje. Andere onderdelen zoals de headset zijn meer de moeite waard om door te nemen. Deze bestaat namelijk uit twee delen, waardoor een eigen headset ook gebruikt kan worden. De headset werkt op dezelfde manier als die van de W810i, maar is rijker uitgerust. In totaal zijn er vier toetsen aanwezig voor het bedienen van de MP3 speler/toestel, een hold toets om de afstandsbediening te blokkeren, volume toets en een klip om het geheel aan de kleding te bevestigen. De kwaliteit van de headset is redelijk tot goed. De headset van Sony Ericsson en Samsung klinken beter.

Een ander onderdeel van het accessoires pakket is de handleiding die zeer duidelijk is met gebruik van verschillende kleuren. Het boekje is vele malen beter dan een handleiding van Motorola of Samsung en vertelt ook echt welke functies in het toestel aanwezig zijn.

Plus- en minpunten LG KG800

  • Afmetingen
  • Gewicht
  • Accessoirepakket
  • MP3 speler kwaliteit
  • Stijlvol uiterlijk
  • Profielen aanwezig
  • Matige camera
  • Redelijk scherm
  • Bedieningsgemak
  • Geen geheugenkaartslot
  • Geen handsfree functie
  • Onduidelijkheid rond het synchroniseren
  • MP3 speler niet te minimaliseren
  • Geen video MMS

Wat zit er bij het toestel?

Qua pakket was er al de ervaring met LG vanuit de P7200. De werkelijk wonderschone doos bevat een aantal zeer speciale accessoires:

Als laatste mag het schoonmaakattribuut niet ontbreken. Een ander woord is simpelweg niet gevonden, omdat het iets totaal nieuws is. Men bevestigt het aan het toestel zelf en kan dan door middel van de zachte onderkant het gehele toestel schoon maken van vette vingers. Men hoeft geen T-shirt of theedoek te pakken. Nee, men gebruikt het schoonmaakattribuut. Een ultieme toevoeging aan een dergelijk schitterend pakket. Het gevoel van de Chocolate phone komt de gebruiker al direct tegemoet wanneer de doos geopend wordt.

Uiterlijk

Deze keer geen kopieën of andere namaak! LG brengt iets unieks en dat mag ook een keer gezegd worden. De KG800 brengt een statement en een stukje vernieuwing naar de markt die nog niet eerder getoond werd door de Koreaanse fabrikant. Als men het toestel ergens neerlegt dan ligt er ook wat; een gevoel, een stukje passie die niet beschreven kan worden, maar wat past bij wat men als persoon wil uitdragen.

Het verdere uiterlijk laat dat alleen maar zien. De LG is vele malen meer minimalistisch dan de E900. Deze heeft nog een standaard centrale toets op het toetsenbord zitten. Bij de LG bedient men alles via het touchpad. Daardoor ligt er een klein, zwart en plat toestel op een bureau, stoel of tafel. Iets mysterieus dat pas aangaat wanneer het openschuift. Op het eerste gezicht dus geen telefoon en dat is de E900 van Samsung veel meer.

Het toestel is met zijn afmetingen van 95 x 48 x 15 mm net wat breder en dunner dan de E900. De E900 komt wat compacter over door zijn slankere lijn. Verder is het gewicht van de KG800 ook in het voordeel van de LG telg ten opzichte van de E900. De KG800 weegt 83 gram, de E900 93 gram. Vergelijkt men het toestel verder met andere modellen dan is duidelijk dat de KG800 momenteel één van de kleinste en dunste toestellen is op de markt.

Zoals altijd wordt er langs het complete toestel gelopen om te kijken wat het omhanden heeft. Aan de voorzijde van het toestel vindt men in de gesloten toestand het beeldscherm met daaronder een 4-richting bedieningstoets. Verder zijn er nog vier soft keys opgenomen. Het speciale van deze soft keys en de centrale toets is dat deze niet fysiek aanwezig zijn. Er zijn dus geen echte knoppen waar men op drukt. De toetsen zijn aanraakgevoelig en worden ook wel het touchpad van dit toestel genoemd.

Wanneer de schuif geopend wordt zullen de toetsen zichtbaar worden. Door nu met de vinger die plek aan te raken zal een functie gestart worden. Men drukt dus niet fysiek een toets in zoals op het toetsenbord van het toestel. De bediening is even wennen, maar werkt erg mooi en is wel erg gevoelig. Bij de minste aanraking zal er al een functie gestart worden. Het kan een nadeel zijn dat de centrale toets niet aanraakgevoelig is. Dit zorgt namelijk voor een langzamere bediening door het menu.

De E900 gebruikt een gelijkwaardig systeem, waarbij de centrale toets gewoon fysiek aanwezig is. Dit levert een snellere bediening door het menu op. Ook zijn er speciale MP3 sneltoetsen op het toetsenbord te vinden, die ingeschakeld worden wanneer men de MP3 speler inschakelt is. De LG heeft dit niet, maar heeft wel in de headset een afstandsbediening zitten.

Nadat de schuif geopend is, is het toetsenbord zichtbaar. Geen touchpad, maar een gewoon toetsenbord dat goed te bedienen valt. De kleuren gebruikt op het toetsenbord zijn aardig en geven net dat extra aan het toestel wat het nodig heeft.

Op de zijkanten van het toestel zijn vrij weinig onderdelen opgenomen. Aan de linkerkant alleen volumetoetsen en aan de rechterkant een poort voor de datakabel, lader en headset, een directe MP3/camera toets en de aan/uit toets. Deze toets moet men ook gebruiken om bepaalde functies af te sluiten en dat is niet bepaald handig te noemen. Daarover later meer!

De gehele bouwkwaliteit van het toestel is goed te noemen. De slider voelt sterk aan en zal niet direct problemen geven. Ook hoort men nergens een kraakje in de cover. Allemaal is netjes voor elkaar. Daarbij moet wel gezegd worden dat het toestel erg snel vies wordt en dat krassen snel op de cover ontstaan.

Het toestel is minimalistisch opgezet. Men ziet het en voelt het door het hele model heen. Er ligt een statement op een bureau, tafel of stoel. Absoluut een mooi stukje ontwerp dat eigenlijk amper op een foutje te betrappen valt. Het bedieningsgemak is daarin een tweede, want een fysieke centrale toets was eenvoudiger geweest en ook het steeds beroeren van de aan/uit toets om bepaalde functies af te sluiten is niet direct handig.

Uithoudingsvermogen

De batterij in de KG800 is redelijk. Een dag of drie is haalbaar zonder enig probleem. Voordelen hiervan zijn het feit dat het toestel qua scherm weinig vraagt en dat er geen functies als UMTS aanboord zijn, maar daarbij moet worden aangetekend dat als men echt functies als Bluetooth en camera veel gebruikt het ineens erg hard kan gaan. De E900 echter houdt het langer vol en geeft ook duidelijker aan wanneer het zo ver is dat er weer geladen moet worden. Bij de LG heeft men vaak niet door dat het toestel leeg is, want de verlichting gaat uit zichzelf uit naar enkele seconden en blijft uit!

Het opladen van de KG800 duurt wel wat lang. Er werd een tijd van meer dan tweeënhalf uur gemeten en dat had wat minder gemogen.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn geen grote problemen ondervonden. Gesprekken komen redelijk door en ook inkomende gesprekken klinken goed. De kwaliteit is best redelijk, maar niet wat menig gebruiker gewend is van Nokia, Samsung of Sony Ericsson. Samsung scoorde met de E900 vele malen beter. De gesprekken klinken wat dof en ver weg en wanneer de gebruiker al eerder gewerkt heeft met de genoemde merken dan zal dit gelijk opvallen.

Een handsfree functie is niet aanwezig, terwijl de MP3 speler wel via de speaker gebruikt kan worden. Echt een mispeer eerste klas van LG. Dit kan simpelweg niet meer in de huidige markt van nu. Een handsfree functie is in een dergelijk model een must. Iets dat Samsung begrijpt met de E900.

Gespreksoverzichten zijn direct op te vragen in het hoofdmenu, idem aan de profielen. De gehele lijst voldoet en toont alle informatie die nodig is. Geen extra aanmerkingen kunnen hierop worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor de profielen die opgeroepen kunnen worden via de sneltoetsen op het toetsenbord.

Het toestel ondersteunt tot 64-toons polyfone beltonen, die prima klinken en dat is te horen wanneer de meegeleverde de beltonen afgespeeld worden. Onder de ongeveer 20 meegeleverde beltonen bevinden zich aardige beltonen en kunnen er MP3 beltonen worden ingesteld op het toestel. Deze kan men oversturen via een Bluetooth verbinding.

Over de overige functies zijn er geen aanmerkingen. De trilfunctie doet zijn werk naar behoren. Voice dailing is niet aanwezig in de KG800, maar wordt ook niet direct gemist.

Beeldscherm

Het gebruikte scherm in de KG800 is een 260.000 kleuren TFT scherm dat vooral uitblinkt in de mate waarin het omgaat met het verbruiken van de batterijcapaciteit. Het scherm is qua kwaliteit niet te vergelijken met die van Samsung. De helderheid van de E900 is namelijk zo veel beter dan de KG800 dat de LG telg er simpelweg zielig bij ligt.

De gebruikte resolutie op het scherm is 176 x 220 pixels en dat is tevens kleiner van de Samsung telg die een QVGA resolutie gebruikt. Aanpassingen aan de instellingen van het scherm zijn er meer dan in de P7200. Er is nu ook de mogelijkheid tot het instellen van helderheid of het gebruikte contrast. Verder kan de achtergrond voor het scherm en de tijd dat het scherm moet uitschakelen ingesteld worden.

Menu

Het menu en het uiterlijk daarvan zijn niet de meest sterke punten van het toestel. De diverse onderdelen vindt men snel, maar het ziet er niet uit. De pixelige en vage iconen stralen totaal geen duidelijkheid uit. Samsung laat bijvoorbeeld zien dat dit vele malen beter kan.

Wanneer de slide geopend wordt ziet men als eerste de tijdsindicatie, ontvangststerkte, batterijstatus, al dan niet ingeschakelde Bluetooth, de datumindicatie en de providernaam. Verder zijn de achtergrond zichtbaar en de functies achter de soft keys. Door één van de speciale toetsen op het toetsenbord aan te raken wordt een snelmenu geopend waarin bepaalde functies gestart kunnen worden of voor een profiel gekozen kan worden. Opent de gebruiker het menu dan worden negen iconen zichtbaar in een 3x3 raster. De diverse functies kunnen worden geselecteerd met het de numerieke toetsen op het toetsenbord.

De gehele bediening van het menu via de soft keys onder het toetsenbord kan niet als handig worden omschreven. Het is namelijk zo dat er niet direct een terug functie op het toetsenbord aanwezig is. Ook tijdens het ophangen van een gesprek komt dit voor. Men kan wel de schuif naar beneden doen, maar wanneer men in het menu nog iets wil nazoeken is het ophangen van een gesprek via de soft keys niet mogelijk. Men zal aan de zijkant toestel regelmatig de aan/uit toets gebruiken. En dat is onlogisch de eerste paar keren dat het toestel gebruikt wordt. Men is echt opzoek hoe men een gesprek beëindigt of een functie zoals de MP3 speler stopt.

Samsung heeft dit beter voor elkaar met zijn E900 en de manier waarop via de soft keys onder het scherm bepaalde functies geselecteerd kunnen worden. Er zijn echte toetsen bedoeld om een gesprek te beëindigen en een functie te stoppen. Men hoeft daarvoor niet de aan/uit toets te gebruiken.

In het toestel zijn niet echt thema’s aanwezig. Het zijn meer kleurstijlen, die de kleur van de interface alleen maar veranderen. Dit en de hele opbouw met alle functionaliteiten heeft wat weg van wat Samsung doet met zijn menu al zijn daarbij de iconen en opmaak vele malen beter.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de KG800 bestaat uit de standaard functionaliteit die men mag verwachten van een toestel van dit kaliber. Alle opties zijn aanwezig, zoals het verdelen van contacten onder groepen, het kopiëren van nummers tussen de SIM en het toestel, verzenden van contacten en ook het wijzigen van de weergave.

Per contactpersoon kan aardig wat informatie worden opgeslagen, namelijk: Voornaam, Achternaam, Mobiel nummer, Nummer thuis, Nummer werk, E-mail adres en de beltoon voor het inkomende gesprek of het inkomende bericht. Het is jammer dat het niet mogelijk is een adres op te slaan op de LG. Samsung heeft hier ook last van en het is gewoon een enorm gemis.

In totaal kan een gebruiker 1000 nummers opslaan op het toestel, kunnen service nummers worden bekeken onder contacten en is het mogelijk speciale afbeeldingen toe te voegen aan een contactpersoon. Op de screenshots is goed te zien dat er een aantal standaard afbeeldingen worden meegeleverd die er een beetje kinderachtig uitzien, dat had wat mooier gemogen. Het geeft aan hoe het menu qua iconen is opgebouwd, niet echt aansprekend.

Messaging

Messaging is bij de nieuwe LG modellen wellicht niet één van de hoogste prioriteiten. De gewenste functies zijn wel aanwezig, zoals EMS, SMS en MMS, maar ook de ondersteuning voor E-mail ontbreekt niet. Een instant messaging client vindt men als gebruiker niet terug in het toestel.

SMS berichten kunnen verzonden worden aan meerdere personen tegelijk en men kan een aaneengeschakeld bericht versturen tot 1600 tekens. Er worden sjablonen meegeleverd in het toestel en kunnen tijdens het opmaken van een bericht nog worden toegevoegd. Het invoegen van tekst gaat goed met T9 en ook met de standaard invoermethode. Een nadeel is dat men met de standaard invoermethode regelmatig moeite heeft als het gaat om het invoeren van hoofdletters. Het kiezen tussen wel of geen hoofdletters heeft tot gevolg dat de gebruiker meestal in de T9 functie beland. Niet echt handig die manier waarop de #-toets dient als selectie voor de invoermethode.

Over MMS berichten kan niet anders dan gelijkwaardig worden gesproken. Het toestel verstuurt doodeenvoudig MMS berichten met afbeeldingen, geluiden en andere data erin. Het toepassen van meerdere slides en andere opties is eenvoudig door te voeren.

In de instellingen kan men verder het afleverrapport ingesteld worden naast een groot aantal andere opties. Tevens kunnen in totaal 150 SMS berichten (wat aan de lage kant) en 100 MMS berichten opgeslagen worden op het toestel. De E900 kan er 200 opslaan en video MMS is in de KG800 niet aanwezig en dat zijn duidelijke verschillen in het voordeel van de Samsung telg.

Connectivity

Qua connectiviteit geen slecht woord over de LG KG800, op één ding na. Alle mogelijke opties zijn aan boord op UMTS en infrarood na, maar vooral voor het eerste moet naar eind dit jaar worden gekeken. LG zal namelijk met een logisch vervolg komen op dit model en dan met ingebouwde UMTS mogelijkheid. Dat is niet meer dan logisch.

De aanwezige Bluetooth werkt en verzend data op een juiste manier. Het is helaas niet mogelijk gebleken JAVA installatie bestanden (JAR of JAD) te versturen via Bluetooth. Deze moesten worden gedownload via de browser, maar het daarna uploaden van de scores was opnieuw niet mogelijk. Vreemde zaak!

Net zo vreemd als het feit dat de complete interface van het Bluetooth onderdeel een exacte kopie is van die van Samsung. Alles ziet er exact hetzelfde uit en de manier waarop de opties getoond worden evenzeer.

LG levert een datakabel en PC Suite mee dat zeer netjes is. Alle mogelijkheden van de PC Suite zijn voldoende en wat men mag verwachten. Dit geldt ook voor de modem optie die in het menu geactiveerd kan worden. Er zijn alleen wat rare LG kronkels in het toestel gebouwd waardoor menig persoon het niet voor elkaar kreeg om data te synchroniseren.

De KG800 werkt namelijk standaard als USB massa opslag en wanneer men wil gaan synchroniseren zal de modem moeten worden ingeschakeld. Dit is enorm vreemd, want het toestel zou namelijk tijdens na het aansluiten van de datakabel zelf een optiemenu moeten geven waarbinnen men voor de modem of massopslag kan kiezen. Andere modellen van onder andere Sony Ericsson en Nokia werken op deze manier. Bij Samsung is het zelfs zo dat het toestel beide modi tegelijk ondersteunt. Dit is zelfs nog mooier.

Geheugen

Standaard is in het toestel een geheugen aanwezig van 132 MB dat dynamisch is verdeeld over diverse applicaties en onderdelen in het toestel. 128 MB is bedoeld voor het multimedia gedeelte in het toestel en 4 MB voor de overige applicaties in het toestel. Men kan de geheugenstatus van een groot aantal onderdelen overal opvragen in de betreffende programma’s.

Een geheugenkaart is in het toestel niet aanwezig. Men kan dus maar maximaal tot 128 MB aan muziek op het toestel zetten en dat is ronduit weinig. De E900 biedt wel uitbreiding met een geheugenkaart en daarbij kan men veel meer muziek kwijt op dit toestel. LG had simpelweg een geheugenkaartslot moeten inbouwen, want nu zullen vele melen de keuze maken voor de E900 wanneer het gaat om het opslaan van muziek en andere data.

Camera

Geen 2.0 megapixel camera zoals in de E900 van Samsung of bijvoorbeeld de Sony Ericsson W810i. Nee, men moet het doen met een heel magere 1.3 megapixel camera. De kwaliteit van de camera is daarnaast ook nog eens niet al te best. De camera is zeker niet het sterkste punt van het toestel.

Het starten van de camera gebeurt door de menuoptie of de functietoets aan de zijkant te selecteren. De camera start daarna redelijk snel en de foto’s worden ook redelijk snel gemaakt en opslagen. De camera lijkt wat sneller te reageren dan bij Samsung, maar nog niet zo snel als andere merken. Men moet echt wachten af en toe voordat de foto opgeslagen wordt en dat kan irritant worden wanneer meerdere foto’s gemaakt moeten worden.

De mogelijkheden van de camera zijn uitgebreid. Er worden vijf resoluties meegeleverd in het toestel (1280 x 960, 640 x 480, 320 x 240, 176 x 220 en 72 x 72 pixels), er kan gekozen worden uit drie kwaliteiten (Superfijn, fijn en normaal), er is een schemerstand en portretstand, men kan continue foto’s nemen ook wel multishot genoemd, de helderheid heeft vijf stappen, er zijn vier beeldeffecten (normaal, sepia, monochroom en negatief) en er is een zelfontspanner. Ook is er een witbalans met de opties auto, bewolkt, gloeiend, lichtgevend en daglicht en kan er worden ingezoomd bij de lagere resoluties.

De flitser is beter dan bij de P7200. Het lampje naast de camera geeft voldoende licht om op enkele meters de foto te verlichten. De helderheid van het lampje is niet zo sterk als die van Samsung. Deze is sterker en reikt net wat verder.

De video heeft een redelijke kwaliteit en de gebruiker kan de flitser inschakelen en inzoomen tijdens het filmen. De aanwezige resoluties zijn 176 x 144 en 128 x 96 pixels. Alle opties die gebruikt worden voor de standaard camera zijn ook aanwezig bij de videocamera met de extra kanttekening dat de video-opnametijd ingesteld kan worden tussen 1 minuut, 5 minuten, 30 minuten, 90 minuten of onbeperkt.

De video’s zijn naast de foto’s opnieuw mager van kwaliteit. De E900 scoort hier hoger op. Deze schiet namelijk video in een erg hoge kwaliteit met een resolutie van 352 x 288 pixels.

Nadat de video’s en afbeeldingen zijn opgeslagen kan de gebruiker deze bekijken in een lijstweergave in het onderdeel Mijn bestanden. Daar worden naast de afbeeldingen en video’s ook de geluiden en tekstsjablonen opgeslagen en kan men de games beheren.

De afbeeldingen kunnen in het fotoalbum worden aangepast. Ze kunnen van naam worden veranderd, ze kunnen worden verzonden via Bluetooth of worden gewist. Een volledige afbeeldingseditor is niet aanwezig. Deze heeft de Samsung wel weer.

Concluderend kan gezegd worden dat de camera in de KG800 het minste onderdeel is van het gehele toestel. De camera is zwak op alle vlakken en realiseert foto’s waar men niet echt vrolijk van wordt. De flitser reikt wel aardig en ook de aanwezigheid van een nachtmodus is netjes. Maar daar houdt het dan verder op, hetzelfde geldt voor de video-opnamefunctie die aanwezig is in het toestel.

Aanwezige programma’s

Qua programma’s blinkt de KG800 niet uit, maar doet ook niet tekort. Bijna alle punten die worden verwacht in een dergelijk toestel zijn aanwezig. Een wereldtijd applicatie, valuta converter, spraakrecorder of herinneringenlijst ontbreken niet.

De aanwezige agenda is meer een kalender waarin notities kunnen worden opgeslagen als is deze wel te synchroniseren. De kalender kan worden bekeken in maand en dagweergave en kan een redelijke hoeveelheid informatie invoeren.

De browser in het toestel is een simpele WAP browser. Er kunnen geen XHTML of internet pagina’s mee worden geopend. Dat is voor personen die veel data willen downloaden of bepaalde pagina’s willen bekijken wel een nadeel, verder doet de browser zijn werk naar behoren en ondersteunt het het WAP 2.0 protocol.

De aanwezige MP3 speler is één van de punten in het toestel die zeker goed zijn uitgewerkt. Een equalizer met een aantal vooraf ingestelde opties is aanwezig net zoals de optie te kiezen uit drie verschillende visuele achtergrondeffecten die op het scherm zichtbaar zijn tijdens het afspelen van de MP3 bestanden.

De kwaliteit van de headset is redelijk, niet zo goed als die van Sony Ericsson en de mono speaker klinkt lang niet slecht. De E900 kan vele malen harder en klinkt ook iets zuiverder. Nee, de gebruiker moet gewoon de headset ophouden. Het bedienen van de MP3 speler via die headset gaat goed en simpel, net zoals via de toetsen op de voorkant van het toestel.

De MP3 speler klinkt ook beter dan die in de E900. Dit komt vooral door de toegepaste MP3 speler software, niet zo zeer de headset. Al heeft de headset wel een uitgebreide afstandsbediening in zich en dat is netjes. Helaas kan de MP3 speler niet in de achtergrond gezet worden (ook wel minimaliseren genoemd). Dus het tegelijk schrijven van een SMS bericht en het luisteren van muziek is in de LG niet mogelijk. Absoluut een punt van kritiek waar men bij LG een oplossing voor zal moeten vinden.

De laatste optie is het onderdeel SIM diensten dat in het menu wordt weergegeven wanneer de SIM kaart dit ondersteund.

Games

Qua games is de KG800 niet rijkelijk bedeeld. Er wordt namelijk maar één games meegeleverd en dat is Sudoku.

Extra's

Natuurlijk mag een vergelijking tussen de KG800 en de E900 niet ontbreken. Beide modellen die als unieke eigenschap een touchpad hebben worden hier naast elkaar gelegd en vergeleken op een aantal punten.

Samsung bracht in Europa tijdens Cebit 2006 als eerste de E900 ten tonelen. Het toestel dat werd geacht de eerste te zijn met een dergelijke functionaliteit trok veel bekijks van de bezoekers van deze beurs. De toetsen werkte nog niet direct optimaal, maar door wat fine-tuning is de Samsung telg nu wel een genot om te gebruiken.

LG bracht twee weken later zijn KG800 in de openheid. Men meldde erbij dat dit het eerste toestel op de Europese markt was die dit touchpad bij zich zou dragen. Qua introductie had LG niet gelijk, wel qua leverdatum. De LG heeft namelijk als eerste de markt bereikt en stamt af een model dat geleverd wordt door het merk Cyon. Dit is het mobiele merk van LG in Korea. Daar is een dergelijk model al eind vorig jaar getoond, dus LG kan met recht zeggen dat zij de eerste waren met een dergelijke functionaliteit.

Hoe werkt dat touchpad nu eigenlijk? Op de voorkant van elk toestel zijn soft keys opgenomen. Het speciale van deze soft keys is dat deze niet fysiek aanwezig zijn. Er zijn dus geen echte knoppen waar men op drukt. De toetsen zijn aanraakgevoelig en worden ook wel het touchpad van het toestel genoemd.

Wanneer de schuif van bijvoorbeeld de E900 geopend wordt zullen de toetsen zichtbaar worden. De verlichting achter elke toets die op dat moment gebruikt kan worden zal oplichten. Door nu met de vinger die plek aan te raken zal een functie gestart worden. Men drukt dus niet fysiek een toets in zoals op het toetsenbord van het toestel. De bediening is even wennen, maar werkt erg mooi en is wel erg gevoelig. Bij de minste aanraking zal er al een functie gestart worden. Het is dan ook een voordeel dat de centrale toets niet aanraakgevoelig is bij de E900. Dit zorgt voor een snellere bediening door het menu.

De LG KG800 gebruikt een gelijkwaardig systeem, maar hierbij is de centrale toets juist wel aanraakgevoelig. Tevens is de indeling van het toetsenbord anders, waardoor de KG800 lastiger te bedienen valt. De achtergrondverlichting van de LG telg is rood en dat geeft net dat extra mee aan het toestel. Het staat vele malen mooier dan het wit van de E900.

De E900 heeft naast de standaard soft keys, drie speciale soft keys die alleen aangaan wanneer men de MP3 speler gebruikt. Een nummer starten of naar een nummer zoeken is mogelijk via deze toetsen. De LG heeft niet dergelijke specifieke toetsen voor de MP3 speler.

Kijkt men naar beide modellen dan valt op dat qua uiterlijk beide niet erg veel verschillen. De insteek is hetzelfde, alleen de LG is wat breder en dunner dan de E900 en is daarnaast ook een flink stuk lichter. De keuze tussen beide qua uiterlijk gaat in de meeste gevallen uit nar de LG. Men vindt deze stijlvoller en er strakker uitzien. Daarbij moet wel worden aangetekend dat bij bepaalde personen de voorkeur uitgaat naar de centrale toets van E900. Er kan sneller door het menu worden genavigeerd.

In de doos van beide vindt men een groot aantal accessoires. De E900 biedt naast de lader; een headset en een datakabel + software. De LG KG800 heeft veel meer te bieden. Het toestel heeft allerlei accessoires zoals een schoonmaakattribuut voor het schoonmaken van het toestel, een headset met afstandsbediening en 3.5 mm poort, een tasje, lader en datakabel + software. De LG wint van de E900 op de inhoud van de doos.

Om het verhaal niet al te lang te maken worden een aantal punten snel doorgelopen tussen beide. De belkwaliteit van de LG en Samsung ontlopen elkaar niet veel, maar wanneer men dit echt gaat testen scoort de Samsung beter. Het gesprek klinkt minder dof en helderder. Ook de headset van de Samsung klinkt tijdens een gesprek beter. Een handsfree functie is alleen aanwezig op de Samsung. Een flinke misser van LG.

Het scherm van beide is ook een punt dat aangemerkt moet worden. De Samsung heeft een 262.000 kleuren QVGA scherm en de LG een 262.000 kleuren scherm met een resolutie van 176 x 220 pixels. Het scherm van de LG is dus kleiner dan de E900 qua resolutie. Maar niet fysiek, want daar scoort de LG weer hoger al scheelt het niet veel. De helderheid en afleesbaarheid van de E900 is beter dan de LG. Deze scoort daarop wel hoog, maar wanneer men onder een hoek naar het scherm kijkt dan wordt echt duidelijk welke de betere is.

Qua menu en bedieningsgemak ontlopen de twee elkaar opnieuw niet veel. De Samsung is wat simpeler te bedienen. De toetsen zitten waar men ze verwacht. Bij de LG is men altijd even op zoek naar de juiste plek. Het touchpad is niet zo logisch ingedeeld als de Samsung en men moet regelmatig de aan/uit toets gebruiken om bepaalde functies af te sluiten. Het vraagt allemaal net wat meer gewenning.

Messaging is bij beide goed voor elkaar. Het invoeren van tekst gaat goed en zonder moeite. De instellingen zijn net wat anders en wanneer men één van beide merken gewend is dan zal men daarmee weinig moeite hebben. De LG kan helaas maar 150 SMS berichten opslaan, de Samsung 50 meer.

Op connectiviteitsgebied scoren beide voldoende. Massaopslag via de USB poort wordt door allebei ondersteund en ook de Bluetooth doet zijn werk naar behoren. Aangaande het geheugen valt wel wat op te merken. De LG heeft maximaal 128 MB intern geheugen meegekregen. Dat is niet uitbreidbaar, helaas. De E900 heeft echter een MicroSD geheugenkaartslot. Men kan dus meer muziek kwijt in de Samsung.

Wanneer al deze muziek op het toestel geplaatst is kan deze afspeelt worden. De voorkeur gaat hier uit naar de LG. De speler die helaas niet in de achtergrond gezet kan worden klinkt simpelweg beter. Ook de equalizer heeft meer opties en de headset heeft een afstandsbediening en 3.5 mm poort. De speaker is daarnaast niet zo schreeuwerig als de E900. Qua MP3 speler scoort de LG telg hoger.

Andere onderdelen van het toestel die niet vergeten moeten worden zijn de camera en de batterijtijd. De E900 si met zijn fantastische 2.0 mpixel camera geen partij voor de LG die het enkel moet doen met een 1.3 mpixel camera. Ook de videocamera is in de E900 beter. De resolutie waarin opgenomen wordt is hoger en ook de opties zijn uitgebreider. De batterijtijd van beide modellen is opnieuw in het voordeel van de Samsung. Deze houdt het zo vier dagen vol. De KG800 houdt het hoogstens drie dagen vol. Het opladen kost de LG ook nog eens 2.5 uur.

Trekt men nu uit dit geheel een conclusie dan mag het duidelijk zijn dat beide modellen elkaar niet veel ontlopen. Vooral het accessoire pakket, de betere MP3 speler, de headset met afstandsbediening en 3.5 mm poort en het stijlvolle uiterlijk van de KG800 zijn de sterke troeven van deze Koreaan. Daartegenover zet de E900 een fantastische 2.0 Mpixel camera, een betere belkwaliteit, een extern geheugenkaartslot, handsfree functie, een scherm met een hogere resolutie, aanwezigheid van flight mode en de mogelijkheid stereo Bluetooth headsets te gebruiken.

Gaat men voor het uiterlijk dan is de keuze voor de LG wellicht te rechtvaardigen. Ook wanneer men maar een kleine hoeveelheid nummers wil opslaan op de interne schijf van 128 MB en de betere MP3 speler wil gebruiken. Gaat men echt alleen voor de specificaties en zoekt men een toestel dat een sublieme camera heeft, handsfree functie en de mogelijkheid stereo Bluetooth headsets te gebruiken dan is de E900 de keuze.

De E900 wint het gevecht op punten van de LG, maar zet men beide modellen naast elkaar in een schoonheidswedstrijd dan wint de LG met een flinke voorsprong.

Conclusie

Aan het einde van de review wordt altijd een conclusie getrokken over wat er sterk en minder sterk is aan een toestel. Dat is bij de review van de KG800 natuurlijk niet anders.

Als eerste valt natuurlijk op dat ten opzichte van de E900 er duidelijk verschillen zijn. Deze zullen zijn uitwerking hebben op de prijs van het nieuwe model dat is niet meer dan duidelijk. Maar wanneer beide aangeboden worden voor een prijs die niet teveel uit elkaar loopt dan spelen de plus- en minpunten zeker mee.

Vooral de minpunten, want de LG KG800 heeft een ronduit matige camera waar amper een goede foto uitrolt. Het scherm mag er wel zijn, maar in vergelijking met de E900 kan het zijn mannetje niet staan. Ook de afwezigheid van een geheugenkaartslot en handsfree functie laat zich gelden. Deze punten moeten echt worden opgepakt in de toekomst.

De onduidelijkheid rond het synchroniseren is iets dat Samsung ooit ook had, maar goed heeft opgepakt. LG is nu aan de beurt om dit te verbeteren. Hetzelfde geldt voor het feit dat men de MP3 speler niet kan minimaliseren en dat video MMS niet mogelijk is.

Het punt dat waarschijnlijk hetzelfde zal blijven binnen de Chocolate lijn is de manier waarop men het toestel moet bedienen. Het werkt allemaal niet zo logisch. Het gebruik van de aan/uit toets is niet iets wat men verwacht te doen en de eerste paar keren is het echt zoeken naar een aantal standaard opties. Programma’s sluiten en gesprekken ophangen zonder de schuif te sluiten vraagt enorm wat gewenning.

Kijkt men dan verder door de pluspunten dan valt natuurlijk direct op dat het toestel kleiner en lichter is dan de E900. Het toestel biedt een fantastisch accessoirepakket aan in een doos waar Samsung nog maar eens goed naar moet kijken. De E900 wordt namelijk in de standaard kartonnen doos geleverd.

De MP3 speler kwaliteit van beide modellen is goed te noemen, maar de KG800 scoort net wat beter dan de E900 op deze kwaliteit. Het klinkt net allemaal wat lekkerder en de equalizer werkt beter. Ook de aanwezigheid van profielen mag als een pluspunt worden gezien.

Maar welke kiest men nu uiteindelijk? Is het uiterlijk hetgene wat naar voren moet komen of kijkt men naar de aanwezige specificaties? De keuze is aan de gebruiker, want wij kunnen het niet maken. De beste omschrijving is al gegeven en wordt hier opnieuw herhaald:

De E900 wint het gevecht op punten van de LG, maar zet men beide modellen naast elkaar in een schoonheidswedstrijd dan wint de LG met een flinke voorsprong.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG KG800 review