LG GW620 review

De LG In Touch GW620 is het eerste Android toestel van LG en wordt vooral in de markt gezet als een social networking telefoon. Het toestel heeft een volwaardig QWERTY toetsenbord, 3 inch touchscreen, WiFi, GPS plus kompas en een 5 megapixel camera.

En in combinatie met Android Market zorgt dit ervoor dat je de telefoon volledig naar eigen wens kunt personaliseren.

Verder heeft de Koreaanse fabrikant een eigen schil voor Android 1.5 ontwikkeld, die ze het S Class UI voor Android noemen. Ook heeft LG een eigen service om je sociale netwerken te beheren in het leven geroepen, te weten de Social Networking Service oftewel SNS. De grootste concurrenten van het toestel zijn de Motorola Milestone en de T-Mobile G1

Plus- en minpunten LG GW620

  • Compact toestel
  • Fijn QWERTY toetsenbord
  • Prima uithoudingsvermogen
  • Verouderde Android versie
  • Resistief touchscreen

Wat zit er bij het toestel?

De compacte LG GW 620 wordt geleverd in een zelfde soort doos als het toestel, compact. Opvallend is dat we een prachtige Poolse doos krijgen, maar gelukkig is bij het opstarten het besturingssysteem wel gewoon de Nederlandse taal beschikbaar. In de doos zit een USB oplader, USB kabel, 8 GB microSD geheugenkaart, een In Ear headset, en een gebruiksaanwijzing. De meegeleverde batterij heeft een indrukwekkende capaciteit van 1500 mAh. Dus dat belooft wat voor het uithoudingsvermogen. Op de kwaliteit van de accessoires hebben we geen op- of aanmerkingen.

Uiterlijk

De LG GW620 is volledig gemaakt van plastic, waarbij het plastic om het scherm een glanzend laagje heeft gekregen. De rest van toestel heeft dit niet. Wanneer je het beeldscherm in landscape modus omhoogschuift komt er een toetsenbord van 5 rijen tevoorschijn. De toetsen zijn ook van plastic en de afzonderlijke knopjes zijn goed van elkaar te onderscheiden terwijl je typt. Het toestel is voor zijn formaat met een gewicht van 139 gram wat aan de zware kant, maar echt storend is dit niet. Eigenlijk vonden wij dit wel lekker, aangezien je echt wat in je handen hebt. Met de bouwkwaliteit van het slidemechanisme zit het ook goed, aangezien er geen speling of iets dergelijks is. Bovendien gaat het sliden soepel en hoef je nagenoeg geen kracht uit te oefenen. Kortom, de bouwkwaliteit van de LG GW 620 is dik in orde.

De voorzijde bestaat voor het grootste gedeelte uit het touchscreen, boven het scherm zit uiteraard de luidspreker en onder het scherm zitten drie toetsen, de hometoets, de menutoets en de terugtoets. De home- en de terugtoets zijn touchsensitive en redelijk licht gevoelig. Hierdoor komt het nog weleens voor dat je een van de toetsen per ongeluk aanraakt.

Aan de rechterkant zit een microSD geheugenkaartslot, een muziekknop en een cameraknop. Deze openen respectievelijk de muziekspeler en de foto- en videocamera. De linkerkant huisvest een microUSB plug in, die naast het aansluiten op de pc ook dient voor het opladen van de telefoon. Verder zitten hier nog de volumetoetsen.

De bovenzijde bevat een 3.5 mm audio plug-in en een knop om het scherm te vergrendelen of de telefoon op te starten. De onderzijde is knop en plug-in vrij. Aan de achterkant zit een 5 megapixel camera met een single led-flits. Als je de batterijcover en de batterij verwijdert, komt de SIM-kaart tevoorschijn.

Uithoudingsvermogen

We zijn toch wel onder de indruk van het uithoudingsvermogen van het toestel. De fabrikant belooft een standbytijd van 600 uur en een gesprekstijd van 8 uur onder ideale omstandigheden. We haalden de 600 uur standbytijd niet, dus laten we het erop houden dat de omstandigheden niet ideaal waren. Maar toch haalden we met normaal gebruik (lees: sms’en, bellen en browsen over WiFi en 3G) ruim 3 dagen mee. En voor een smartphone is dit wel een hele goede prestatie.

Belkwaliteit

Bellen met de LG GW 620 gaat zonder problemen. Degene met wie we het gesprek hadden kwam helder en duidelijk door en ook degene aan de andere kant ondervond geen problemen. Tijdens het bellen is er de mogelijkheid om van gesprek te wisselen, te samenvoegen, toevoegen, een oproep doorschakelen, een oproep in de wacht zetten en de microfoon te dempen of op de luidspreker te zetten.

Verder kan je tijdens een gesprek ook het hele menu benaderen en dus even je agenda checken.
Het gespreksoverzicht geeft inkomende oproepen, uitgaande oproepen etc. weer. Verder houdt het ook bij op welk tijdstip het gesprek begon en hoelang dit gesprek duurde. Bovendien kun je wanneer je een contactpersoon selecteert qua communicatie alles in een helder overzicht zien.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de LG GW620 is een TFT touchscreen en geeft 262.144 kleuren (18 bits) weer met een resolutie van 480 x 320 pixels. Verder is het een resistief touchscreen, met een diagonaal van 3 inch. Het scherm is niet heel erg indrukwekkend, de kleuren worden helder en goed weergegeven, maar niet opvallend mooi. We zijn de laatste tijd toch verwend door schermen van de Milestone of N900 bijvoorbeeld. En daar komt die van de GW620 niet bij in de buurt. Qua nauwkeurigheid en reactiesnelheid is het scherm ook niet bovengemiddeld. Je moet vrij hard drukken voordat het scherm het registreert. Ook gebeurt het nog weleens dat je net het verkeerde linkje aantikt.

Menu

De LG GW620 draait op een aangepaste versie van Android 1.5. Net als bijvoorbeeld HTC heeft LG er voor gekozen een eigen schil te ontwikkelen. Hierdoor zal het toestel niet gauw worden geupdate naar de nieuwste Android versie. Overigens is de schil van LG niet zo ingrijpend als de schil van HTC en het heeft veel overeenkomsten met het Android van Google zelf.

Er zijn in totaal 3 bureaubladen waar onderin het scherm 4 permanente snelkoppelingen aanwezig zijn voor het menu, sms-berichten, contacten en de telefoon. De 3 bureaubladen zijn al voor je ingericht . Zo is er één met alle Google diensten bij elkaar, eentje met internetgerelateerde snelkoppelingen zoals de browser en e-mail en eentje met multimedia snelkoppelingen voor je op een rijtje. Wanneer je het menu opent merk je dat het geordend is waardoor je niet zo’n wirwar van icoontjes hebt. Het is zo ingedeeld dat alle toepassingen omtrent Communicatie, Multimedia, Accessoires, Google en Downloads bij elkaar zijn. Dit komt de overzichtelijkheid ten goede, wat met Android nog weleens een probleem kan zijn. Verder heeft LG de galerij, de camera en de browser nog wat aangepast. Dit zal op de voor ons gebruikelijke plaatsen worden behandeld. De snelheid van het besturingssysteem is goed, er is wel een merkbare laadtijd bij het openen van programma’s maar deze is niet storend. Bovendien lijdt de telefoon geen merkbaar snelheidsverlies, wanneer er meerdere programma’s open staan. De LG GW620 voldoet, maar is niet de snelste telefoon op de markt.

Telefoonboek

Het telefoonboek van toestel is zeer uitgebreid en er kunnen nagenoeg eindeloos contacten worden toegevoegd, wat we overigens van Android gewend zijn. Naam, telefoonnummers, e-mailadressen, sociaal netwerk ID, chatadressen, website, postadressen, organisaties, groepen, verjaardag, opmerking, alles kan je bij een contact plaatsen. Ook kan je meteen bij het toevoegen van een contact een beltoon aan het contact toewijzen. Verder kan je natuurlijk ook een foto aan een contact toevoegen zodat je die ziet wanneer die je belt.

Het is ook mogelijk om je contacten in groepen te ordenen, dit kan op sociale netwerken (Facebook en Twitter) dankzij de SNS service van LG. Waar we verderop in deze review nog aandacht aan zullen besteden. Of door zelf je eigen groepen te creëren. Contacten die je tot je favorieten wil laten behoren kun je markeren met een ster.

Messaging

SMS’en of andere berichten typen met het QWERTY toetsenbord werkt prima. Het is alleen vervelend dat er een virtueel QWERTY toetsenbord ontbreekt, waardoor je dus voor elk berichtje het toetsenbord er uit moet schuiven. Dit kan bij kleine berichtjes nog weleens vervelend zijn.

Wanneer je de telefoon voor het eerst opstart komt er meteen een e-mail wizard voor de meest voorkomende providers van email. Bij deze wizard is het alleen nodig om het emailadres en wachtwoord in te vullen. Hierna kan je na hartenlust emailen.
Voor instant messaging is van tevoren alleen Google Talk geïnstalleerd. Maar voor andere clients biedt de Android Market genoeg mogelijkheden.

Connectivity

Bestanden via Bluetooth bestanden verzenden van een MacBook naar het toestel of andersom was niet mogelijk. De telefoon en de MacBook werden niet door elkaar herkend. Ook bestanden naar andere telefoons verzenden kan niet. Het is alleen mogelijk om bijvoorbeeld Bluetooth handsfreesets te koppelen met de LG GW620.

Een verbinding leggen met een WiFi netwerk is een fluitje van een cent. Het is alleen nodig om WiFi aan te zetten, het juiste netwerk te kiezen en vervolgens het wachtwoord in te vullen. En dit hoeft meer een keer, aangezien de telefoon het netwerk onthoudt.

De browser is door LG aangepast, en of we hier zo blij mij zijn valt nog te bezien. Qua laadtijd en scrollen over webpagina’s voldoet de browser prima. Ook zorgt de browser er voor dat de regels tekst altijd op het scherm passen, zodat telkens heen en weer scrollen niet nodig is. Maar het is bijvoorbeeld niet mogelijk om door een dubbele tik in te zoomen. Dit moet handmatig gedaan worden met de vergrootglazen die in beeld komen wanneer het scherm wordt aangeraakt. Ook is er de hele tijd, zij het doorzichtig, een pijltje dat het menu tevoorschijn tovert zichtbaar. Dit belemmert het zicht op de pagina toch enigszins. Verder is het ook mogelijk om meerdere vensters tegelijk open te hebben staan en switchen tussen verschillende vensters gaat door middel van een overzicht van alle openstaande webpagina’s.

Camera

De LG GW620 heeft een 5 megapixel camera met een single LED flits. Het eerste wat opvalt is dat het opstarten van de camera vrij lang duurt. Ook bij het nemen van een foto duurt het luttele seconden voordat de foto is verwerkt. De userinterface (UI) is de interface die we kennen van LG , links zit het wieltje voor de instellingen en rechts kun je switchen tussen foto- of videocamera. Er zijn Instellingen voor het contrast, de flits en opnamemodus. Verder kan de afbeeldingsgrootte aangepast worden, net als de afbeeldingskwaliteit, de witbalans en de fotomodus. Ook zijn er instellingen voor de timer, isowaarden, effecten, focus, gezichts- en glimlachherkenning. Als laatste is het ook mogelijk om te geotaggen, dankzij de GPS ontvanger.

De kwaliteit van de foto’s met licht is wel redelijk. De kleuren- en detailweergave is goed en realistisch alleen de scherpte kan beter. Foto’s zijn gauw bewogen en ook wanneer je bewegende objecten op de foto neemt (zoals fietsers) heeft de camera moeite met scherpstellen. Wel moet de kanttekening gemaakt worden dat deze foto’s met de automatische focus instelling zijn gemaakt. Wanneer je deze op een andere instelling zet wordt dit wellicht beter. Binnenshuis geldt eigenlijk hetzelfde als voor foto’s in de buitenlucht. Bovendien wordt binnenshuis vaak de flitser geactiveerd, wat zorgt voor een blauwe gloed over de foto’s. In het donker zijn de foto’s niet bruikbaar, en merk je meteen dat een LED flits niet voldoende is.

De videocamera neemt video’s op met een resolutie van 320 x 240 met 24 fps. De video speelt soepel af, maar de kwaliteit laat te wensen over. De filmpjes zijn niet scherp en eigenlijk alleen goed genoeg om terug te kijken op het toestel zelf. Verder zijn er alleen instellingen voor: de videogrootte, scene, kleureffecten en de witbalans.

Aanwezige programma's

Op de LG GW620 zitten de volgende applicaties van de voren geïnstalleerd: Browser, Contacten, Telefoon, E-mail, Favoriete Contacten, Berichten, SNS, Moxier Mail, Moxier Contactpersonen, Moxiertaken, Moxieragenda, Moxiersynchronisatie, Camera, Radio, Galerij, Mediaspeler, Muziek, Video-editor, Wekker, Calculator, Quickoffice, Spraakrecorder, Instellingen, Beginschermkeuze, Google Agenda, Gmail, Google Maps, Google Talk, Android Market, Youtube, Layar en Hyves.

We hadden het hiervoor al over de SNS-manager (Social Network Service). Deze service stelt je instaat om vanuit een platform verschillende sociale netwerken te beheren. Hier komen Twitter, Facebook en Bebo accounts van al je contactpersonen samen en kun je ze koppelen aan contactpersonen in je telefoonboek. Helaas gaat dit niet automatisch en moet je dus elk account handmatig aan een contactpersoon koppelen. Maar wanneer je dit hebt gedaan kan je wel per contactpersoon zijn of haar status updates en tweets zien. Maar eerlijk gezegd vinden wij de applicaties voor Facebook en Twitter in Android Market handiger dan de service die LG biedt.

Games

Games zitten van tevoren niet op de LG GW620 geïnstalleerd, maar Android Market heeft een groot scala aan spelletjes.

Extra's

Er zit ook een GPS ontvanger in het toestel, wat er voor zorgt dat er in combinatie met Google Maps genavigeerd kan worden. Helaas is turn-by-turn navigatie pas bij Android 2.0 aanwezig, maar in Android Market zitten genoeg applicaties die dit wel bieden. Bij het opstarten van Google Maps viel het ons op dat de telefoon al 10 seconden een lock op onze positie had. Voor een eerste opstart is dit bovengemiddeld goed. Verder is Google Maps bruikbaar als navigatie, maar verre van ideaal in bijvoorbeeld een auto. Ook is het scherm ietwat aan de kleine kant om de telefoon als volledig navigatiesysteem te gebruiken.

Conclusie

De LG GW620 is de eerste telefoon van LG met het besturingssysteem van Google. Hierna zullen er nog velen volgen, want de fabrikant heeft grote plannen met Android. Maar de specificaties van deze telefoon staan toch in de schaduw van andere Android toestellen als Googles ‘eigen’ Nexus One, de HTC Hero en de Motorola Milestone. Toch is de LG GW620 een goede eerste poging. Oké, de telefoon heeft zijn beperkingen en is wat verouderd. Zo zal er geen update van Android 1.5 voor dit toestel zijn en vinden we dat resistieve beeldschermen in 2010 eigenlijk niet meer kunnen. Ook de processorkracht van het toestel is niet echt indrukwekkend.

Maar Android draait soepel en de LG GW620 is een mooi compact telefoontje. Bovendien is het QWERTY toetsenbord met 5 rijen zeer fijn en heeft bijna geen gewenning nodig. Ook al stelt de aanpassing van Android 1.5 niet zo heel veel voor, het komt de overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van het besturingssysteem wel ten goede. En Android Market is en blijft natuurlijk ook een groot voordeel, want hierdoor kan je net dat persoonlijke tintje aan je telefoon geven. Al met al is de LG GW620 in onze ogen vooral een leuk toestel voor de jonge consument, of voor de mensen die nog niet bekend zijn met smartphones.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG GW620 review