LG G4 review

Niet echt premium, wel onderscheidend


LG G4 review

Een jaar geleden reviewden we de LG G3 en volgens de ijzeren wetten van de markt voor mobiele telefoons is het nu dus tijd voor de LG G4.

De G4 is LG's vlaggenschip voor 2015 en wil zich voornamelijk onderscheiden met de uitstekende eigenschappen van de 16 megapixel camera. LG brengt de G4 uit in een speciale uitvoering met een leren achterkant. Verder beschikt het toestel over een 5,5 inch Quad HD-beeldscherm, een Qualcomm Snapdragon 808 hexacore-processor en een 3.000 mAh dikke batterij.

LG moet al tijden opboksen tegen de andere grote jongens in de mobiele telefoniemarkt en ook voor de G4 zal de concurrentie weer uit de hoek van Samsung, HTC en Apple komen. Het verdedigende trio wordt daarbij gevormd door de Samsung Galaxy S6, iPhone 6 en HTC One M9. En had het vlaggenschip van vorig jaar nog het voordeel van een relatief lage prijs, de G4 is meer in lijn met de concurrentie geprijsd.

7,5 / 10

Plus- en minpunten LG G4

  • Beeldscherm
  • Camera
  • Optie van lederen achterkant
  • Plastic body
  • Slecht reagerend touchscreen

Wat zit er bij het toestel?

De G4 wordt geleverd in een rechthoekig, rood doosje met wit deksel. Behalve het toestel treffen we daarin alleen een losse batterij en een witte microUSB-kabel met adapter voor het stopcontact aan. Wie net als bij de G3 een luxe in-ear headset had verwacht, komt dus bedrogen uit. Deze maakt standaard geen deel uit van het pakket. Een beetje karig als je het ons vraagt.

Uiterlijk

Het vooraanzicht van de G4 is niet bijster spectaculair. Het bestaat geheel uit een zwarte glasplaat met bovenin een klein rastertje voor de oorluidspreker en onderaan het logo van LG. Na het activeren van het scherm blijkt wel dat de ruimtes rondom het scherm mooi klein is gehouden en het toestel in verhouding tot het scherm een mooi formaat heeft. Daarnaast heeft het scherm een hele lichte curve. Het is haast niet te zien met het blote oog maar helpt wellicht

Rondom het toestel zit een metaalkleurige, plastic rand met daarin, zoals we inmiddels van LG gewend zijn, geen enkele knop. Wel vinden we onderaan de aansluitingen voor de microUSB-kabel en headset. Aan de achterkant zitten direct onder de camera drie knoppen. Door eerdere ervaringen weten we dat dit na enige gewenning prima functioneert.

Ons testmodel beschikte over een zwarte leren achterkant. Precies in het midden van het leer zit een naad met aan weerszijden echt stiksel. Door de naad ligt het toestel niet erg stabiel op tafel. Natuurlijk zit onder het leer gewoon een plastic backcover maar het leer sluit erg strak aan en er zijn geen slordige randjes of hoekjes te bespeuren. LG heeft duidelijk goed nagedacht over de toepassing van leer en de daarbij behorende kwetsbaarheid. Het leer wordt extra beschermd door plastic randjes bij de headset- en USB-aansluitingen en de inkeping om de backcover los te trekken.

Ook de luidspreker zit aan de achterkant en dat is in combinatie met het grote scherm natuurlijk een minder ideale plaatsing. Al moet gezegd dat het volume hard genoeg kan om ook aan de voorkant redelijk goed geluid te hebben. De G4 zit solide in elkaar maar geeft niet echt een premium gevoel. De leren achterkant is wel een onderscheidende feature en krikt zijn saaie uiterlijk aanzienlijk op.

Uithoudingsvermogen

Door zijn 3.000 mAh batterij is het voor de G4 betrekkelijk eenvoudig om het één dag vol te houden op een volle acculading. Wij hadden daarbij gemiddeld genomen een scherm-aan-tijd van rond de 5 uur. Ook iets meer dan 30 uur op één acculading moet nog wel haalbaar zijn met minder intensief gebruik maar 1,5 dag is toch echt te hoog gegrepen. Daarmee voldoet de G4 weliswaar aan de huidige minimumeisen maar echt riant is het niet.

Er is een spaarstand die automatisch bij 15% of 5% resterend accuniveau kan inschakelen en apps op de achtergrond kunnen beperkt worden. Helaas is voor geen van beide de specifieke functionaliteit aan te passen. Verder is er nog 'speloptimalisator'. Deze past de videokwaliteit in spellen aan om batterijvermogen te besparen.

Belkwaliteit

De interface van de telefoonapplicatie is een klein beetje opgefrist en daarmee weer aardig bij de tijd. Bovenin staan vijf tabbladen voor bellen, oproepinfo, contacten, favorieten en groepen. Een contact opzoeken kan eenvoudig door de eerste paar letters van een naam op het numerieke toetsenbord in te typen. Mocht je je op het laatste moment bedenken dan is het ook mogelijk om vanuit de dialer de berichtenapp te openen en een SMS op te stellen.

Gesprekspartners zijn over het algemeen goed te verstaan al is het geluid tamelijk schel, vooral wanneer het volume hoger staat. Wij kregen een paar keer klachten over een krakende en storende verbinding waardoor wij zelf slecht te verstaan waren. In de instellingen kunnen ruisonderdrukking en betere stemhelderheid worden ingeschakeld. Vreemd genoeg staan deze niet standaard al aan.

Beeldscherm

Net als zijn voorganger is de G4 uitgerust met een Quad HD-beeldscherm dat diagonaal 5,5 inch meet. Quad HD betekent dat je als gebruiker 2.560 x 1.440 pixels in je op kunt nemen. LG maakt nu gebruik van een IPS Quantum-display. Hierdoor zijn contrast (50%), helderheid (25%) en kleurbereik (56%) toegenomen. Dit zorgt vanzelfsprekend voor een erg gedetailleerd en rustig beeld. De automatische stand voor de schermhelderheid schroeft deze standaard een tandje terug maar werkt verder erg goed. Gelukkig werkt LG niet meer met een vrij agressief filter zoals het met de G3 deed.

Tijdens onze testperiode werd bekend dat gebruikers klaagden over een slecht reagerend touchscreen van de G4. Ook wij waren hier al tegenaan gelopen. Vooral voor het activeren van het scherm doormiddel van de knock-on methode waren regelmatig meerdere pogingen nodig. Terwijl dit juist een erg snelle en handige functie kan zijn. Vergrendelen ging over het algemeen wel in één keer goed. Hopelijk slaagt LG erin om dit met een software update te verbeteren.

Menu

De G4 draait op Android 5.1 en is daarmee helemaal van deze tijd. Bovendien heeft LG haar Optimus-interface, de schil over Android, ook weer van een update voorzien. Daardoor zijn een aantal icoontjes vernieuwd en kleine verbeteringen in de interface doorgevoerd die daardoor beter aansluiten bij de richtlijnen van Android Lollipop en de Material Design-stijl.

Voor de virtuele functietoetsen onderin beeld kan gekozen worden tussen een witte en zwarte achtergrond of transparant voor het startscherm. Het aantal touchtoetsen onderin beeld kan tot maximaal vijf worden uitgebreid met toetsen voor meldingen, Dual Window, QuickMemo+ en QSlide. QSlide is de naam van de optie om de meeste LG-apps te kunnen verkleinen of openen als een soort zwevende widgets, maar met de volledige functionaliteit. Dit maakt een ander soort multitasken mogelijk.

Op de startschermen is bij de G4 zowel horizontaal als verticaal is er een extra rij beschikbaar voor icoontjes of widgets. Links naast de normale startschermen zit bij kale Android Google Now, bij HTC Blinkfeed en LG introduceert nu Smart Bulletin. Hierin staan een soort kleine kaartjes met daarop updates van LG Health, de agenda, muziek, smart settings, QuickRemote en Smart Tips. Echt veel toegevoegde waarde vonden wij het niet hebben. Denk jij er net zo over dan kun je dit scherm gewoon uitzetten. Om het aantal startschermen uit te breiden moet je uitzoomen door te pinchen op een bestaand startscherm.

Door de notificatiebalk naar beneden te slepen verschijnt het notificatiescherm met daar bovenin schakelaars voor dingen als WiFi, de trilstand, schermrotatie en NFC. Je kunt er horizontaal doorheen scrollen en ongebruikte schakelaars kunnen worden uitgezet. Onder deze regel met vrij grote schakelaars staat een schuif voor de schermhelderheid en één voor het beltoonvolume. Ook deze kunnen uitgezet worden. Wanneer ook de QSlide en/of Quick Remote ingeschakeld zijn dan worden de meldingen nog verder naar beneden verdrongen.

In het applicatiemenu kunnen apps ook in mapjes worden geplaatst en er kan gekozen worden uit twee formaten voor de icoontjes. Apps kunnen gesorteerd worden op alfabet, download-datum of met een eigen indeling. LG houdt hier nog steeds een apart tabblad in stand voor widgets. Dat is een nogal nutteloze functionaliteit en geeft het menu een beetje gedateerde uitstraling.

Telefoonboek

Zoals gezegd is het telefoonboek volledig geïntegreerd in de telefoonapp maar er staat nog wel een apart icoontje voor de contactenlijst in het menu. Contacten kunnen vanuit meerdere accounts worden gesynchroniseerd en daarbij worden ook afbeeldingen zoveel mogelijk binnengehaald. Dit is handig maar de lijst wordt daardoor wel erg uitgebreid. Met behulp van de instellingsopties is het overzicht weer grotendeels te herstellen. Via de migreeroptie bij ‘contacten beheren' kunnen dubbele contacten worden samengevoegd. Al zul je er ook nog een hoop met de hand moeten doen. Door op de afbeelding voor een naam te tikken verschijnen de beschikbare contactopties. Achter contacten met een telefoonnummer staat een snelkoppeling om direct te bellen. Je kunt zelfs in- en uitzoomen door te pinchen.

Messaging

De berichten-app heeft ook een klein 'Material Design'-sausje gekregen en werkt verder naar behoren. Via Hangouts kan ook ge-sms't worden maar dit werkt wat ons betreft toch minder prettig. Behalve de Gmail-app waarmee ook accounts van andere providers kunnen worden gesynchroniseerd heeft de G4 nog een aparte email-toepassing. Deze werkt erg goed met vergelijkbare functionaliteit als Gmail en heeft bovendien een fijne widget.

Het toetsenbord is uitgebreid en overzichtelijk. Het loont de moeite om aan het begin even in de instellingen te duiken om het toetsenbord op je persoonlijke voorkeuren af te stemmen. Zo kan de hoogte van het toetsenbord aangepast en de aparte rij voor cijfers aan de bovenkant kan ook worden uitgezet. Naast de spatiebalk kan een extra toets voor leestekens worden toegevoegd. Schakelen tussen verschillende invoertalen is gemakkelijk te doen en met path-invoer kan tekst ook ingevoerd worden door van letter naar letter te vegen. Dit werkt redelijk goed. Al zijn de woordsuggestie en spellingcorrectie een beetje wisselvallig. Die laatste hebben we dan ook maar uitgezet. Het toetsenbord vult wel automatisch een spatie in na het kiezen van de juiste woordsuggestie maar niet na een punt of komma.

Camera

LG heeft veel werk gestoken in de camera van de G4. Het is een volledig nieuw 16 megapixel exemplaar met een apertuur van f/1.8 voor de lens. Daardoor laat hij meer licht door. Bovendien beschikt hij over een infrarood kleurenspectrumsensor waardoor kleuren nog realistischer zijn. De optische beeldstabilisatie is verbeterd en de laser autofocus is sneller. Hierdoor moet de G4 volgens LG qua beeldkwaliteit in de buurt komen van een dure spiegelreflexcamera (DSLR). Om de DSLR nog beter te kunnen benaderen is het ook mogelijk om in het RAW-formaat foto's te nemen. Hiermee krijg je betere opties om nabewerking te doen.

Standaard staat de camera op de automatische modus en ziet de interface er net zo uit als op de LG G3. Wel is het aantal instellingsmogelijkheden meer beperkt om ervoor te zorgen dat de software van LG optimaal zijn werk kan doen. Dat werkt over het algemeen erg goed want de G4 schiet in uiteenlopende omstandigheden direct hele nette foto's. Inzoomen kan ook tot op zekere hoogte zonder storend kwaliteitsverlies.

Daarnaast kan de camera ook bediend worden in een volledig manuele modus. Hiermee kun je een scala aan instellingen handmatig aanpassen. Behalve voor de hand liggende opties als witbalans en ISO kan hierin ook focus en de sluitertijd worden ingesteld. Met name dat laatste heeft positieve invloed op de beeldkwaliteit bij het nemen van foto's in lastige lichtomstandigheden. Ook wat betreft video staat de G4 zijn mannetje. De kleuren en details worden mooi weergegeven en geluid klinkt erg goed. Alleen de focus moet soms even wat te lang zoeken.

LG G4 camera samples

Connectivity

Op het netwerken-tabblad in de instellingen staan schakelaars voor WiFi, Bluetooth en dataverbinding. De G4 kan voor mobiel internet natuurlijk verbinden via het 4G-netwerk. Voor exotischer verbindingsopties als NFC, Android Beam, DLNA en Miracast kun je onder het kopje 'Share & Connect' terecht. Om de G4 in een internet-hotspot om te toveren kijk je onder 'Tethering & Netwerken'. Hier vind je ook de flightmode en VPN-instelingen.

De infraroodzender maakt het mogelijk om het toestel met de QuickRemote-app om te toveren in een afstandsbediening waarmee allerhande apparaten kunnen worden bediend. De afstandsbediening kan ook op het vergrendel- en notificatiescherm worden weergegeven. Je moet natuurlijk wel eerst een kleine installatie-wizard doorlopen om je apparaat te koppelen.

De internetbrowser van LG heeft in tegenstelling tot Chrome van Google nog een balk met navigatietoetsen onderin beeld. Deze balk en de adresbalk bovenin het beeld verdwijnen allebei wanneer je naar beneden scrollt. Scroll je even naar boven dan worden ze weer zichtbaar. De browser werkt goed en vooral snel, naar onze ervaringen.

Aanwezige programma's

De G4 beschikt standaard over de toepassingen agenda, bestandsbeheer, calculator, cell broadcast, downloads, fm-radio, klok, LG backup, LG health, Maps, muziek, Quick Remote, Quickmemo+, RemoteCall service, SmartWorld, taken, voice mate, voice-recorder, weer en YouTube.

In een apart mapje aan het begin van het menu staan de overige Google-apps zoals gesproken zoekopdracht, Google+, Play music/films/boeken/kiosk/games, Google Drive, foto's, Hangouts, documenten, sheets en presentaties.

Het Update Center van LG is inmiddels weer alleen via de instellingen te raadplegen en nog steeds de plek om de software en apps van LG te updaten. Dit kan een beetje verwarrend zijn maar over het algemeen komen updates soepel binnen en wijst alles zich vanzelf doormiddel van notificaties.

Conclusie

Echt een sprankelende verschijning is de LG G4 niet. Het is toch vooral een grote plastic smartphone. De uitvoering met een leren achterkant geeft hem dan ook zeker iets meer karakter. Qua uiterlijk is het dan misschien niet heel bijzonder maar het zal sommige gebruikers wel aanspreken dat het bij de G4 nog steeds mogelijk is om de batterij te verwisselen en een losse geheugenkaart te plaatsen.

Ook op andere punten is de G4 een erg gebruiksvriendelijke telefoon. Het uitstekende beeldscherm en de bovengemiddeld goed functionerende camera zijn duidelijk sterke punten. De G4 heeft een stevige accu maar wat betreft zijn uithoudingsvermogen krijgt hij kantje boord een voldoende. We rekenen er bovendien op dat LG er binnen afzienbare tijd in slaagt om de problemen met het touchscreen te verhelpen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG G4 review