LG G3 review

Geslaagd of doorgeschoten?

· 1 reactie


LG G3 review

Zelden hebben we zo uitgekeken naar een LG-telefoon als bij de G3. Natuurlijk, het bedrijf maakt al langer begeerlijke Android-telefoons maar die weten zich nooit echt goed te onderscheiden van de rest. Bij de G3 lijkt dat toch echt anders te zijn.

Want ze hebben bij LG werkelijk alles uit de kast getrokken om onderscheidend te zijn. Op het gebied van hardware, software, design, gebruiksvriendelijkheid, marketing en zelfs op het gebied van accessoires. Niets lijkt aan het toeval te zijn overgelaten, alsof het erop of eronder is voor LG. Dat is wat overdreven natuurlijk, LG deed het met de G2 al redelijk goed. Het wil er gewoon zeker van zijn dat de G3 dat succes positief gaat overschaduwen.

Bovendien lijkt de LG met de G3 een nieuw tijdperk in te willen luiden, ééntje van telefoons met Quad HD-schermen. De vraag is even of andere fabrikanten zullen volgen. Samsung lijkt hoe dan ook met een antwoord te willen komen. Van andere fabrikanten wordt verwacht dat ze nog even wachten met dergelijk hoge resoluties. Tot de huidige concurrenten kunnen we de Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 en de HTC One (M8) rekenen. Maar juist vanwege z'n omvang zou je echter de grotere Note 3 of diens toekomstige opvolger ook als alternatief kunnen zien.

8,5 / 10

Plus- en minpunten LG G3

  • Natuurlijke vormgeving
  • Cleane interface
  • KnockCode
  • Snelle autofocus
  • Aan de grote kant
  • Lastige bediening met één hand

Wat zit er bij het toestel?

De LG G3 D855 komt in een vrij opzichtig doosje dat asymmetrisch afgesneden is. Binnenin treffen we naast het toestel een oplader, datakabel, koptelefoon en wat documentatie aan. Het schijnen niet zomaar earbuds te zijn maar de zogenaamde 'QuadBeat 2 LE530'. Het snoer is plat zodat het niet zomaar in de knoop gaat, de geluidskwaliteit is bovengemiddeld goed en er zitten bedieningstoetsen en een microfoon in verwerkt. In totaal zijn er drie verschillende soorten opzetstukjes meegeleverd om perfecte aansluiting in het oor te vinden.

LG G3 earbuds

LG heeft ook een bijbehorende accessoire uitgebracht; de QuickCircle-cover. Dit is een apart hoesje waarbij je de achterkant moet vervangen en voorin een rond gat. De G3 herkent de cover en de interface wordt erop aangepast. Zo worden er notificaties getoond maar kun je de telefoon ook bedienen zonder daarbij het hoesje open te klappen. De QuickCircle-cover kost 39,99 euro en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Uiterlijk

Op papier is een 5,5 inch telefoon natuurlijk immens. Een flagship-telefoon met de afmetingen van een phablet zonder dat LG hem als phablet aanprijst. Ook in het echt is de G3 groot, al wordt dat door diverse cosmetische en ontwerptechnische aspecten goed verhuld.

De voorzijde wordt gekenmerkt door een grote zwarte glasplaat. Deze is tot aan de rand doorgetrokken en wordt alleen onderbroken door een grijze LG-balk onderaan het scherm. Hier zit een subtiel cirkel-patroon in maar is niet voelbaar omdat het achter het glas zit. Bovenaan vinden we de luidspreker-gril met links de diverse sensoren en een selfie-camera.

Achterop vinden we onder de cameramodule de vernieuwde bedieningsknoppen. Ze is de powerknop beter op de tast te herkennen en steken de knoppen niet meer zo ver uit als bij de G2. De G3 ligt daardoor stukken steviger op je bureau. Al wiebelt hij nog steeds maar dit keer vanwege de bolling van het toestel. Rechts van de camera zit een tweekleurige LED-flitser en links een mysterieuze zwarte module. Dit is de laser autofocus te zijn waarover later meer. Links onderin zit een zilverkleurige gril met daarachter een opvallend luide luidspreker.

De achterkant is van plastic en kan verwijderd worden. Je kunt dus zelf de batterij vervangen. In plaats van een plastic look kiest LG voor een meer premium metalen uiterlijk. Zoals we het begrepen hebben zijn metaaldeeltjes in de verf verwerkt zodat een 'Brushed Aluminium'-look ontstaat. Erg mooi en subtiel bovendien. Ondanks dat voelt het toestel nog wel gewoon plastic aan. Een ander groot voordeel is dat het toestel vrij ongevoelig is voor vingerafdrukken.

Doordat bij de LG G3 de bedieningsknoppen op de achterkant zitten zijn de zijkanten vrij van knoppen. LG kiest daarvoor om een extra kleine schermrand te krijgen. Dat is te rechtvaardigen al is niet iedereen fan van de knoppen op de achterkant. Feit is wel dat je niet per ongeluk een volumeknop indrukt als je het toestel beetpakt. Ook is het toestel eenvoudiger in een universele carholder te plaatsen. Al kun je dan weer niet zonder meer bij de volumeknoppen. Ach, er is ook altijd wat.

De bovenkant kent een infrarood-zender en we treffen er de tweede microfoon aan die voor ruisonderdrukking moet zorgen. Onderop zitten de aansluitingen voor de koptelefoon en de oplader. Hier tussenin zit de hoofdmicrofoon.

In de praktijk ondervonden we toch geregeld problemen om de G3 met één hand te bedienen. Of het nu aan de grootte van onze handen ligt, of aan het feit dat de G3 gewoon een forse telefoon is, soms heb je twee handen nodig om er lekker mee te kunnen werken. De vraag is even of dat een probleem is. Wil je onderweg bijvoorbeeld even snel een bericht versturen met één hand, dan zijn er weliswaar trucjes verzonnen om dat mogelijk te maken, echt lekker zal het bedienen met één hand nooit worden.

Uithoudingsvermogen

LG heeft diverse technieken uit de kast getrokken om de batterijduur te verlengen. Hierin zijn ze redelijk geslaagd. Zo wordt de frame rate omlaag of omhoog geschroefd als dat nodig is. Datzelfde geldt voor 'clocking' (processor) en 'timing' (besturingssysteem). Deze combinatie wordt '3 Adaptive Optimalization' genoemd. Gelukkig merk je er als gebruiker weinig van, behalve dan dat de batterij het ruim een dag vol houdt. Zelfs bij erg intensief gebruik haalden we het einde van de dag met nog 20% over.

Er is een spaarstand aanwezig die je automatisch vanaf 50, 30, 20 of 10% kunt laten inschakelen. Eenmaal ingeschakeld kunnen zaken als synchronisatie, WiFi, Bluetooth, de trilfunctie, schermhelderheid en de time-out van het scherm uitgezet worden. Je kunt zelf kiezen wat wel en wat niet uit moet. Uiteindelijk hebben wij deze stand helemaal niet nodig gehad dus we kunnen weinig zeggen over de werking ervan. Dat is juist een compliment want dat betekent dat de LG G3 het gewoon lang volhoudt.

Belkwaliteit

We ondervonden geen problemen met belkwaliteit tijdens onze testweek. Gesprekken zijn kraakhelder te verstaan en ook kregen we geen klachten van onze gesprekspartners. Er zit tijdens het bellen nog een optie om stemverbetering aan te zetten maar een echt duidelijk verschil konden wij niet merken. En misschien is dat ook wel goed. Tot slot kan het geluid werkelijk knetterhard gezet worden, oppassen geblazen dus.

De interface om een nummer te draaien ziet er vertrouwd en simpel uit. Ook het overzicht van de belgeschiedenis is meer dan prima. Er is eventueel nog een filter op te zetten zodat je bijvoorbeeld alleen gemiste oproepen krijgt.

Beeldscherm

De LG G3 is de eerste telefoon van een grote fabrikant met een Quad HD-beeldscherm. Een Quad HD-scherm moet niet verward worden met een qHD-scherm dat met 960 x 540 resolutie in het niet valt bij de 2.560 x 1.440 pixels van de G3. Nog nooit eerder zagen we zoveel pixels op een telefoonscherm. Door dit aantal uit te smeren over 5,5 inch ontstaat een pixeldichtheid van 534 PPI. Ook al een record. Het grote aantal pixels is amper waarneembaar, vaak zelfs niet. Er zullen genoeg mensen zijn die de QHD-resolutie helemaal niet kunnen onderscheiden van Full HD. Daardoor rijst de vraag wel wat je hebt aan een dergelijk hoge resolutie.

LG G3 display

Om bijna 3,7 miljoen verschillende pixels en ruim 11 miljoen subpixels aan te sturen is flink wat rekenkracht nodig. Traag is de LG G3 allerminst maar sommige animaties ogen wat traag. Erg helderheid kan het scherm niet maar het is nog wel voldoende. Het contrast is wat vlak. De automatische schermhelderheid schakelt een tandje terug indien ingeschakeld maar kan wel handmatig bijgesteld worden. Er is bovendien een instelling om het scherm aan te laten als een gezicht gedetecteerd wordt. Een puntje van kritiek is dat LG een soort filter lijkt toe te passen, iets wat vooral bij zwarte tekst op een grijze achtergrond zichtbaar is. Tekst krijgt dan een witte omranding. Het is lastig waarneembaar maar het is genoeg aanwezig om waar te nemen. Al met al zijn we allerminst teleurgesteld in het scherm maar of je die extra resolutie echt nodig hebt is de vraag.

Menu

De LG G3 is voorzien van KnockOn waarmee je door tweemaal tikken het toestel kunt aanzetten. Uitermate handig voor wie niet de sluimerknop op de achterkant kan vinden. Dit werkt uitermate goed en snel, mits het werkt. Tijdens onze testweek herkende het toestel het soms niet of te laat. Misschien een kwestie van wennen van onze kant, misschien dat een toekomstige update hier soelaas aan kan bieden. Er is ook KnockCode waarmee je door een zelf te kiezen aanraakpatroon het toestel kunt inlokken. Dit werkt erg goed en is een eigenzinnig alternatief voor bijvoorbeeld vingerafdrukherkenning.

Eenmaal aan zijn we blij verrast door de rustige hedendaagse interface. De kleuren zijn lang niet meer zo schreeuwerig en de icoontjes zijn volwassen, modern en consistent. Stukken beter dan voorgaande versies van het Optimus UI.

Het homescreen kent verschillende schermen met uiterst links ruimte voor wat LG 'Smart Bulletin' noemt. Het zijn een tweetal widgets; één voor LG Health en een andere voor Smart Tips. LG Health houdt diverse fitnessinformatie bij zoals een stappenteller. Vervelender is Smart Tips dat om de haverklap met goedbedoelde maar ongewenste suggesties komt. Gelukkig kun je het uitzetten, al moet je daarvoor wel diep in het instellingenmenu duiken.

Helemaal onderaan het scherm tref je de virtuele Android-bedieningsknoppen aan. Je kunt deze indelingen geheel naar eigen smaak aanpassen. Je kunt tegelijk kiezen uit maximaal vijf touchtoetsen te weten; terug, home, app-overzicht, meldingen, QuickMemo, QSlide en Dual Window. De balk is in de kleuren wit en zwart en met een transparantie te gebruiken.

Er staan onderin het homescreen een rij snelkoppelingen naar maximaal zes apps. Als dat niet genoeg is kun je ook nog mappen gebruiken. De middelste knop is bedoeld voor het openen van de app drawer. Je krijgt een overzicht van geïnstalleerde apps die je kunt sorteren op alfabet, download-datum of met een eigen indeling. Standaard wordt een raster getoond van 5 bij 4 icoontjes. Deze zijn al redelijk aan de grote kant, maar je kunt ze zelfs nog groter tonen. Wie daarvoor kiest krijgt een overzicht van 4 bij 5 icoontjes. Wie tussentijd wisselt kan z'n handmatige indeling helemaal opnieuw instellen. Fijn.

Wie geen fan is van het standaard-thema kan altijd op zoek gaan naar mooiere exemplaren in de LG Smart World. Deze zijn gratis maar er is wel een account voor nodig.

Bovenin het treffen we de statusbalk met daarin de notificaties. LG gebruikt relatief grote icoontjes waardoor de balk erg snel vol staat. En omdat er voor triviale dingen zoals de spaarstand en stille modus ook icoontjes gebruikt worden heb je voor je het weet de hele rij vol met icoontjes. Eenmaal opengeklapt wordt het er een stuk overzichtelijker op. Bovenin staan schakelaars voor dingen als WiFi, de trilstand, schermrotatie en NFC. Je kunt er doorheen scrollen en je kunt ongebruikte schakelaars uitzetten zodat ze niet meer getoond worden. Onder al deze schakelaars staat een schuif voor de schermhelderheid en voor het volume. Deze kunnen in tegenstelling tot veel andere LG-telefoons gewoon uitgezet worden. Pas daaronder, vanaf zo'n 40% van het scherm worden de meldingen getoond. Maar het kan nog erger als je QSlide en/of Quick Remote laat tonen. Dan wordt drie kwart tot alles van het notificatiescherm opgeslokt door schakelaars en snelkoppelingen.

Vanaf Android L zal het standaard worden maar momenteel zitten we nog aan de Dalvik-runtime vast. Deze vertaalt iedere keer dat je een app opent de broncode in machinetaal en dat kost tijd en is bovendien enorm inefficiënt. Er staat een nieuwe runtime klaar die het anders doet. Die runtime heet ART en hij vertaalt een app grotendeels vooraf. Installeren kost dan iets meer tijd maar daarna draait een app sneller. Bij de LG G3 kun je al voor deze snellere ART-runtime kiezen, iets wat bij Samsung TouchWiz-telefoons nog niet kan. We hebben het succesvol bij de G3 gebruikt en zijn er zeer tevreden over. Apps op de G3 draaien ongekend snel.

Telefoonboek

Er zijn aparte icoontjes voor bellen en contactoverzicht maar ze gaan beiden naar dezelfde app. Zo zien we het graag. Bovenin zijn verschillende tabbladen te vinden voor bellen, oproepen, contacten, favorieten en groepen. Je kunt deze indeling zelf aanpassen en eventueel favorieten en groepen achterwege laten. Switchen tussen tabbladen kan ook door over het scherm te vegen. Precies zoals Google het bedoeld heeft voor Android.

Verschillende accounts worden netjes samengevoegd en weergegeven in het adresboek. Er valt helemaal niets op aan te merken. Je kunt het adresboek zelfs als QSlide-widget tonen. Wij zij er niet echt fan van maar je kunt ze wel heel handig naar de rechterzijkant minimaliseren. Ze veranderen dan in een enkelvoudig icoontje die openspringen zodra je erop klikt. Dat is dan wel weer handig.

Messaging

Waar de bellen en contacten app groen is zo is de sms-app zandkleurig. Zo zie je, mits je niet kleurenblind bent, in één oogopslag welke app je voor je hebt. De app voor sms'en is verder zoals we die gewend zijn; prima in orde. We gaan daar dus verder geen woorden aan vuil maken. Het toetsenbord daarentegen is meer de moeite waard om te bespreken.

Het vijf-rijen-tellende toetsenbord is in hoge mate aan te passen. Zo kun je de onderste rij knoppen indelen, is het numerieke gedeelte bovenaan te verwijderen, kun je kiezen uit een zwart en wit thema en kun je zelfs de hoogte van het toetsenbord selecteren. Groot voor als je grote vingers hebt, klein voor kleine handen. Verder is er autocorrectie, woordsuggestie en path-invoer waarmee je woorden invoert door van letter naar letter te vegen. Tot onze verrassing werkt die laatste ook nog best redelijk. Helaas werkt deze zogenaamde path-invoer niet overal, zoals in sommige 3rd party apps.

Naast een prima toetsenbord, sms-applicatie en de Gmail-app is er een eigen e-mailclient. Van de meeste accounts worden de instellingen automatisch ingevoerd en je kunt uit verschillende soorten synchronisatie kiezen. Ook deze app is prima verzorgd.

Connectivity

Standaard in het instellingenmenu worden WiFi, Bluetooth en Dataverbinding getoond. Meer exotische instellingen zoals NFC, Android Beam, DLNA en Miracast worden onder 'Share & Connect' getoond. Om je G3 in een internet-hotspot om te toveren kijk je onder 'Tethering & Netwerken'. Hier tref je ook de flightmode en VPN-instelingen. Wat ons betreft is deze indeling prima om bij beginnende gebruikers geen verwarring te veroorzaken met onbegrijpelijke functies.

De ingebouwde internetbrowser laat een positieve indruk op ons achter. Zo worden de bedieningselementen zoals de adresbalk en navigatietoetsen automatisch verwijderd zodra je naar beneden scrollt. Scroll je even naar boven dan worden ze weer zichtbaar. Zonder daar veel moeite voor te doen browse je dus fullscreen. Snel terug naar de bovenkant van de pagina? Met twee vingers scroll je in één beweging óf naar het begin óf naar het einde van de pagina. Naast de eigen browser is er ook nog Chrome aanwezig. Erg veel ontlopen beide browsers elkaar niet, behalve dan dat de eigen browser ook als QSlide-widget getoond kan worden.

Camera

Het jaar 2014 lijkt in teken te staan van autofocus. Waar concurrent Samsung kiest voor 'Phase Detection' kiest LG voor een ingebouwde laser. De keuze hierop is gevallen nadat de robot-stofzuigers van het bedrijf de laser succesvol gebruikten om de afstand tot objecten zoals muren in te schatten. Dit werkte zo goed dat LG het ook in haar vlaggenschip-telefoon toepaste. Het resultaat mag er zijn, zelfs in vrij donkere omstandigheden stelt de G3 snel scherp, iets waar andere smartphone vaak erg slecht in zijn. Een ander pluspunt ligt in de verbeterde optische beeldstabilisatie. Concurrenten zoals de Galaxy S5 en de iPhone 5s moeten dit ontberen.

De interface is redelijk simpel gehouden. De instellingen zijn weggestopt onder het tandwiel-icoontje. Hier kun je zaken als HDR, de resolutie en timer instellen. Ook vind je hier de activatie van de spraakbesturing. Je kunt door "tjiez", "smaajl", "whisky", "kemtchi" of "el djie" te zeggen dan een foto maken. De verschillende scènemodi zoals magische autofocus, panorama, dual en automatisch vind je onder 'modus'. Met die eerste kun je foto's schieten waarbij je later nog de focus kunt verleggen. Dat klinkt handig maar je moet direct na het schieten van de foto de focus kiezen en het resultaat opslaan. Je kunt dus niet later nog eens de foto aanpassen.

Tot slot zijn er ook nog settings voor het gebruik van de front-facing camera en de flitser. In de HDR-modus staat deze standaard uit. Toch de flitser gebruiken? Dan moet je de automatische HDR-modus selecteren. De hoogste resolutie voor foto's is 4.160 x 3.120 (13 megapixel) en voor video is dat 3.840 x 2.160 pixels (4K UHD). Interessant is dat er ook een slow motion-modus is die 120 beelden per seconde opneemt. Grappig al werkt de functie niet goed in slecht belichte omstandheden.

LG G3 camera samples
Klik hierboven voor meer voorbeeldfoto's van de G3

Geschoten foto's zijn dik in orde en ook video is prima verzorgd. Het voordeel van de laser autofocus is goed merkbaar en de mate van detail die je met de G3 kunt vastleggen is indrukwekkend. Kleuren zijn ook goed en de HDR werkt prima, al hebben we betere gezien. Benieuwd naar enkele voorbeeld plaatjes? Klik dan op de foto-galerij hierboven.

Aanwezige programma's

Een droge opsomming van de voorgeïnstalleerde apps is; Agenda, Berichten, Bestandsbeheerder, Camera, Cell Broadcast, Chrome, Contacten, E-mail, Galerij, Instellingen, Internet, Klok, Maps, McAfee Security, Muziek, Play Store, Telefoon, Update Center, Voice-recorder, Weer, YouTube, Box, Calculator, Downloads, Google, Gesproken zoekopdr., Gmail, Google+, Play Music, Play Movies, Play Books, Play Kiosk, Play Games, Drive, Foto's, Hangouts, Google Instellingen, FM-radio, Quick Remote, QuickMemo+, RemoteCall Service, SmartWorld, Taken en ThinkFree Viewer.

De zeiden het al eerder maar de belangrijkste apps hebben een eigen unieke kleur waaraan je ze kunt herkennen. Agenda is rood, Berichten is zandgeel, Contacten is groen, Muziek is paars en QuickMemo+ is bruin. Deze hoofdkleuren komen ook terug in de respectievelijke apps. De overige eigen apps hebben een grijsblauwe kleur.

Handig is het Update Center. Hier kun je naast de firmware ook de voorgeïnstalleerde applicaties updaten. Op zich zijn het snelkoppelingen naar andere delen van het systeem maar handig dat het nu op één plek staat. Ook de QuickRemote-app is weer present. Hiermee simuleer je dankzij de ingebouwde infraroodzender een afstandsbediening voor onder meer je TV, set-top box en audiosysteem. Je kunt ook een universele afstandsbediening samenstellen zodat je eventueel je airco ermee kunt bedienen. De instelhulp is goed te begrijpen en er zijn veel apparaten vooraf geprogrammeerd. Kwestie van uitproberen. Heb je een LG Smart TV van 2012 of nieuwer dan kun je Magic Remote gebruiken, maar ook als je thuis een niet-LG-TV hebt staan is QuickRemote goed bruikbaar.

Creatieve uitspattingen kun je kwijt in QuickMemo+. Of het nu teksten of tekeningen zijn. Je kunt ook foto's schieten of bestaande importeren, voorzien van doodles en eventueel delen met anderen. Geinig maar ook niet meer dan dat.

Verstopt in het instellingenmenu zit nog een leuke functie genaamd 'Smart cleaning'. Deze optie scant welke bestanden overbodig zijn en welke apps niet meer gebruikt worden. Je kunt deze vervolgens verwijderen. In onze gevallen betrof het vaak ongeveer 500 MB(!) dus het loont zeker de moeite deze tool te draaien.

Conclusie

Ergens worden we heel erg blij van de LG G3. Het bedrijf heeft z'n uiterste best gedaan om een onderscheidende telefoon neer te zetten. Aan elk onderdeel en aan elk detail is gedacht. De vraag is niet zozeer of LG daarin geslaagd is, de vraag is of LG daarin is doorgeschoten. Een Quad HD-scherm is weliswaar de natte droom van iedere gadgetfreaks, of je er in de praktijk ook echt wat aan hebt valt te bezien. Nadelig is dat het toestel er redelijk fors door is geworden, dat zal sommige toekomstige kopers tegen de borst stuiten. Knap is dat LG ondanks dat toch een gevoelsmatige compacte telefoon heeft gemaakt, al met al blijft de LG G3 een grote telefoon. Een phablet misschien?

Ook lijkt de G3 zich soms te verslikken in animaties. Waar het door komt wordt ons niet duidelijk, mogelijk zijn er teveel pixels om aan te sturen, waarschijnlijker is dat het een software-issue betreft. Apps draaien namelijk ontzettend soepel en snel. De camera en diens laser autofocus verdienen alle lof. Het is een innovatieve en creatieve oplossing die in de praktijk gewoon erg goed blijkt te werken. Vooral video heeft veel baat bij de continue en snelle autofocus.

Duidelijk is wel dat de LG G3 een vlaggenschip is. Eén die ontzettend veel aandacht heeft gekregen en dat zie je terug. Het ontwerp is gewoonweg mooi. En de prijs is voor een vlaggenschip erg scherp. Uiteindelijk zal het LG veel nieuwe kopers opleveren en zal de G3 het vermoedelijk nog beter doen dan de G2. We denken ergens wel dat als de G3 een tikkeltje kleiner was geweest dat succes nog groter was geweest.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG G3 review