LG G3 s review

Mooi en handzaam maar nèt niet krachtig genoeg


LG G3 s review

Net als bij de G2 heeft LG ook voor de G3 een ‘kleiner’ broertje op de markt gebracht. Met een 5 inch scherm is de term mini een beetje ongeloofwaardig en dus krijgt hij de naam G3 s.

De G3 s heeft de looks van zijn grote broer meegekregen maar behalve het scherm en zijn uiterlijk is de G3 s qua specificaties niet ingrijpend veranderd ten opzichte van de G2 mini. De hardwareknoppen zijn wederom aan de achterkant geplaatst en de camera is een 8 megapixel exemplaar.

Als kleinere versie van het vlaggenschip moet G3 s het in eerste instantie opnemen tegen de Samsung Galaxy S5 mini, HTC One mini en de Sony Xperia Z3 Compact. Maar omdat hij qua hardware niet echt is gegroeid, komt ook de nieuwe Moto G als opponent in beeld.

7 / 10

Plus- en minpunten LG G3 s

  • Uiterlijk
  • Uithoudingsvermogen
  • Interface
  • Schermresolutie
  • Traag

Wat zit er bij het toestel?

De G3 s wordt geleverd in een beetje armoedig doosje. In tegenstelling tot het bij de G3 meegeleverde exemplaar is ook headset nogal armetierig. Dat wil zeggen, van plastic en weinig comfortabel. Verder vinden we in het doosje nog een microUSB-kabel met adapter en een snelstartgids.

Uiterlijk

De G3 s lijkt een identieke kopie van zijn grote broer in verkleinde vorm. Daardoor heeft hij dus hetzelfde premium uiterlijk als zijn duurdere familielid. Dat betekent dat de glasplaat aan de voorzijde van rand tot rand doorloopt en ook de zilveren kin bedekt. Vooral de beperkte ruimte boven en onder het scherm komt de afmetingen van het toestel ten goede. Naast de oorluidspreker zit een rood notificatieledje en de secundaire camera.

Zowel de headset- als de microUSB-aansluiting zitten aan de onderkant van het toestel. De bovenkant is alleen voor een infraroodzender. Om de randen zo dun mogelijk te houden zitten rondom het toestel geen knoppen. Alle bedieningsknoppen zijn te vinden aan de achterzijde. Deze steken niet uit maar zijn door verschillen in profiel nog wel goed te onderscheiden op de tast. Behalve de camera is ook de luidspreker aan de achterzijde geplaatst.

De achterkant heeft een lichte bolling en de backcover heeft een soort geborstelde aluminium-look maar bestaat volledig uit plastic. Hij is dan ook eenvoudig van het toestel te verwijderen. Vervolgens kunnen de SIM-kaart en microSD-kaart verwisseld worden zonder de batterij te verwijderen. Wel moet het toestel opnieuw opstarten na het verwijderen van de SIM-kaart.

Door zijn kleinere formaat en ergonomische vormgeving ligt de G3 s erg prettig in de hand. Ook in een broekzak vormt hij geen opvallende of hinderlijke uitstulping. De achterkant is bij aanraking weliswaar duidelijk van plastic maar het toestel voelt solide aan en maakt een degelijke indruk.

Uithoudingsvermogen

De accu van de G3 s heeft een capaciteit van 2.540 mAh. Dat is iets groter dan zijn voorganger maar het beeldscherm is ook iets groter. Het eindresultaat is vergelijkbaar. Bij normaal gebruik fluctueerde het uithoudingsvermogen in ons geval tussen de één en anderhalve dag. Wanneer je het toestel grotendeels met rust laat, is hij opvallend zuinig met zijn energie. 's Nachts zal hij hoogstens een paar procent verbruiken en na een werkdag waarbij we hem weinig hadden gebruikt lag het gemiddelde verbruik op één procent per uur.

LG verstrekt een mooi overzichtje voor het accugebruik. Het toestel beschikt over een spaarstand die in kan schakelen bij 10, 20, 30 of 50 procent resterende accu. Hiermee kunnen een aantal functies uitgeschakeld of gewijzigd worden om de accu te sparen. Zonder dat de functionaliteit van de telefoon er echt op achteruit gaat. Helaas toont deze functie wel constant een melding in het notificatievenster.

Belkwaliteit

De telefooninterface is rechttoe rechtaan en samengevoegd met het telefoonboek. Daartussen staat ook nog een tabblad voor de belgeschiedenis. De aanwijzing in beeld voor het beantwoorden of weigeren van een gesprek is een beetje vreemd want deze luidt ‘schuif een icoon in een richting'. De geluidskwaliteit tijdens een gesprek is ruimschoots in orde. De oorluidspreker kan behoorlijk hard al heeft het geluid soms wel de neiging om wat krakerig te worden.

Beeldscherm

De LG G3 beschikte als eerste telefoon over een Quad HD-scherm. Dat zijn 2.560 x 1.440 pixels.
De G3 s moet het met aanzienlijk minder pixels doen. Het 5 inch scherm heeft een normale HD-resolutie en dus 1.280 x 720 pixels. Dat lijkt aan de magere kant voor een dergelijk formaat scherm maar na een paar dagen ben je eraan gewend en het is niet hinderlijk. Ondanks dat het geen AMOLED-scherm is, zijn kleuren behoorlijk verzadigd. Het zorgt voor een levendig beeld maar wanneer je hem naast een andere toestel houdt, lijkt een beetje een groenige waas over het beeld te zitten.

Omdat de G3 s geen omgevingslichtsensor heeft, ontbreekt net als bij de G2 mini de automatische stand voor de schermhelderheid. Het is wel mogelijk om tussen 24:00 en 06:00 uur automatisch de laagste schermhelderheid in te laten schakelen. Die periode is vreemd genoeg niet aan te passen. Met smartscreen blijft het scherm aan zolang het toestel detecteert dat je er ook naar kijkt.

Menu

Met de komst van de G3 kwam LG ook met een nieuw design voor de Optimus UI-schil die ze over Android 4.4.2 legt. Het overdadige kleurenpalet is flink gematigd en daarvoor in de plaats zijn een stuk of vijf pastelachtige tinten gekomen die de kern van de interface vormen. Ook de icoontjes voor apps zijn flink onder handen genomen en zien er een stuk beter uit. Aan de lay-out van de interface is weinig veranderd en er zijn nog steeds tal van instellings- en aanpassingsmogelijkheden.

Met KnockOn kan door tweemaal snel op het uitgeschakelde scherm te tikken de telefoon geactiveerd worden. Door te tikken op een lege plek van het vergrendel- of startscherm kan het beeldscherm weer uitgeschakeld worden. We zien dit inmiddels ook bij andere fabrikanten en het is een prettige functie. Met KnockCode kun je bovendien door een instelbaar patroon van 2 tot 8 tikken in de vier hoeken van het scherm het toestel ontgrendelen.

Voor de virtuele functietoetsen onderin beeld kan gekozen worden tussen een witte en zwarte achtergrond. Daarnaast kunnen er toetsen voor meldingen, QuickMemo+ en QSlide worden toegevoegd. Met een maximum van totaal vijf functietoetsen in beeld. QSlide is de naam van de optie om de meeste LG-apps te kunnen verkleinen of openen als een soort zwevende widgets, maar met de volledige functionaliteit. Dit maakt een ander soort multitasken mogelijk.

Op de G3 s zijn standaard drie startschermen aangemaakt. Dit kan door de gebruiker verder worden uitgebreid. De carrousel van startschermen kan oneindig worden doorgedraaid. In tegenstelling tot veel andere Android-telefoons en ondanks de beperkte schermresolutie kunnen op de startschermen rijen van vijf snelkoppelingen naast elkaar worden gezet. In het notificatiescherm achter de statusbalk staat bovenin een regel met ronde schakelaars die verbindingen en toepassingen kunnen in- of uitschakelen. Deze regel kan horizontaal verschoven worden en het aantal schakelaar kan worden gewijzigd. Daaronder zien we een schuif voor de schermhelderheid en één voor beltoonvolume. Pas daaronder zien we de daadwerkelijke notificaties. Met QSlide en/of Quick Remote geactiveerd zakt dit deel nog verder weg.

Net als bij het net aangekondigde Android 5.0 kleurt de statusbalk mee met de menubalk van sommige apps. Vreemd genoeg zit hier juist bij de LG-apps wel een kleine vertraging in. Het instellingenmenu is opgesplitst in de secties netwerken, geluid, weergave en algemeen. Elk met een eigen tabblad.

In het applicatiemenu kunnen apps ook in mapjes worden geplaatst en er kan gekozen worden uit twee formaten voor de icoontjes. Nog niet helemaal up to date is het feit dat LG hier nog steeds een apart tabblad voor widgets toont. Dit onderdeel is inmiddels uit het reguliere Android verdwenen en deze regel neemt onnodig ruimte in.

Dat de G3s over een beetje magere processor beschikt is helaas af en toe goed te merken. Bij het terugkeren naar de startschermen duurt het soms even voordat de widgets en snelkoppelingen verschijnen. Ook andere overgangen en het openen van apps gaan soms een beetje met horten en stoten.

Telefoonboek

Behalve de twee tabbladen voor bellen in de telefoontoepassing staan er nog drie tabbladen voor het telefoonboek. De middelste van de vijf is voor de contactenlijst en de twee meest rechtse voor favorieten en groepen kunnen ook worden uitgeschakeld. Schakelen tussen de verschillende tabs kan door over het scherm te vegen. Verschillende accounts worden netjes samengevoegd en weergegeven in het adresboek, inclusief profielfoto's. Om het overzicht te bewaren kan de lijst worden gefilterd en gesorteerd afhankelijk van de wensen van de gebruiker.

Messaging

De berichtenapp is ook strakgetrokken en mooi overzichtelijk. In de mailtoepassing van LG kunnen Microsoft Exchange en overige accounts worden ingesteld. In principe gaat dit goed maar het is niet helemaal duidelijk of de instellingen van reguliere providers altijd automatisch worden herkend. De interface is een tikje basic en je kan het scherm niet naar beneden slepen om te vernieuwen maar het synchroniseren functioneert verder goed.

Het toetsenbord is in het begin nogal krap van opzet. Gelukkig kan de hoogte van het gehele toetsenbord worden aangepast en dat scheelt een stuk. De aparte rij voor cijfers aan de bovenkant kan ook worden uitgezet. Naast de spatiebalk kan een extra toets voor leestekens worden toegevoegd. Schakelen tussen verschillende invoertalen is gemakkelijk te doen en tekst kan ook ingevoerd worden door van letter naar letter te vegen. Dit werkt redelijk goed. Al zijn de woordvoorspelling en spellingcorrectie zijn een beetje wisselvallig. Het toetsenbord vult wel automatisch een spatie in na het kiezen van de juiste woordsuggestie maar niet na een punt of komma.

Connectivity

Op het netwerkentabblad in de instellingen staan schakelaars voor WiFi, Bluetooth en dataverbinding. De G3 s kan voor mobiel internet gebruikmaken van het 4G-netwerk. Voor verbindingsopties als NFC, Android Beam, DLNA en Miracast kun je bij 'Share & Connect' terecht. Om de G3 s in een internet-hotspot om te toveren kijk je onder 'Tethering & Netwerken'. Hier tref je ook de flightmode en VPN-instelingen.

De infraroodzender maakt het mogelijk om het toestel met de QuickRemote-app om te toveren in een afstandsbediening waarmee allerhande multimedia apparaten kunnen worden bediend. De afstandsbediening kan ook op het vergrendel- en notificatiescherm worden weergegeven.

De internetbrowser van LG heeft in tegenstelling tot Chrome van Google nog een balk met navigatietoetsen onderin beeld. Deze balk en de andere bovenin het beeld met het adresvenster verdwijnen allebei wanneer je naar beneden scrollt. Scroll je even naar boven dan worden ze weer zichtbaar. De browser werkt naar behoren maar in de nieuwste versie van Chrome lijkt alles wat vlotter te gaan en zijn animaties vloeiender.

Camera

De camera van de G3 werd door LG gecombineerd met een laser die ze van hun robot-stofzuigers hadden geleend. Deze werd gebruikt om de afstand tot objecten te kunnen meten en de focus te verbeteren. De camera van G3 s is van 13 naar 8 megapixel gegaan maar beschikt eveneens over deze lasertechnologie. Hoewel de camera nogal stroperig opstart blijft het scherpstellen hierdoor wel snel.

De interface is redelijk simpel gehouden. De instellingen zijn weggestopt onder het tandwiel-icoontje. Hier kun je zaken als HDR, de resolutie en timer instellen. Ook vind je hier de activatie van de spraakbesturing. De verschillende scènemodi vinden we onder het kopje 'modus'. Helaas komt bij het daadwerkelijk nemen van een foto de traagheid van de processor weer om de hoek kijken. Dit resulteert menigmaal in bewogen beelden. Iets waar ook de laserfocus niks tegen kan doen.

Met het verminderen van de beeldresolutie ten opzichte van de G3 is ook de beeldkwaliteit duidelijk naar een meer midrange-niveau gezakt. Dat wil zeker niet zeggen dat het slecht is maar de resultaten zijn wel wisselvallig. Daglicht levert vanzelfsprekend de beste beelden. Kleur en details zien er dan prima uit. Contrastverschillen zijn met de HDR-modus voor stilstaande onderwerpen nog goed op te vangen. Bij minder licht is er snel sprake van veel ruis.

LG G3 s camera samples
Klik hierboven voor nog meer voorbeeldfoto's van de LG G3 s

Aanwezige programma's

Behalve met de eerder genoemde toepassingen is de G3 s ook uitgerust met een agenda, bestandsbeheer, calculator, cell broadcast, downloads, FM-radio, klok, Maps, muziek, QuickMemo+, QuickRemote, RemoteCall service, SmartWorld, taken, ThinkFree viewer, update center, voicerecorder, weer, YouTube, Google, gesproken zoekopdracht, Google+, Play Music/Movies/Books/Kiosk/Games, Google Drive, foto's en Hangouts.

QuickMemo+ maakt net als de actiememo op de Galaxy Note toestellen een schermafbeelding waarna je hier wat op kunt aantekenen. Zonder de stylus van de Note is dit toch een stuk minder handige toepassing.

Via het update center kan de gecontroleerd worden of de firmware van het toestel en de door LG voorgeïnstalleerde applicaties up to date zijn. Meteen nadat wij het toestel in gebruik namen moesten we inderdaad een aantal applicaties updaten.

Conclusie

Na het testen van de G3 s beklijft toch vooral de indruk dat het toestel zichzelf tekort doet. Met name in de vorm van zijn schermresolutie en ondermaatse processor. Wanneer deze twee aspecten van betere kwaliteit waren geweest dan was de G3 s een fantastische smartphone geweest. Maar… dan was de prijs waarschijnlijk ook aanzienlijk hoger geweest. En op dit moment ligt die ruim onder de 300 euro.

Voor die prijs krijg je wel een mooie, handzame telefoon met dezelfde uiterlijke trekken als zijn high-end grote broer de G3. Zijn uithoudingsvermogen is ook een duidelijk pluspunt en de LG-interface bevalt ons prima. Al is die dus een beetje stotterig op de G3 s. Al met al blijft ergens in ons achterhoofd toch het idee knagen dat LG er wellicht beter aan had gedaan om de infraroodzender en laserfocus in te ruilen voor een sterkere processor en/of hogere schermresolutie.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG G3 s review