LG G2 review


LG G2 review

Afgelopen zomer presenteerde LG een krachtpatser van een smartphone die er voor moet zorgen dat concurrentie peentjes zweet en de consument weer vertrouwen krijgt in LG als respectabel smartphone-fabrikant.

De G2 heeft een Qualcomm Snapdragon 800-processor met 2 GB aan RAM en een 5,2 inch Full HD display met een 13 megapixel camera. Indrukwekkende maar niet per se opvallende features. Des te opvallender is de plaatsing van de bedieningstoetsen aan de achterzijde van het toestel. Volgens LG is dit, na uitgebreid te kijken naar hoe gebruikers smartphones gebruiken, dé ideale plek.

Belangrijkste concurrenten zijn de topmodellen van de andere grote fabrikanten. Zoals de Samsung Galaxy S4, HTC One en Sony Xperia Z1. Daarnaast is Google's Nexus 5 interessant aangezien deze op de G2 is gebaseerd en ook door LG wordt gemaakt.

Plus- en minpunten LG G2

  • Uithoudingsvermogen
  • Beeldscherm
  • KnockOn-functie
  • Camera
  • Saai uiterlijk
  • Overdadige interface

Wat zit er bij het toestel?

De G2 is niet heel spectaculair verpakt maar de noodzakelijke accessoires zitten in het doosje en zijn van goede kwaliteit. Om te beginnen natuurlijk de microUSB-kabel en verloopstekker maar vooral de headset met afstandsbediening, platte kabels en strakke zilveren oordopjes ziet er erg premium uit.

Wij kregen ook nog een zogenaamde QuickWindow case bij het toestel. Dit is een extra hoesje die je over de backcover klikt. De voorzijde bestaat uit een soort smartcover flap met daarin een gat van 3,5 bij 5 centimeter. In dat gat kan op het scherm een klok, uitgebreide klok met actueel weer of controls voor de muziekspeler afgebeeld worden. Helaas is de batterijlading of notificaties dan wel previews van berichten niet zichtbaar. Wat ons betreft dus een nogal nutteloos accessoire. Enige pluspunt is dat je een telefoongesprek ook kan voeren met de cover dichtgeklapt.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de G2 kan als saai bestempeld worden maar ook als ingetogen en doeltreffend. Aan de voorkant van de G2 springt het grote beeldscherm natuurlijk erg in het oog. Desondanks ziet het toestel er niet heel erg lomp of afschrikwekkend groot uit. Dit komt mede doordat er onder het scherm geen fysieke knoppen zitten en de randen naast het scherm erg smal zijn. Afgezien van deze scherm/formaat-verhouding is het uiterlijk van de G2 niet erg spectaculair. Dat neemt niet weg dat het toestel wel goed in elkaar zit.

Om de slanke uitstraling van de G2 verder te vergroten zijn de zijkanten afgerond waardoor de achterkant een mooie welving heeft en het toestel lekker in de hand ligt. Alleen de onderkant is afgeplat om ruimte te bieden aan de headset-aansluiting, luidspreker en microUSB-aansluiting. De plastic backcover heeft een gespikkeld streepjespatroon en is erg gevoelig voor vingerafdrukken.

Als gevolgd van de ronde zijkanten zijn de volumeknoppen en powerknop naar de achterkant van het toestel verplaatst. Ze zitten daar direct onder de camera. Om te voorkomen dat de powerknop per ongeluk kan worden ingedrukt wanneer het toestel op tafel ligt is deze afgeschermd door kleine opstaande randjes. Dit zorg er wel voor dat het toestel niet stabiel op tafel ligt.

In de reclames benadrukt LG dat de achterzijde een logische en gebruiksvriendelijke plek is voor de knoppen. Wat ons betreft is dat ten dele waar. De volumeknoppen zijn goed te bedienen, vooral tijdens een gesprek, maar de powerknop hebben wij toch liever aan de boven- of onderkant van het toestel. Om een knop aan de achterkant in te drukken moet je het toestel namelijk goed vastklemmen en over het algemeen heb je je telefoon losjes in de hand. Gelukkig is er ook nog de KnockOn-techniek, waarover later meer.

Uithoudingsvermogen

Net als zijn beeldscherm is de batterij van de G2 met een capaciteit van 3.000 mAh geen kleine jongen. Dat komt goed van pas in het dagelijkse leven en zorgt ervoor de G2 ruim bovengemiddeld scoort. Met voor ons doen normaal gebruik wist het toestel het eenvoudig een goede 32 uur vol te houden op één lading. Dat betekent dat hij het ook bij intensief gebruik wel een dag vol te houden en dat het uithoudingsvermogen ook opgerekt kan worden tot meerdere dagen bij licht gebruik.

Het batterijverbruik wordt in een mooi grafiekje uiteengezet waarbij ook een grove schatting gegeven wordt van de resterende tijd. Deze resterende tijd kan nog verlengd worden met behulp van een spaarstand.

Belkwaliteit

De telefoonfunctie van de G2 is zoals op vrijwel alle Android-telefoons één geheel met onder andere de contactenlijst en het logboek. Waarbij elk onderdeel een eigen tabblad heeft. Met smart dial kan eenvoudig de gewenste contactpersoon gevonden worden. Het zoekresultaat hiervan kan gesorteerd worden op alfabet maar ook afhankelijk van hoe vaak je met iemand eerder al contact hebt gehad. Er is in eerste instantie één contact zichtbaar maar door op het pijltje te drukken wordt er een lijst geopend.

Tijdens het bellen is de geluidskwaliteit goed maar kan het volume niet heel hoog. Tevens kan het hele belscherm verkleind worden zodat alle overige functies van het toestel beschikbaar zijn.

Beeldscherm

Zoals we al eerder aangaven is de G2 feitelijk rondom zijn indrukwekkende beeldscherm gebouwd. Het diagonaal 5,2 inch metende scherm met IPS-techniek heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Daarmee toont het 424 pixels per inch en dat is erg gedetailleerd. De kleuren zijn misschien niet zo diep als op een SuperAMOLED-scherm maar zien er desalniettemin erg goed uit. Wellicht levert het zelfs een rustiger beeld op.

Voor de weergave op het beeldscherm kunnen helderheid, time-out, scherm-uit effect, auto-rotate, dagdromen, lettertype, lettergrootte, smartscreen en smart video ingesteld of ingeschakeld worden. In het geval van de laatste twee functies houdt het toestel in de gaten of en hoe je naar het scherm kijkt zodat deze niet uitgaat.

Menu

Behalve met de knop aan de achterkant van het toestel kan het scherm ook geactiveerd worden met behulp van KnockON, oftewel aan tikken. Door tweemaal snel op het uitgeschakelde scherm te tikken verschijnt het vergrendelscherm. Door te tikken op een lege plek van het vergrendel- of startscherm kan het beeldscherm weer uitgeschakeld worden. Ondanks dat het toestel niet altijd meteen reageert, is dit een verbazingwekkend snelle handeling die ons heel goed beviel. Het kostte ons dan ook enige tijd om het weer af te leren toen we onze eigen telefoon weer in gebruik hadden.

Ook bij LG hebben ze hun best gedaan om de interface helemaal aan te passen. Daar zijn ze behoorlijk in geslaagd. Sommige mensen voeren aan dat ze het hebben gekopieerd van Samsung maar dat is onterechte kritiek. Er is meer aangepast en wat ons betreft ook plezieriger in gebruik. Bovendien kan de gebruiker zelf een heleboel wijzigen. Zelfs tot aan de sortering van de virtuele functietoetsen onderin beeld. Vreemd genoeg ontbreekt hierbij wel de standaard multitaskknop van Android. Voor deze functie moet de homeknop lang worden ingedrukt.

Voor het vergendelscherm kunnen type ontgrendeling, animatie-effect met bijbehorend geluid, actuele weerinfo, achtergrond, sneltoetsen en eigenaarsgegevens ingesteld worden. Bovendien kan worden aangepast hoe snel de telefoon na het uitgaan van het scherm ook daadwerkelijk moet zijn vergrendeld.

Voor de gehele interface zijn bovendien twee thema's geïnstalleerd die het uiterlijk van widgets en pictogrammen compleet veranderen. Tevens kan de grootte van iconen zowel in het applicatiemenu als op de startschermen aangepast worden. De apps in het menu kunnen gesorteerd worden op alfabet, downloaddatum of gebruikersvoorkeur. Geopende apps kunnen door met drie vingers over het scherm naar links te vegen even in stand-by gezet worden om later met dezelfde beweging in omgekeerde richting weer te activeren.

Het notificatiescherm dat schuilgaat achter de statusbalk herbergt een lading functionaliteit die we nog zelden eerder gezien hebben. De bovenste regel is voor een hele zwik schakelaars die verbindingen en toepassingen kunnen in- of uitschakelen. Daaronder zit een regel met zogenaamde QSlide-apps. Dit zijn widgetachtige versies van gewone applicaties die op deze wijze snel toegankelijk zijn. Er is keuze uit 10 apps maar de regel kan ook in zijn geheel onzichtbaar worden gemaakt.

Hieronder zien we een schuif voor de schermhelderheid en één voor beltoonvolume. Pas na de regel met de datum en een snelkoppeling naar het instellingenmenu komen we bij het daadwerkelijke notificatiescherm. Dit maakt de snelle toegang tot notificaties, juist zo kenmerkend voor Android, van ondergeschikt belang en dat is jammer.

Telefoonboek

De functionaliteit van het telefoonboek komt overeen met wat we kennen van standaard Android. Door het koppelen aan e-mail, Facebook en Twitter accounts kan de contactenlijst gemakkelijk gevuld worden. Bovendien worden beschikbare profielfoto's ook meteen binnengehaald. Om het overzicht te bewaren kan de lijst worden gefilterd en gesorteerd afhankelijk van de wensen van de gebruiker.

In de contactenlijst is ook het zogenaamde VU Talk geïntegreerd. Een uitleg hiervan verschijnt de eerste keer dat de contactenlijst wordt geopend. Hiermee kan over en weer getekend of geschreven worden op het scherm terwijl er gechat wordt met een contact. Daarnaast kan het beeld op je scherm realtime gedeeld worden met een contact. Waarschijnlijk is dit alleen op de LG G2 beschikbaar want wij konden het niet uittesten met één van onze reguliere contacten.

Messaging

De messagingcapaciteiten van de G2 zijn zeer compleet en werken ook naar behoren. Voor de SMS/MMS-toepassing kunnen zelfs de tekstballonnetjes aangepast worden. Het QWERTY-toetsenbord is groot en ruim van opzet.

In verband met de grootte van het scherm is het mogelijk om het toetsenbord meer links of rechts van het midden weer te geven. Zodat deze makkelijk met één duim te bedienen is. In de horizontale stand kan het toetsenbord in tweeën gesplitst worden

Naast de nog immer beter wordende Gmail-app heeft de G2 ook een toepassing voor overige e-mailaccounts. Deze werkt goed en heeft een gecombineerde inbox voor meerdere accounts. Helaas worden online aangemaakte mappen, gelezen en verwijderde berichten niet gesynchroniseerd en uitgewisselde berichten met dezelfde contactpersoon worden niet als conversatie weergegeven.

Connectivity

De G2 heeft ondersteuning aan boord voor 4G, WiFi, Bluetooth 4.0 en NFC. Met behulp van deze technieken kunnen via de toepassingen Direct/Android Beam, SmartShare Beam en Miracast gegevens met andere toestellen worden uitgewisseld of bestanden op andere apparaten worden afgespeeld.

Naast deze verbindingstechnieken beschikt de G2 ook nog over een infraroodzender. Deze tovert het toestel met de QuickRemote-app om in een afstandsbediening waarmee allerhande multimedia apparaten kunnen worden bediend. De afstandsbediening kan ook op het vergrendel- en notificatiescherm worden weergegeven.

Voor browsen beschikt de G2 over Google's Chrome en een eigen toepassing van LG. Ze ontlopen elkaar niet veel qua functionaliteit. Al lijkt de LG-browser iets sneller en kan hij verkleind weergegeven worden als QSlide-app. Chrome daarentegen, synchroniseert ongemerkt de bladwijzers en tabbladen van Chrome op je PC. Weliswaar zonder ondersteuning voor Flash. Chrome biedt een meer fullscreen ervaring met verborgen opties terwijl de LG-browser ook een minimalistische interface heeft maar iets meer geïntegreerd is met de rest van het besturingssysteem.

Camera

De 13 megapixel-camera van de G2 start snel op, focust vlot en drukt zonder noemenswaardige vertraging af. De camera heeft op het eerste gezicht goede specificaties en een prettige interface. De virtuele optietoets van Android is weliswaar zichtbaar maar heeft geen enkele functie voor de bediening van de camera.

Rechts in beeld zit de schakelaar voor foto- of videostand, afdruktoets en snelkoppeling naar de galerij. Links zien we toetsen voor de flitser, camera aan voor- of achterzijde, modus en overige instellingen. De beschikbare modi zijn normaal, foto nemen & wissen, HDR, panorama, VR panorama, reeks-opname, verfraaide foto, duale camera, time catch, auto intelligent, sport en nacht. Deze kunnen in een raster of als carrousel worden getoond.

In de normale modus zijn de opties voice shutter, helderheid, focus, formaat, ISO, witbalans, kleureffect, timer, geotag en sluitergeluid instelbaar. De volumeknoppen kunnen ingesteld worden om een foto te nemen of te zoomen. Beide zijn onhandig omdat de knoppen zo dicht bij de lens zitten. Voor zoomen is dan helaas geen andere optie dan te ‘pinchen' op het scherm.

LG G2 camera samples

Vooral in daglicht maakt de G2 kwalitatief goed verzorgde foto's. Kleuren en details worden mooi weergegeven. In donkere omstandigheden en een beetje geholpen door de optische beeldstabilisatie zijn de resultaten ook nog bevredigend. Binnenshuis doet de flitser zijn werk naar behoren.

Video's kan de G2 maken met een 1080p resolutie en in maximaal 60 frames per seconde. Dit levert behoorlijk stabiele en soepele beelden op. Hier komt vooral de beeldstabilisatie van pas. Kleur en contrast zijn goed verzorgd. Helaas is de autofocus een beetje overactief tijdens het filmen. De vier beschikbare modi – normaal, duale camera, live effect en tracking zoom - hebben wel gevolgen voor de maximale opnameresolutie.

Aanwezige programma's

Net als bij de interface heeft LG ook bij het toepassingenpakket zich niet ingehouden. Wij troffen bij het opstarten van de telefoon de volgende apps aan: alarm/klok, bestandsbeheer, calculator, Cell broadcast, downloads, FM-radio, Galerij, gesproken zoekopdracht, Google+, Hangout, LG Backup, Life Square, Maps, Memo, Muziek, Notebook, Play Books, Play Games, Play Music, Polaris Viewer 5, Quick Translator, QuickRemote, Safety Care, LG SmartWorld, taakbeheer, taken, update center, video, video editor, video guide, voicerecorder, weer, woordenboek en YouTube.

Life Square is een automatisch logboek en verzamelt ‘levensevenementen' zoals oproepen en berichten, foto's, video en stemopnamen en berichten op sociale netwerken.

Met QuickTranslator kan met behulp van de camera een tekst worden het vertaald. Al werkt het niet erg soepel. Het gewone woordenboek staat standaard op Engels-Duits. Waarschijnlijk omdat Nederlands niet beschikbaar is en Duits in de ogen van LG dus het meest in de buurt komt. In beide gevallen zal het downloaden van Google Translate meer resultaat opleveren.

Conclusie

LG wil zich met de G2 weer vestigen aan de top van het smartphone firmament. Om dat te bereiken en mee te dingen naar de gunst van de consument hebben ze wel het een en ander aan reputatieschade uit het verleden goed te maken. Met de G2 konden ze daar weleens heel aardig in slagen. Aan zijn capaciteiten zal het in ieder geval niet liggen. Het uiterlijk mag enigszins saai genoemd worden maar is wel goed opgebouwd rondom het uitstekende beeldscherm. Verder zijn de camera, uithoudingsvermogen en snelheid ook sterke punten.

De LG-interface heeft zijn goede en zijn slechte kanten. Persoonlijk vinden wij hem prettiger in gebruik en er beter uitzien dan TouchWiz van Samsung omdat hij functioneler is in uitwerking en samenhang. De uitstraling van Android is grondig aangepast door LG en soms zijn ze een beetje doorgeslagen. Echter, de instellingsmogelijkheden zijn bewaard gebleven en zelfs verder uitgebreid. Wij adviseren dan ook om na aanschaf van het toestel de tijd te nemen om vertrouwd te raken met de interface en deze zo aan te passen dat hij past bij de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker.

Bovendien zijn er inmiddels signalen dat de G2 al in de komende maanden geüpdatet gaat worden naar de nieuwste versie van Android. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen en zal bijdragen aan de verbeterde reputatie van LG en de G2.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG G2 review