LG Chocolate Touch BL40 review

The shape of the future. Dat is volgens LG wat ze met de LG BL40 Chocolate Touch op de markt brengen. Dit toestel werd afgelopen september gepresenteerd als de nieuwste telg in de Black Label familie.

Het 4 inch grote scherm met een resolutie van 800 bij 345 pixels maakt het zeker tot een opvallende verschijning Als andere fabrikanten dit idee navolging gaan geven wordt het hoog tijd om deze nieuwe afmetingen eens in de praktijk te testen.

Door zijn unieke karakter is het lastig om een aantal directe concurrenten voor de BL40 te benoemen. De concurrentie zal vooral komen van andere non-smartphones zoals de Samsung S8000 Jet en de LG GC900 Viewty Smart.

Plus- en minpunten LG Chocolate Touch BL40

  • Beeldkwaliteit
  • Unieke vormgeving
  • Camera
  • Vlekgevoeligheid
  • Traag
  • Bediening
  • Browser

Wat zit er bij het toestel?

Onder het toestel zitten in het doosje een 1000 mAh batterij, een witte headset met in-ear dopjes, een USB-kabel met een opzetstuk voor het stopcontact, een handleiding en een CD-rom met software. De headset valt door de witte kleur een beetje uit de toon maar is wel van goede kwaliteit, zit prettig en heeft een 3.5mm plug. Het is wat krenterig van LG om geen MicroSD-geheugenkaartje mee te leveren bij een toestel dat wel als vlaggenschip van het merk gezien mag worden.

Uiterlijk

De gehele voorkant van de LG BL40 wordt bedekt door gehard en krasvast glas en er zitten geen knoppen op dit deel van het toestel. Boven het scherm zit naast de luidspreker de secundaire camera en een nabijheidsensor. De boven- en onderkant van het toestel zijn roodkleurig. Aan de onderkant zit de microfoon en aan de bovenkant de headsetaansluiting en een knopje om het toestel aan en uit te zetten en het scherm te vergrendelen en ontgrendelen.

Over de beide zijkanten van het toestel loopt een zilveren biesje waar een aantal knoppen in verwerkt zijn. Aan de rechterkant zijn dat de volumetoetsen en de cameratoets en aan de linkerkant is dat een toets die het muziekgedeelte opent. Links zit netjes achter een klepje ook nog de microUSB-aansluiting.

De achterkant van het toestel wordt helemaal bedekt door de glanzende batterijcover met daarin een gat voor de camera en flitser. Deze batterijcover moet verwijdert worden om een geheugenkaartje te plaatsen. Voor het verwisselen van de SIM-kaart moet ook de batterij eruit.

De BL40 ligt prettig in de hand doordat de zijkanten aan de achterkant zijn afgerond. Het toestel zit goed in elkaar en er zijn nergens vervelende kieren te bespeuren. Het ontwerp is erg stijlvol met het glanzende zwart en de netjes weggewerkte knoppen. Al dat glanzende zwart is wel erg gevoelig voor vettige vlekken. De afmetingen zijn even wennen en het toestel heeft ook wel wat weg van een afstandsbediening maar tijdens het bellen voelt de telefoon comfortabel aan.

Uithoudingsvermogen

De LG BL40 houd het op een volle accu en met intensief gebruik maximaal twee dagen vol. Tijdens de testperiode hadden wij de schermhelderheid voortdurend op 100% ingesteld. De schermhelderheid kan ook op automatisch gezet worden en er is een energiebesparingstand.

Belkwaliteit

Wat betreft belkwaliteit presteert de LG BL 40 wat wisselvallig. Over het algemeen is het in orde en is het geluid helder maar we kregen ook een aantal keer te horen van onze gesprekspartner dat we slecht te verstaan waren en wegvielen terwijl het bereik ruim voldoende was.

Een gesprek starten kan op twee manieren. Onder in beeld bevinden zich twee groene toetsen; één met een telefoonsymbool en één met een silhouet van een persoon. Met het telefoontje wordt een numeriek toetsenbord geactiveerd en hier kan ook de oproepinfo worden geopend. Met het numerieke toetsenbord kan de contactenlijst niet op naam worden doorzocht dat moet via de andere toets waarmee de contactenlijst wordt geopend.

Tijdens het bellen zijn de standaardfuncties beschikbaar en een extra handigheidje is de al eerder genoemde nabijheidsensor die ervoor zorgt dat het beeldscherm automatisch uitschakelt als de telefoon naast het oor wordt gehouden en weer aan gaat als het toestel.

Beeldscherm

Zoals gezegd heeft de LG BL40 geen alledaags beeldscherm. Het 4.0 inch grote TFT-scherm kan ruim 16 miljoen kleuren weergeven met een resolutie van 800 x 345 pixels. De aspectratio komt hiermee uit op 21:9. Voor het scherm kan alleen de helderheid ingesteld worden maar kleur en contrast worden erg scherp weergegeven. Over het algemeen is het scherm goed afleesbaar al heeft de eerder genoemde vlekgevoeligheid van het toestel hier wel een negatieve invloed op.

De autorotate-functie van het toestel is op veel plekken te gebruiken maar reageert langzaam en soms erg slecht waardoor het toestel opnieuw gekanteld moet worden. Dit is jammer voor een toestel dat het juist moet hebben van zijn breedbeeld. Wij vinden de afmetingen en verhoudingen van het scherm niet een daverend succes. Dit komt doordat het vaker onhandig is dan dat het echt een verbetering is in vergelijking met beeldschermen van andere touchscreentelefoons. Bijvoorbeeld in het menu is het scherm te smal en het is te lang om makkelijk met één hand te kunnen bedienen.

Op de telefoon staat een trailer van de film Avatar, tijdens het afspelen hiervan komen de afmetingen van het scherm eindelijk echt tot hun recht en heb je een minibioscoopscherm in handen.

Menu

De LG BL40 is uitgerust met de S-Class Touch gebruikersinterface die we al kennen van LG. Middelpunt hierin is de kubus met aan elke kant een basisscherm met een eigen thema. Deze thema’s zijn widget, contact, browser en snelkoppeling. Op het widgetscherm kunnen acht van tien verschillende widgets geplaatst worden maar van de meeste is de toegevoegde waarde nogal beperkt. Bij contacten kunnen je favorieten in een raster of als klapper worden weergegeven. Op het browsergedeelte staan kleine afbeeldingen van maximaal twaalf pagina’s die in je favorieten staan. Bij snelkoppeling kunnen negen snelkoppelingen naar programma’s geplaatst worden. Het schakelen tussen deze vier schermen gaat behoorlijk traag en schokkerig.

In het menu vinden we programma’s onderverdeeld in vier groepen, namelijk communicatie, entertainment, organiser en instellingen. In de verticale stand zijn maar drie pictogrammen naast elkaar zichtbaar en horizontaal scrollen gaat niet erg soepel. Kantelen we het toestel dan komen alle pictogrammen in een iets kleinere vorm in beeld en is het soms wel even zoeken naar de juiste aangezien het onderschrift ontbreekt.

Wanneer we in een beginscherm op de statusbalk van het toestel drukken komt een schermpje naar beneden waar we Bluetooth, WiFi, alarm, muziekspeler, gebeurtenissen en profiel snel kunnen instellen en/of openen.

In het vergrendelscherm kunnen met behulp van zogenaamde gestures snel toepassingen worden geopend. Door een vraagteken te tekenen kunnen deze ingesteld worden. Er is keuze uit twaalf gestures voor negen toepassingen.

De combinatie touchscreen en software van de BL40 is niet erg geslaagd. Het scoort slecht op het gebied van nauwkeurigheid en reageert soms helemaal niet terwijl het toestel wel een lichte trilling afgeeft. Tijdens het scrollen worden dan juist weer dingen geopend waarvan dat helemaal niet de bedoeling is.

Telefoonboek

Voor een nieuw contact kunnen standaard voornaam, achternaam, bijnaam, vijf telefoonnummers, e-mail, favorieten en groep worden opgeslagen. Met één druk op de knop kunnen verder nog beltoon, trilfunctie, homepage, privé-adres, bedrijfsnaam, functienaam, bedrijfsadres, verjaardag, jubileum en memo toegevoegd worden. In de contactenlijst is plaats voor 1000 contacten.

Messaging

Een nieuw bericht kan met het toestel in de verticale stand alleen met het numerieke toetsenbord en in de horizontale stand alleen met het QWERTY-toetsenbord. In beide gevallen reageert het toetsenbord langzaam en onnauwkeurig en is de positieve bijdrage van het T9-woordenboek niet erg groot.

Een MMS maken kan door een bijlage toe te voegen via het paperclipje rechtsonder of via de optiestoets linksboven. Voor een e-mailaccount kan gekozen worden uit Microsoft Exchange, waarbij e-mail, serveradres en domein moeten worden ingevoerd, of overige, waarbij e-mail en wachtwoord voldoende zijn. HTML-berichten kunnen niet weergeven worden.

Als het toestel een kwartslag wordt gekanteld wordt het berichtenoverzicht in dualscreen weergeven met links de lijst met ontvangen of verstuurde berichten en rechts een gedeelte om berichten te lezen.

Connectivity

Via de statusbalk kunnen Bluetooth en WiFi ingeschakeld worden maar een nieuwe Bluetooth-apparaat toevoegen moet via het menu. Wanneer dit is gebeurd is een bestand uitwisselen een fluitje van een cent. Wanneer WiFi wordt ingeschakeld kan er wel gekozen worden om netwerken te zoeken. Van een eerder gebruikt WiFi-netwerk worden de gegevens wel onthouden maar er wordt niet automatisch opnieuw verbinding mee gemaakt. Voor een USB-verbinding kan gekozen worden uit massaopslag, muziekopslag, PC Suite en iSync.

De browser van de BL40 is niet bepaald een toonbeeld van perfectie. Wij vonden het erg vervelend om mee te werken. Bij het openen van de browser wordt, mits WiFi verbonden is, altijd gevraagd om te kiezen tussen WiFi en mobiel internet. Het laden van een pagina duurt erg lang. Zoomen en scrollen gaan erg schokkerig en het is een hele opgave om een pagina leesbaar in beeld te krijgen en er is geen ondersteuning voor Flash. Tijdens het scrollen moeten ook telkens delen van de pagina opnieuw geladen worden. Hoewel er met meerdere vensters gewerkt kan worden is het niet mogelijk om een link in een nieuw venster te openen.

Camera

De LG BL40 is uitgerust met een 5.0 megapixel camera met een lens van het gerenommeerde merk Schneider-Kreuznach. Dit leidde bij ons tot tamelijk hoge verwachtingen die de BL40 niet helemaal waar kon maken. Er is soms sprake van wat veel ruis en ook met de juiste contrastverhoudingen heeft de camera moeite. Daartegenover staat dat de scherpte in orde is, kleuren er goed uitzien en ook de flitser een merkbaar positieve bijdrage levert aan de kwaliteit.

Links in het zoekvenster zit een balk waar modus, flitser, macro en kwaliteit kunnen worden ingesteld. Bij de instellingen kunnen met behulp van een virtueel draaiknop de gebruikte camera gekozen worden, grootte, kleureffect, witbalans, timer, fotomodus, ISO, geheugen, stabilisatie, autofocus, sluitergeluid, raster en geotagging,

Bij zowel de foto als de videomodus zitten in het zoekvenster twee schuifknoppen om te zoomen en de helderheid in te stellen en rechts een balk met een toets om de camera af te sluiten, een toets om te schakelen tussen video en foto en één om de galerij te openen.

Bij video kunnen in het zoekvenster modus, flitser, opnamemodus en kwaliteit ingesteld worden en bij instellingen camera, videogrootte, kleureffect, witbalans, geheugen en audio.

Hoewel de BL40 kan filmen met een maximale resolutie van 640 x 480 pixels en 30fps is hier weinig van terug te zien in het resultaat. de videocamera heeft veel moeite met bewegende beelden en het resultaat is schokkerig en wazig.

De galerij is in verticale stand niks bijzonders maar in horizontale stand ziet deze er wel erg geslaagd uit. Hier zijn bestanden verticaal per datum gesorteerd en er kan horizontaal gebladerd worden door de verschillende foto’s en video’s genomen op die datum.

Aanwezige programma's

Hoewel de LG BL40 geen smartphone is, is het wel een behoorlijk compleet toestel wat betreft applicaties. Het rijtje aanwezige programma’s is als volgt: Mediabibliotheek, muziek, filmmaker, fm-radio, alarm, organiser, memo, wereldtijd, spraakrecorder, fm-zender, calculator, omrekenen en stopwatch. Onder de Googleknop zijn snelkoppelingen naar Google zoeken, Google Mail, YouTube en Blogger gegroepeerd.

Onder het kopje muziek zijn de muziekbibliotheek en de muziekspeler mooi geïntegreerd. De muziekspeler klapt uit zodra je een nummer selecteert. In de horizontale stand vult de muziekspeler het hele scherm en dit ziet er erg strak uit. Via de multitasking-optie kan er tijdens het afspelen nog iets anders gedaan worden.

Games

De LG BL40 is uitgerust met een bootlading aan spelletjes. In het gedeelte games & applicaties vinden we onder het kopje games Asphalt 4: Elite Racing, Brain Challenge Vol2 Stress Management, Bubble Bash, Monopoly World en Tetris. Dit zijn allemaal demo’s en dus maar goed voor zeer beperkt speelplezier.

Daarnaast zit onder het kopje leuke dingen nog Racing Time 2, Dual Match, Music World, Hidden Catch Wide, Real Motion Fishing, Luchtige Bubbels en Musical Instruments.

Extra's

Net als op veel andere mobiele telefoons is ook op de LG BL40 Google Maps geïnstalleerd. Het programma maakt gebruik van de ingebouwde GPS-ontvanger en wordt netjes weergegeven op het grote scherm.

Naast Google Maps is de BL40 ook voorzien van Wisepilot for LG navigatiesoftware. Dit is een compleet navigatiepakket en het ziet er mooi en overzichtelijk uit. Het programma bied onder andere navigatie met gesproken aanwijzingen, verkeer- en weersinformatie en waarschuwingen voor snelheidscamera’s. Helaas gaat het hier wel om een trialversie die geldig is voor maar één maand.

Vreemd genoeg zitten beide programma’s ver weggestopt in het gedeelte games & applicaties.

Conclusie

LG is er opnieuw in geslaagd om een opvallende mobiele telefoon te ontwikkelen. De BL40 is slank, uniek, en stijlvol maar een sprong voorwaarts in de vormgeving van mobiele telefoons is het wat ons betreft niet. De onconventionele afmetingen van het beeldscherm bieden niet genoeg verbeteringen in het dagelijks gebruik dat wij verwachten dat andere fabrikanten dit voorbeeld gaan volgen. Net als het transparante toetsenbord van de Crystal heeft LG met dit beeldscherm weer een leuke gimmick bedacht maar meer dan dat is het niet.

Als we voorbij het beeldscherm kijken komen wij tot de conclusie dat de BL40 een hele aardige telefoon is die er wat betreft prestaties niet echt uitspringt maar ook niet teleurstelt. Het toestel is een prettige metgezel in het dagelijks leven. De licht vernieuwde S-Class interface ziet er mooi uit op het goede scherm maar is wel wat traag en onnauwkeurig. De unieke vormgeving van de BL40 kan voor de één de doorslag geven om hem aan te schaffen terwijl een ander de minpunten zwaarder laat wegen en voor een ander toestel kiest.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG BL40 review