Huawei Mate S review

Scherp geprijsde phablet met tekortkomingen


Huawei Mate S review

Naast de P8 vond Huawei dat er plek was voor nog een vlaggenschip. Ditmaal in de vorm van een phablet die luistert naar de naam Mate S.

Huawei heeft een 5,5 inch beeldscherm met haar eigen 2,2 GHz Kirin 935 octa-core processor in een slank metalen unibody toestel verpakt. Verder beschikt de Mate S over een 13 megapixel camera aan de achterzijde en 8 megapixel exemplaar aan de voorkant. Als extra is er ook nog een vingerafdrukscanner geplaatst aan de achterkant.

Huawei lijkt haar pijlen vooral te richten op de iPhone 6s Plus en de grotere Samsung's door een toestel van hetzelfde formaat te produceren voor een iets lagere prijs. Echter, er zijn meer kapers op de kust. Zelfs met een nog vriendelijker prijskaartje. Zoals de Motorola Moto X Style en Play. En natuurlijk de eveneens door Huawei gemaakte Nexus 6P niet te vergeten.

7,5 / 10

Plus- en minpunten Huawei Mate S

  • Fraaie vormgeving
  • Rappe vingerafdrukscanner
  • Voordelig in vergelijking met concurrentie
  • EMUI-schil
  • Geen WiFi op 5 GHz
  • Ontbreken 4K-video

Wat zit er bij het toestel?

Net als de P8 wordt ook de Mate S geleverd in een strakke zwarte cassette. Dit keer ligt het toestel er wel gewoon horizontaal in. Onder het plastic bakje voor de telefoon zijn de nodige accessoires uitgestald. Als eerste valt de headset op. Deze zit weer in een aparte casing en is uitgevoerd in wit plastic met metalen accenten in de kleur van het toestel. Het ziet er prachtig uit maar de oordopjes vallen wat groot uit. Verder zit er natuurlijk een microUSB-kabel in met adapter voor het stopcontact. Bij het zoeken naar de prikker voor de SIM-kaartlade treffen we bovendien nog een goudkleurige smartcover aan. Deze past weliswaar mooi om het toestel maar voelt nogal goedkoop aan. Over de kleur zijn we ook niet echt enthousiast. Het zal wel met smaak te maken hebben

Uiterlijk

De voorkant van de Mate S wordt bedekt door een stevige plaat vierde generatie Gorilla Glass dat naar de randen toe lichtjes afbuigt. Tussen het glas en het metaal van de body zit nog een heel dun plastic randje. Na het activeren van het scherm blijkt deze ook nog door een dunne zwarte rand omlijst te worden. Boven en onder het scherm is het toestel wit. Boven het scherm zitten een selfieflitser, sleufje voor de oorluidspreker, front facing camera en een sensor. In de linker hoek zit ook nog een onzichtbaar notificatielampje.

Huawei Mate S silver voorkant
5,5 inch AMOLED-scherm met knokkelbediening
Power- en volumeknoppen
8 megapixel selfiecamera

Alle zijkanten van het toestel vormen één metalen geheeld met de achterkant. De randen aan de voor- en achterkant zijn geslepen zodat het toestel nog net iets dunner oogt. De linkerkant van het toestel is voor de SIM-kaartlade waar in plaats van een microSD-kaart ook een tweede SIM-kaart inpast. Rechts hebben we de power- en volumeknoppen waarbij de laatsten wel erg hoog zitten om nog makkelijk te kunnen bedienen. Bovenop het toestel is de aansluiting voor de headset te vinden. Aan de onderkant zitten aan weerszijden van de USB-poort twee roostertjes. Alleen achter de rechter zit een luidspreker.

De volledig metalen achterkant vertoont, door de twee kunststof antennebanden aan de boven- en onderkant, erg veel gelijkenissen met de HTC One-serie. Daarnaast heeft hij ook een lichte bolling. Zowel de camera als de vingerafdrukscanner worden omlijst door een chroomkleurig randje. De camera steekt een klein beetje uit terwijl de scanner ietsje ligt verzonken in de body.

Huawei Mate S silver achterkant
13 megapixel camera met lens van saffier
Vingerafdrukscanner met navigatiefunctie
Ingebouwde 2.700 mAh grote batterij

De Mate S is een mooi vormgegeven en erg solide gebouwd toestel dat prettig in de hand ligt. Ons testmodel was uitgevoerd in 'Mystic Champagne' en had dus een beetje een goudgele teint. Ondanks zijn afmetingen ziet hij er niet lomp uit en ook het gewicht is goed hanteerbaar. Toch kan zijn formaat in het gebruik wel een tikkeltje te veel van het goede blijken te zijn. Bijvoorbeeld bij het in een broekzak herbergen. Ook het aanraken van de linker bovenhoek van het scherm met de rechter duim is geen sinecure.

Uithoudingsvermogen

Door zijn ranke silhouet is de batterij van de Mate S niet groter dan 2.700 mAh. Dit lijkt wat mager in combinatie met het 5,5 inch beeldscherm en wij waren benieuwd of hij het een volle dag zou uithouden. Op een volle acculading haalden wij een scherm-aan tijd van ruim vijf uur. Daarbij hield het toestel het in zijn totaliteit krap 30 uur vol met gemiddeld gebruik. Dat gebruik bestaat bij ons vooral uit het synchroniseren van twee e-mailaccounts via push, nieuws en social media checken en gematigd gebruik van Whatsapp. Het zal er dus een beetje om spannen of de Mate S er ook onder zwaardere omstandigheden in slaagt om de 24 uur vol te maken. Desalniettemin vinden wij dit een hele redelijke score. De Mate S ondersteunt de Quick Charge-snellaadfunctie maar een dergelijke oplader wordt niet meegeleverd.

In het instellingenmenu staat een sectie voor batterij en één voor energiebesparing. In de laatste kan de zogenaamde batterijbewaking uitgevoerd worden. Dit lijkt een handige en gebruiksvriendelijke functie maar wij vinden dat Huawei zijn doel voorbij schiet. Het toestel wordt gescand op mogelijke ‘problemen' en bespaaropties. De problemen die echter gedetecteerd worden zijn vrij basale functies van het toestel en de voorgestelde optimalisaties hebben dus veel invloed op de werking van het toestel. Verder is het mogelijk om het voedingsplan in te stellen. Dit reguleert het CPU- en netwerkgebruik om prestaties en energiegebruik op elkaar af te stemmen. Wij kozen voor de prestatie setting want het verschil in geschatte extra standbytijd met de slimme setting is minimaal. Met de ultra setting kan het uithoudingsvermogen wel flink opgerekt worden maar dan zijn alleen de bel- en berichten-apps met de contactenlijst beschikbaar.

Ook het tot aan het maniakale monitoren van stroomintensieve apps vinden we enigszins overdreven. In de instellingen voor stroombesparing kan de 'stroomintensieve prompt' worden uitgeschakeld. Doe je dit niet dan geeft het toestel om de zoveel tijd een notificatie als een energie-intensieve app wordt gedetecteerd. Dit energieverbruik valt normaal gesproken erg mee en Android regelt uit zichzelf ook al dat apps worden afgesloten indien nodig. Vanaf Android 6.0 Marshmallow zal dit zelfs nog beter geregeld zijn.

Belkwaliteit

Huawei's telefoonapplicatie is behalve met de contactenlijst ook samengevoegd met de berichten-app. Het tabblad voor de nummerkiezer toont het logboek met daaronder een numeriek toetsenbord waarmee via smart dial de gewenste contactpersoon kan worden gevonden. In de oproepinstellingen kunnen onder andere pocket-modus voor meer volume en trilintensiteit en virtuele HD-oproep voor betere helderheid worden ingeschakeld. Vreemd genoeg staat deze laatste niet standaard aan.

Net als de Huawei P8 heeft ook de Mate S de beschikking over Link+. Een onderdeel daarvan is Signal+. Dit zou onder andere de oproepkwaliteit moeten verbeteren door signalen beter te ontvangen. De werking ervan is lastig te testen want het staat standaard aan en bovendien kun je geen instellingen wijzigen. Het is daarom nogal verwarrend dat je na het in gebruik nemen van het toestel hier een melding over krijgt waardoor je denkt dat er nog iets geactiveerd moet worden.

Beeldscherm

Ondanks dat het beeldscherm diagonaal 5,5 inch meet, weigert Huawei de sprong naar een Quad HD-resolutie, oftewel 1440 x 2560 pixels, te maken. In plaats daarvan beschikt het de Mate S over een AMOLED-beeldscherm met Full HD-resolutie (1080 x 1920 pixels). Rouwig om het ontbreken van een Quad HD-resolutie hoef je niet te zijn. Detailweergave is meer dan voldoende op het scherm van de Mate S. Het is mogelijk om de kleurtemperatuur van het scherm aan te passen. Soms is dat bij AMOLED-schermen geen overbodige luxe, maar in dit geval voelden wij niet de drang om dat te doen. Kleuren zijn levendig maar niet overdreven. Wit is mooi wit en niet gelig. Ook de automatische schermhelderheid werkte naar behoren.

Menu

De Mate S draait op Android 5.1.1 en beschikt daarmee over de, op moment van schrijven, een zeer recente versie van het besturingssysteem. Helaas merk je daar weinig van want Huawei kiest ervoor om Android grondig te verbouwen door haar eigen EMUI-interface er overheen te leggen. Daardoor is er geen applicatiemenu meer maar staan alle apps op een startscherm. Om hiervoor genoeg plaats te hebben kun je maximaal negen startschermen inschakelen. Bovendien is het aantal mooie en/of nuttige widgets nogal beperkt. Verder hebben alle pictogrammen dezelfde vorm en grootte. Om dit in stand te houden worden ook icoontjes van andere apps in deze pasvorm geperst. Dit levert soms ronduit lelijke resultaten op. Voor de startschermen kunnen rastergrootte, roulatie van schermen, uitlijnen en notificatiebadges voor app-pictogrammen ingesteld worden. EMUI maakt gebruik van thema's en hierdoor kun je de uitstraling van de interface heel gemakkelijk ingrijpend veranderen. Naast de zes standaardthema's kunnen nog talloze varianten worden gedownload. Vooral het kunnen kiezen van een ander icoontjespakket is een welkome optie.

Het notificatievenster dat schuilgaat achter de statusbalk is flink onder handen genomen. Meldingen worden mooi gerangschikt op een soort timeline en kunnen nog steeds uit beeld worden geveegd. Wanneer er geen notificaties zijn verschijnt bij het naar beneden slepen van de statusbalk direct het tabblad met sneltoetsen voor instellingen. Het is niet meteen duidelijk maar hier kan wel degelijk doorheen gescrold worden om meer sneltoetsen zichtbaar te maken.

Het instellingenmenu is uitgebreid met een sectie voor slimme assistentie. Om het overzicht een beetje te bewaren is er een tabblad voor algemene instellingen toegevoegd. Vergeleken met standaard Android zitten de on-screen bedieningstoetsen erg dicht op elkaar. Dit is in het begin even wennen en zorgt er soms voor dat je mis drukt. Verder kan de volgorde van de toetsen worden aangepast en het is mogelijk om een toets voor het meldingenpaneel toe te voegen.

Een van de mooie eigenschappen van Android is dat je een overzicht van je notificaties al op het vergrendelscherm kan bekijken en snel kunt zien of het waard is ze te openen. Op de Mate S wil dat helaas niet echt lukken. Met vingerafdrukontgrendeling omzeil je sowieso het vergrendelscherm maar ook als je alleen het scherm aanzet is er niks te zien. Toen we de vingerafdrukontgrendeling en pinvergrendeling uitzetten kregen we één keer een notificatie van Facebook op het vergrendelscherm te zien maar Whatsapp werd bijvoorbeeld niet getoond.

De Mate S kan in split screen twee apps tegelijk tonen op het beeldscherm. Deze functie moet je wel eerst aanzetten in de instellingen. Vervolgens kan hij in ondersteunde apps worden geactiveerd door met twee vingers omhoog te vegen of de recente apps toets ingedrukt te houden. Vreemd genoeg is vervolgens de aanwijzing die je krijgt en een deel van de interface in het Russisch.

Telefoonboek

De contactenlijst toont bovenaan groepen, zoals je favoriete contacten. Verder werkt het telefoonboek zoals we gewend zijn van Android. Het wordt automatisch aangevuld met de contacten van accounts die je op het toestel instelt. Vervolgens is het handig om alleen contactpersonen met telefoonnummers te tonen en dubbele contacten samen te voegen. Verder zijn er nog een aantal andere weergave- en sorteeropties. Beschikbare informatie en opties voor een contact worden weergegeven in de vorm van mooie pop-ups.

Messaging

De berichten-app is niet spectaculair qua functionaliteit maar sorteert je berichten wel op een mooie timeline. Dat is niet het geval in de e-mailtoepassing maar ook deze app is netjes en overzichtelijk. Vernieuwen gaat eenvoudig door de bovenkant van de berichtenlijst even naar beneden te slepen. Gek genoeg is het niet mogelijk om bij een bericht in te zoomen door dubbel te tikken. Voor het toevoegen van een account kun je kiezen uit Exchange, Gmail, Hotmail en overige. Het automatisch instellen van een Outlook-account verliep vlekkeloos. Zoomen in een bericht kan alleen door te pinchen en niet met dubbeltikken op het scherm.

Huawei maakt voor het invoeren van tekst gebruik van het Swype-toetsenbord. Dit is al geruime tijd een favoriet van ons al hebben we het sinds Android 5.0 ingeruild voor het standaardtoetsenbord van Android. Dat neemt niet weg dat Swype nog steeds heel prettig werkt. Tekst invoeren door van letter naar letter te slepen gaat erg gemakkelijk en het uiterlijk en gedrag van het toetsenbord kunnen goed worden aangepast. Het is mogelijk om twee invoertalen tegelijkertijd in te schakelen maar ook schakelen tussen talen kan eenvoudig door de spatiebalk ingedrukt te houden.

Connectivity

De Mate S kan verbinding maken via WiFi, Bluetooth, 4G en NFC. Naast Signal+ beschikt de Mate S ook over WiFi+. Deze functie kan wel aan- of uitgezet worden en evalueert je WiFi-verbinding om tussen WiFi en mobiele netwerken te schakelen. Daarnaast schakelt het WiFi in wanneer je een bekende locatie nadert. Wat ons betreft een prettige functie maar soms schakelde het toestel om onduidelijke redenen van WiFi over op mobiele data terwijl we thuis waren. Dit kan dus voor een onverwacht hoog dataverbruik zorgen. Waar we ons verder erg over verbaast hebben is dat de Huawei Mate S niet overweg kan met WiFi-netwerken op 5 GHz. Deze zijn doorgaans veel sneller. Voor een vlaggenschip kan dat eigenlijk niet.

Voor surfen op internet heeft de Mate S behalve Google's Chrome ook nog een andere browser van Huawei aan boord. Deze is mooi overzichtelijk met duidelijke bedieningstoetsen maar werkt puur als op zichzelf staande mobiele browser. Het is dus niet mogelijk om te synchroniseren met je desktop zoals dat bij Chrome wel kan. Ook in de browser is het niet mogelijk om in te zoomen door dubbel te tikken.

Camera

De Mate S is voorzien van een 13 megapixel camera. Deze is van hetzelfde type als het exemplaar in de P8 en moet dus in staat zijn om kleuren beter vast te leggen. De camera beschikt over optische beeldstabilisatie en start vlot op. Zoals gebruikelijk moet wel eerst de beeldverhouding naar 4:3 worden aangepast om de volledige 13 megapixel te kunnen benutten.

De camera-interface is redelijk overzichtelijk en effectief. Er wordt nogal uitgepakt met verschillende opnamefuncties. Behalve uit foto en video kan in het zoekscherm ook gekozen worden voor 'mooi maken', 'lichte schilderij' en tijdsverloop. Met mooi maken kan het schoonheidsniveau verbeterd worden door gezichtshuid tot het extreme glad te strijken. Lichte schilderij maakt het mogelijk om te spelen met licht en belichting. Hiervoor zijn de modi achterlichtsporen, lichtgraffiti, 'zijdeachtig water' en sterrenspoor beschikbaar. Tijdsverloop is een wat gebrekkige vertaling van 'time lapse'. Er kunnen verder ook nog verschillende kleurenfilters worden toegepast.

Via het instellingenmenu zijn de modi panorama, supernacht, HDR, pro camera, stel alles scherp, beste foto, watermerk, audionotitie en documentaanpassing te selecteren. Voor allemaal geldt helaas dat het niet mogelijk is om ze permanent in te schakelen. Je zult ze bij het opstarten van de camera opnieuw moeten selecteren. Vanuit dit menu kun je ook terecht bij de overige instellingen, die trouwens niet automatisch meedraait wanneer je het toestel horizontaal houdt.

Op foto's die bij daglicht zijn genomen zien kleuren, focus en details er netjes uit. Bij minder goede belichting kunnen kleuren soms een beetje flets overkomen. De camera heeft ook moeite met grote verschillen tussen lichte en donkere delen in het beeld. Video opnemen doet de Mate S in maximaal 1080p. Voor deze prijs hadden we minstens 4K verwacht.

Aanwezige programma's

De Mate S is standaard uitgerust met de apps galerij, muziek, video's, telefoonbeheer, kladblok, thema's, agenda, klok, regisseurmodus, bestanden, Vmall, WPS Office, Facebook, Twitter, Todoist, weer, calculator, recorder, fm-radio, spiegel, vergrootglas, back-up, HiCare, updater, downloads, magic tag en zaklamp. Een deel daarvan is opgeborgen in de mapjes tools en top apps. In een ander mapje staan Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Google Drive, Play muziek/films/boeken/kiosk/games, Hangouts, foto's, Google+, Google instellingen en Street View.

Behalve regisseurmodus zijn dit geen van allen echt opvallende toepassingen. maar tegelijkertijd dringt Huawei ook niet veel aan je op. Met regisseurmodus kun je direct tijdens het filmen een video maken door af te wisselen tussen de videobeelden van jou en maximaal drie andere toestellen. Hierbij kan ook beeld van niet-Huawei toestellen worden gebruikt.

Extra's

Net als de eerder door ons geteste Honor 7 heeft ook de Mate S een vingerafdrukscanner aan de achterkant van het toestel. Ondanks dat de toestellen van dezelfde fabrikant zijn, werkt hij op de Mate S een stuk beter. Dan gaat het met name om de snelheid en het gemak waarmee je vingerafdruk herkend wordt. Ook de aanvullende functionaliteit is een beetje anders. Behalve om het scherm te ontgrendelen kan de scanner gebruikt worden voor het beantwoorden van een oproep, een foto/video nemen, alarm stoppen, het meldingenvenster openen en sluiten en bladeren door foto's. Je kunt meerdere vingerafdrukken in het toestel opslaan. Bijvoorbeeld een linker- en rechterwijsvinger zodat je het toestel met beide handen kunt ontgrendelen. De scanner activeert en ontgrendelt het scherm tegelijkertijd.

Je moet wel opletten dat je het toestel niet per ongeluk ontgrendelt bij het in je broekzak steken of als je je hand in je zak hebt. Het toestel geeft namelijk alleen een trilsignaal als de vingerafdruk niet gelezen kon worden en dus niet wanneer het scherm wél ontgrendeld is. Wanneer je gebruik wil maken van de vingerafdrukscanner om het toestel te ontgrendelen moet je ook een toegangscode instellen. Dit is om te voorkomen dat de scanner eenvoudig omzeild kan worden. De code moet ingevoerd worden als het toestel op een andere manier wordt geactiveerd. Omdat de scanner aan de achterkant zit kun je het toestel niet snel ontgrendelen wanneer deze bijvoorbeeld op tafel ligt.

Conclusie

In navolging van de P8 levert Huawei met de Mate S opnieuw een toestel af dat qua hardware erg goed verzorgd is. Het is niet het nieuwste, snelste of krachtigste van het moment maar het totaalpakket is redelijk compleet en werkt goed. Tegelijkertijd is dit vreemd want de Mate S geldt als het grote vlaggenschip van Huawei. Juist daarvan zou je topspecificaties verwachten zoals een Quad HD-resolutie, WiFi 5 GHz en 4K-video. Sommigen kunnen we daarvan missen, andere zijn echter kwalijker.

Helaas slaagt Huawei er maar niet in om haar software en interface netjes uit te voeren. Er blijven fouten inzitten en de gebruiksvriendelijkheid laat te wensen over. De interface van Huawei werkt minder intuïtief als standaard Android en vertoont nog steeds de nodige gebreken. Dit keer komen we zelfs Russisch tegen in de interface terwijl we de toesteltaal toch echt op Nederlands had staan.

De Mate S is voor Huawei-begrippen aan de dure kant maar levert in vergelijking met de concurrentie toch een redelijk sterk geprijsde phablet op. Al zou het zeker meer in verhouding met de hardware zijn wanneer er ongeveer 100 euro van de introductieprijs afgaat. Mogelijk dat Huawei er dan ook echt in gaat slagen om wat gebruikers van de concurrentie af te snoepen maar voor ons blijft de EMUI-interface een absolute afknapper waar Huawei hoognodig meer tijd en moeite in moet gaan steken.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Huawei S review