Honor 8 review

Gladde jongen met nieuwe blik op interface


Honor 8 review

Honor kennen we inmiddels als fabrikant van betaalbare en premium ogende telefoons met sterke hardware maar ietwat teleurstellende software. Misschien brengen ze daar met de Honor 8 verandering in. We zochten het uit.

Onlangs heeft dit toestel als één van de eersten de update naar Android 7.0 ontvangen en dat vonden wij een goede aanleiding om hem eens nader te bekijken. De Honor 8 gaat voor net geen 400 euro over de toonbank. Dat is gelet z'n eigenschappen een scherpe prijs. Voor dat bedrag krijg je onder andere twee 12 megapixel camera's, een vingerafdrukscanner en een 5.2 inch beeldscherm. Andere toestellen die minder dan 400 euro kosten zijn onder andere de Samsung Galaxy A5 (2017) en de Sony Xperia XA1 Ultra. Ook de onlangs hier uitgebrachte Asus Zenfone 3 geldt als geduchte concurrent.

Inhoud van de doos
Handleiding
USB kabel
Huawei Quick Charge-snellader

Qua beschikbaarheid is het sinds 2017 wel wat lastiger geworden voor wat betreft Honor-telefoons. Nu waren de Honor-toestellen waren al niet overal verkrijgbaar vanwege de besparing op marketing en distributie. Als klap op voorpijl heeft moederbedrijf Huawei er sinds begin 2017 voor gekozen om de verkoop in de Benelux alleen via het eigen vmall.eu kanaal te laten verlopen. Dit is dan bijvoorbeeld ook de reden waarom we de Honor-telefoons nauwelijks nog bij Coolblue aantreffen. Ondanks dit alles zijn er nog steeds enkele brave webshops die hem toch in handen hebben gekregen en te koop aanbieden. Handig want hierdoor kun je hem ook in combinatie met abonnement afsluiten in plaats van alleen los.

8,5 / 10

Plus- en minpunten Honor 8

  • Uithoudingsvermogen
  • Softwareupdate naar Nougat
  • Camera
  • Gladde achterkant
  • Bloatware
  • Opdringerige software

Ontwerp

Ondanks de budgetvriendelijke insteek slaagt Honor er telkens in om haar toestellen er behoorlijk premium uit te laten zien. Ook de Honor 8 is hierop geen uitzondering. Ons blauwe testmodel is een strakke verschijning.

Honor 8 voorkant
Verborgen LED-notificatielampje
Dual 2.5D glas + afgeronde zijkanten
5.2 inch groot Full HD-scherm met handige oogcomfort-modus

De recentere telefoons van Honor beschikten over een metalen achterkanten met een lichte bolling. Bij de Honor 8 is in plaats daarvan gekozen voor een platte en glazen achterkant. Deze wordt alleen onderbroken door een ronde opening voor de vingerafdrukscanner. Aangezien de glasplaat aan de voorkant ook helemaal doorloopt tot de rand en daar een klein beetje schuin afloopt voelen de voor- en achterkant vrijwel identiek aan.

Honor 8 achterkant
Fraai 3D-effect dankzij raster van 15 verschillende lagen
Dubbele 12 megapixel camera met hybride autofocus
Snelle 3D vingerafdruklezer (0,4s) met extra opties

De randen aan weerszijden van het scherm zijn mooi smal gehouden. Boven- en onder het scherm zit nog wel wat loze ruimte maar het is binnen de perken gebleven. Boven het scherm bevinden zich behalve de oorluidspreker ook een camera en lichtsensor. In de uitsparing voor de oorluidspreker zit ook nog een LED-lampje verstopt voor notificaties en opladen in verschillende kleuren.

Honor 8 voorkant logo

De metalen rand rondom het toestel is een beetje gebold met afgekante randen en wordt op drie plekken onderbroken door een plastic strookje. De hoeken zijn mooi afgerond waardoor het toestel erg lekker in de hand ligt. Wel wordt de Honor 8 door al dat glas en metaal behoorlijk glibberig. Houdt hem stevig vast en leg hem niet zomaar op je schoot of een kussen van de bank want de kans dat hij er vliegensvlug vanaf glijd is aanzienlijk. Het toestel blijft zelfs niet stilliggen als je hem op een tafel bedient.

Honor 8 USB-C

Alle knoppen van de Honor 8 bevinden zich aan de rechterkant op het toestel. Met de licht geribbelde powerknop onder de volumetoetsen. Links op het toestel is de SIM-tree geplaatst met ruimte voor een microSD-kaart of tweede microSIM. Onderop het toestel vinden we een USB-C-poort met daarnaast de headset-aansluiting en een rij gaatjes voor de speaker.

Prestaties

De aandrijving voor de Honor 8 komt van de door Huawei gemaakte HiSilicon Kirin 950-processor met acht kernen. De ene helft daarvan draait op een krachtige 2,3 GHz terwijl voor de meer rustige taken de andere helft op 1,8 GHz kan draaien. Hierdoor is de Honor 8 naast krachtig ook nog eens energiezuinig. Wij zijn tijdens het testen niet gestuit op haperingen in de interface en apps worden vlot geopend. Ook schakelen tussen laatst gebruikte apps door twee keer op de multitasktoets te drukken gaat van een leien dakje.

Bij normaal tot intensief gebruik houdt de Honor 8 het op één acculading probleemloos één tot 1,5 dag vol. Daarbij komen wij uit op een minimale scherm aan-tijd van vijf tot zes uur. Een keurige marge dus om niet te al teveel hoeven letten op wat je gedurende de dag zoal doet met je telefoon. De Honor 8 wordt geleverd met een snellader, maar daar is iets merkwaardigs mee aan de hand. Het snelladen gaat namelijk maar tot ongeveer 85%. Opladen tot 100% duurt vervolgens aanzienlijk langer. Mogelijk is hier sprake van opzet om de levensduur van de batterij te sparen. Bij snelladers van andere merken wordt daarentegen weer niet de volledige snellaadcapaciteit benut. Dat komt waarschijnlijk omdat de Honor 8 gebruikmaakt van Huawei's eigen snellaadtechniek in plaats van de meer gebruikelijke Quick Charge-techniek van Qualcomm.

Er is een energiebesparingsmodus beschikbaar en ook nog een ultra-modus. De eerste beperkt activiteit van apps in de achtergrond, vermindert visuele effecten en geluiden en schakelt het ophalen van e-mail in de achtergrond uit. Helaas kan niet ingesteld worden dat deze modus automatisch inschakelt bij een vooraf bepaald resterend accuniveau. In de ultra-modus is alleen een zeer beperkt aantal apps beschikbaar.

Daarnaast is in het instellingenmenu voor de batterij nog de optie om te optimaliseren aanwezig. Hier wordt onder andere ingezet op het afsluiten van zoveel mogelijk apps wanneer het scherm is uitgeschakeld. Dit is niet per se een verbetering want apps gaan automatisch in slaapstand en ze na uitschakelen helemaal opnieuw opstarten kost vaak meer energie. Ook de andere optimalisaties leveren maar een twijfelachtige winst op.

Verder zijn toestellen van Honor en Huawei tot onze grote ergernis altijd uitgerust met de zogenaamde stroomintensieve prompt. Dit zorgt voor een melding wanneer het systeem vindt dat een app veel energie op de achtergrond gebruikt. Het onhebbelijke hiervan is dat de notificatie voor praktisch elke app wordt gegeven en de meeste apps prima in de achtergrond actief kunnen blijven. Om deze functie uit te zetten moet je behoorlijk diep in de instellingen duiken.

Scherm

Het 5,2 inch beeldscherm van de Honor 8 heeft een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dat is in principe ruim voldoende voor een scherm van dergelijk formaat maar soms vonden we het beeld toch net niet helemaal scherp. Ook lijkt de interface iets meer opgeblazen dan nodig. Behalve de lettergrootte kan dit helaas niet worden aangepast.

Naast helderheid en slaapstand kan ook kleurtemperatuur van het scherm worden aangepast. Dat is handig want standaard is het beeld wel erg koud en blauwig. Overigens vinden we het contrast echt uitstekend met goede zwartwaarden. Verder is er nog een zogenaamde oogcomfortmodus beschikbaar. Deze filtert blauw licht uit het beeld en maakt het zodoende een stuk geler. Volgens de beschrijving moet dit visuele vermoeidheid verlichten maar volgens ons is het vooral handig als je in de avonduren voor het slapengaan nog van je telefoon gebruik wilt maken. Je kunt zelf de start- en eindtijd instellen en de filtering reguleren.

Software

Standaard staan er behoorlijk wat applicaties op de Honor 8 geïnstalleerd. Iets waar Huawei/Honor al langer een handje van heeft en van ons niet zo nodig hoeft. Sommige apps kunnen namelijk behoorlijk opdringerig zijn. Zo geeft News Republic vanaf het begin uit zichzelf soms notificaties voor nieuwsberichten. Zonder dat deze meteen relevant zijn voor de gebruiker.

Tevens is er al een stappenteller actief nog voordat ook maar iets met het toestel is gedaan of geïnstalleerd. Wat onder andere blijkt uit irritante en onregelmatige notificaties. Logisch nadenken leidt tot de conclusie dat dit met de app ‘gezondheid' te maken heeft maar voordat je dit kunt checken moet je eerst je persoonlijke gegevens invoeren en de app toegang geven tot je locatie. Vervolgens kun je inderdaad een fitnessdoel en doelgewicht instellen. Echter, er is nergens de mogelijkheid om dit volledig uit te schakelen. Gelukkig beschikt Android sinds Nougat over de mogelijkheid om machtigingen op app-niveau in te trekken mocht je de locatie-machtiging willen staken. Rigoureuzer kan ook; je kunt de gezondheid-app helemaal van het toestel verwijderen.

Dat een fabrikant probeert functionaliteit toe te voegen door zijn eigen toepassingen te installeren is nog te begrijpen. Maar dat je ook de apps van Booking.com, TripAdvisor, Opera browser, Shazam, Facebook, Twitter en Instagram erbij krijgt vinden wij wat veel van het goede. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de zeven(!) gamestoepassingen op het toestel.

Met de update naar Android 7.0 wordt ook de EMUI-schil van Huawei/Honor geüpdatet naar versie 5.0. Helaas zijn bovengenoemde problemen daarmee niet opgelost maar de gehele interface ziet er wel een stuk beter uit. Standaard staan nog steeds alle apps op de startschermen maar dit kan in de instellingen eenvoudig worden gewijzigd naar een meer traditioneel applicatiemenu.

De icoontjes voor de eigen apps zijn nog steeds allemaal hetzelfde formaat maar ogen volwassener en strakker. Apps van derden worden niet meer in dat zelfde formaat geperst maar kunnen gewoon hun eigen icoontje behouden. De standaardapps zien er strakker en overzichtelijker uit. Wel zweeft bij sommige nog een enigszins regel met knoppen onder in het beeld.

Bovenin het notificatievenster zit een regel met vijf snelkoppelingen voor instellingen en daaronder een slider voor schermhelderheid. Deze regel kan verder worden uitgeklapt om nog 15 snelkoppelingen te tonen. Qua uiterlijk en functionaliteit lijkt dit venster nu een stuk meer op klassiek Android. Notificaties staan strak onder elkaar en ze kunnen uitgeklapt worden. Bij berichten kan direct een snel antwoord opgesteld worden.

Het instellingenmenu is ook weer herschikt. Het staat behoorlijk vol met meer en minder gebruikelijke opties. Sommige onderdelen zijn wat vreemd verwoord waardoor het niet direct duidelijk is wat de functie inhoudt of je even moet zoeken naar de gewenste functie.

Ondanks de overdaad aan extra opties en instellingsmogelijkheden levert Huawei ook nog wel aardige toevoegingen mee in de EMUI-schil. Niet alle functies in telefoonbeheer zijn even duidelijk maar dingen als de virusscanner en blokkeringslijst zijn mooi meegenomen. De contacten-app heeft standaard een scanner voor visitekaartjes en een zaklamp, geluidsrecorder of kompas kan ook weleens van pas komen.

Keer op keer waren wij bij toestellen van Honor en Huawei totaal niet gecharmeerd van de EMUI-software. Cosmetisch is de update naar Android 7.0 en EMUI 5.0 echter een flinke vooruitgang. Door de interface navigeren gaat een stuk prettiger. Her en der zitten nog steeds spelfouten en grammaticale eigenaardigheden in de tekst. Dat is knullig maar niet echt storend.

Hardware

Hardwarematig heeft de Honor 8 veel overeenkomsten met de Huawei P9. Deze kwam in april van 2016 op de markt en is nog steeds een fractie duurder. Een verschil is dat bij de Honor 8 bovenop een infraroodzender zit. Met de bijbehorende app kan het toestel dus gebruikt worden als afstandsbediening voor je TV of andere apparaten.

De Honor 8 is in Nederland alleen verkrijgbaar met 32 GB opslaggeheugen, iets wat kan worden uitgebreid. Het touchscreen vonden wij soms een beetje traag of onnauwkeurig reageren. Het aanzetten van de handschoenmodus lijkt hierbij ook geen uitkomst te bieden. De luidspreker aan de onderkant kan hard genoeg maar het geluid is niet super en je dekt hem snel per ongeluk af.

Honor 8 vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner herkent je vinger goed werkt lekker snel. Behalve voor het ontgrendelen van het toestel en/of apps zijn er nog een flink aantal andere functies beschikbaar. De scanner is namelijk ook een in te drukken knop. Door hem ingedrukt te houden kan een foto of video gemaakt worden, oproep beantwoord of alarm gestopt. Door er overheen te vegen kan het meldingenpaneel worden geopend of door foto's gebladerd. Daarnaast kan hij ook nog als snelkoppeling gebruikt worden voor drie verschillende functies of apps.

Camera

De camera van de Honor 8 start snel op en ook focussen gaat vlot. Na op het scherm getikt te hebben om te focussen kan de helderheid van de foto worden bijgesteld. Verder kunnen in het opnamescherm filter, groot diafragma en flitser worden aangepast en zijn er koppelingen naar de selfiecamera en fotoalbum.

Door in het opnamescherm van links naar rechts over het scherm te vegen verschijnt een raster met verschillende opnamemodi zoals pro-foto, nachtopname, tijdsverloop en slow-mo. Helaas is ook HDR een aparte modus en dus niet altijd of automatisch aan te zetten. Knullig genoeg draaien niet alle onderdelen van de interface mee wanneer je het toestel horizontaal houdt. Dat maakt gebruik van bijvoorbeeld de modus voor pro-foto er niet makkelijker op. Het instellingenmenu kan geopend worden door in de andere richting over het scherm te vegen.

Ondanks dat één van de twee camera's alleen beelden schiet in zwart-wit is het niet mogelijk om foto's ook op die manier vast te leggen. In plaats daarvan is het alleen bedoeld om contrastrijkere en scherpere foto's te maken, net als bij de P9 en P10. Dankzij de dubbele camera heb je wel de mogelijkheid om de focus van een foto aan te passen en bijvoorbeeld achtergronden onscherp te maken. Dit kan ook achteraf nog. Al met al schiet de Honor 8 voor een toestel in deze prijsklasse prima foto's. Ook bij weinig omgevingslicht maakt de Honor 8 nette foto's met niet teveel ruis.

Video kan maximaal opgenomen worden in 1080p (Full HD) met stereo-geluid en 60 frames per seconde. De kwaliteit van videobeelden blijft flink achter bij die van de foto's. Beelden zijn niet altijd scherp en kleuren worden naar onze mening ook niet altijd goed weergegeven.

Conclusie

Altijd was de EMUI-interface op toestellen van Honor en Huawei een absolute afknapper voor ons. Ondanks vaak capabele hardware voor een keurige prijs was de software de doorslaggevende reden om nooit een toestel van de Chinese fabrikant te willen bezitten. Bovendien moest je altijd maar afwachten hoe snel updates beschikbaar zouden komen. Met de Honor 8 lijkt het erop dat Huawei hier duidelijk verbetering in aanbrengt.

Nog steeds moet je na het in gebruik nemen van het toestel even wat tijd besteden aan het verwijderen van applicaties en het uitzetten van de nodige softwarefuncties maar daarna hou je een toestel over dat heel behoorlijk functioneert. De Honor 8 maakt nette foto's maar de dubbele camera biedt niet significant extra functionaliteit. Al is dat natuurlijk geen reden om het toestel niet te kopen. Gecombineerd met het prima uithoudingsvermogen en vingerafdrukscanner zijn er sowieso niet veel redenen om dit toestel niet te overwegen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Honor 8 review