HTC Touch Cruise 09 review

Eén van de jongste telgen van de HTC Touch familie is de Touch Cruise 09. Zoals al uit de naamgeving valt op te maken is dit de opvolger van de HTC Touch Cruise P3650 uit 2007.

Verder maakt de term Cruise duidelijk dat het toestel is toegerust voor navigatie en wel met TomTom Navigator 7.

Een concurrent uit de eigen hoek zal de HTC Touch 3G kunnen zijn. Dit toestel heeft veel uiterlijke overeenkomsten met de Touch Cruise 09 en ook op andere terreinen zijn de twee zeer verwant maar de Touch 3G heeft niet standaard de beschikking over een compleet navigatiesysteem. Andere rivalen kunnen de HTC Touch Diamond2 T5353 en de Samsung i900 Omnia zijn.

Bij veel van de nieuwe modellen die HTC op de markt brengt is het steeds vaker meer van hetzelfde en zijn er weinig onderlinge verschillen. De Touch Cruise 09 heeft echter een geheim wapen en dat is de Footprints toepassing waar de Touch Cruise als eerste HTC toestel over beschikt. Of het toestel een aanwinst is voor de productlijn van HTC zal in deze review blijken.

Plus- en minpunten HTC Touch Cruise 09

  • Design
  • Inhoud pakket
  • TomTom
  • T9 woordenboek + woordaanvulling
  • Camera
  • Touchscreen/beeldscherm
  • Ontbreken bewegingssensor

Wat zit er bij het toestel?

Omdat de Touch Cruise 09 twee rollen vervuld komt hij ook met iets meer accessoires dan normaal. In de forse kubusvormige doos zitten twee aparte doosjes. Eentje met de specifieke navigatietoebehoren in de vorm van een autolader, een houder en een beugel met zuignap. In het andere doosje zitten alle overige benodigdheden. Dit zijn een USB-kabel met opzetstuk om er een lader van te maken, headset, batterij(1100mAh) en een 1 GB MicroSD kaartje. Verder zit er nog een mapje bij met daarin een extra stylus, een hoesje, beeldschermcover, registratiekaart voor TomTom, handleiding en twee CD-ROM’s met op de ene software en op de andere de handleiding. Al met al dus een rijk gevuld pakket met, afgezien van de headset, kwalitatief nette accessoires.

Uiterlijk

Het toestel is mooi compact vormgegeven met een aantal overzichtelijke knoppen aan de voorkant. Links naast het clickwheel dat dient als selectieknop zit een snelknop om de navigatie te starten. Daaronder zit een opneemtoets en aan de andere kant een ophang-/hometoets met daarboven een knop voor de Footprintstoepassing. Deze knoppenset bestaat voor het grootste gedeelte uit geborsteld aluminium dat er erg strak uitziet. Rondom het scherm zit een geborstelde, donkergrijze metalen rand.

Alle zijkanten zijn van zwart, glanzend plastic en de achterkant is mat met een softtouch afwerking. Aan de bovenkant zit de aan/uit-knop en aan de linkerzijkant zitten de volumetoetsen. De rechterkant huisvest de stylus en de onderkant de microfoon en de USB-aansluiting. De achterkant wordt in zijn geheel bedekt door een afgeronde plastic cover met aan de bovenkant een plaatje met de aanduiding van de camera en daarnaast een gaatje voor de luidspreker. De batterij hoeft niet verwijderd te worden om de geheugenkaart te verwisselen, voor de SIM-kaart moet dat wel.

Omdat het toestel een natuurlijke vormgeving heeft met afgeronde hoeken zitten er geen vervelende randjes aan, ook kiertjes en kraakjes ontbreken. De batterijcover blijft goed op zijn plek zitten.

Uithoudingsvermogen

De Touch Cruise 09 houdt het met volle batterij maximaal 3 dagen uit en dat vinden wij een behoorlijk gebruikersvriendelijke termijn. Dit is met normaal gebruik van alle functies van de telefoon behalve de navigatiesoftware want die slurpt energie en vermindert het uithoudingsvermogen tot een paar uur. Om het uithoudingsvermogen te verbeteren kan de verlichtingstijd ingesteld worden en de schermhelderheid op automatisch gezet. Er is ook een energiebesparende modus.

Opmerkelijk is dat HTC ervoor gekozen heeft om in de nieuwe Cruise een minder krachtige batterij te plaatsen dan in de vorige versie.

Belkwaliteit

Wanneer een oproep binnenkomt verschijnt onder in beeld een virtuele schuifknop met links beantwoorden en rechts negeren. Erg functioneel is dit niet en gelukkig kan er ook gewoon gebruik worden gemaakt van de normale knoppen. Onder deze schuif zit een toets voor stilte. Dit is wel handig want zo kan snel de beltoon gemute worden.

Het bellen met de Touch Cruise 09 gaat goed en makkelijk en de kwaliteit van de verbinding en het geluid is dik in orde. Het gespreksoverzicht en de opties tijdens een gesprek zijn compleet en er ontbreekt niks opzienbarends. Ook de oproeptimers zijn aanwezig.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Touch Cruise 09 is een TFT scherm met een schermdiagonaal van 2.8 inch dat 65.536 kleuren kan weergeven met een QVGA resolutie van 320 x 240 pixels. Uit deze specificaties blijkt al dat dit geen bijzonder scherm is. De resolutie, scherpte en helderheid zijn niet meer van deze tijd. De schermhelderheid kan aangepast worden of op automatisch gezet worden. Wat betreft de weergave kan het scherm opnieuw uitgelijnd worden, ClearType ingeschakeld worden en de tekengrootte worden ingesteld.

De grootte van het scherm dwingt de gebruiker om de bediening te doen met de stylus want met een vinger wordt te vaak het verkeerde gekozen. Helaas is ook het selecteren met de stylus nogal een gepiel want de aanraakgevoeligheid laat te wensen over. Op het beeldscherm zit een ligt spiegelend laagje dat ervoor zorgt dat het scherm bij fel buitenlicht slecht is af te lezen en vieze vingers erg goed te zien zijn op het scherm.

De Touch Cruise 09 is niet uitgevoerd met een bewegingssensor. Dat is eigenlijk alleen een gemis in de internetbrowser want het is niet mogelijk om de weergave handmatig te kantelen. In het album en de camerazoeker is het scherm standaard horizontaal georiënteerd.

Menu

Zoals we van HTC gewend zijn hebben ze ook dit keer Windows Mobile 6.1 weer voorzien van hun TouchFLO-interface. In dit geval gaat het om de TouchFLO 2D versie die wat minder vergt van het apparaat dan de 3D-versie. In plaats van een digitale klok zit er nu een exemplaar met wijzers op het beginscherm en er zijn geen animaties. De tabbladen zijn nog wel steeds aanwezig. Van links naar rechts zijn dat: start, mensen, berichten, mail, footprints, internet, foto’s en video’s, muziek, weer, zoeken op kaart, instellingen en programma’s.

De TouchFLO-interface zit er erg netjes uit en zonder het zou Windows Mobile een stuk minder plezierig te gebruiken zijn maar het blijft een flinterdunne schil en al snel loop je weer tegen de ongemakken van Windows Mobile aan. Zo worden nieuwe berichten prima weergegeven op het berichtentabblad mits ze niet te lang zijn want dan moeten ze toch weer geopend worden omdat niet het complete bericht zichtbaar is.

Het Windows Mobile-menu zelf bestaat in feite uit twee gedeelten; programma’s en instellingen. Beide delen zijn een enorme verzameling van pictogrammen die niet allemaal even logisch zijn gerangschikt en zodoende kan iets vinden of instellen nogal een zoektocht zijn. De pictogrammen kunnen ook niet door de gebruiker gesorteerd worden. De enige mogelijkheid is om in het dropdownvenstertje van Start of op het programma’s-tabblad van TouchFLO een aantal snelkoppelingen weer te geven.

Het bedienen van het toestel kan in de TouchFLO-interface goed met een vinger of met het clickwheel en de selectieknop maar al snel zal de stylus er weer bij gepakt moeten worden. Het clickwheel is ook niet perfect want de schaalverdeling ervan is niet erg precies. Er moet een flinke zwiep aan gegeven worden voor hij reageert en als het toestel dan eerst moet gaan denken dan ben je al snel te ver doorgeschoten. De Touch Cruise 09 is niet heel erg langzaam maar het is wel duidelijk merkbaar dat hij trager wordt met openen en afsluiten van toepassingen als hij langere tijd aan staat.

Telefoonboek

Het telefoonboek is gewoon weer standaard Windows Mobile en dat betekent dat de mogelijkheden per contact erg uitgebreid zijn. Een aantal van de velden die ingevuld kunnen worden, zijn: naam, foto, e-mail adres, bedrijf, afdeling, functie titel, thuisadres, werkadres, enz. Er kunnen Outlook contacten, SIM-contacten en Windows Live contacten worden opgeslagen.

Een contactpersoon zoeken kan op verschillende manieren. Door een naam in het tekstvak te typen, door de lijst te verslepen of door gebruik te maken van de scroll-balk aan de zijkant met daarop het volledige alfabet. Op het tabblad mensen van de TouchFLO interface kunnen maximaal 12 favoriete contactpersonen worden toegevoegd.

Messaging

Voor het invoeren van een bericht kan gebruik worden gemaakt van een volledig QWERTY-toetsenbord, compact QWERTY-toetsenbord of het numeriek telefoontoetsenbord. Typen is het makkelijkst met de stylus. Voor het volledige QWERTY-toetsenbord is het scherm eigenlijk te klein. Het is niet mogelijk om het scherm horizontaal te houden.

Het typen kan in T9 modus of multi-tikkenmodus. Het T9 woordenboek is niet erg goed en dit wordt nog verergerd door de waardeloze woordaanvulling. Zo kan het toestel niet standaard een vraagteken achter een woord zetten als op die toets is gedrukt op het numerieke toetsenbord. In plaats daarvan komt er alleen een @ of punt achter het woord. Ook veel behoorlijk algemene Nederlandse woorden zijn niet standaard bekend. Een ander vreemd fenomeen is dat wanneer een woord werd ingetikt en er vervolgens niet voor één van de door het woordenboek voorgestelde opties werd gekozen maar er een spatie werd ingetikt en vervolgens backspace dan verscheen alsnog achter het net getypte woord de eerst mogelijke optie. Overigens is de woordaanvulling wel uit te zetten.

Wanneer er op een bericht wordt geantwoord dan wordt dat weergegeven als een gesprek. Daardoor staan eerdere berichten onder elkaar in beeld en blijft er tussen deze berichten en het toetsenbord maar een heel klein venstertje in beeld waar het nieuwe bericht in verschijnt. Zonder scrollen bekijken wat zojuist getypt is is dus niet mogelijk

Andere messagingmogelijkheden zijn MMS, e-mail en Windows Live Messenger/Mail. Op het tabblad mail worden berichten leuk weergegeven in een envelop maar ze kunnen er niet volledig gelezen worden.

Connectivity

Voor bestandsoverdracht en verbindingen beschikt de Touch Cruise 09 over Bluetooth, USB en WiFi. Alle drie functioneren ze goed en wijzigen zich vanzelf. Voor USB kan bij het aansluiten gekozen worden tussen ActiveSync, diskdrive en gedeeld internet. Met diskdrive heb je alleen toegang tot de geheugenkaart en met ActiveSync tot het hele toestel. Wanneer een draadloos netwerk een keer is gebruikt wordt er de volgende keer dat het binnen bereik is en WiFi aanstaat automatisch weer verbinding mee gemaakt.

HTC heeft er gelukkig voor gekozen om van Opera Mobile de standaardbrowser te maken want deze is een stuk plezieriger dan Internet Explorer van Windows Mobile. Eigenlijk is er weinig op Opera Mobile aan te merken, voor de Touch Cruise 09 is dat helaas niet het geval. Het scherm is aan de kleine kant en door de beperkte resolutie moet er flink ingezoomd worden om tekst leesbaar te maken. Dat leid er weer toe dat de site niet meer helemaal in beeld past en er constant geschoven moet worden met het beeld door de stylus over het scherm te bewegen. Hier reageert het toestel alleen niet altijd even goed op en soms worden links per ongeluk geopend. Op andere momenten is het dan weer niet meteen duidelijk of de goede link is aangetikt en laat de gevoeligheid van het scherm te wensen over.

Camera

De Touch Cruise 09 is uitgerust met 3.2 megapixel exemplaar die, kort gezegd, bedroevende resultaten levert. De interface is wel netjes en overzichtelijk. In het zoekvenster zit links een balk om te zoomen en in de rechter bovenhoek een kruisje om de camera af te sluiten. Zoomen kan natuurlijk ook met het clickwheel. Onder in beeld zitten van links naar rechts drie toetsen: album, vastlegmodus en menu. De mogelijke vastlegmodi zijn foto, video, panorama, MMS video, afbeelding contactpersoon, beeldthema en GPS-foto. In het menu kunnen resolutie, opslag, zelf-timer, geavanceerde opties, helderheid en witbalans ingesteld worden. De standaardresolutie is 2048 x 1536, andere mogelijkheden zijn: 1600 x 1200, 1280 x 960, 640 x 480 en 320 x 240 pixels. Bij geavanceerde opties kunnen onder andere tijdsduur bekijken, kwaliteit(basis, normaal, fijn, superfijn), tijdstempel, opslag, sluitergeluid, contrast, verzadiging, scherpte, effect en meetmodus worden ingesteld.

Zoals gezegd moet er niet teveel verwacht worden van de foto’s die de Touch Cruise 09 neemt. Eigenlijk schiet hij op alle terreinen te kort. Bij fel daglicht zijn de kleuren en helderheid nog wel in orde maar wat betreft contrast en detail stelt het niet veel voor. Bovendien is het erg moeilijk om een scherpe foto te nemen. Als we binnen een foto proberen te nemen wordt dat nog erger en bij minder belichting komt er een oranje waas over het beeld.

De videomodus ziet er vrijwel hetzelfde uit als de fotomodus en voor video’s zijn min of meer dezelfde opties beschikbaar als voor foto’s. De mogelijke resoluties zijn: 352 x 288, 320 x 240, 176 x 144 en 128 x 96. Ook kan het geluid aan- of uitgezet worden en een opnamelimiet ingesteld. Ook de kwaliteit van de filmpjes is niet erg goed, het beeld is schokkerig en het contrast is niet in orde.

Geschoten foto’s en video’s kunnen bekeken worden in het album. Het album heeft wel even nodig om te laden. In het album kunnen foto’s worden geroteerd, weergegeven als diavoorstelling of foto’s bij contactpersonen weergeven. Zowel het fotoalbum als de camera worden in de liggende weergave getoond.

Aanwezige programma's

Windows Mobile 6.1 staat garant voor een forse hoeveelheid programma’s. Op de Touch Cruise 09 vinden we onder het kopje programma’s: Internet Explorer, Windows Media, ActiveSync, Windows Live, aan de slag, Adobe Reader, afbeeldingen, album, audiobeheer, audiobooster, Bluetooth explorer, Office Mobile (Excel, Word, Onenote, Powerpoint), agenda, klok, FM radio, comm manager, gedeelde internetverbinding, gesproken snelkeuze, Google Maps, help, Java, notities, QuickGPS, rekenmachine, RSS Hub, SIM-beheer, spraakopname, streaming media, taken, verkenner, YouTube, Zip en zoeken.

Games

Aan de spelletjes zullen we niet al teveel woorden vuilmaken. Het zijn er twee: Bubble Breaker en Patience. Bij de één moeten twee of meer bolletjes van dezelfde kleur naast elkaar worden weggespeeld en de ander zal voor zich spreken.

Extra's

Wat betreft de extra’s pakt de Touch Cruise 09 stevig uit. Ten eerste is er de Footprintstoepassing. Footprints is in het kort een uitgebreide vorm van geotaggen van je foto’s waarbij de gebruiker een geluidsopname, telefoonnummer, naam en omschrijving kan toevoegen. Voor Footprints is zoals eerder gezegd een apart tabblad beschikbaar. Hierop staan de afbeeldingen van de gemaakte Footprints en rechts zes toetsen met van boven naar beneden: nieuw, favoriet, winkelen, dineren, vrije tijd en anders.

Van een Footprint kunnen alleen de helderheid en witbalans worden ingesteld. In het scherm waar de foto moet worden genomen voor de Footprint staat links onderin de GPS-signaalsterkte. Als de GPS-positie nog niet is gevonden en er word toch een foto genomen dan vraagt het toestel de positie te zoeken op Google Maps, verder te gaan met de GPS-zoekopdracht of de GPS-zoekopdracht te stoppen. De Footprint krijgt automatisch de naam van het land, de stad, gebied of wijk waar hij genomen is.

Als een foto eerder is genomen met de gewone camera van het toestel en is voorzien van een geotag dan kan deze ook opgeslagen worden als Footprint. Als een Footprint met GPS-coördinaten is opgeslagen dan kan hier eenvoudig met behulp van TomTom naartoe worden genavigeerd. Op voorwaarde dat de benodigde kaart beschikbaar is. Footprints kunnen niet op de computer bekeken worden.

De toepassing is leuk bedacht maar in het dagelijkse gebruik is het niet erg handig omdat het teveel tijd kost om een Footprint te maken en op te slaan met alle gegevens. Van de afbeeldingen moet ook niet teveel verwacht worden want die zijn niet erg bijzonder en bovendien nemen ze maar een kwart van het beeldscherm in.

Verder heeft de Touch Cruise 09 ook nog de beschikking over Google Maps en natuurlijk TomTom NAVIGATOR 7. De bijgeleverde kaart voor TomTom is die van de Benelux.

De integratie van TomTom verdient een dikke pluim want dit is erg goed gedaan en TomTom werkt perfect. Natuurlijk is er om te beginnen de snelknop voor TomTom op het toestel maar ook softwarematig is het programma goed geïntegreerd en de bijgeleverde standaard voor in de auto is van goede kwaliteit. Wanneer het installatieproces is doorlopen en de kaart is geactiveerd is TomTom klaar voor gebruik. Als het toestel in de houder wordt geplaatst verschijnt het NaviPaneel in beeld, een soort TouchFLO interface voor de navigatie. De gebruiker heeft hier de keus uit Footprints, telefoon, naar huis, adres, recente bestemming en navigatie.

De TomTom NAVIGATOR 7 software bied de complete functionaliteit van een zelfstandig TomTom-toestel. Het programma werkt goed en doet, zolang de kaarten maar up-to-date zijn, geen gekke dingen. Het menu is overzichtelijk en goed te bedienen met een vinger. De GPS-ontvangst is snel en sterk en het systeem is intelligent en flexibel. Voor een uitgebreide review van het navigatiesysteem bezoek je de TomTom Navigator 7 review op NieuweNavigatie.NL

Conclusie

Op het eerste gezicht is de HTC Touch Cruise een duidelijk geval van dertien in een dozijn maar na uitgebreide bestudering willen we hem toch het voordeel van de twijfel geven al hoewel het niet echt een sprong voorwaarts is in vergelijking met zijn voorganger. Zijn sterke punt is zeker niet de Footprints toepassing, maar het feit dat hij de gebruiker de beschikking geeft over een volledig TomTom navigatiesysteem.

Ben je op zoek naar een telefoon en een compleet navigatiesysteem in één dan is de HTC Touch Cruise 09 een goede optie, maar ben je op zoek naar een goede telefoon dan zijn er betere alternatieven. Dit komt vooral omdat telefoons met Windows Mobile 6.1 en zo’n klein scherm als de Touch Cruise 09 niet erg gebruiksvriendelijk zijn. Als dan ook nog de camera en het T9 woordenboek tekort schieten dan is de pret gauw bedorven.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HTC Cruise 09 review