HTC S740 review

De HTC Touch Pro heeft er een klein broertje bij, de HTC S740. Hoewel de naam weinig boeiend is kan je dit niet zeggen over het toestel.

Hoewel gericht op de zakelijke gebruiker heeft HTC toch erg veel aandacht besteedt aan het uiterlijk van dit toestel wat samen met de uitgebreide functionaliteit veel gebruikers een plezierige ervaring moeten kunnen geven. Het toestel zal dus in de eerste plaats zakelijke gebruikers moeten aanspreken maar gezien de looks zal het toestel verder dan dat kunnen reiken.

We verwachten dat S740 de meeste concurrentie zal ondervinden uit eigen stal met de HTC Touch Pro en HTC Touch HD maar ook van bijvoorbeeld de Sony Ericsson Xperia X1 en Blackberry Bold.

Zo is het toestel compatible met de nieuwste connectiviteit mogelijkheden en hierbij moet het volledige toetsenbord wat we al kennen van zijn voorgangers natuurlijk prima van pas komen. Hoewel er dit keer geen touchscreen aanwezig is, hebben we wel beschikking over een gewoon numeriek toetsenbord aan de voorkant wat het dagelijks gebruik prettiger moet kunnen maken. Daarnaast beschikt de telefoon over een 3.2 megapixel camera, extra opslagmogelijkheden en Windows Mobile 6.1.

Plus- en minpunten HTC S740

  • Uiterlijk
  • Compact
  • Uithoudingsvermogen
  • Toetsenbord
  • Menu structuur
  • Camera

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft niet alleen een karige naam meegekregen, het wordt ook verscheept in een weinig bijzondere doos. Een simpel ding met erin een bakje van gerecycled papier. Maar goed het gaat natuurlijk om de inhoud. Daar zijn we echter ook niet van onder de indruk. Twee CD-ROMs, één met Windows Mobile en de ander met de handleiding. Een handleiding op papier komt alleen in de vorm van een snelstart gidsje van onmogelijk klein formaat. Daarnaast natuurlijk een oplader, waar in dit geval de kabel eveneens dienst doet als USB kabel. Als laatste een headset van standaard HTC kwaliteit. Net iets beter dan veel van de concurrentie, maar nog steeds niet bepaald indrukwekkend. Het toestel wordt standaard geleverd met 1000 mAH Li-Ion batterij.

Uiterlijk

We noemden het al, het is een prachtig plaatje. Gemaakt uit voornamelijk plastic ziet de S740 er uit als een vrij beperkte candybar. Strak en vierkant zijn de belangrijkste uiterlijke kenmerken. Het toestel is niet erg breed voor de lengte waardoor dit een genot voor het oog wordt. De voorkant wordt gekenmerkt door glimmend gunmetal grey wat mooi aansluit bij de rest van het volledig zwarte toestel. Het tweede belangrijke kenmerk is wat ons betreft het strakke minimalistische design. Het numerieke toetsenbord is erg basic gehouden door de 12 toetsen vierkant en plat te houden. Boven deze toetsen is er het centrale bedieningspaneel met links en rechtsboven de menu knoppen, links onder de home toets en rechts onder de terug toets. Uitstulpend aan de zijkanten bevinden zich de standaard opnemen en ophangen knoppen. Helemaal in het midden is de opgloeiend cirkel weer terug die dienst doet als oke knop en multidirectionale toets.

Maar de candybar is zeker niet beperkt te noemen natuurlijk. Een beetje druk naar rechts en het volledige QWERTY toetsenbord komt tevoorschijn. Dit toetsenbord is exact hetzelfde weergegeven als die van de Touch Pro. Zwart met witte letters, en groen voor de speciale dubbelfuncties van de toetsen. Ook hier licht het op bij gebruik.

Ook de achterkant komt verdacht bekend voor. Wederom is er weer de impressie van uitgeslepen vlakken gegeven die moeten doen denken aan een diamant. Sommigen maken er een stealth vliegtuig van maar wat je er ook van maakt, het blijft er mooi uitzien. Bovenin is er ook weer het driehoekje van staal, met daarin de camera. Rechts daarvan is er ditmaal een nog een klein uitgeslepen driehoekje met wat gaas eronder waar een speakertje huist.

De zijkanten zijn erg eenvoudig gebleven. Aan de linkerkant bevinden zich slechts twee volumeknoppen en een tekstje dat het gaat om een HTC innovatie. De volumeknoppen zijn even zwart als de zijkant zelf waardoor ze nauwelijks opvallen. Aan de rechterkant in dezelfde sombere trend alleen een knopje voor de camera en wat tekst met betrekking tot de technische details van de camera. De bovenkant huist, ook weer een zwarte, aan en uit knop. De onderkant heeft, perfect in het midden, de mini USB aansluiting.

De SIM kaart bevindt zich op een zeer exotische locatie. Bij het uitschuiven van het toetsenbord, bevindt zich aan de achterkant een vrij zwak klepje waaronder de SIM kaart en MicroSD geheugenkaart zich huizen. Op zich leuk bedacht maar dat gedeelte voelt niet bepaald stevig aan en vergt dus van de gebruiker wat aandacht wanneer er een SIM kaart verwisselt moet worden. Dat gezegd is het toestel over het algemeen wel erg robuust. Op het slide mechanisme is niets aan te merken. Ook hier is het weer van metaal gemaakt om te voorzien in duurzaamheid. De overige knoppen en functies voelen ook erg stevig aan.

Uithoudingsvermogen

Hier is HTC consistent een van de betere fabrikanten in. De stand-by tijd is met een dag of 8 fulltime aan staan behoorlijk aan de hoge kant. Ook tijdens veel gebruik stelt de S740 echter zeker niet teleur geheel in HTC traditie. Dit is dus voor de zakelijk gebruiker die altijd bereikbaar moet zijn ideaal.

Belkwaliteit

Ook hier doet HTC het altijd goed in en nu dus ook weer. De belkwaliteit is zo helder als je die mag verwachten wellicht alleen overtroffen door de fenomenale Blackberry Bold. Tijdens het bellen komt er een menu in de vorm van een kruis tevoorschijn die te bedienen is met de multidirectionale toets. In het midden drukken zet het gesprek in de wacht, naarboven activeert de speaker functie, naar rechts opent de contactpersonen, naar onder mute de microfoon en naar links kan iemand aan het gesprek toevoegen afhankelijk van de netwerkfunctionaliteit.

Het aparte hiervan is dat een druk in de richting het menudeel dus al activeert. Dat kan even schrikken zijn wanneer er voor het eerst de speakerfunctie tijdens een vergadering per ongeluk geactiveerd wordt. Daarnaast kan er linksonder gedrukt worden om de agenda te openen, en rechts het menu. In het menu komen slechts de eerdergenoemde opties weer naar voren maar dan uitgebeeld in tekst.

Beeldscherm

Het 2.4 inch QVGA scherm met 65.536 kleuren heeft een resolutie van 240 x 320 pixels. Het scherm is automatisch en handmatig qua helderheid in te stellen. Bij automatisch is de helderheid afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid licht in de omgeving wat om twee redenen ideaal is. Ten eerste is het scherm altijd goed zichtbaar en ten tweede bespaart het aardig wat energie. Bij handmatig instellen zijn er drie standen waarvan de helderste behoorlijk fel is. Het is over het algemeen een niet heel erg bijzonder scherm maar de afmetingen en helderheid zorgen ervoor dat alles altijd zeer groot en helder wordt afgebeeld. Automatisch kantelen gebeurt niet, maar gelukkig wel wanneer het toetsenbord word uitgeschoven.

Menu

Net als bij de Touch Pro hebben we hier met meerdere menu’s te maken. We beginnen bij het menu van het beginscherm. Dit is een verticale opsomming van de meest gebruikte opties van het toestel. Bovenaan staat de tijd en daaronder de agenda, gemiste oproepen, berichten, e-mails, het weer, internet explorer, de MP3 speler, aan de slag en helemaal onderaan de instellingen. Daar aan toegevoegd zijn de horizontale klik opties. Als je bijvoorbeeld op internet explorer staat, kan je de favorieten direct benaderen door naar rechts of links te klikken. Dit is dus een erg handig snelmenu wat voor de meeste gebruikers als intuïtief ervaren zal worden en tevens het menu waar het meeste mee gewerkt zal worden.

Het tweede menu is het start menu van Windows Mobile en wat dit menu betreft is het maar goed dat het snelmenu er is. Het is namelijk vaag en onlogisch opgezet. Door te klikken op de knop toegewezen aan het start menu opent er eerst een menu met de meest recent geopende programma’s. Pas na nogmaals klikken op alle programma’s komt er meer tevoorschijn, maar om een of andere reden niet alles. Er komen steeds maximaal 6 pictogrammen tevoorschijn, en om dus inderdaad alle programma’s te zien moet er drie maal op die toets gedrukt worden. Waarom dit niet in één keer kan is ons een raadsel. Daarnaast zien de pictogrammen er uit alsof ze in 1984 zijn ontworpen, en is het nauwelijks te zien welke is geselecteerd.

Het laatste menu komt enkel tevoorschijn als het toetsenbord is uitgeschoven en bestaat heel simpel uit sms/mms, e-mail, messenger en afsluiten. Afsluiten brengt je weer terug naar het beginscherm. Het is dus lang niet zo uitgebreid als bij de HTC Touch Pro maar bied wel de meest logische opties aan met betrekking tot het toetsenbord.

Telefoonboek

Het telefoonboek werkt erg soepel. Door op de knop die toegewezen wordt aan contactpersonen te drukken kom je in de lijst. Er kan door de lijst heen worden gescrold maar ook via het intoetsen van de beginletters kunnen contactpersonen opgespoord worden. Het leuke hier aan is dat het heel erg snel werkt en wanneer nodig kunnen er meerdere letters achter elkaar ingetoetst worden voor nog betere resultaten.

Het opslaan van contacten heeft duidelijk een zakelijk insteek. Er kan gekozen worden voor een SIM contact of een outlook contact. Wanneer er gekozen wordt voor een outlook contact kan de gebruiker een groot aantal velden invullen, 55 stuks variërend van bijnaam tot aan namen van kinderen. Zeer prettig voor de fervente netwerker, hopeloos overbodig voor de meeste mensen.

Messaging

Dit is natuurlijk met het volledige toetsenbord een belangrijk kenmerk van het toestel. Laten we dan ook maar eerst ingaan op het comfort ervan. Hoewel de knoppen prima te voelen zijn doordat ze lichtelijk zijn opgebold staan ze helaas net iets te ver uit elkaar. Hoewel het bord net lijkt op die van de Touch Pro is het net iets breder. Daardoor is het vaak zoeken naar de juiste toets. Een simpel voorbeeld is de spatiebalk, waarvoor de duim toch erg ver moet rekken. Dit doet afbreuk aan het algehele gemak want snel blind typen word er een stuk moeilijker door. Iets wat bij de Touch Pro toch beter ging.

Dat gezegd werkt het opstellen van berichten zeer prettig. De T9 variant wordt hier XT9 genoemd en die werkt erg goed. Tijdens het typen komen er al suggesties naar voren, en wordt de meest logische al geselecteerd. Maak je dus op het einde van het woord een spelfout blijft toch het juiste woord staan. Daarnaast geeft het de gebruiker toch de vrijheid om zijn eigen fout gespelde woorden te blijven gebruiken doordat het in de lijst met suggesties blijft staan. Het toevoegen van woorden is geen enkel probleem en de lijst van die woorden kan zelfs eenvoudig benaderd en aangepast worden. Dit kan overigens gebruikt worden bij het verzenden van SMS, MMS en natuurlijk ook e-mail.

Zoals al genoemd onder menu is er ook al een messenger geïnstalleerd. Dit is de standaard MSN messenger van Microsoft en werkt zoals je gewend bent. Na het invoeren van de accountgegevens kan er ingelogd worden en kan het chatten beginnen. De overeenkomst met de gewone PC is erg prettig omdat er niet weer een heel nieuw programma aangeleerd hoeft te worden en daarnaast sluit het natuurlijk perfect aan op het volledige toetsenbord.

Connectivity

Het toestel beschikt over een uitgebreide selectie van de nieuwste connectiviteit mogelijkheden die op heldere wijze door de Comm Manager beheerd worden. Allereerst bespreken we het oude en vertrouwde Bluetooth. Net als bij de Touch Pro is het een ingewikkeld verhaal. Daar kregen we het niet direct voor elkaar om een foto via Bluetooth te sturen omdat HTC het liefkozend ineens “beamen” had genoemd. Dit keer krijgen we het helemaal niet meer voor elkaar! De optie om een foto te zenden via Bluetooth komt gewoon helemaal niet voor en dit vonden we nou niet bepaald handig. Via e-mail of MMS is het wel kinderachtig eenvoudig, maar waarom dit dan niet doorgetrokken kan worden naar Bluetooth is ons een raadsel.

WiFi werkt wel erg goed. Na het inschakelen ervan in de Comm Manager zoekt het toestel direct naar de beschikbare netwerken. Inloggen daarop is erg eenvoudig en 26 letters lange beveiligingsleutels zijn dankzij het toetsenbord gelukkig goed te doen. Na het eenmaal invoeren van een netwerk onthoud het toestel dit en wordt er automatisch verbonden zodra WiFi ingeschakeld is. Om stroom te besparen schakelt het zich automatisch uit als de S740 op stand-by gaat.

Als laatste kan de S740 ook overweg met de nieuwste variant van mobiele dataverbindingen. Afhankelijk van het abonnement van de gebruiker kan het toestel overweg met HSDPA maar ook met GPRS. Dit zorgt ervoor dat een gebruiker met de juiste instellingen en abonnement altijd online kan zijn.

Camera

De camera is een 3.2 megapixel met 3x digitale zoom. Er is geen flitser aanwezig. Er is voor iedere gelegenheid een aparte modus. Er is een gewone, video, MMS video, contactpersonen afbeelding, beeldthema en panorama. Verder kan er een zelf timer ingesteld worden, de helderheid, witbalans, resolutie tussen 320 x 240 en 2048 x 1536 pixels, kwaliteit, tijdstempel, verlichting behouden, sluitergeluid, tijdsduur bekijken, effecten, meetmodus, voorvoegsel type, teller en trillingsaanpassing. Wat de camera dus in hardware ontbreekt wordt goedgemaakt door de instellingsmogelijkheden.

Al met al maakt het toestel eigenlijk alleen bij helder kunstlicht of daglicht goede foto’s. Het toestel moet daarbij aardig stil gehouden worden overigens, de kleinste beweging maken het beeld al troebel. Voor het ontbreken van de flitser is gecompenseerd met een lichtgevoelige camera, maar dat compenseert wat ons betreft niet voldoende. Het meest irritante is echter het wanneer je wil bekijken wat je zojuist hebt geschoten. Er staat dan namelijk een menuutje, midden in de foto. De meeste mensen zetten echter hetgeen wat ze wilden fotograferen in het midden van het plaatje, en dit maakt dat menu dus behoorlijk stompzinnig.

Wat betreft de video is het resultaat ook al niet al te indrukwekkend. Een gewone video is al vrij schokkerig, nog niet te spreken over de “rondrennen in de kamer test” waar de beelden nauwelijks te onderscheiden vallen. De genomen foto’s en video’s kunnen daarna via thumbnails of een diavoorstelling weergegeven worden. Zoals al eerder genoemd kunnen de foto’s verzonden worden via e-mail of MMS.

Aanwezige programma's

Agenda, multimedia, Audio Booster, audio beheer, camera album, FM radio, streaming media, videorecorder, Windows Media Player, Excel Mobile, OneNote Mobile, PowerPoint Mobile, Word Mobile, Internet Explorer, Messenger, oproepen, taken, snelnotities, snelkeuze, spelletjes, aan de slag, Adobe Reader, Bluetooth Explorer, Comm Manager, gedeeld internet, Java, klok en alamsignalen, opslag wissen, QuickGPS, Google Maps, RSS hub, ActiveSync, Windows live en SMS diensten. Hier komt weer een ander deel van het zakelijke karakter naar voren. Met het office mobile pakket en de adobe reader zullen de meest voorkomende zakelijke e-mail attachements geopend kunnen worden. Wat ons betreft onontbeerlijk voor de zakelijke gebruiker.

Google Maps is een apart verhaal. Om het te “mogen” gebruiken moet er eerst een Microsoft live account ingevuld worden. Toen we dat heel flauw niet deden, werkte het programma alsnog, wat op zich vreemd te noemen is. Het programma werkt voor de rest wel prima, en kan gebruik maken van de interne GPS van het toestel om de lokatie te bepalen. Hierop kunnen er routes gepland worden en bijvoorbeeld bepaalde voorzieningen in de buurt worden opgezocht. Dit is overigens voor het eerst dat we dit aantreffen in een HTC toestel maar hopelijk niet voor het laatst.

Games

Dit zijn de klassiekers patience en bubble breaker die gebruikers van Windows Mobile ongetwijfeld al iets te goed kennen. Bij bubble breaker is het de bedoeling een veld van gekleurde bolletjes zo snel mogelijk te laten verdwijnen door middel van het zoeken naar groepen van dezelfde kleur. Patience, ook wel bekend als solitaire is het oude kaartspel waarbij de speler de kaarten in rijtjes moet plaatsen om zo het hele deck door te werken. Dit werkt helaas niet heel erg prettig omdat het via het numerieke toetsenbord moet en dus niet met de multidirectionale toets. Het zal even wennen zijn.

Conclusie

De S740 staat wat betreft het uiterlijk boven de meeste van zijn concurrenten zonder daar op capaciteit veel op in te boeten. Het ranke postuur en de glimmende voorkant sluiten perfect op elkaar aan en geven het toestel een heel eigenzinnig design mee. Helaas heeft het bij de S740 wel afbreuk gedaan aan het toetsenbord wat net iets te breed is geworden voor optimaal comfort. Voor de rest brengt de S740 ook een gemengd beeld. Het uithoudingsvermogen en de belkwaliteit zijn bijvoorbeeld erg goed te noemen. Zo zijn ook het verzenden van berichten gekoppeld met een kantelend scherm, goed functionerende T9, uitgebreide connectiviteit en een telefoonboek waar alle mogelijke relevante informatie in past erg prettig.

Daartegenover staan een aantal toch vrij serieuze gebreken van het toestel. Allereerst is er de onlogische menu structuur die exotisch is te noemen vanuit het perspectief van andere Windows Mobile toestellen. Daarnaast vinden we het kwalijk dat er geen foto’s via bluetooth verzonden kunnen worden. Mocht dit wel kunnen maar waren wij simpelweg niet in staat om het te snappen bewijst dit wat ons betreft enkel nog meer dat het menu niet deugt. Ook de camera wekt niet veel meer dan irritatie op, een kritiek die we ook al uitten tegenover andere HTC toestellen.

Al met al moeten we dan ook concluderen dat de S740 een net-niet toestel is. Het is één van die tussenmodellen die het nooit zal kunnen opnemen tegen zijn eigen grotere broertjes en zusjes. Alles werkt namelijk net even wat minder goed, en het enige wat daar tegenover staat is een verbeterd uiterlijk en een numeriek toetsenbord. Hoewel deze factoren niet direct onderschat moeten worden geven ze wat ons betreft niet die doorslag op bijvoorbeeld de HTC Touch Pro wat nagenoeg hetzelfde toestel is maar dan beter.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HTC S740 review