HTC Legend review

De HTC Legend werd begin dit jaar op het Mobile World Congres 2010 in Barcelona gepresenteerd en daar konden we hem al even bekijken en de eerste foto’s maken maar we wilden natuurlijk meer.

Onlangs kregen we wat langer de beschikking over de opvolger van de HTC Hero en werd het tijd om zijn plus- en minpunten te achterhalen.

Aangezien we ook nog een HTC Hero tot onze beschikking hadden hebben we maar gelijk gekeken of de Legend een waardige opvolger is en op welke terreinen HTC vooruitgang heeft geboekt. Voor een eerste kennismaking met Android en HTC Sense kan je terecht bij onze review van de HTC Hero.

De Legend is door zijn uit één stuk aluminium opgetrokken omhulsel een erg in het oog springend toestel en hij is iets compacter dan de Hero. Echter het blijft niet alleen bij uiterlijk vertoon. Zo is de Legend de eerste telefoon van HTC die draait op Android 2.1, heeft hij een AMOLED-scherm, snellere processor en een camera met flitser. De concurrentie tussen Android-telefoons wordt steeds groter. Zo zal de HTC Legend de strijd aan moeten gaan met de Sony Ericsson Xperia X10, Google Nexus One en HTC Desire.

Plus- en minpunten HTC Legend

  • Uiterlijk
  • Beeldscherm
  • Sense interface
  • Snelheid
  • Browser
  • Uithoudingsvermogen
  • Plaatsing geheugenkaart

Wat zit er bij het toestel?

Ons exemplaar van de Legend kwam niet in een normale consumentenset en werd alleen geleverd met een headset, microUSB-kabel en een opzetstekker voor het stopcontact. Wanneer je het toestel in de winkel haalt is het doosje niet egaal wit en zitten er in ieder geval ook nog een snelstartgids en een geheugenkaartje bij. De headset ziet er aardig uit maar zal niet bij iedereen lekker zitten. Door de 3.5 mm audio jack aansluiting kan ook gemakkelijk een andere worden gebruikt. De batterij heeft een capaciteit van 1300 mAh.

Uiterlijk

Hoewel er in het uiterlijk van de Legend nog wel wat kenmerken van zijn voorganger zijn terug te zien is de vernieuwing overduidelijk. De voor de Hero zo kenmerkende knik is er nog steeds maar hij is een stuk minder scherp en het geknikte gedeelte is kleiner. De Legend heeft twee knoppen minder dan de Hero en de knoppen zitten niet meer op het geknikte gedeelte.

Direct onder het scherm zitten, van links naar rechts, de hometoets, menutoets, terugtoets en zoektoets. Op de kin van de Legend is de trackball vervangen door een optische aanwijzer.

Aan de bovenkant van het toestel zitten de aan/uitknop die ook dient om het scherm te vergrendelen en de headsetaansluiting. De USB-aansluiting en microfoon vinden we aan de onderkant. De linkerkant van het toestel huisvest de volumeknoppen terwijl de rechterkant leeg is.

Aan de achterkant zien we twee zwarte vlakken met een rubberen afwerking. In de bovenste zitten de camera met LED-flitser en de luidspreker. Het onderste vlak is de batterijcover. Op het MWC hebben wij al laten zien dat hier een speciale techniek onder verborgen zit om de batterij op zijn plek te houden. Onder de cover zit een doorzichtig klepje die de batterij op zijn plek houdt. Deze moet opengeklapt worden om bij de SIM-kaart en microSD-kaart te kunnen maar dan schakelt het toestel wel uit omdat de batterij loskomt. Om vervolgens bij de geheugenkaart te kunnen moet de batterij eruit geschoven worden.

Het toestel zit goed in elkaar en voelt vanzelfsprekend erg solide aan. Doordat de achterzijde is afgerond ligt hij ook lekker in de hand en de aluminium buitenkant is erg krasvast. Het is jammer dat de batterijcover wat makkelijk los gaat. In een aantal gevallen zelfs bij het uit de broekzak halen van het toestel.

Uithoudingsvermogen

Smartphones kunnen steeds meer en ze worden steeds intensiever gebruikt. De Legend is daarop geen uitzondering maar dit heeft natuurlijk wel zijn weerslag op het uithoudingsvermogen. Wij hebben vooral intensief gebruik gemaakt van de internetfuncties van de Legend en met een volle accu houd hij het dan niet veel langer dan een dag uit. Als gebruiker zul je er dus een gewoonte van moeten maken om hem elke nacht aan de oplader te hangen.

Om het uithoudingsvermogen te beïnvloeden is het alleen mogelijk om de schermhelderheid te veranderen of op automatisch te zetten. Wij hadden hem op automatisch staan.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de Legend is goed en het volume kan hard genoeg. Met het bereik hebben zich ook geen problemen voorgedaan.

Een contact bellen kan snel door op de telefoontoets in het dock onder in beeld te drukken. Vervolgens komt een numeriek toetsenbord in beeld waar doormiddel van smartdial snel een contact geselecteerd kan worden. Vreemd genoeg komen hier zowel Google-contacten als SIM-contacten in beeld. Andere opties zijn de contactenlijst openen of een contactenwidget op een van de startscherm plaatsen.

Tijdens het bellen kunnen de luidspreker en microfoon in- en uitgeschakeld worden en de contactenlijst geopend. De nabijheidssensor zorgt ervoor dat het scherm automatisch uit gaat als de telefoon aan het oor wordt gehouden. Het gespreksoverzicht is een lijst met gemiste, ontvangen en uitgaande oproepen op tijdstip gerangschikt. Er kan ook worden gekozen om alleen oproepen uit één van de drie categorieën weer te geven. Wanneer je gebeld wordt gaat de beltoon zachter als het toestel wordt opgepakt en kan helemaal gedempt worden door het toestel met het scherm naar beneden te draaien.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Legend is bijna hetzelfde als dat van de Hero. Het meet diagonaal 3.2 inch en kan ruim 65.000 kleuren weergeven met een resolutie van 320 x 480 pixels. Het niet onbelangrijke verschil is het feit dat het bij de Legend gaat om een AMOLED scherm. Dit zorgt voor een aanzienlijk helderder beeld met fellere kleuren en beter contrast. Daardoor is het scherm ook in de zon goed af te lezen al vallen de kleuren wel een beetje weg. Het scherm is groot genoeg al zullen sommige mensen liever voor een toestel met een groter scherm kiezen.

Menu

Hoewel de Legend draait onder een nieuwe versie van het Android-besturingssysteem is het menu niet ingrijpend verandert. De icoontjes hebben weliswaar een wat andere vormgeving en er zijn een aantal toepassingen bijgekomen maar het is nog steeds een op alfabet gerangschikt raster of lijst. In het instellingenmenu zijn opties nu wel een stuk makkelijker te vinden.

Ook de Sense-interface heeft een update gekregen. Er is wat meer kleur in verwerkt, de gebruiksvriendelijkheid is uitgebreid en de beeldeffecten bij het openen van applicaties zijn gewijzigd. Meest opvallende toevoeging is de helikopterview. Door in één van de startschermen twee vingers naar elkaar toe te bewegen komt een overzicht van alle zeven startschermen in beeld. Hetzelfde gebeurt ook als in het middelste startscherm de hometoets wordt ingedrukt.

Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om widgets op één van de zeven starschermen te plaatsen en er zijn er een aantal bijgekomen. Zo is er nu Friendstream waarin updates van vrienden uit Facebook, Flickr en Twitter kunnen worden getoond. In de nieuwswidget kunnen newsfeeds van allerlei sites geladen worden. Verder is er voor de contacten- en agendawidget een stijl bijgekomen. Het is fijn om te merken dat de widgets een stuk sneller laden dan bij de Hero het geval is. De widgets zijn niet meer gescheiden als HTC-widgets en Android-widgets maar gegroepeerd in een lange lijst.

De Legend is ook te bedienen met de optische trackball. Deze is minder gevoelig en precies dan de gewone trackball van de Hero maar net als bij de Hero is hij niet heel vaak nodig. Er kunnen voor de trackball geen instellingen gewijzigd worden.

Hoewel de processor van de Legend niet heel veel sterker is dan die van de Hero is de Legend toch aanmerkelijk sneller in het gebruik. Dit is meteen al merkbaar bij het aanzetten van het toestel en ook het openen van applicaties gaat een stuk vlotter. Alleen bij het openen van een applicatie via de daarbij behorende widget moet even gewacht worden. Een Task Killer/Manager kan bij de Hero nog weleens van pas komen maar is bij de Legend niet nodig.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de Legend is erg multifunctioneel. In het contactengedeelte zien we vier tabbladen. Eentje waar alle contacten staan, eentje voor groepen, eentje voor online adresboeken als Facebook maar ook voor een Exchange-account en het vierde tabblad is het oproepenoverzicht.

Voor een nieuw contact kan als type gekozen worden voor Google, telefoon, SIM of indien ingesteld een Exchange account. Google-contacten worden automatisch gesynchroniseerd. Vervolgens kunnen telefoonnummer, e-mail, groep en verjaardag ingevuld worden. Mocht dat niet voldoende zijn dan kunnen nog extra velden voor telefoonnummers, e-mailadressen, chat, adresgegevens, gebeurtenissen en overig worden aangemaakt.

De contactenlijst kan gemakkelijk met Facebook worden verbonden waarna voor overeenkomende contacten de profielfoto, verjaardag, telefoonnummers en e-mail kunnen worden opgeslagen. Deze synchronisatie zorgt er overigens ook voor dat foto’s van Facebook-vrienden via het album van de telefoon kunnen worden bekeken.

Door op de afbeelding van een contactpersoon te drukken komt een tekstwolkje tevoorschijn met eventueel de laatste statusupdate van deze persoon in Facebook en de mogelijkheid om de persoon te bellen, de contactgegevens te openen, een SMS sturen of te mailen.

Ook in het overzicht voor een afzonderlijke contactpersoon zien we meerdere tabbladen. Op de eerste staan de normale gegevens als telefoonnummer, e-mail en verjaardag. Vervolgens is er nog een tabblad voor ontvangen berichten, ontvangen mail, updates en gebeurtenissen van Facebook, foto’s van Facebook en Flickr en de laatste is voor oproepgeschiedenis. Dit alles maakt het telefoonboek van de Legend dus tot een echt social networking centrum.

De Legend beschikt niet over voice-dial.

Messaging

Een bericht opstellen en verzenden is een bezigheid die vrijwel voor zich spreekt en snel is uit te voeren. In het berichtenoverzicht staat bovenaan een toets voor een nieuw bericht met daaronder de lijst van verzonden en ontvangen berichten gerangschikt per contactpersoon. Heb je dus al eerder een bericht uitgewisseld met iemand dan tik je gewoon op zijn of haar naam en komt de lijst met berichten in beeld met onderaan een box om een nieuw bericht op te stellen. Deze box is helaas wel wat aan de kleine kant en een lang bericht kan dus niet zonder te scrollen gelezen worden.

Stuur je iemand voor het eerst een bericht dan kan je de eerste letters van de naam intypen en kiezen uit de verschenen opties. Behalve telefoonnummers staan hier ook e-mailadressen tussen. Hoewel je in de contactenlijst kan aangeven welk type contacten je wil weergeven komen hier zowel de Google-contacten als de SIM-contacten tevoorschijn. Dat komt het overzicht niet ten goede.

Typen op het QWERTY-toetsenbord gaat in verticale en horizontale stand erg makkelijk en snel.

Er kan voor de verticale stand ook gekozen worden voor een numeriek en compact QWERTY toetsenbord. Door de woordvoorspelling en spellingscontrole worden typefouten zoveel mogelijk voorkomen. Een verkeerd getypt woord wordt automatisch verbetert. Woorden die het toestel niet kent worden automatisch opgeslagen als tijdens het typen het woord is geselecteerd uit de aangeboden opties.

E-mailen kan via de Gmail- en de gewone mailapplicatie. Deze ontlopen elkaar niet veel in gebruiksvriendelijkheid al is de gewone applicatie iets uitgebreider. Voor de gewone applicatie kunnen Exchange en POP3/IMAP accounts worden ingesteld. De vereiste instellingen worden door het toestel zelf opgehaald. Bij Gmail worden berichten naar het toestel gepusht terwijl voor de gewonen applicatie een synchronisatie-interval ingesteld moet worden.

HTML-berichten worden in Gmail beter weergegeven dan in de gewone applicatie. In de gewone applicatie zien we weer tabbladen terug. Ditmaal voor postvak IN, gesprekken, VIP-groep, ongelezen en bijlagen. Vrijwel alle bijlagen kunnen op het toestel geopend worden. De mappen van webmail worden helaas niet ondersteund.

Voor chatten is standaard alleen Google Talk geïnstalleerd.

Connectivity

WiFi en Bluetooth inschakelen kan via een widget. Door de nieuwe versie van Android is het nu ook mogelijk om bestanden via Bluetooth te verzenden. Wanneer een apparaat is toegevoegd kan een bestand eenvoudige ontvangen of verzonden worden.

Voor WiFi geld min of meer hetzelfde. Wanneer WiFi is ingeschakeld kan via instellingen een netwerk gezocht worden en in de statusbalk wordt een melding gegeven als er een open netwerk binnen bereik is. Met eerder gebruikte, beveiligde netwerken wordt automatisch verbinding gemaakt. Voor een USB-verbinding kan gekozen worden uit opladen, HTC Sync, diskdrive en gedeeld internet.

De browser van de Hero was al een plezier om mee te werken en voor de Legend geld dat nog steeds. De simpele maar complete interface is verder verfijnd. De adresbalk zit nu boven de webpagina vast en kan worden weggescrolld. Pagina’s worden nu standaard volledig uitgezoomd geladen waarna door twee keer op het scherm te tikken of met multitouch kan worden ingezoomd.
De tekst wordt zodanig herschikt dat hij precies in beeld past.

Knippen en plakken van tekst is makkelijker geworden. De browser is verder lekker snel en pagina’s worden goed weergegeven.

De integratie van Flash is redelijk maar nog wat beperkt. Versie 10.1 is al wel aangekondigd. De enige kink in de kabel was het feit dat af en toe de verbinding met mobiel internet volledig weg was als de Legend uit slaapmodus werd gehaald. Door even via de widget voor mobiel netwerk het ontvangst uit en aan te zetten werd dit wel snel weer opgelost.

Camera

De Legend is net als de Hero uitgerust met een 5.0 megapixel camera maar door de nieuwe versie van Android kan deze gecombineerd worden met een flitser. De Legend heeft geen specifieke cameraknop en de interface is eenvoudig maar sterk verbetert ten opzichte van de Hero. In het zoekscherm zitten rechtsboven een toets voor de flitser en een toets om de zoomfunctie in te schakelen. Rechtsonder zien we een snelkoppeling naar het album en links een pijltje die het instellingenmenu tevoorschijn haalt. Hier kan geschakeld worden tussen foto en video en kunnen helderheid, contrast, verzadiging, scherpte, kleureffect, witbalans, ISO, resolutie beeldverhouding, kwaliteit, timer, geotaggen, meetmodus, weergave na vastleggen, trillingsaanpassing, autofocus, sluitergeluid, tijdstempel en raster ingesteld worden.

Door op het scherm te tikken kan gekozen worden op welk gedeelte van de foto scherp gesteld moet worden en een foto nemen moet door de optische trackball in te drukken. Vooral als de flitser niet gebruikt hoeft te worden gaat het nemen van een foto erg vlot.

De maximale resolutie van een video is 640 x 480 pixels. Voor een video kunnen helderheid, contrast, verzadiging, scherpte, kleureffect, witbalans, resolutie, coderingstype, opnamelengte, geluidopname, meetmodus, weergave na vastleggen, trillingsaanpassing, autofocus en sluitergeluid ingesteld worden. bij het filmen kan geen gebruik worden gemaakt van de flitser.

Bij voldoende daglicht neemt de Legend redelijk tot goede foto’s. De weergegeven kleuren zijn waarheidsgetrouw en details komen redelijk uit de verf. Er zit wel aardig wat ruis in afbeeldingen en contrast kan beter. De flitser is erg fel en in het donker een echte aanwinst. De videokwaliteit van de Legend is redelijk maar niet bijzonder.

Een gemaakte foto of video kan gedeeld worden via SMS, Bluetooth, Facebook, Flickr, mail, Twitter, Picasa of Youtube.

Aanwezige programma's

De lijst met nog niet behandelde programma’s is als volgt: aandelen, agenda, bureauklok, calculator, contacten zoeken, FM-radio, Footprints, foto’s, Friendstream, klok, Maps, muziek, nieuws, PDF viewer, Peep, Quickoffice, spraakopname, weer en Youtube.

Om de veelzijdigheid van het toestel nog verder uit te breiden is er de Market. Deze heeft inmiddels de grens van 50.000 applicaties overschreden en daar zitten behoorlijk wat gratis en ook voor Nederland specifieke opties tussen. Een applicatie kopen moet met een creditcard via Google Checkout.

Toen we begonnen met het testen van de Legend wisten we dat er onder andere een aantal apps die gebruik maken van de camera niet zichtbaar waren in de Market. Het was dus wachten op een firmware update. Gelukkig kwam deze er tijdens de testperiode en konden bijvoorbeeld Layar en barcode scanner gedownload worden, maar ook Twidroid was eindelijk te vinden.

Games

Zoals we van HTC gewend zijn, is het spel Teeter standaard op de Legend aanwezig. Hierbij moet een balletje in een gaatje worden gedirigeerd met behulp van de bewegingssensor.

Extra's

De GPS-ontvanger van de Legend heeft behoorlijk snel een fix vastgesteld. Google Maps is natuurlijk standaard geïnstalleerd op een Google Android telefoon. Helaas is dat op de Legend nog niet de allernieuwste versie met gesproken navigatie maar de mogelijkheden zijn behoorlijk uitgebreid. Behalve de optie om een route te plannen kunnen ook verschillende layers, zoals Wikipedia, op de kaart worden getoond. Ook Streetview behoort tot de mogelijkheden.

Net als veel andere HTC-telefoons beschikt ook de Legend over de Footprints-applicatie. Een Footprint is een foto met een uitgebreide geotag waarbij je niet alleen GPS-gegevens kan opslaan maar ook adres, telefoon, website, spraakmemo, locatie op kaart en notities. Footprints kunnen in de categorieën favorieten, winkelen, dineren, vrije tijd en anders worden opgeslagen.

Conclusie

Van begin tot eind en van uiterlijk tot innerlijk heeft de HTC Legend ons niet teleurgesteld. De uitgebreide functionaliteiten en verbeterde hardware zijn verpakt in een prachtig omhulsel en toegankelijk via een mooie interface. Enige duidelijke minpunt dat wij hebben kunnen achterhalen is het beperkte uithoudingsvermogen van de Legend.

De Legend is duidelijk een stap vooruit ten opzichte van de Hero en een waardige opvolger. Kort samengevat maakt de HTC Legend zijn naam helemaal waar. Voel je toch meer voor een toestel met dezelfde interface maar een iets groter beeldscherm en snellere processor en ben je bereid om wat in te leveren op het designvlak dan is de HTC Desire wellicht een optie.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HTC Legend review