HTC HD mini review

De HTC HD Mini is één van de kleinste smartphones van de Taiwanese fabrikant. Het toestel draait op Windows Mobile 6.5, met daar bovenop HTC's eigen Sense-interface.

De HD Mini heeft een 3.2 inch TFT capacitief touchscreen, een Qualcomm MSM7227 600MHz processor en een 5 Megapixel camera.

De HD mini staat in het gamma Windows-telefoons van HTC een stap onder de HD2, die een groter scherm, snellere processor en een betere camera heeft. Wij testten voor je hoe dit kleine toestel zich houdt in de dagelijkse praktijk.

Plus- en minpunten HTC HD mini

  • Media player
  • HTC Sense
  • Integratie social media
  • Loopt af en toe vast
  • Navigatiesoftware werkt niet
  • Gedateerd besturingssyteem

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel wordt geleverd met een hoofdtelefoon, een lader een een USB-kabel. De lader krijg je zonder snoer. In plaats daarvan sluit je de USB-kabel tussen lader en toestel aan om de batterij van nieuw leven te voorzien. Daarnaast bevat de verpakking een in-ear-hoofdtelefoon met microfoon en 3.5-millimeter-jack. In onze reviewersverpakking zat geen handleiding, maar die zul je er ongetwijfeld bij krijgen.

Uiterlijk

De voorkant van de telefoon is rond het scherm geheel in glanzend zwart plastic uitgevoerd. Direct onder het scherm zorgen vijf aanraakgevoelige toetsen voor de bediening van de telefoonmenu's geplaatst. De achterkant van het toestel is één met de zijkanten, en kan met enige moeite in het geheel worden weggenomen om de batterij, SIM-kaart en SD-kaart te plaatsen.

Het achter-cover is uitgevoerd in zachter, mat plastic. Het is voorzien van uitsparingen voor de USB-aansluiting en microfoon aan de onderkant, de 3.5mm-jack en aan-uitknop aan de bovenkant en de camera aan de achterkant. Opvallend zijn de vier nep-schroeven aan de achterkant, die in vier uitsparingen op het achter-cover vallen. Het is net waar je van houdt. Wij vinden nep-schroeven wel érg jaren '90.

De volumeknop is deel van het cover. Opvallend detail van de HD Mini is de knalgele binnenkant. Zelfs de batterij is helemaal in het geel uitgevoerd.

Uithoudingsvermogen

Een kleiner scherm vergt minder energie, en dat is te merken. Het uithoudingsvermogen van de HD mini is vrij goed. De batterij houdt het ruim twee dagen uit bij normaal gebruik. Wij luisterden tijdens die dagen twee uur lang naar muziek op het toestel, hadden een paar gesprekken, en checkten uiteraard zo nu en dan onze email.

Belkwaliteit

Op de belkwaliteit van dit toestel hebben wij geen aanmerkingen. De persoon aan de andere kant van de lijn is goed verstaanbaar. Met de volumeknop aan de zijkant van de HD mini kun je tijdens het bellen eenvoudig het volume aanpassen. Hikkende of wegvallende verbindingen hebben wij niet meegemaakt.

Beeldscherm

De naam van het toestel, HD mini, zegt het al, dit is een klein toestel. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Het 3.2 inch TFT-scherm is aan de kleine kant vergeleken met andere smartphones, zoals HTC's eigen HD2 en de iPhone. De resolutie van 480x320 pixels is gebruikelijk in deze prijsklasse, en voldoet. De schermhelderheid is goed, maar is matig in vergelijking met AMOLED-schermen. In het weergave-menu kun je de helderheid van het scherm instellen, of ervoor kiezen deze automatisch aan te laten passen. In ons geval koos de telefoon ervoor de helderheid op 60% te zetten. Je kunt er ook voor kiezen zelf de helderheid te vergroten. De batterij zal daardoor echter sneller leeg raken.

In de volle zon is het is het scherm nauwelijks te lezen. We kennen dat probleem van veel andere smartphones. Met teveel zonlicht kan het backlight van het toestel niet tegen de zon op, en vermindert de leesbaarheid.

Het capacitieve touchscreen laat zich goed bedienen. Wij hadden geen problemen met het typen van een bericht op het virtuele QWERTY-toetsenbord. De HD mini is van een sensor voorzien, die ervoor zorgt dat de weergave op het scherm meedraait als je het toestel kantelt. Als je het toestel draait, draait het scherm mee. Zowel in portrait- als in landscape-stand raakten wij meteen de goede letters.

Menu

HTC heeft dit Windows Mobile toestel uitgerust met zijn eigen Sense-interface. Bij dagelijks gebruik kom je nauwelijks in aanraking Windows Mobile. Zo is het hele start-menu verdwenen en vervangen door HTC's eigen grafische schil. Het beginscherm van de telefoon laat de welbekende flipklok van HTC zien en een overzicht van oproepen en agenda-items. Dit scherm is te bereiken via de aanraakgevoelige home-knop onder het scherm. Met een veeg naar boven op het touchscreen kom je in een scherm waar je zelf negen sneltoetsen in kunt stellen, zoals een snelkoppeling naar een applicatie, website of contactpersoon. De HD mini heeft haptic feedback. Dat maakt het navigeren van door de menu's nog intuïtiever en eenvoudiger.

Vanuit het homescreen kun je naar rechts scrollen door een aantal tabbladen, die je via het instellingen-tabblad zelf in kunt stellen. Scrollen kan op twee manieren: door naar rechts te vegen over het touchscreen, of door je vinger op het scherm te drukken en over de icoontjes van het tabblad te bewegen. Standaard staan alle beschikbare tabbladen ingeschakeld. Er zijn onder andere tabs voor SMS, e-mail, contacten, internet, e-mail, het weer, muziek, twitter en je agenda.

Het menu met alle applicaties op de HD mini te bereiken gebruik je de aanraakgevoelige Windows-toets onder het scherm. Hier is de windows-erfenis het best zichtbaar door de beschikbaarheid van een aantal Microsoft programma's zoals Internet Explorer (wat gelukkig niet de standaard-browser is) en de mobiele versie van Office. Nieuwe applicaties kun je hier vinden in de Marketplace. Je kunt de iconen verplaatsen door ze aan te klikken en vast te houden terwijl je je vinger over het scherm sleept.

Telefoonboek

Op het contacten-tabblad op het homescreen kun je je vijftien meest gebruikte contacten toevoegen. Dit tabblad geeft hun namen en foto weer. Via de knop 'meer' kun je je hele adresboek weergeven. Het doorbladeren van je adresboek via de alfabetische selectie aan de linkerkant van het scherm gaat zeer eenvoudig. Terwijl je met je vinger over de letters gaat worden de letters groot weergegeven op het scherm, waardoor je snel bij de juiste beginletter uitkomt. Daarnaast kun je groepen aanmaken en bewerken.

Je kunt nieuwe contacten in je telefoonboek aanmaken. Voor een nieuw contact kun je alle standaard gegevens instellen, maar er is meer. Zo kun je ook de verjaardag van je contactpersoon in je adresboek zetten, zodat je nooit weer een verjaardag vergeet. Gelukkig kun je je contactpersonen ook synchroniseren met een Exchange-server of met Gmail, zodat je niet al je contacten via de telefoon in hoeft te voeren.

Messaging

Je kunt met de HD mini uiteraard SMS- en MMS-berichten versturen. Zoals gezegd werkt het virtuele QWERTY-toetsenbord prima. Om je te helpen voorspelt het toestel welk woord je wilt spellen. Dat scheelt soms typwerk, maar in andere gevallen zit het woordenboek er behoorlijk naast, vooral bij minder gebruikte woorden.

De HD mini ondersteunt push mail, waardoor je berichten onmiddellijk krijgt nadat ze op de mailserver aangekomen zijn. Voor Gmail- en Hotmail-gebruikers is er simpele configuratie-wizard die helpt snel je mailaccount in te stellen. De ondersteuning voor Gmail doet niet onder voor Microsoft's eigen Hotmail, terwijl de HTC toch een Windows-toestel is. Een deel van die ondersteuning is overigens te danken aan Google zelf, dat Gmail compatible heeft gemaakt met Microsoft Exchange.

De HD mini heeft standaard geen RSS-lezer, maar via Marketplace kun je applicaties vinden die RSS-feeds lezen.

Connectivity

Zoals het een smartphone anno 2010 betaamt ondersteunt de HD mini bluetooth en wifi. Het draadloze netwerkkaartje werkt helaas nog niet op 802.11n. We probeerden vanaf onze Mac met bluetooth foto's te versturen. Dat ging zonder problemen. De telefoon accepteerde de bestanden zonder problemen, en sloeg ze op op onze micro-SD-kaart.

De draadloze netwerk verbinding werkt prima. De verbinding met ons netwerk met WPA2-beveiliging verliep zonder problemen. Nadat we eenmaal verbonden waren met het netwerk onthield de HD mini de instellingen van het netwerk, zodat we meteen verbinding hadden nadat we tijdelijk buiten het bereik van het netwerk waren.

Camera

De 5 Megapixel camera van de HD mini stelt je in staat zwel foto's als video's te maken. Via het camera-menu kun je een aantal instellingen wijzigen, zoals de witbalans, de helderheid, de lichtgevoeligheid en de timer. Via de geavanceerde opties kun je ook het aantal megapixels en touch-focus aanpassen.

De kwaliteit van de foto's is redelijk, hoewel de automatische witbalans binnen wat steekjes laat vallen. Witte voorwerpen op je foto's kunnen door deze tekortkoming erg geel of blauw uitkomen. Dat is uiteraard achteraf aan te passen met een fotobewerkingsprogramma. Wil je de foto's meteen goed hebben, dan kan het helpen om de witbalans handmatig aan te passen voor je een foto neemt.

In de buitenlucht werkt de camera redelijk, zolang je de vaste regels van de fotografie in acht neemt. Fotograferen tegen de zon in lukt immers met geen enkel toestel. Foto's die in de buitenlicht genomen zijn, zijn wat dinker van kleur. Omdat het toestel geen flitser heeft fotograferen in het donker weinig zin.

De foto's die je genomen hebt kun je bekijken via het fotoalbum dat op één tabbladen van het homescreen staat. Je kunt daar door de foto's bladeren door ze één voor één weg te vegen. Daarnaast kun je de foto's via de Multimedia-map in het Windows-menu vinden. Foto's kun je delen met je vrienden via MMS, Email of Facebook door op het symbool met twee pijlen te klikken. HTC heeft wel een Twitter-applicatie meegeleverd, maar het is niet mogelijk om je foto's vanuit het album meteen op Twitter te zetten.

Aanwezige programma's

De HTC HD mini is standaard uit gerust met een aantal programma's. Via de Marketplace kun je nog een aantal extra programma's downloaden. Direct uit de doos kun je met de HD mini op Twitter, Facebook, YouTube en Windows Live. De sociale-netwerk-applicaties werken prima. Je kunt je vrienden makkelijk volgen, en krijgt desgewenst een update van nieuwe berichten.

De HD mini is een Windows-telefoon, en wordt dus geleverd met het mobiele officepakket van Microsoft. Je kunt Word-documenten en Excel-sheets lezen, wijzigen en aanmaken. Daarnaast kun je ook PowerPoint-presentaties bewerken en maken.

Om te navigeren is het softwarepakket CoPilot meegeleverd. Als wij het programma opstarten komen we niet verder dan de taalselectie. Welke taal we ook kiezen, de software start niet op. Het lijkt erop dat de software de navigatiestemmen niet kan downloaden, hoewel ween werkende data-verbinding hebben. Als we de foutmelding wegdrukken sluit het programma onmiddellijk af. We komen niet verder dan de keuze van een stem. Voor Nederlands is er één keuze 'Saska', door CoPilot inderdaad zonder 'i' gespeld. Gelukkig kun je via Google Maps wel opzoeken waar je bent, mocht je verdwaald zijn.

Voor het afspelen van muziek heeft HTC een eigen schil over Windows Media Player gemaakt. De muziekbibliotheek werkt goed. Muziekbestanden op je micro-SD-kaart worden direrct herkend en zo mogelijk van een albumcover voorzien. Wij luisterden een aantal uren naar muziek vanaf het toestel. Daarbij hikte de HD mini eenmaal tijdens het afspelen.

We hebben daarnaast geprobeerd twee populaire applicaties te downloaden. Voor het nieuws kozen ze voor de applicatie van de Telegraaf. Helaas crasht deze applicatie zodra je hem opstart. De applicatie van Buienradar werkt wel goed.

Games

HTC levert het welbekende Teeter bij. Teeter is de digitale variant van de aloude knikkerbak. Wij vinden het een game die wel aardig is als tijdverdrijf als je je verveelt, maar erg verslavend is het spel niet. Naast Teeter kun je op dit toestel het Patience spelen.

Conclusie

De HTC-Sense-interface maakt van het gedateerde Windows Mobile 6.5 een werkbaar besturingssysteem. Zodra je wél met Windows in aanraking komt zie je dat Windows Mobile niet meer van deze tijd is. Grootste nadeel van deze telefoon is dan ook het onderliggende besturingssysteem, dat zo nu en dan tot vastlopers leidt. Met (bijvoorbeeld) Android als besturingssysteem zou beter gebruikt gemaakt kunnen worden van de hardwarematige capaciteiten van dit toestel. Wie overweegt dit toestel te kopen doet er daarom goed aan om de HTC Legend te overwegen. Je hebt dan vergelijkbare hardware, met HTC Sense, maar zonder Windows. Wat ons betreft een betere deal.

HTC heeft er veel energie ingestoken om de HD mini ondanks Windows tot een geslaagde smartphone te maken. De Taiwanese fabrikant heeft gezorgd voor integratie met Twitter, en een maakte flitsend ontworpen homescreen. Het capacitieve touchscreen maakt dat de telefoon goed te bedienen is. De menu-overgangen verlopen vrij soepel. Al met al is de HTC HD mini dus een zeer aardige telefoon. Dat is echter vooral te danken aan de inspanningen van het software-ontwikkelteam van HTC.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HTC HD mini review