HTC Desire review

Tegelijk met de Legend kondigde HTC ook de Desire aan op het afgelopen Mobile World Congress. Hoewel het design minder uitgesproken is dan van zijn kleine broertje werd er misschien wel met nog meer ongeduld naar de komst van de Desire uitgekeken.

De HTC Desire is dan ook geen kleine jongen. Zowel wat betreft zijn afmetingen als zijn specificaties. Denk bijvoorbeeld aan Android 2.1 met HTC Sense, 3.7 inch AMOLED-scherm, 1GHz processor en 5.0 megapixel camera met flitser. Dit alles is verpakt in een 119 x 60 x 12 mm groot toestel.

Voor de directe concurrentie blijven we binnen het hogere segment van Androidtoestellen en dan liggen de Google Nexus One, Sony Ericsson Xperia X10 en de HTC Legend voor de hand. We zullen dan ook onder andere bekijken of de Desire daadwerkelijk een treetje hoger is dan de eerder door ons geteste Legend of dat alleen het omhulsel verschilt? Daarbij houden we ook de Sony Ericsson Xperia X10 in ons achterhoofd.

Plus- en minpunten HTC Desire

  • Beeldscherm
  • Snelheid
  • Toetsenbord
  • Browser
  • Plaatsing geheugenkaart
  • Camera

Wat zit er bij het toestel?

Als testers krijgen wij de HTC Desire jammer genoeg in een saaie witte doos toegestuurd met een vrij karige hoeveelheid accessoires. Naast het toestel en de 1400mAh batterij moesten wij het doen met een headset, USB-kabel en een verloopstekker voor het stopcontact. De consument wordt gelukkig iets meer verwend met in ieder geval een microSD-geheugenkaart en een handleiding. De kwaliteit van de accessoires is ruim voldoende al zullen sommigen voor andere oordopjes kiezen. Dit is geen probleem met de 3.5mm audio jack aansluiting.

Uiterlijk

De HTC Desire is aan de buitenkant een telefoon zonder poespas. Het design ziet er niet heel luxueus uit maar vormt wel een mooi geheel en het toestel voelt ondanks zijn dunne postuur erg solide aan. Doordat alle hoeken en randen netjes zijn afgerond ligt het toestel ook erg prettig in de hand. Een beetje extra grip wordt geboden door de rubberen afwerking. De Desire heeft niet zo’n in het oog springende kin of knik als de Hero en Legend maar de onderkant steekt wel een klein beetje omhoog.

Rond het scherm en een gedeelte van de bovenkant en zijkanten zit een aluminium rand die er bij onze bruine versie van het toestel een beetje bronskleurig uitziet. Over het scherm zit een glazen plaat en daaronder, van links naar rechts, de home-, menu-, terug- en zoektoets. Daartussenin zit dezelfde optische trackball als die we al van de HTC Legend kennen.

Ook rondom het toestel geen gekke dingen. Links zitten de volumeknoppen. Bovenop de aan/uit- en schermvergrendelknop en aan de onderkant de microUSB-aansluiting. De schermvergrendelknop kan vrij makkelijk ingedrukt worden als het toestel in een broekzak zit en het kwam zelfs een keer voor dat per ongeluk een oproep gestart werd.

Aan de achterkant treffen we een batterijcover die de hele achterkant bedekt met daarin een venstertje voor de cameralens en een gaatje voor de LED-flitser. Zowel voor het vervangen van de SIM-kaart als de geheugenkaart moet de batterij verwijdert worden. De HTC Desire is ook in het zwart en zilver verkrijgbaar.

Uithoudingsvermogen

Inmiddels zijn we wel gewend dat smartphones elke nacht opgeladen moeten worden en ook de HTC Desire is daarop geen uitzondering. Gelukkig haalt hij, ondanks de vrij kleine batterij, een volgende oplaadbeurt ook met normaal tot intensief gebruik over het algemeen vrij eenvoudig. Wij hadden daarbij de schermhelderheid voortdurend op automatisch staan.

Daarnaast kan alleen de time-out van de schermverlichting worden ingesteld. De synchronisatie-intervallen van toepassingen vergroten heeft een positieve invloed op het uithoudingsvermogen. Met WiFi moet een beetje uitgekeken worden want deze schakelt niet automatisch uit als het scherm uitgaat.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de Desire is over het algemeen prima. We hadden het volume meestal wel op zijn hardst staan maar het geluid was helder. Alleen de luidspreker kan niet erg hard.

Een gesprek starten kan snel en eenvoudig via smartdial door op de telefoontoets onderin het startscherm te drukken. Net als bij de Legend komen dan wel Google én SIM-contacten in beeld. Natuurlijk heeft ook de Desire de beschikking over de contactenwidgets voor op de startschermen waarmee favorieten of contactpersonen uit andere groepen snel gebeld kunnen worden.

Tijdens een gesprek kunnen de luidspreker en microfoon in- en uitgeschakeld worden en de contactenlijst geopend. De nabijheidsensor zorgt ervoor dat het scherm automatisch uitschakelt als je de telefoon tegen je oor houdt. Het gespreksoverzicht is een lijst met gemiste, ontvangen en uitgaande oproepen op tijdstip gerangschikt. Er kan ook worden gekozen om alleen oproepen uit één van de drie categorieën weer te geven. Met behulp van de bewegingssensor kan ingesteld worden dat wanneer je gebeld wordt de beltoon zachter gaat als het toestel wordt opgepakt.

Beeldscherm

De Desire is net als de Legend uitgerust met een AMOLED-scherm. Dit keer meet het diagonaal 3.7 inch en heeft het een resolutie van 800 x 480 pixels. Zoals we van AMOLED-schermen gewend zijn is ook dit keer het beeld prachtig met diepe kleuren en scherp contrast. Waar we bij de Legend de kleuren in felle zon nog vonden wegvallen hadden we daar bij de Desire een stuk minder last van. Toch is een filmpje of foto’s kijken in de felle zon nog steeds niet ideaal maar het menu en applicaties bekijken gaat prima. Het scherm is precies groot genoeg om nog eenvoudig met één hand/duim te kunnen bedienen.

Als je het beeld van dichtbij bekijkt is te zien dat de overgang tussen witte en zwarte vlakken soms wat kartelig en wazig is. Dit komt doordat de rode en blauwe pixels twee keer zo groot zijn als de groene pixels. Wanneer de overgang tussen zwart en wit bestaat uit groene pixels is er niks aan de hand maar bij de rode en blauwe pixels is de rand niet scherp. Dit kan ervoor zorgen dat tekst, vooral wanneer wat verder uitgezoomd is, minder scherp wordt afgebeeld. Grijstinten krijgen soms ook wat teveel kleur op het beeldscherm. Het zal niet voor elke gebruiker erg hinderlijk zijn maar als je er op gaat letten kan het storend worden.

Menu

Wat betreft het menu hoefden we weinig verrassingen te verwachten van de Desire. We zien dezelfde Sense-interface als op de HTC Legend met dezelfde menu-indeling en keuze uit widgets. Het enige dat erbij is gekomen zijn de live wallpapers waar de Nexus One ook al over beschikt. Dit houd in dat je bewegende beelden of objecten op de achtergrond van je startscherm kan zien en die soms ook nog kan beïnvloeden met je vinger. Leuke extra is verder dat de klokwidget met omklappende cijfers een beeldvullende animatie toont van het weer als je de telefoon van schermvergrendeling afhaalt.

Dat de Desire over een 1GHz processor beschikt is vooral te merken bij het openen van applicaties. De applicatie opent snel en gegevens worden vlot geladen. Ook op de input via het touchscreen reageert de Desire lekker snel. Alleen het openen van Sense-toepassingen via de daaraan gekoppelde widgets heeft nog een lichte vertraging. De bediening van de Desire via de optische trackball gaat iets fijner dan bij de Legend ook als is de gevoeligheid niet in te stellen. Eigenlijk heb je hem alleen nodig bij het plaatsen van de cursor in een bericht en het nemen van foto’s.

Telefoonboek

Het telefoonboek van HTC Sense wordt een almaar interactiever geheel dat automatisch synchroniseert met internet. De contactpersonen op de Desire kunnen gekoppeld worden aan Google, Facebook, Flickr, Exchange en eventueel aan de Twitter voor Android applicatie maar die moet je eerst via de Market installeren.

In het telefoonboek zien we vier tabbladen. Eén voor alle contacten, voor groepen, online adresboeken en het gespreksoverzicht. Ook voor een indivudueel contactpersoon zijn meerdere tabbladen. Op de eerste staan de normale gegevens als telefoonnummer, e-mail en verjaardag. Vervolgens is er een tabblad voor ontvangen berichten, ontvangen mail, updates en gebeurtenissen van Facebook, foto’s van Facebook en Flickr en de laatste is voor oproepgeschiedenis.

Voor een nieuw contact kunnen telefoonnummer, e-mail, groep en verjaardag meteen ingevuld worden. Mocht dat niet voldoende zijn dan kunnen nog extra velden voor telefoonnummers, e-mailadressen, chat, adresgegevens, gebeurtenissen en overig worden aangemaakt. Wanneer de contactpersoon aan een Facebookprofiel is gekoppeld worden profielfoto, verjaardag en contactgevens binnen gehaald. Verder kunnen foto’s en statusupdates in het telefoonboek bekeken worden.

Door in het telefoonboek op de afbeelding van een contactpersoon te drukken komt een tekstwolkje tevoorschijn met eventueel de laatste statusupdate van deze persoon in Facebook of Twitter en de mogelijkheid om de persoon te bellen, de contactgegevens te openen, een SMS sturen of te mailen.

De Desire heeft geen beschikking over voice dial.

Messaging

Al eerder bleek op de Hero en Legend dat het virtuele toetsenbord van de Sense-interface van HTC het opstellen van een bericht een stuk makkelijker maakt dan bij standaard Android het geval is. Bij de Desire komt daar nog eens het grotere scherm bij waardoor het toetsenbord grotere toetsen heeft. Nog steeds is het sterkste punt de automatische spellingsverbetering en het woordenboek dat geselecteerde woorden automatisch opslaat. Hierdoor kan je snel en minder precies typen terwijl het uiteindelijk wel fatsoenlijke Nederlandse woorden oplevert. In de verticale stand kan ook getypt worden op een normaal telefoontoetsenblok of compacte QWERTY-versie.

Een MMS opstellen kan eenvoudig door met de menutoets een bijlage toe te voegen aan het bericht.

Verzonden en ontvangen berichten worden in het berichtengedeelte automatisch als gesprek gegroepeerd onder de naam van de betreffende contactpersoon. Een nieuw bericht opstellen kan eenvoudig door op de daarvoor bestemde toets bovenin beeld te drukken of door direct naar de berichtenuitwisseling met de gewenste persoon te gaan. Het venstertje om een bericht in op te stellen is in de verticale stand nog steeds wat aan de kleine kant maar prettig is dan weer dat het te beantwoorden bericht ook nog tegelijkertijd gelezen kan worden.

Voor het verzenden en ontvangen van e-mailberichten zijn er de Gmailapplicatie en de HTC-applicatie. Wanneer je bij het in gebruik nemen van het toestel een Gmailaccount hebt ingesteld zullen Gmailberichten vanzelfsprekend automatisch in de Gmailapplicatie worden binnengehaald. Overige e-mailaccounts kunnen gesynchroniseerd worden met de HTC-applicatie. Gmailberichten worden naar het toestel gepusht terwijl voor de gewone applicatie een synchronisatie-interval ingesteld moet worden mits je geen gebruik maakt van Exchange.

HTML-berichten worden in Gmail beter weergegeven dan in de HTC-applicatie. In de HTC-applicatie zien we ook weer tabbladen terug. Ditmaal voor postvak IN, gesprekken, VIP-groep, ongelezen en bijlagen. Vrijwel alle bijlagen kunnen op het toestel geopend worden. De mappen van webmail worden helaas niet ondersteund.

Voor instant messaging kan gebruik worden gemaakt van Google Talk.

Connectivity

Wat betreft connectivity biedt de Desire het complete plaatje. WiFi en Bluetooth kunnen eenvoudig via een widget worden ingeschakeld en vervolgens is een verbinding snel gemaakt via het instellingenmenu.

Met bekende WiFi-netwerken wordt automatisch verbinding gemaakt en als een onbeveiligd netwerk binnen bereik is verschijnt er een melding in de statusbalk. Bestanden verzenden of ontvangen via Bluetooth levert geen problemen op. Bij het aansluiten van de Desire op de PC kan gekozen worden uit alleen opladen, HTC Sync, diskdrive of gedeeld internet.

Over de browser van Androidtoestellen met HTC Sense waren we al erg te spreken en de Desire doet daar nog een schepje bovenop. In principe beschikt de Desire over dezelfde browser als de Legend maar er is een klein maar zeker niet onbelangrijk verschil, de Desire biedt namelijk ondersteuning voor Flash Lite. Het is nog niet helemaal perfect want de ene videosite werkt wel en de andere niet en het gaat soms wat schokkerig maar het is weer een stap verder en Flash 10.1 is aangekondigd.

Verder kan net als bij de Legend de adresbalk bovenin beeld weggescrolld worden en worden pagina’s volledig uitgezoomd geladen waarbij na zoomen de tekst herschikt wordt zodat deze precies in beeld past. Dit gaat allemaal lekker snel. Via de menuknop zijn de belangrijkste functies van de browser te bereiken en door op meer te drukken komt nog een extra optielijst in beeld. Bij het internetten komt het grote beeldscherm ook helemaal tot zijn recht.

Camera

De 5.0 megapixel camera waar de Desire mee uitgerust is, mogen we inmiddels wel beschouwen als standaard voor Androidtoestellen van HTC. Net als bij de Legend zit er een enkele LED-flitser naast.

In het zoekvenster kunnen via twee toetsen zoom en flitser ingeschakeld worden. Via een tabblad dat je van links in beeld kunt slepen kunnen belichting, afbeeldingeigenschappen zoals contrast, verzadiging en scherpte en effecten ingesteld worden. Via de instellingen komen daar nog witbalans, ISO, resolutie, breedbeeld, kwaliteit, zelf-timer, geotaggen, meetmodus, weergave, trillingsaanpassing, autofocus, gezichtsdetectie, sluitergeluid, tijdstempel en raster bij.


Met touch focus kan bepaald worden op welke gedeelte van de foto scherp gesteld moet worden. De details en contrast worden netjes weergegeven maar de levendigheid en kleur van de foto’s is ondermaats. Er zit een nogal grauwe sluier over de foto’s. De flitser is behoorlijk fel en kan een donkere ruimte nog flink verlichten.

Video’s maken doet de Desire met een maximale resolutie van 800 x 480 pixels en een vrij lage framerate. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van filmpjes niet echt om over naar huis te schrijven is.

Aanwezige programma's

De lijst met programma’s op de Desire is als volgt: aandelen, agenda, bureauklok, calculator, contacten zoeken, Facebook, FM-radio, footprints, foto’s, friend stream, klok, muziek, nieuws, oproepen, PDF viewer, Peep, Quickoffice, spraakopname, talk, weer en YouTube.

Dit vrij complete pakket kan natuurlijk nog verder uitgebreid worden via de Android Market. Voor applicaties is een beknopte beschrijving te lezen en eventueel twee schermafbeeldingen te bekijken. Dit keer hebben we geen last van missende applicaties in de Market. Behalve dan misschien programma’s die nog niet geschikt zijn gemaakt voor de afmetingen van het scherm van de Desire.

Games

Ook op de Desire vinden we het van HTC bekende Teeter terug als enige standaard spel. Nog steeds moet hierbij een balletje in een gaatje worden gedirigeerd met behulp van de bewegingssensor.

Extra's

Na het updaten via de Market staat ook op de Desire versie 4.2 van Google Maps. Naast de al bekende opties als je positie bepalen, routeplannen en interessante plekken zoeken kan je nu ook plaatsen delen via e-mail, SMS, Twitter en andere online netwerken en foto’s en recensies voor zoekresultaten bekijken.

Verder verschijnt in het menu een snelkoppeling naar navigatie. Inmiddels is dit ook in Nederland te gebruiken. Het programma is redelijk kaal maar wel goed bruikbaar. Kaarten zijn overzichtelijk en kunnen voorzien worden van extra lagen of POI's zoals 'verkeeroverzicht', 'tankstations' en 'pinautomaten'.

Na het invoeren van een adres rekent het programma de snelste route voor je uit. Het is mogelijk om alternatieve routes te kiezen of om snelwegen of tolroutes te vermijden. Echt veel meer keuze is er niet en ook het weergave-scherm is wat kaal. Klagen mogen we echter niet want het is een volwaardige en bovendien gratis navigatietoepassing!

Conclusie

Qua stijl en uitstraling moet de Desire het wellicht afleggen tegen de HTC Legend en Sony Ericsson Xperia X10 maar wat betreft prestaties is dit één van de beste toestellen die we ooit getest hebben. In het dagelijks gebruik wint de HTC Desire het met gemak van de Sony Ericsson Xperia X10 en heeft hij ook een streepje voor op de HTC Legend. Met zijn prettige design, grote maar niet té grote scherm, stevige processor en mooie interface zal de HTC Desire niet snel teleurstellen.

Ben je echter op zoek naar een Androidtelefoon waar betere foto’s mee genomen kunnen worden en neem je het voor lief dat je nog moet wachten op een update naar Android 2.1 dan is de Sony Ericsson X10 wel een optie. Een wat compacter Android-toestel met iets meer flair is vanzelfsprekend de HTC Legend.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HTC Desire review