HTC Desire Z review

Waar de meeste smartphones van tegenwoordig enkel nog zijn uitgerust met een touchscreen, breekt HTC de trend met de HTC Desire Z.

Dit nieuwe toestel van HTC heeft veel weg van de Desire HD, maar verschilt op één punt significant: de combinatie van een touchscreen met een uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord. Ook dit exemplaar is ons verstrekt door Coolblue, bekend van onder andere PDAShop.nl en Smartphoneshop.nl. Waarvoor uiteraard onze vriendelijke dank!

Net nadat Apple en HTC respectievelijk de iPhone 4 en de Desire HD hebben uitgebracht lijkt HTC met de Desire Z een alternatief op de markt te brengen voor diegenen die een fysiek toetsenbord prefereren. HTC stelt met de combinatie van een fysiek toetsenbord en een touchscreen ‘het beste van twee werelden te combineren’: één van eenvoudig typen (mail en sms) en één van surfen op het internet (social networking, YouTube etc.). Of die twee werelden tezamen in één universum kunnen functioneren is één van de hoofdpunten in de test.

De HTC Desire Z is na de G1 (2008) en de Touch Pro2 (2009) het derde HTC toestel met uitschuifbaar toetsenbord. Echt vergelijkingsmateriaal zijn deze verouderde toestellen natuurlijk niet meer. Wel vergelijkbaar met Desire Z zijn de Motorola Milestone en Milestone 2. Ook Nokia biedt smartphones aan met een uitschuifbaar toetsenbord. De C6 en zijn opvolger, de C6-01 mikken echter wel op een iets lager (goedkoper) segment.

Plus- en minpunten HTC Desire Z

  • HTC Sense
  • Beeldscherm
  • Touchscreen
  • Snelheid
  • Camera
  • Gewicht

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel wordt geleverd in een karig gevuld compact doosje. De inhoud bestaat naast de telefoon uit een headset, USB-kabel en een verloopstekker (adapter) voor het stopcontact. In het toestel al aanwezig zijn een 8 GB microSD-kaart en een 1300 mAh batterij. Uiteraard is ook in de bijbehorende gidsen voorzien: een Snelstartgids en een gids voor veiligheid en wettelijke voorschriften zijn meegeleverd. De kwaliteit van de meegeleverde accessoires oogt overigens degelijk.

Uiterlijk

De HTC Desire Z ziet er op het eerste gezicht uit als een ietwat logge telefoon. Dat komt voornamelijk door de hoekige vormen. Echter, het toestel oogt door de nette afwerking en de zwaar aandoende aluminium accenten tegelijkertijd erg ‘strak’. Ook door het toestel uit te schuiven komt daar geen verandering in. Het design, met verschillende grijstinten van zowel plastic als aluminium, bepalen een zakelijk karakter.

De voorkant van het toestel wordt voor het grootste deel in beslag genomen door het 3,7 inch touchscreen. De resolutie van het door aluminium omrande scherm is 800 x 480 pixels. Daarmee wijkt het niet af van de originele Desire. Over het scherm zit een glazen plaat en daaronder, van links naar rechts, de home-, menu-, terug- en zoektoets. Wat opvalt bij gebruik is dat laatstgenoemde touch-sensitive toetsen erg dicht bij het aanraakscherm zitten. Dit wil er nog wel eens voor zorgen dat je de verkeerde toets indrukt. Onder het scherm bevindt zich één knop, de zogenaamde ‘trackpad’. Met deze optische trackpad kun je gemakkelijk door menu’s of teksten scrollen.

Aan de boven- en onderzijde van het toestel zijn betrekkelijk weinig knoppen te vinden. Aan de bovenzijde bevindt zich de 3.5mm stereo audio jack aansluiting en de aan/uit- en vergrendelknop. Aan de onderkant zijn - anders dan bij de HTC Desire HD - geen knoppen dan wel aansluitingen aanwezig. Hoogstwaarschijnlijk is dit ter voorkoming van bedieningsproblemen met het slider-systeem. Anders zouden de knoppen nog wel eens in de weg kunnen zitten.

Aan de linkerzijde van de telefoon bevinden zich de volume-/zoomknoppen en de microUSB-aansluiting. De rechterzijde voorziet in de cameratoets en het verschuifbare knopje waarmee de batterijcover kan worden losgemaakt.

De achterkant bestaat voor het grootste gedeelte uit de batterijcover. Deze kan simpel worden opengemaakt door middel van het hierboven genoemde schuifknopje. Onder de batterijcover is, naast plek voor de batterij, ook plek voor de SIM-kaart en de geheugenkaart. De batterij dient overigens uitgenomen te worden om de SIM-kaart te vervangen. Aan de achterzijde is eveneens de 5 megapixel camera met geïntegreerde LED-flitser bevestigd. Zowel de batterij- als cameraprestaties komen nog apart aan bod.

Het toestel ligt door zijn relatief zware gewicht (180 gram) en forse omvang (119 x 60 x 14 mm) solide in de hand en voelt degelijk aan. Zelfs in uitgeschoven toestand biedt de Desire Z een goede ‘grip’. Met name het gewicht heeft als nadeel dat de telefoon niet heel comfortabel aanvoelt in de broekzak. Het slider-systeem is ingenieus en straalt een hoogwaardig zakelijk design uit. De soepelheid bij het uitschuiven van het toetsenbord bevestigd dat te meer. Of het systeem ook tegen een stootje kan is echter wel de vraag, als één van de weinige dingen ziet dat er namelijk niet oerdegelijk uit.

Uithoudingsvermogen

De Desire Z is uitgerust met een 1300 mAh Lithium-ion batterij. Net als iedere andere smartphone van tegenwoordig moet deze zeer regelmatig worden opgeladen. Met name het grote scherm en de constante internetverbinding vreten stroom. Bij intensief gebruik hoef je dan ook niet op te kijken van eenmaal daags opladen.

Als gebruiker heb je zelf een aanzienlijke invloed op het uithoudingsvermogen van je telefoon. Met behulp van bijvoorbeeld de energiebesparingstand, het uitschakelen van WiFi of bluetooth-verbinding en het verlagen van de schermhelderheid kun je het energieverbruik sterk laten dalen. Ook het vergroten of verkleinen van de intervallen tussen momenten van synchronisatie van toepassingen hebben invloed op het uithoudingsvermogen.

Belkwaliteit

Over de belkwaliteit van de Desire Z valt niet te klagen. De persoon aan de andere kant van de lijn is goed verstaanbaar en van ruis of iets dergelijks is geen sprake. Opvallend detail vinden wij wel dat het gespreksvolume niet erg hard kan worden gezet. Op de hardste stand voldoet het volume echter wel gewoon, ook in een rumoerige omgeving.

Het is op verschillende manieren mogelijk een gesprek te starten. Via de Smart Dial onderin het beginscherm kun je gemakkelijk contacten zoeken om ze vervolgens op te bellen. Handig is dat in dit scherm zowel Google- (bijvoorbeeld gesynchroniseerd met Facebook) als SIM-contacten zijn vertegenwoordigd. Minder handig is het feit dat je laatst gekozen contacten bovenaan in de lijst komen te staan. De alfabetische volgorde vervalt dan. Dit leidde bij ons nog wel eens tot verwarring. Naast de Smart Dial optie is het ook mogelijk contacten te benaderen door middel van de contactenwidget of -applicatie.

Tijdens het gesprek verschijnen er de gebruikelijke opties op het scherm om de luidspreker en microfoon in- of uit te schakelen. Wanneer je het menu opent heb je ook nog de mogelijkheid een oproep toe te voegen, iemand in de wacht te zetten of de contactenlijst te openen. De Desire Z heeft een nabijheidsensor die opmerkt wanneer je de telefoon tegen je oor houdt. De schermverlichting gaat in dat geval uit.

Een overzicht van je gevoerde gesprekken is gemakkelijk te vinden bij de contactenapplicatie. Het overzicht is een lijst met alle ontvangen, gemiste en uitgaande oproepen (op tijdstip gerangschikt). Er is ook de mogelijkheid om het toestel één van deze categorieën te laten weergeven. Met behulp van de bewegingsensor kan worden ingesteld dat het beltoonvolume afneemt zodra het toestel wordt opgepakt.

Beeldscherm

De HTC Desire Z is uitgerust met een Super LCD-scherm. Deze is in diagonale richting 3.7 inch groot, en heeft een resolutie van 800 x 480 pixels. De bitdiepte van 24 bits (16 miljoen kleuren) levert mooie diepe kleuren en voldoende contrast.

De HTC Desire Z op werkdagen voor 22.00 uur besteld, morgen in huis!

In vol zonlicht is de helderheid van het scherm niet optimaal, maar goed genoeg om menu’s en tekst te kunnen aflezen. Voor het bekijken van filmpjes of foto’s is een plekje in de schaduw echter aan te raden. Het grote scherm is eenvoudig met een hand of duim te bedienen.

De helderheid van het scherm is gemakkelijk in te stellen via het menu ‘instellingen’. Hiermee kun je behalve de afleesbaarheid van het scherm ook een deel van het energieverbruik beheren. Tevens is de duur van de time-out stand in te stellen en kun je kiezen of je het scherm automatisch wilt laten mee roteren (auto-rotate) wanneer het toestel kantelt.

Menu

Net als bij andere toestellen van HTC, zoals de Legend en de Desire (HD), komt ook bij de Desire Z de HTC Sense-interface weer terug. Deze door HTC ontwikkelde gebruikersinterface draait op het Android 2.2 besturingssysteem. Er is zijn 7 verschillende beginschermen waarop widgets geplaatst kunnen worden. Leuk detail hierbij is het concept van de live wallpapers. Bewegende beelden, zoals een simulatie van het actuele weer, spelen zich af in de achtergrond. Via het pijltje linksonder in het scherm is het ‘brede’ achtergrondmenu te raadplegen. Hier zijn alle programma’s en applicaties in een op alfabetische volgorde gerangschikt raster.

Alle menu’s zijn eenvoudig te doorlopen met zowel het touchscreen als de optische trackpad. De Desire Z reageert, mede door de snelle 800 MHz processor en het warmtegevoelige touchscreen snel op de inputs hiervan. De verschillende applicaties/porgramma’s/widgets kunnen met een simpel ‘tikje’ op het touchscreen of een ‘klikje’ op de trackpad worden geselecteerd. Maak je gebruik van het touchscreen, dan geeft het toestel haptic-feedback door middel van vibratie. Opmerkelijk, maar niet storend, is overigens dat het openen van widgets die in verbinding staan met internet iets langzamer gaat dan het openen van andere applicaties.

Telefoonboek

Ook in het telefoonboek van de Desire Z is het interactieve karakter van HTC Sense terug te vinden. Contacten op bijvoorbeeld Google, Facebook, Flickr en eventueel ook Twitter (hier is een externe applicatie voor nodig) kunnen eenvoudig worden gesynchroniseerd met je telefoonboek. Zelfs is het mogelijk contacten van je oude telefoon via bluetooth over te zetten naar je Desire Z.

Voor ieder (nieuw) contact kunnen zoals gebruikelijk veel velden worden ingevuld. Naast het gebruikelijke telefoonnummer en de naam van de contactpersoon is het mogelijk e-mail, foto, groep, verjaardag, chat, postadres, organisatie, website en eventuele additionele opmerking toe te voegen. Wanneer de betreffende persoon aan een Facebookprofiel is gekoppeld worden profielfoto, verjaardag en contactgegevens automatisch ingeladen.

Messaging

Het versturen en ontvangen van berichten is op de HTC Desire Z vanzelfsprekend eenvoudig. Door de SMS-widget te openen wijst het lezen en opstellen van berichten zich vanzelf. Een MMS opstellen kan eenvoudig door een bijlage aan de SMS toe te voegen. In het berichtengedeelte groepeert HTC Sense een berichtenuitwisseling met één contactpersoon automatisch onder de naam van de betreffende contactpersoon. In het scherm van een berichtenuitwisseling is het gemakkelijk een bericht aan de uitwisseling toe te voegen.

Het invoeren van tekst kan op de Desire Z op twee manieren: door middel van het touchscreen of met het uitschuifbare QWERTY-toetsenbord. Wij maakten na verloop van tijd vooral gebruik van het touchscreen. Dit heeft echter puur te maken met persoonlijke voorkeur, beiden werken prima. Wanneer met het touchscreen wordt gewerkt zijn er nog eens drie typen toetsenborden mogelijk: een ‘klassiek’ telefoonblok, een QWERTY-toetsenbord of een compacte variant daarvan. Deze zijn toepasbaar in zowel een horizontale als verticale ligging van het toestel. Prettig is dat de telefoon spelling automatisch corrigeert. Op die manier hoef je minder nauwkeurig te typen om toch correcte Nederlandse zinnen op je scherm te krijgen.

De Desire Z voorziet in twee applicaties voor het verzenden en ontvangen van e-mailberichten: de Gmail-applicatie en de HTC-applicatie. Bij het in gebruik nemen van het toestel is er de optie een Gmailaccount of een ander mailaccount in te stellen. De HTC kiest dan automatisch de juiste applicatie. Het grootste verschil tussen beide is dat Gmailberichten à la minute worden gesynchroniseerd en dat berichten van overige e-mailaccounts worden binnengehaald op een in te stellen interval. Dit verschil is op te heffen door de Exchange ActiveSync-optie.

Voor instant messaging is Google Talk op de Desire Z standaard voorgeïnstalleerd. Hiermee is het alleen mogelijk met andere Google Talk-bezitters (bezitters van een Android-smartphone) te chatten.

Connectivity

De HTC Desire Z is, zoals dat een smartphone betaamt, voorzien van WiFi en Bluetooth. Het maken van zowel een WiFi als Bluetooth verbinding is mogelijk via het instellingenmenu en verloopt vanzelfsprekend soepel. Wanneer een onbeveiligd WiFi-netwerk in de buurt is verschijnt een melding in de statusbalk bovenin het scherm.

De HTC Desire Z op werkdagen voor 22.00 uur besteld, morgen in huis!

Eenmaal bekende netwerken worden onthouden, zodat bij een volgende keer dat het netwerk binnen bereik is automatisch verbinding kan worden gemaakt, een eventueel wachtwoord is dan ook niet meer nodig. Ook over de Bluetooth-verbinding is niets dan goeds op te merken. Bestanden verzenden en ontvangen levert geen problemen op.

Over de browser van het Android 2.2 besturingssysteem zijn we erg te spreken. Het surfen gaat vlot en het zoomen verloopt efficiënt: Bij het laden van een site wordt eerst de gehele site (uitgezoomd) in beeld gebracht. Door vervolgens op de tekst in te zoomen herschikt de browser de tekst automatisch zodat deze volledig in het beeld past. Het grote scherm van de Desire Z komt zo goed tot zijn recht. Via de menuknop zijn extra opties, zoals bladwijzers, aan te spreken. Door op ‘meer’ te drukken verschijnen er extra mogelijkheden. Notie willen we ook nog even maken van het feit dat Android 2.2 Adobe Flash ondersteunt waardoor online filmpjes (zoals op YouTube) kunnen worden bekeken.

Camera

De Desire Z beschikt over een 5 megapixel camera met een LED-flitser. De maximale resolutie voor foto’s respectievelijk video’s is 2.592 x 1.944 en 1.280 x 720 pixels. Voor video geldt dus dat opname in HD (720P) mogelijk is!

De flitser kan worden bediend met zowel het touchscreen als de twee fysieke knoppen op de zijkant van toestel. Met het touchscreen kan ook de flitser worden ingeschakeld. Via het menu kunnen beeldaanpassingen zoals scherpte, verzadiging, contrast en belichting worden gedaan. Verder zijn via het menu aan te passen: witbalans, ISO-waarde, resolutie, breedbeeld, zelf-timer, zelfportret, geotaggen, weergave, sluitergeluid, raster, gezichtsdetectie en autofocus. Leuke detail van de focusfunctie is dat je deze op automatisch kunt instellen, maar vervolgens toch zelf weer kunt wijzigen middels touchfocus. Een pluspunt voor het gebruiksgemak.

De foto’s die de camera aflevert zijn redelijk. Ze zijn behoorlijk scherp, maar het ontbreekt aan de juiste kleur. Een grauwe gloed over de geschoten kiekjes zorgt voor een zekere kilheid. De flitser is bovendien erg fel, wat de warmte van foto’s die gemaakt zijn in het donker niet bevordert. Bij video-opnames is hetzelfde grauwe beeld terug te zien. Wel is op te merken dat de videobeelden bijzonder scherp zijn door de hoge resolutie waarin gefilmd kan worden.

Aanwezige programma's

Programma’s te over op de Desire Z. Op alfabetische volgorde: aandelen, Adobe Reader, agenda, Amazon MP3, Autopaneel, Bureauklok, Calculator, Contacten zoeken, Facebook, FM-radio, Friend Stream, Galerij, Gmail, HTC Hub, HTC Likes, Internet, Klok, Latitude, Locations, Mail, Maps, Market, Mediaverbindingen, Muziek, Navigatie, Nieuws, Oproepen, Overal zoeken, Peep, Plaatsen, Quickoffice, SIM-toolkit, snel opzoeken, SoundHound, spraakopname, (Google) Talk, Teeter, Twitter, Video’s, Voice search, Weer, WiFi hotspot, YouTube, Zaklamp en (Google) zoeken. Met behulp van widgets is het mogelijk snelkoppelingen naar deze applicaties op het beginscherm te creëren.

Via de Android Market kan dit pakket aan applicaties verder uitgebreid worden. Android Market is een functionele online winkel waarvandaan (al dan niet gratis) applicaties kunnen worden gedownload. Voor elke beschikbare ‘app’ is er een korte beschrijving, informatie over de ontwikkelaar en twee screenshots te zien.

Games

Het enige spel dat op de HTC Desire Z aanwezig is, is Teeter; het alom bekende spel van HTC. Met behulp van de bewegingsensor moet een balletje langs obstakels in een gaatje gedirigeerd worden.

Extra's

Eén van de vele applicaties is 'Autopaneel', het Navigatie-programma van HTC. Het bevindt zich echter nog in het bèta-statium waardoor routebeschrijvingen mogelijk onjuist zijn. HTC waarschuwt voor het gevaar hiervan, en raadt vooralsnog af om de applicatie te gebruiken tijdens het rijden. Echter, voor minder risicovol gebruik, zoals het bepalen van een route vooraf, is het programma goed bruikbaar. Na het bepalen van de bestemming wordt de snelste route bepaalt en geprojecteerd op een overzichtelijk kaartje.

Conclusie

De HTC Desire oogt dan misschien wat log; de binnenkant voorziet in alles wat een smartphone nodig heeft. Het toestel is met HTC Sense gebruiksvriendelijk en door de 800 MHz-processor ook nog eens lekker snel. Het vlot reagerende touchscreen helpt daar ook bij. Wat betreft het QWERTY-toetsenbord: wij waren er mede door het aandeel in gewicht niet kapot van, maar voor diegenen die typen op een fysiek toetsenbord prefereren boven een touchscreen is dit een perfect alternatief voor de HTC Desire HD of de Apple iPhone. De keuze van HTC om dit alternatief aan te bieden zal bij vele potentiële klanten goed in de smaak vallen.

Puntje van kritiek is de camera. Die had ondanks de mogelijkheid om te filmen in HD-kwaliteit beter gekund. Voor de standaardkiekjes en filmpjes voldoet het toestel echter wel gewoon. Bij een smartphone hoeft hier naar onze mening niet de nadruk op te liggen. Functies als internet en social networking hebben een hogere prioriteit. De 499 euro die voor de HTC Desire Z moeten worden neergeteld zijn het toestel kortom meer dan waard.

Afsluitend willen we graag nogmaals de mensen van Coolblue bedanken voor dit exemplaar van de HTC Desire Z. Als je helemaal overtuigd bent van de kracht van Android en HTC Sense dan kun je nog tot 22:00 via de site van PDAshop.nl de Desire Z bestellen en heb je hem al de volgende dag in huis.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HTC Desire Z review