HP iPAQ Data Messenger review

· 1 reactie

Eind 2008 werden er twee toestellen van HP aangekondigd; de iPAQ Voice Messenger en de IPAQ Data Messenger. HP richt met zijn iPAQ lijn vooral op de zakelijke klant, maar probeert met de nieuwste lichting ook de ‘gewone’ consument voor zich te winnen.

Qua specificaties verschillen de toestellen niet echt veel, beiden draaien op Windows Mobile 6.1, hebben Wi-Fi, 3G, een 3.0 megapixel camera en nog veel meer gelijkenissen.

Zo op het eerste gezicht ziet het toestel er groot, maar wel stijlvol uit. De Data Messenger is een slider smartphone met een QWERTY toetsenbord en een 2.8 inch beeldscherm. Het kan concurrentie verwachten van onder andere de Sony Ericsson XPERIA X1, HTC Touch Pro P4600 en de T-Mobile G1. Allen overigens hier op NieuweMobiel.NL getest.

Plus- en minpunten HP iPAQ Data Messenger

  • -
  • Bouwkwaliteit
  • Vormgeving
  • Batterij
  • Beeldscherm
  • Camera

Wat zit er bij het toestel?

De HP iPAQ Data Messenger komt in een kartonnen doos die goed bij de telefoon past, te lomp voor wat er in zit. Bij het opmaken van de doos, zie je de telefoon en de accessoires zitten in een zwarte gespoten eierdoos. Ook dit is niet een lust voor het oog. Naast het toestel zit er nog een headset, oplader, USB-kabel en software cd en gebruikshandleidingen, in de doos. De Data Messenger komt met het nodige aan accessoires, maar meer niet. Een extra stylus mist, dus het is aan te raden om hier zuinig mee om te gaan. De batterij heeft 1150 mAh. Verder heeft de headset, het onhandige, 2.5 mm audio jack adapter.

Uiterlijk

Het toestel bestaat bijna volledig uit gehard, glimmend plastic. Ondanks het forse formaat van de telefoon (114 x 57 x 17 mm), heeft hij door het glimmende plastic wel stijl. De batterijklep is het enige van het toestel wat niet glimt, deze is van plastic met een rubberachtige laag erover.

Wanneer je het toestel op zijn rechterzij legt en naar boven slide, komt het volledige QWERTY toetsenbord te voorschijn. De toetsen zijn van plastic en lijken erg slijtvast. Het slide-mechanisme is van hard plastic en zit stevig in elkaar. In het slide-mechanisme zit een veer, wat er voor zorgt dat een klein zetje omhoog al genoeg is om het toetsenbord te voorschijn te toveren. Helaas zit er wel veel speling in het slide-mechanisme. Wanneer het QWERTY toetsenbord zichtbaar is kan je tussen de kier door kijken. Door de grote kier wiebelen de twee verschillende delen ook. Na enige tijd zal hier wat stof kunnen ophopen. Verder piept en kraakt de telefoon aan alle kanten, de telefoon zit niet stevig in elkaar. Want naast de piepjes en de kraakjes ontsnapt er ook licht tussen kiertjes in het toetsenbord.

De voorkant bestaat uit het 2.8 inch touchscreen, een 5-richtingsnavigatie toets en een opneem- en ophangtoets. Verder heeft het toestel nog twee aanraakgevoelige toetsen, namelijk: een Windowstoets en een OK toets. De Windowstoets opent het start menu en de OK toets spreekt voor zich, deze bevestigt bepaalde handelingen. De bovenzijde bevat een schuifje, die bij het omzetten of de trilstand of het geluid activeert. De rechterzijde heeft een microUSB ingang, een 2.5 mm audio ingang en een cameraknop. Aan de onderzijde zit de stylus mooi verwerkt.

De linkerzijde bestaat uit, een toets die het beeldscherm vergrendelt, toetsen die het volume aanpassen en een snelkoppelingstoets. Deze toets kan zo worden ingesteld dat deze het programma naar keuze opent.

Aan de achterkant zit de 3.0 megapixel camera en de LED-flits. Wanneer de batterijklep wordt losgemaakt kan de gebruiker de SIM-kaart plaatsen. Echter is dit pas mogelijk als de batterij is verwijdert. Naast de SIM-kaart zit er een ingang voor de een microSD kaart. Deze kan wel zonder dat de batterij moet worden verwijderd in en uitgeplugd worden.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van de Data Messenger is ronduit belabberd. De fabrikant geeft zelf niet een indicatie, maar zegt dat het aan de mate van het gebruik is. Natuurlijk is dit zo, maar we hebben zelden een batterij meegemaakt die zo snel leeg is. Bij normaal gebruik is de batterij binnen 2 dagen leeg. Overigens onder normaal gebruik verstaan we bellen en sms-en. Wanneer we de mogelijkheden van de Data Messenger wat meer gaan benutten is de telefoon al na 1 dag leeg. Dit is ver onder de maat. Wanneer het batterij icoontje in de rechterbovenhoek 1 streepje heeft, treedt automatisch de energiebesparing modus in werking. Maar echt veel haalt dit niet uit. Het is dus aan te raden om de telefoon iedere nacht even aan de lader te leggen.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen ondervonden we geen problemen. De verbinding was altijd helder en er zat geen ruis op de lijn. Wel vonden we dat het volume een beetje zacht was. In luidruchtige omgevingen moet de gebruiker zich erg focussen op de persoon aan de andere kant van de lijn om hem of haar te verstaan. Overigens is dit met het volume maximaal. Tijdens het bellen is het menu benaderbaar en ook wordt er onthouden hoe vaak je iemand hebt gebeld of door iemand gebeld bent e.d.

Beeldscherm

De iPAQ Data Messenger heeft een 2.8 inch TFT touchscreen en geeft 65.536 (16 bits) kleuren weer. De resolutie van het beeldscherm is QVGA (240 x 320) pixels en dit is niet meer van deze tijd. Kleuren zijn flets en ook de scherpte is matig. Bij het gebruik van het touchscreen komt het aloude Windows Mobile syndroom naar boven. Het scherm is onnauwkeurig en de menu icoontjes en scollbars zijn te klein. Hierdoor is navigeren met de telefoon bijna niet te doen zonder stylus. Het beeldscherm roteert automatisch wanneer de telefoon uit elkaar wordt geslide. Maar een accelerometer is niet aanwezig, dus het scherm roteert niet wanneer het toestel op zijn zij wordt gelegd.

Verder is het scherm buiten niet goed af te lezen. De kleuren komen dan niet goed naar voren, wat het moeilijk maakt om onderscheid te maken tussen kleuren die op elkaar lijken. Kortom, het beeldscherm is niet de beste op de markt. En dan drukken we ons nog voorzichtig uit.

Menu

Het toestel is uitgerust met Windows Mobile 6.1. En het besturingssysteem heeft alle gebreken die we kennen van Windows Mobile. Waar bijvoorbeeld deze problemen bij HTC nog enigszins te lijf worden gegaan door het TouchFLO 3D sausje, is dit bij HP niet het geval. Het menu heeft de normale Windows Mobile structuur. Dit zorgt ervoor dat het menu niet intuïtief is en niet logisch in elkaar zit. Toepassingen staan op de vreemdste locaties en je zult af en toe moeten zoeken naar een applicatie. Ook al is een heleboel wel via instellingen en programma’s te vinden, voor dagelijks gebruik wil je niet eerst 4 submenu’s doorlopen voordat je gevonden hebt wat je nodig had. En dit is nu dus wel het geval. Het beginscherm bevat nog wel snelkoppelingen naar bijvoorbeeld berichten en contacten, maar hier blijft het ook bij.

Het startmenu kan geopend worden door linksboven in het scherm op start te tikken, of door op de Windowstoets te drukken. Er verschijnt dan een tussenmenu waar een snelkoppelingen naar toepassingen worden weergegeven en de twee eigenlijke menu’s: programma’s en instellingen zijn hier ook te vinden. Navigatie door het menu kan ook met de aanraakgevoelige navigatietoets. Door te vegen over deze toets kan de gebruiker verschillende elementen selecteren op het beeldscherm. Gelukkig heeft de Data Messenger een touchscreen, want navigeren met deze toets is een regelrechte ramp. En we hebben medelijden met de gebruikers van de andere iPAQ variant: de Voice Messenger. Aangezien hier het touchscreen ontbreekt en de volledige bediening met de navigatietoets moet.

Het openen van een submenu of toepassing duurt een eeuwigheid. De iPAQ Data Messenger kan Windows Mobile eigenlijk niet aan. Dus even snel een e-mail verzenden is er niet bij. Ook loopt de telefoon regelmatig vast. Kortom, de iPAQ Data Messenger is een echt Windows Mobile apparaat.

Telefoonboek

Door op contacten op het beginscherm te tikken opent het telefoonboek. Ook kan je contactenlijst benadert worden door op ‘start’ te tikken en contacten te selecteren. De mogelijkheden die de iPAQ Data Messenger biedt voor het opslaan van contacten zijn zeer uitgebreid. Er kunnen 40 velden ingevuld worden en zelfs notities voor het desbetreffende contact gemaakt worden. Ook het aantal contacten dat kan worden opgeslagen is nagenoeg limietloos. En het telefoonboek is dan ook altijd wel de kracht van Windows Mobile.

Messaging

Het QWERTY toetsenbord zou de Data Messenger een ideaal toestel moeten maken voor messaging. Inderdaad, zou, want dat maakt het toetsenbord de telefoon niet. Erger nog, het omgekeerde is eerder waar. Wat het toetsenbord niet fijn in gebruik maakt, is dat de toetsen naar binnengebogen zijn. Hierdoor komt het regelmatig voor dat je de toetsen niet goed of de verkeerde indrukt. Ook moet de gebruiker hard duwen om de toetsen in te drukken. Hierdoor is een bericht typen geen pretje. Verder is er geen tekstvoorspelling die anticipeert op wat de gebruiker typt en met mogelijke woorden komt. Wel onthoudt de telefoon de vijf laatst getypte woorden als je aan een woord begint. Één van deze woorden kan worden gekozen en hoeft dus niet meer te worden getypt. Dit werkt goed, maar liever hadden wij een ander soort van tekstvoorspelling gezien.

Opmerkelijk is dat het verzenden van korte sms berichten niet lukt. Berichten met bijvoorbeeld 3 woorden werden gewoon weg niet verzonden. Aangezien dit ook met Windows Mobile toestellen van HTC gebeurde, lijkt de fout bij Windows Mobile te zitten. Wanneer dit voorkomt geeft Windows Mobile hier niet direct melding van. De ene keer gebeurd dit na een minuut of 5, de andere keer pas na een uur.

Een berichtenmap voor e-mail wordt automatisch in het berichtengedeelte geïntegreerd. De telefoon ondersteunt POP3, IMAP4 en Microsoft Exchange. Hier zijn dus genoeg mogelijkheden. Verder is Windows Live Messenger van te voren geïnstalleerd voor instant messaging. Dit is net als op de PC en een kwestie van je accountgegevens invoeren. Hierna kan je naar hartenlust e-mailen, en chatten.

Connectivity

Een verbinding leggen door middel van Bluetooth of Wi-Fi is geen enkel probleem. Bestanden ontvangen en verzenden met Bluetooth naar een PC of andere mobiel is zo gebeurd. Voor USB-verbinding moet eerst de ActiveSync-software van de CD-ROM geïnstalleerd worden.

De instellingen voor Wi-Fi netwerken worden na een keer invoeren door het toestel onthouden. Wanneer je binnen het bereik van het netwerk bent en via je Wi-Fi een verbinding wilt leggen dan is alleen inschakelen van Wi-Fi al genoeg. Verbinding wordt dan automatisch gelegd.

De iPAQ Data Messenger komt met de standaardaard browser van Windows Mobile: Internet Explorer. Deze browser geeft alleen bijna geen enkele site normaal weer. Pagina’s laden duurt ontzettend lang. Bovendien gaat zoomen en scrollen verre van soepel. Een goed alternatief voor Internet Explorer is Opera Mobile 9.5. Internetten met deze browser leverde geen problemen op.

Camera

De camera op de iPAQ Data Messenger is een 3.0 megapixel camera, met een maximale resolutie van 2048 x 1536 pixels. Een LED-flits ontbreekt ook niet en er zit zelfs een spiegeltje voor zelfportretten. En op alle aspecten schiet de fotocamera te kort. Foto’s zijn vaak bewogen en onscherp. Het nemen van foto’s duurt ontzettend lang, tussen het focussen en het daadwerkelijk nemen van de foto zit luttele seconden.

De interface is ook niet heel bijzonder maar functioneel genoeg. Rechtsboven in de hoek kan de gebruiker de flits, kaders en resolutie aanpassen. Rechtsonder zitten snelkoppelingen naar HP Photosmart, dit is het fotoalbum en duurt een eeuwigheid voordat het geladen is. Verder kan er hier gewisseld worden tussen foto/video en is er een snelkoppeling naar het instellingen menu. Hier kan het sluitgeluid in- en uitgeschakeld worden. De witbalans, contrast en effecten (zwart-wit, sepia, negatief, solariseren, water) kunnen hier ook worden aangepast. Verder zijn er nog instellingen voor de fotokwaliteit, de opname modus en de resolutie.

De maximale resolutie om video’s op te nemen is 320 x 240 pixels. Bij video’s kunnen de kwaliteit, opnameduur, nachtmodus, kwaliteit, contrast, scherpte, knipperfilter, witbalans en opslaan naar... worden ingesteld. Video word opgeslagen in het MPEG4 formaat. Ook de kwaliteit van de video’s is slecht. Net als de Voice Messenger worden filmpjes wanneer ze overgezet worden naar de PC niet goed afgespeeld. Alleen het geluid is hoorbaar, beeld is niet zichtbaar.

De foto’s en video’s kunnen per SMS, MMS, e-mail en Bluetooth verzonden worden. Ook heeft HP programma’s op de telefoon die speciaal voor foto’s zijn ontworpen. Er is een programma voor het uploaden van foto’s, het fotoalbum en voor het verbeteren van documenten.

Aanwezige programma's

Windows Mobile komt altijd met een lading programma’s. Er is een agenda, ActiveSync, takenlijst, gedeeld internet, Jetcet PDF 5, Messenger, Snelkeuze, Spraaknotities, SUN Java, Voice Commander, Windows Live, HP EMS, HP iPAQ DataConnect, Rekenmachine, SIM beheer en Taakbeheer. Verder zit er nog Windows Verkenner, Streaming Player, Windows Media Player, Google Search en Office Mobile met Excel, OneNote, Powerpoint en Word op.

Games

De spellen aanwezig op de Data Messenger zijn geen verrassing voor Windows Mobile gebruikers. Het welbekende Bubble Breaker, met de gekleurde ballen die moeten worden weggespeeld en patience zijn weer van de partij.

Extra's

De Data Messenger heeft een GPS-ontvanger en deze kan gebruikt worden in combinatie met het vooraf geïnstalleerde Google Maps. Maar Windows Mobile biedt ook de mogelijkheid om software van Garmin of TomTom op de telefoon te zetten. Wel moet je dan een microSD geheugenkaart aanschaffen, aangezien het interne geheugen 256 MB bedraagt. De telefoon ondersteunt extern geheugen tot 8GB.

Conclusie

De HP iPAQ Data Messenger heeft net als zijn tegenhanger, de Voice Messenger, geen goede indruk achter gelaten. Ten eerste is er de vormgeving van het toestel, welke op zijn zachtst gezegd lomp is. Samen met de krakkemikkige bouwkwaliteit zorgt dit niet voor een plezierige gebruikservaring. Ten tweede is er het QWERTY toetsenbord, dat niet goed uit de verf komt. Berichten typen duurt lang en je maakt veel fouten. Waarom ze de telefoon de naam Data Messenger hebben gegeven is ons een raadsel. Als laatste hebben we nog het besturingssysteem. Windows Mobile 6.1 is verre van gebruiksvriendelijk, de logica is ver te zoeken en bovendien is het op de iPAQ Data Messenger erg traag.

Eigenlijk is de Data Messenger een jaar te laat uitgekomen. Door al het touchscreen geweld van het afgelopen jaar heeft HP met de iPaq Data Messenger de boot gemist. Het is misschien beter dat ze zich voortaan gaan concentreren op het maken van printers en PC’s.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HP Data Messenger review