Google Nexus 5X review

Eindelijk weer een compacte en voordelige Nexus


Google Nexus 5X review

Samen met de eerder door ons gereviewde Nexus 6P presenteerde Google ook de Nexus 5X. Deze draait ook op Android 6.0 Marshmallow maar heeft een 5,2 inch scherm en plastic behuizing.

Met de Nexus 5X is er eindelijk weer een Nexus verkrijgbaar met een kleiner schermformaat en na twee jaar mogelijk een waardige opvolger voor de Nexus 5. De Nexus 5 bood veel waar voor je geld en daar was met de duurdere Nexus 6 een beetje verandering in gekomen. Ook bij de Nexus 6P en 5X was er de nodige kritiek op de hoge introductieprijs. Vooral voor de kleinere en van plastic gemaakte Nexus 5X leek de prijs disproportioneel. Inmiddels is de prijs voor de goedkoopste variant gezakt onder de 400 euro. Dat maakt het een stuk interessanter om dit toestel nu aan een nadere inspectie te onderwerpen.

Inhoud van de doos
USB-C naar USB-C kabel
Adapter
In-ear headset

Een deel van de kritiek op de introductieprijs kwam voort het feit dat er heel wat capabele Android-toestellen verkrijgbaar zijn in het segment tussen de 300 en 400 euro. Denk bijvoorbeeld aan de Motorola Moto X Play, Sony Xperia Z3+, Huawei P8, Honor 7, OnePlus 2 en de nieuwe Samsung Galaxy A5. Van deze toestellen komen de Motorola en de OnePlus het dichtste bij de gebruikerservaring van puur Android op de Nexus.

8,5 / 10

Plus- en minpunten Google Nexus 5X

  • Kleurweergave beeldscherm
  • Standaard Android
  • Camera
  • Uithoudingsvermogen
  • Beperkt opslaggeheugen

Ontwerp

Wij hebben de zwarte versie van de Nexus 5X met 16 GB opslag getest. Alle uitvoeringen zijn aan de voorkant zwart met een plaat Gorilla Glass 3 die de hele voorkant bedekt. Boven en onder het scherm zitten twee rasters waarvan alleen achter de onderste een luidspreker schuilgaat. In het midden hiervan zit ook een notificatielampje verstopt. Een deel van het geluid van de luidspreker komt overigens ook uit de USB-C aansluiting.

Google Nexus 5X voorkant
5.2 inch groot & compact IPS-scherm
Verborgen notificatielampje in de luidsprekergrill
Stevig Gorilla Glass 3 tegen krassen en barsten

Voor een toestel met een 5,2 inch scherm is de Nexus 5X aan de grote kant. Dat blijkt ook uit de screen-to-body ratio van 70,4%. Dit komt met name door de ruimte boven en onder het scherm. Het toestel is nog steeds prima hanteerbaar maar je voelt hem wel iets duidelijker in je broekzak zitten.

Rondom het glas en de zijkanten zit een zwarte, harde plastic rand. Aan de rechterkant zijn de aan/uit- en volumeknoppen geplaatst. Tevens gehuld in zwart plastic. Links zit de slee voor de SIM-kaart. De bovenkant van het toestel is leeg en onderaan kunnen de USB-C kabel en headset aangesloten worden.

Google Nexus 5X achterkant
Nexus Imprint voor snelle vingerafdrukherkenning
Nieuwe USB Type-C aansluiting
Dubbele LED-flitser met laser autofocus om snel scherp te stellen

De achterkant van het toestel heeft een lichte bolling en een soort rubberig aanvoelende coating. Het is een beetje gevoelig voor vingerafdrukken maar hierdoor ligt het toestel wel erg prettig in de hand en biedt hij veel grip. Aan de achterkant van het toestel zitten eigenlijk de enige opvallende aspecten van de Nexus 5X. Te beginnen met een kleine uitstulping voor de camera. Daaronder zit de vingerafdrukscanner met een lichtgrijze rand eromheen.

Google Nexus 5X kapotte lens
Krak!

Ondanks het gebruik van plastic is er weinig aan te merken op de bouwkwaliteit van het toestel. Hoewel het toestel lekker licht is, voelt hij toch erg solide aan en heeft nergens last van kraakjes of kiertjes. Enige manco dat wij tegenkwamen is dat er plotseling een barst zat in het glas voor de camera. LG heeft hier dus duidelijk geen saffierglas gebruikt. Vreemde is dat we niet goed weten wanneer dit gebeurd is, hij is bijvoorbeeld niet gevallen. Misschien heeft het te maken met het feit dat het toestel echt rust op de uitstulping van de camera wanneer hij op tafel ligt.

Prestaties

De accu van de Nexus 5X heeft een capaciteit van 2.700 mAh. Dat is niet opvallend veel en er zijn een flink aantal toestellen met grotere accu's. Van tevoren waren we dan ook een beetje onzeker over de prestaties van de Nexus 5X op dit vlak. Uiteindelijk haalden we er gemiddeld vier tot vijf uur scherm-aan tijd uit bij een gebruikstijd van 24 uur. Wij hadden twee e-mailaccounts ingesteld en maakten verder vooral gebruik van WhatsApp, social media en nieuws-apps. Bij een scherm-aan tijd van tegen de zes uur zal de Nexus 5X over het algemeen na een uur of 20 aan de lader moeten. Dit is vergelijkbaar met de Nexus 6P maar er zijn zeker toestellen die het beter doen. De 5X laadt met de meegeleverde snellader behoorlijk rap op. In minder dan 1,5 uur zit hij weer op 100% maar ook kortere laadtijden geven een aanzienlijke boost.

‘Doze', de nieuwe energiebesparingsfunctie van Android 6.0, doet ook op de Nexus 5X goed zijn werk maar werkt eigenlijk alleen 's nachts echt goed. Het toestel moet namelijk plat liggen en enige tijd niet gebruikt worden. Verder heeft Android nog een accubesparingsfunctie die je handmatig kan inschakelen of automatisch bij 15 of 5 procent resterende accupercentage. Deze beperkt de prestaties van het toestel, de trilfunctie en de meeste achtergrondgegevens. De functie is te vinden door in het accuoverzicht op de drie stipjes rechts bovenin beeld te drukken.

De Nexus 5X heeft een iets minder krachtige processor dan de Nexus 6P en 'maar' 2 GB werkgeheugen. Toch doet hij qua prestaties nauwelijks onder voor zijn grote broer. Android 6.0 draait opvallend soepel op het toestel. Tijdens dagelijks gebruik of het bekijken van filmpjes zijn er geen merkbare haperingen. De software is goed geoptimaliseerd voor de hardware. Mogelijk dat er na langer gebruik wel wat vertraging merkbaar zal worden als je hem naast de Nexus 6P legt.

Scherm

Het scherm van de Nexus 5X beschikt over een Full HD-resolutie van 1920 × 1080 pixels en komt daarmee uit op een pixeldichtheid van 424 PPI. Terwijl de Nexus 6P een AMOLED-paneel kreeg van Huawei past LG op de 5X een IPS LCD-scherm toe. Dit zorgt ervoor dat kleuren er minder uitspringen en er iets realistischer uitzien. Verder zijn de kijkhoeken erg goed en detailweergave is ruimschoots voldoende. Voor het beeldscherm kan alleen de helderheid worden aangepast. Soms was de automatische helderheid aan de donkere kant.

Met 'actieve display' ingeschakeld is het de bedoeling dat een standby-scherm aan gaat wanneer je het apparaat oppakt of meldingen ontvangt om deze in zwart/wit te tonen. Vanuit dit scherm kunnen notificaties ook geopend worden in het vergrendelscherm. Het werkt redelijk goed maar niet erg snel wanneer je het toestel oppakt.

Software

Natuurlijk draait de Nexus 5X op een pure versie van Android 6.0. Eén van de belangrijkste vernieuwingen in deze Android-versie is dat app-permissies nu niet meer in één keer allemaal tegelijk goedgekeurd moeten worden vóór het downloaden van de app maar dat dit pas hoeft te gebeuren wanneer een app het nodig heeft. Dit zorgt er wel voor dat er soms pop-ups verschijnen met de vraag of je een toepassing wil toestaan gebruik te maken van een functie.

Verder heb je nog steeds maximaal vijf startschermen ter beschikking waarvan de meeste linkse het beginscherm is. Nog een veeg naar links daar weer naast vinden we Google Now met op losse kaartjes tal van updates die voor jou van belang kunnen zijn. Een andere manier om Google Now te openen is om de hometoets even ingedrukt te houden. Op de startschermen kunnen in een 5x5 raster snelkoppelingen en widgets geplaatst worden.

De launcher, van waaruit je apps kunt openen, is onlangs enigszins gewijzigd maar dit is tegenwoordig een losse applicatie die vanuit de Play Store geüpdatet kan worden. Het applicatiemenu heeft geen aparte pagina's meer en kan nu verticaal doorgescrolld worden. Helemaal bovenaan is tevens een zoekbalk te vinden met daaronder een regel voor de vier meest gebruikte apps. Deze regel kan in de Google-instellingen ook uitgezet worden.

Het scherm met snelkoppelingen naar instellingen zoals WiFi en Bluetooth, maar ook een zaklamp, zit boven het notificatievenster. Dat houdt in dat notificaties nog steeds tevoorschijn komen door de statusbalk naar beneden te slepen maar om bij de instellingen te komen moet je deze beweging nogmaals herhalen of met twee vingers tegelijk naar beneden vegen. Op het vergrendelscherm worden ook notificaties getoond. Deze kun je wegvegen of de bijbehorende app direct openen door er twee keer op te tikken. Verder kan vanuit het vergrendelscherm snel een gesproken zoekopdracht of de camera geopend worden.

Gmail is tegenwoordig de enige e-mailtoepassing op Nexus-toestellen. Dat komt doordat Gmail behalve met je Google-account ook met andere e-mailaccounts kan synchroniseren. Zoals Yahoo, Outlook of Exchange. Mail van verschillende accounts kan in een gecombineerd postvak worden weergegeven. Net als bij Gmail kunnen berichten van POP3-, IMAP- en Exchange-accounts gegroepeerd als gesprek weergegeven worden. Wij hadden één keer problemen met het synchroniseren van en verzenden via ons Outlook.com-account. Nadat we het toestel opnieuw hadden opgestart was dit verholpen.

Hardware

De Nexus 5X beschikt over dezelfde vingerafdrukscanner als de Nexus 6P. Deze is aan de achterkant ergonomisch goed gepositioneerd. Met de scanner kan in één snelle actie het toestel geactiveerd en ontgrendeld worden. Het toestel geeft een korte trilling wanneer je vingerafdruk is herkend en twee korte trillingen wanneer het niet lukte. In vrijwel alle gevallen wordt je vinger makkelijk en snel herkend. Kijk dus uit dat je niet per ongeluk je vinger op de scanner legt wanneer je je handen in je broekzak hebt. Mocht je vingerafdruk na vijf keer proberen niet herkend zijn dan moet de ontgrendelcode worden ingevoerd.

De nieuwe USB Type-C-aansluiting is makkelijker in gebruik omdat je minder hoeft te priegelen om hem op de goede manier in te steken maar de techniek is nog zo nieuw dat er ook wat nadelen aan kleven. De meegeleverde kabel heeft namelijk aan beide uiteinden een Type C-aansluiting. Dus zijn ook al je USB-adapters voor het stopcontact onbruikbaar. Bovendien wordt bij de Nexus 5X, in tegenstelling tot de 6P, geen extra kabel met een reguliere USB-A stekker geleverd om het toestel aan te sluiten op de computer. Wil je bestanden overzetten dan moet je dus een extra kabel aanschaffen of alles via de cloud doen.

Camera

Ook de camera is dezelfde als op de 6P en beschikt dus over laser geassisteerde autofocus. Van de 12,3 megapixel zijn er slechts 12,2 bruikbaar in een 4:3 verhouding. Die pixels zijn relatief groot waardoor ze extra veel licht opvangen. De camera kan snel opgestart worden door twee keer op de aan/uit-knop te drukken. Dit werkt ook wanneer je het toestel in gebruik hebt maar dan vergrendelt hij vervolgens wel.

Vervolgens verschijnt een erg overzichtelijke interface al is hij qua opties ook wat minimalistisch. Naast de opnametoets staat een schakelaar voor de camera aan de voorzijde en een snelkoppeling naar je foto's. In de rechterbovenhoek kunnen timer, HDR+ en flitser ingesteld worden. Via de drie streepjes in de linker bovenhoek kunnen 360° foto, panorama en focuseffect worden opgestart. Onder instellingen kunnen resolutie en kwaliteit, locatie en raster aangepast worden. Schakelen tussen foto en video gebeurt door naar links of rechts over het schermen te vegen. Video opnemen kan in maximaal 4K-resolutie en slow motion met 120 frames per seconde.

Ondanks de beperkte instellingsopties levert de camera goede resultaten en is hij in de praktijk juist erg gebruiksvriendelijk. Doordat de camera ook snel opstart verlies je nauwelijks tijd. De camera presteert over de hele breedte erg goed. Kleurweergave en belichting komen goed uit de verf en detailweergave is erg netjes. Dit geldt zeker ook voor donkerdere situaties, waarbij er niet snel sprake is van ruis. Wij hebben dan ook zelden de flitser gebruikt. HDR+ is standaard op automatisch ingesteld en wordt dan redelijk vaak gebruikt. Dit levert mooie beelden op maar het nemen van een foto kan dan iets langer duren en ook de verwerking vergt wat tijd.

Google Nexus 5x voorbeeld foto's
Klik hierboven voor meer foto's geschoten door de Google Nexus 5X

Conclusie

De Google Nexus 5X heeft ons weer eens doen beseffen dat het toch wel erg prettig is als een telefoon gemakkelijk met één hand bediend kan worden. Het uiterlijk van de Nexus 5X is niet zo premium als dat van zijn grote broer maar het toestel ligt wel erg fijn in de hand. Uithoudingsvermogen blijft een beetje een heikel punt bij Nexus-toestellen al zal je met de 5X de dag wel doorkomen.

Op het moment van schrijven is het prijsverschil tussen de Nexus 5X en 6P dik 200 euro. Daarbij moet wel het verschil in geheugen in acht genomen worden. Qua werk- en opslaggeheugen is de goedkoopste Nexus 5X beperkt uitgerust. Voor die aanzienlijk lagere prijs krijg je met de 5X wel dezelfde camera en vingerafdrukscanner als de 6P. Het beeldscherm is totaal anders maar nog steeds zeer capabel. Android 6.0 werkt ook op de Google Nexus 5X erg goed en voorlopig zullen de updates niet lang op zich laten wachten.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Google 5X review