Elari CardPhone review

Is dit de ultieme festivaltelefoon?


Elari CardPhone review

Tussen al het smartphonegeweld vonden wij het weleens tijd voor iets volkomen anders. We kwamen uit bij de kleinste telefoon die we konden krijgen. Dat is de zelf benoemde anti-smartphone Elari CardPhone.

De naam zegt het al een beetje. Dit toestel heeft de afmetingen van een creditcard. Ongeveer dan, want met 5,5 millimeter is hij wel iets dikker. Verder heeft hij een gewicht van 42 gram. Zo'n toestel moet het natuurlijk niet van zijn specificaties hebben. Volgens de fabrikant is de CardPhone om te gebruiken als telefoon waar je op reis je eigen SIM-kaart in kan doen terwijl je in je normale telefoon een lokale SIM-kaart doet met goedkoop dataplan. Wij zien er ook wel een festivaltelefoon in. Laat je dure smartphone thuis en druk de CardPhone in je portemonnee of hang hem om je nek. Of hij daar echter geschikt voor is?

Inhoud van de doos
Opzetstuk voor oplader
Hoesje
Handleiding

Echt goedkoop is de CardPhone met een aanschafprijs van 59,95 euro niet te noemen. Voor minder geld kun je simpele telefoons vinden Nokia 222 en Kazam Life B1 die wel een kleurenscherm hebben en waarvan de eerste zelfs een camera heeft. Ook zijn er zelfs smartphones te vinden voor dat geld. Neem bijvoorbeeld de Wiko Sunny of Alcatel Pixi 4 (4) Dual SIM. Daar kun je dan meteen WhatsApp op installeren wat dan weer niet op de Elari kan.

Plus- en minpunten Elari CardPhone

  • Handzaam formaat
  • Wow-factor
  • Leesbaarheid beeldscherm
  • Soms onduidelijke bediening
  • Prijs

Ontwerp

Wat behalve zijn afmetingen het meeste opvalt aan de CardPhone is het klassieke numerieke toetsenbord dat bijna tweederde van de voorkant bedekt. Het toestel heeft daarmee veel weg van een simpele rekenmachine. Veel mensen die de Elari zagen herkenden hem ook niet meteen als telefoon. Alle toetsen hebben een dubbele functie en één van die toetsen tovert de CardPhone ook daadwerkelijk met één klik om in een rekenmachine. Echter, de bediening wordt er niet makkelijker op doordat je soms een beetje moet gokken wat een knop doet of je vergist in de juiste knop. Vooral de enter- en terugknop zijn makkelijk door elkaar te halen. Misschien is het een kwestie van tijd.

Elari CardPhone voorkant
Rubberachtige bedieningstoetsen
Zwart/wit-scherm met ruimte voor gemiddeld 1 regel tekst
Knop voor schermvergrendeling

Het toetsenbord heeft een rubberachtige afwerking en erboven zit een stuk zwart glanzend plastic met daarin de luidspreker en het beeldscherm. Helaas is het scherm een stuk kleiner dan de omvang van dit zwarte deel doet vermoeden. Bovenop het toestel zit een kleine schuifknop om de automatische schermvergrendeling in of uit te schakelen. Verder zitten er rondom het toestel geen knoppen of aansluitingen.

Elari CardPhone achterkant
Simkaartslot
Connector voor oplaad-opzetstuk

De zijkanten van het toestel lopen een beetje taps toe. De kern van het toestel bestaat uit een zwart stuk plastic. De achterkant is met zes schroeven hierop bevestigd en heeft een uitsparing met klepje voor de SIM-kaart. Tevens zitten er vier gouden contactpuntjes waar de oplader op aangesloten moet worden.

Prestaties

Er is natuurlijk maar plek voor een kleine batterij in de CardPhone. De capaciteit ervan is 220 mAh. Nadat we het toestel via Bluetooth aan onze gewone telefoon hadden gekoppeld en één gesprek hadden gevoerd was de batterij al voor de helft leeg. Dat biedt niet veel hoop voor daadwerkelijk dagelijks gebruik. Volgens de fabrikant moet hij drie dagen stand-by kunnen blijven. Voor het opladen wordt een opzetstuk meegeleverd dat achter op het toestel moet worden geklikt en via een microUSB-poort het toestel van stroom kan voorzien. Natuurlijk houdt het de CardPhone lekker klein, handig is het niet. Vergeet je het opzetstukje dan kun je niet even iemands USB-oplader lenen.

Elari CardPhone met opzetstuk

Bellen met de CardPhone is redelijk te doen. Het volume kan worden aangepast maar kan niet heel hard. Een tekstbericht typen is eigenlijk geen beginnen aan. Voor iedere letter moet je soms vaker op een knop drukken en T9 wat daar juist iets aan moest doen ontbreekt op de Elari.

Er is ook een geluidsrecorder aanwezig op de CardPhone maar met een intern geheugen van maar 0,5 MB groot is veel opnemen niet mogelijk. De eveneens aanwezige muziekspeler is meer bedoeld als Bluetooth-afstandsbediening voor je normale telefoon. De CardPhone kan als massaopslag of COM-aansluiting op de computer worden aangesloten.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de CardPhone meet diagonaal 1,1 inch en is monochroom; zwart-wit dus. Het aantal pixels is te verwaarlozen en de beeldkwaliteit heeft meer weg van een goedkoop digitaal horloge. Vreemd genoeg is het scherm slecht af te lezen wanneer je er recht op kijkt en een stuk beter wanneer je het scherm schuin van onderen bekijkt. Dat het zwarte plastic nogal reflecterend en vlekgevoelig is maakt het aflezen er ook niet makkelijker op. Een instelling om de schermhelderheid in te stellen konden wij niet vinden. Tot slot is het plastic frontpaneel zo krasgevoelig als maar kan zijn. Erg lang mooi blijft hij hierdoor niet.

Software

Qua software en interface doet het gebruik van de CardPhone terugdenken aan de tijd van simpele Nokia's en Ericsson's. Al was op het vierkante scherm van een Nokia wel meer informatie te zien dan op het minuscule beeldschermpje van de CardPhone.

Het menu is beschikbaar in het Nederlands maar bestaat hoofdzakelijk uit icoontjes zonder tekst. Wat de icoontjes betekenen is niet altijd even duidelijk. Het menu open je door op een pijltoets te drukken en bestaat uit acht onderdelen. Het begint met de muziekspeler. Niet de meest logische functie maar het is niet anders. Wanneer je naar beneden drukt komen vervolgens geluidsrecorder, Bluetooth, anti-lost, contacten, SMS, belhistorie en instellingen in beeld. De anti-lost functie is alleen beschikbaar als er een Bluetoothverbinding is gemaakt. De CardPhone geeft vervolgens een trilsignaal wanneer deze verbinding wordt verbroken.

Een goede techniek bij kleine schermen was dat de tekst automatisch door het beeld schoof wanneer deze niet helemaal op het scherm paste. Op de CardPhone gebeurt dat soms wel en soms niet. Bij namen of telefoonnummers doet hij het wel maar wanneer je een bepaalde actie probeert uit te voeren en de telefoon geeft daar een melding over dan staat er een woord met drie puntjes erachter en moet je verder maar gissen wat het toestel bedoelt of aan het doen is. Vaak zit er weinig anders op dan de terugknop in te drukken omdat er niks gebeurt.

Hardware

Over de hardware van de CardPhone kunnen we niet echt veel uitweiden want de fabrikant laat er ook weinig over los. Wat we weten is dat de CardPhone een telefoon van het quad-bandtype is en ondersteuning heeft voor gsm-netwerken van 850, 900, 1800 en 1900 MHz. Dit maakt hem dus inderdaad geschikt om te gebruiken op reis naar verschillende continenten. Zo kun je toch nog in verbinding met het thuisfront blijven mocht dat nodig zijn.

Verder heeft het toestel ondersteuning voor verbinding via Bluetooth 3.0. Dit maakt het mogelijk om de CardPhone als Bluetooth “headset” te gebruiken in combinatie met je gewone telefoon. Elari geeft zelf aan dat het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld je “grote” telefoon in je broekzak of tas kan houden en geen oproepen mist. Het doet denken aan de geflopte HTC Mini; een afstandsbediening voor je telefoon in de vorm van een telefoon. De Elari is daarentegen wel een volwaardige telefoon. Het koppelen van de CardPhone lukte trouwens niet in één keer maar ging uiteindelijk vrij makkelijk. De geluidskwaliteit wordt hier alleen niet direct beter van.

Conclusie

Na een week in gebruik kunnen we niet anders concluderen dat de Elari CardPhone niet geschikt is als primaire telefoon. Ook als tweede of reservetelefoon zouden we hem niet meteen aanraden. Er zijn simpelweg teveel tekortkomingen. Zo is de batterijduur te kort, opladen wat omslachtig, het scherm slecht afleesbaar en de bediening is een beproeving. Maar dat wil niet zeggen dat de Elari CardPhone totaal onbruikbaar is.

Allereerst zou je hem kunnen gebruiken om mensen te verbazen. Wij hebben tijdens onze testweek behoorlijk genoten van de reactie van mensen. Niemand lijkt te geloven dat de Elari gewoon een telefoon is. Plezier in de kroeg is dus gegarandeerd maar daarvoor moet je hem natuurlijk niet aanschaffen. Je zou hem als noodtelefoon in het dashboardkastje van je auto kunnen leggen of meenemen bij het buiten sporten. Hij is echter niet waterdicht dus voor dit laatste zal hij niet altijd geschikt zijn. Meenemen naar een festival of kampeertocht in de bergen waarbij je na een paar dagen zonder oplader nog wilt kunnen bellen is een optie. Jammer hierbij is misschien wel het gemis van een camera. Maar retro is in en door z'n minimale functies kun je beter genieten van waar je momenteel mee bezig bent. Tot slot is het een toestel dat je makkelijk in je sok kunt verstoppen en zodoende wellicht bij een tentamen van pas kan komen om op de WC een hulplijn in te schakelen. Gebruik is op eigen risico!


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Elari CardPhone review