BlackBerry Torch 9860 review

Wat houd je over wanneer je een BlackBerry van zijn fysieke toetsenbord ontdoet? Volgens RIM, de fabrikant van de BlackBerry's, levert dat de Torch 9860 op.

Inmiddels zijn ze afgestapt van het klikbare touchscreen dat we zagen op de Storm-serie en hebben we het nu over een normale fulltouch telefoon met de kenmerkende BlackBerry-software.

Ook nu weer is de grote vraag: waarom? BlackBerry ziet zijn marktaandeel, vooral in de VS, gestaag teruglopen en wellicht hopen ze met een fulltouch telefoon weer wat terrein terug te winnen. Maar de concurrentie is erg fel. Met zijn 3,7 inch scherm, 5.0 megapixel camera en 1.2 GHz processor moet de Torch 9860 het opnemen tegen Windows Phone toestellen als de HTC Radar en Samsung Omnia W i8350 maar ook Android met bijvoorbeeld de HTC Desire S vormt geduchte tegenstand.

Plus- en minpunten BlackBerry Torch 9860

  • Beeldscherm
  • Messaging functionaliteit
  • Browser
  • Interface
  • Telefoonboek
  • Toetsenbord

Wat zit er bij het toestel?

Wij kregen ons testexemplaar dit keer in een normale consumentenverpakking toegestuurd. In het deftige zwarte doosje troffen wij onder het toestel een normale oplader, een headset en een 4GB microSD geheugenkaartje aan. Wat opvalt is dat een USB-kabel hierbij ontbreekt. Nou kunnen wij ons niet voorstellen dat dit zo hoort en we nemen dan ook maar aan dat de betalende consument het niet zonder hoeft te stellen. De batterij is een 1230 mAh-exemplaar.

Uiterlijk

De Torch 9860 is, zelfs met het beeldscherm uit, onmiskenbaar een BlackBerry. De knoppen onder het scherm en de kenmerkende chroomkleurige rand rondom het toestel verraden zijn ware identiteit. Ook bij deze BlackBerry-telg zit bovenop de schermvergrendelknop.

Verder is het toestel zo strak mogelijk en vallen zeker de knoppen aan de zijkant nauwelijks op. Aan de rechterkunt vinden we vooral op gevoel de volumetoetsen en een zelf in te stellen functieknop. Deze activeert standaard de camera. Aan de rechterkant zit ook de aansluiting voor een 3,5 mm headsetjack. Links zit de microUSB-aansluiting. Wat rest is de achterkant met een metalen batterijcover en de camera vergezeld van een LED-flitser.

Zoals we van BlackBerry gewend zijn zit het toestel goed in elkaar en ligt lekker in de hand. De batterijcover is netjes met een klein knopje te ontgrendelen maar heeft aan de randen helaas wel wat speling. Voor een toestel met het formaat scherm als de Torch 9860 is hij niet erg klein.

Uithoudingsvermogen

Of hij nou wel of geen toetsenbord heeft, het is belangrijk dat een zakelijk toestel als een BlackBerry het minstens een dag weet uit te houden op één batterijlading. Over het algemeen doen BlackBerry's het bovengemiddeld op dit vlak. Voor de Torch 9860 is de score toch vooral gemiddeld. Een dag lang op één acculading is bij gemiddeld gebruik en met de WiFi-verbinding vrijwel constant aan is geen probleem. Langdurig op internet browsen of Facebooken zal hier natuurlijk snel verandering in brengen.

Belkwaliteit

Met te allen tijde goed bereik en een luidspreker die lekker hard kan scoort de Torch 9860 punten op het gebied van de belkwaliteit. We hadden ook niet anders verwacht van een BlackBerry. Beide gesprekspartners zijn voor elkaar goed te verstaan. Via een overzichtelijk scherm zijn tijdens een gesprek de opties luidspreker, dempen, wachtfunctie en deelnemer toevoegen direct beschikbaar. Onderin beeld kunnen het kiespaneel, opmerkingen, beginscherm, agenda en contactenlijst ook nog geopend worden.

Beeldscherm

De BlackBerry Torch 9860 is uitgerust met een 3.7 inch scherm met een resolutie van 480 x 800 pixels. Met een dergelijk scherm kan dit toestel zich zeker meten met een aantal Android en Windows Phone rivalen. Het scherm is mooi helder en kleuren worden fris weergegeven. Ook het contrast en details zijn goed verzorgd.

De beschikbare instellingen voor het scherm blijven beperkt tot helderheid, time-out van verlichting en automatisch dimmen van verlichting. Het moet gezegd dat deze laatste wel wat wisselvallig reageert en soms niet helemaal bij de les is.

Menu

Het saaie en grauwe besturingssysteem waar BlackBerry's vroeger op draaiden heeft inmiddels plaatsgemaakt voor BlackBerry OS 7 met heel wat meer kleur en aantrekkelijke icoontjes. Voor de Torch is het natuurlijk essentieel dat de interface ook op een touchscreen goed te bedienen is. Over het algemeen levert dit geen enkel probleem op. Alleen bij apps van derden wil nog weleens blijken dat ze gemaakt zijn voor een scherm zonder touchscreen en dat is jammer. In dit soort gevallen levert de navigatietoets onder het scherm uitkomst maar ideaal is het niet.

In het startscherm is boven in beeld een soort statusbar zichtbaar met een klok en snelkoppelingen naar een zoekfunctie, verbindingen, meldingen en profielen. Onderin is de bovenste regel van het applicatiemenu zichtbaar. De gebruiker kan ervoor kiezen om één, twee, drie, vier of helemaal geen rij met icoontjes permanent zichtbaar te hebben in beeld.

Het menu kan door de gebruiker helemaal zelf gerangschikt worden maar de applicaties worden ook nog op een andere manier gesorteerd. Horizontaal kan namelijk door vijf panelen gescrolld worden. Deze zijn getiteld alles, favorieten, media, downloads en regelmatig. Vooral het nut van de favorieten is ons niet helemaal duidelijk als je al een paneel hebt met de meestgebruikte toepassingen. Gelukkig is het ook mogelijk om aan te passen welke panelen je zichtbaar wil hebben.

De interface is er een stuk eenvoudiger en intuïtiever op geworden maar nog steeds loopt de gebruiker soms aan tegen ellenlange lijsten met opties en instellingen. Wat ons betreft niet bepaald handig in de concurrentie met iOS, Android en Windows Phone. Een andere tekortkoming is het gebrek aan eyecandy in de vorm van animaties en soepele overgangen in het menu. Tevens wil het nog weleens om onduidelijke redenen erg traag worden.

Telefoonboek

Feitelijk beschik je op de Torch 9860 over twee telefoonboeken. Eentje is in het menu te vinden onder het kopje contactpersonen en is vooral handig om contactgegevens van mensen te kunnen raadplegen aangezien hiervandaan niet gebeld kan worden. De andere is, zoals we dat wel vaker zien, verwerkt in de telefoontoepassing en te openen via een tabblad boven in beeld in de betreffende toepassing. In beide overzichten is het karigheid troef want foto's of koppelingen met sociale netwerken worden niet automatisch toegevoegd. Verder missen we de mogelijkheid om een contactpersoon te kunnen bellen door simpelweg de eerste letters van een naam in te typen.

Als vanouds kunnen er wel meer dan genoeg gegevens voor een nieuw contact worden opgeslagen . Denk daarbij aan titel, voornaam, achternaam, bedrijf, e-mail, werk- en thuisnummer, PIN, meldingen, adres, verjaardag, speciale datum, categorie, website en opmerkingen

Messaging

Opnieuw wordt bewezen dat BlackBerry's uitermate geschikt zijn om op meerdere manieren tegelijkertijd contact te onderhouden met mensen. E-mailaccounts zijn snel en makkelijk ingesteld en krijgen elk een eigen icoontje in het menu. De gebruiker heeft daarnaast een berichtentoepassing tot zijn beschikking waarin alle SMS'jes, e-mails, direct messages van Twitter en Facebook berichten gegroepeerd worden. Wanneer je een bericht opent wordt je doorgestuurd naar de betreffende toepassing waarna het beantwoorden voor zich spreekt.

Dan is er nog de sociale feeds toepassing. Hierin worden alle berichten van Twitter, Facebook, BlackBerry Messenger en eventueel ook nog Windows live messenger, Yahoo Messenger en Google Talk samengebracht. Het is een leuke poging tot het stroomlijnen van ons drukke sociale leven maar het ziet er niet erg mooi uit en de werking moet verder verbetert worden.

Helaas wordt al dit moois voor een groot deel teniet gedaan door het virtuele QWERTY-toetsenbord van de Torch 9860. De fabrikant heeft ervoor gekozen om zoveel mogelijk vast te houden aan de lay-out van het fysiek toetsenbord dat we van andere BlackBerry's kennen. Dit blijkt echter op een touchscreen een stuk minder goed uit de verf te komen. Foutloos typen is, vooral in de verticale stand, haast onmogelijk en de spellingscorrectie werkt erg wisselvallig. Bovendien past het toetsenbord zich niet goed aan bij verschillende tekstinvoervelden. Bijvoorbeeld wanneer je een e-mailadres moet invoeren wil je graag dat er automatisch een @ op het toetsenbord beschikbaar komt. Voor Facebook en Twitter zijn speciale apps voorgeïnstalleerd.

Connectivity

Zoals we al eerder melden is het het makkelijkst om via de snelkoppeling op het startscherm WiFi en/of Bluetooth snel in of uit te schakelen. De verbindingen werken snel en goed. Er wordt automatisch opnieuw verbinding gemaakt met een eerder gebruikt WiFi-netwerk.

De browser op BlackBerry's was voorheen een vrij kale en trage toepassing. Inmiddels is deze uitgegroeid tot een snelle en volledig uitgeruste app die zich kan meten met de concurrentie. Dat is fijn want door een door een gebrek aan vooral specifieke Nederlandse apps komt de browser goed van pas. Browsen op meerdere pagina's gaat soepel en pagina's opslaan of delen is eenvoudig te doen. Helaas is er het niet allemaal goud wat er blinkt. Zo is er geen ondersteuning voor Flash aanwezig en zoomen gaat rommelig.

Camera

De 5.0 megapixel camera en enkele LED-flitser moeten het doen met een erg uitgeklede interface. De enige luxe is een snelkoppeling naar het fotoalbum linksonder in beeld. Verder kunnen in het zoekscherm alleen scenes, flitser en geotagging snel geselecteerd worden. Voor digitale zoom, beeldstabilisatie, beoordelingstijd en afbeeldingsgrootte moeten de instellingen geopend worden.

Laat je niet misleiden door de karige interface want dit is gelukkig niet terug te zien in de resultaten. Doordat de camera snel reageert is er weinig vervaging in beeld. Hoewel de kleuren er wat flets uit kunnen zien en er soms behoorlijk wat ruis op het beeld zit worden details en contrast goed weergegeven en levert dit al met al hele aardige foto's op.

Ook de videocamera levert met een resolutie van 720p en een opnamesnelheid van 30 frames per seconde hele nette resultaten. Vervelend is het feit dat je het lampje alleen via het instellingenmenu aan of uit kan doen.

Aanwezige programma's

Wat betreft standaard aanwezige programma's is de uitrusting van de BlackBerry Torch 9860 niet bomvol maar zeker wel compleet. Meteen uit de doos heb je het volgende tot je beschikking: Twitter, Facebook, muziek, afbeeldingen, video's, podcasts, kalender, klok, Kaarten, YouTube, memopad, taken, rekenmachine, documents to go, bestanden, beltonen, spraakgestuurd bellen, spraakmemo's, recorder, wachtwoordbeheer, blackberry protect, verbindingen beheren en help.

Voor steeds meer extra toepassingen kan er een app gedownload worden in de BlackBerry App World, maar wees je ervan bewust dat de keuze nog steeds beperkt is. Overigens is de App World wel visueel aantrekkelijk en een overzichtelijk geheel.

Games

De twee spellen die al tijden standaard op een BlackBerry staan zijn Brickbreaker en Word Mole. Respectievelijk een spel waarbij blokjes moeten worden weggekaatst met behulp van een balletje en een spel waarbij je letters in een veld moet combineren tot een woord.

Extra's

RIM levert een kaarten-app mee, die een basale vorm van navigatie mogelijk maakt.

Conclusie

De BlackBerry Torch 9860 is wat ons betreft de beste fulltouch BlackBerry tot nu toe. Hij is uitgerust met een mooi scherm, een zeker voor BlackBerry begrippen goede browser en een heel aardig presterende camera. Dit maakt het echter nog geen goede touchscreentelefoon in het algemeen. Zeker niet wanneer je hem naast voor de hand liggende concurrenten legt, die we in de inleiding al noemden. Dit zijn stuk voor stuk toestellen met een meer touchscreenvriendelijke interface en zijn over het algemeen verkrijgbaar met een goedkoper abonnement.

Wat is het nut van een BlackBerry bezitten als je er niet zo'n fijn hardware QWERTY-toetsenbord bij krijgt waar BlackBerry zo succesvol mee is geworden? De messagingmogelijkheden mogen dan uitstekend zijn, ze worden tekort gedaan door de werking van het virtuele toetsenbord. Wat ons betreft blijft er dan ook niet zoveel over als een BlackBerry van zijn fysieke toetsenbord ontdoet. Wellicht dat het wel een geslaagd experiment zal worden als het compleet nieuwe BlackBerry OS 10 uit komt.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze BlackBerry 9860 review