BlackBerry Storm 9500 review

In het zakelijke segment van de mobiele telefoniemarkt is BlackBerry allang een gevestigde naam maar met de Storm 9500 probeert het merk ook een plekje te veroveren in het meer modieuze segment.

Bij deze BlackBerry speelt het uiterlijk duidelijk een grotere rol dan bij andere modellen van het merk. De Storm 9500 is een wat modieuzer alternatief voor de BlackBerry Bold 9000.

Net als flink wat andere telefoons werd de BlackBerry Storm 9500 voor zijn verschijnen als iPhone-killer aangemerkt. Dus moet hij naast de Apple iPhone 3G opboksen tegen andere iPhone-killers als de HTC Touch HD en de Samsung i900 Omnia. De Storm 9500 heeft echter een geheim wapen en dat is het unieke klikbare SurePress touchscreen. Berichten doen de ronde dat men er of helemaal weg van is of het helemaal niks vind. Wij hebben het getest!

Plus- en minpunten BlackBerry Storm 9500

  • Beeldscherm
  • Vormgeving
  • Belkwaliteit
  • SurePress
  • Camera
  • Montage beeldscherm

Wat zit er bij het toestel?

Naast het toestel met batterij (1400 mAh) zitten in de doos een oplader, headset, USB-kabel, 1 GB MicroSD geheugenkaart, een CD met software en de handleiding. De leren sleeve en het poetsdoekje zorgen ervoor dat de Storm 9500 altijd goed voor de dag komt.

De oplader en headset zijn niet echt solide en voelen nogal goedkoop en speelgoedachtig aan. De oplader bestaat uit twee delen en bij het losmaken van deze delen raakte een pinnetje verbogen waardoor de lader niet meer functioneerde. Het pinnetje kon wel weer eenvoudig teruggebogen worden. De bijgeleverde headset hoeft voor het luisteren van muziek niet gebruikt te worden want het toestel beschikt over een 3.5 mm audio jack.

Uiterlijk

De huidige generatie touchscreentelefoons hebben allemaal een aantal overeenkomsten, namelijk: een groot beeldscherm met daaronder één of meer knoppen en boven het scherm de luidspreker. Het ene merk slaagt er wat beter in dan het andere merk om hier een mooi geheel van te maken. De mensen van BlackBerry zijn hier wel goed in geslaagd en hebben van de Storm 9500 een erg mooi toestel gemaakt dat goed in de hand ligt.

Zoals gezegd wordt de voorkant van de Storm 9500 dus beheerst door het grote scherm met daaronder de vaste BlackBerry-toetsen met van links naar rechts de gesprekstoets, menutoets, terugtoets en ophang/powertoets. De hoek waarmee de boven- en onderkant aflopen is exact symmetrisch en dit zorgt ervoor dat het toestel ook in de horizontale stand prettig in de hand ligt. De onderkant heeft verder geen functie maar aan de bovenkant zitten erg verdekt opgesteld de vergrendeltoets en een mutetoets waarvan het nut niet duidelijk is geworden.

Aan de achterkant van het toestel zitten een grote metalen batterijcover met daarboven de camera met flitser. Aan de onderkant zit de behoorlijk luidruchtige luidspreker. Aan de linkerkant zit de USB-aansluiting en een favorietentoets die standaard is geprogrammeerd voor spraakgestuurd bellen. Rechts zitten de cameratoets, volumetoetsen en audio jack. Het toestel is rondom voorzien van een metalen en enigszins matte rand die zorgt voor een luxe en nette uitstraling.

Onder de batterijcover kan de geheugenkaart wel verwisseld worden zonder de batterij te verwijderen, voor de SIM-kaart is dit echter niet het geval.

Het toestel voelt erg stevig en duurzaam aan en de bouwkwaliteit lijkt op het eerste gezicht dik in orde. Echter bij het bestuderen van het scherm is ons opgevallen dat er aan alle zijkanten licht door de kieren komt terwijl de verlichting van de toetsen niet gelijkmatig is. Dit doet ontzettend afbreuk aan de uitstraling van het toestel. Bovendien zit het scherm niet netjes vast in het toestel maar is het in alle richtingen een beetje te bewegen.

Uithoudingsvermogen

De Storm 9500 houd het met een volledig opgeladen batterij op zijn hoogst twee dagen vol. Bij het minimale soort gebruik dat van dit toestel verwacht mag worden is het halverwege dag twee vaak al gedaan met de pret. De door BlackBerry opgegeven standbytijd van 360 uur is dus wel erg ambitieus.

Een bijzonderheid wat betreft de standbytijd is dat het toestel als de batterij bijna leeg is de melding geeft dat er niet genoeg energie meer is voor de zender/antenne. Vanaf dat het moment kan er niet meer gebeld of gesmst worden met het toestel maar is bijvoorbeeld de agenda nog wel enige tijd te gebruiken.

Voor het verlengen van de batterijduur kan de helderheid van de achtergrondverlichting worden aangepast of op automatisch gezet worden. Daarnaast kan de uitschakeltijd van de verlichting ingesteld worden en kan de LED-indicator voor het bereik worden uitgezet.

Belkwaliteit

Over de belkwaliteit van de Storm 9500 niets anders dan positieve berichten. Op dit gebied staat het toestel zeker zijn mannetje.

Door op de gesprekstoets te drukken wordt het virtuele toetsenbord geopend daarnaast zijn hier ook het oproepenlogboek en de contactpersonenlijst beschikbaar.

In het gespreksvenster zijn toetsenbord, opmerkingen, beginscherm, agenda en adresboek met één klik beschikbaar en kan de luidspreker aangezet worden, het gesprek in de wacht of een deelnemer toegevoegd.

Door op de menutoets te drukken komen nog meer opties beschikbaar waaronder het gespreksgeluid optimaliseren door bas of hoge tonen te versterken. Ook doorverbinden en berichten bekijken behoren hier tot de mogelijkheden.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de BlackBerry Storm 9500 verdient een dikke pluim. Het scherm is met zijn 3.26 inch mooi groot en uitstekend leesbaar onder alle omstandigheden. Helderheid en contrast zijn dik in orde. De 65.536 kleuren die het scherm aankan lijkt misschien wat mager maar de resolutie van 480 x 360 pixels maakt veel goed.

De bewegingssensor van de Storm 9500 heeft een overdreven voorkeur om het beeld in de horizontale stand weer te geven. Vrijwel altijd moet het toestel eerst rechtop gehouden worden om het beeld verticaal weer te geven en lang niet altijd reageert het toestel hier vlot op. Het is regelmatig voorgekomen dat we het toestel meerdere keren moesten kantelen voordat het beeld versprong.

Menu

Het menu kan op drie verschillende manier geopend worden, namelijk: door op het scherm te drukken, door op de menutoets te drukken of door het toestel 90 graden te kantelen waarna automatisch het menu wordt geopend.

In het beginscherm worden de bovenste twee regels van het menu weergegeven. Hierdoor zijn altijd acht toepassingen snel bereikbaar. Alle toepassingen in het menu zijn door de gebruiker zelf te rangschikken. Het menu zelf is erg overzichtelijk en duidelijk, het vinden van de gezochte toepassing is dan ook geen enkel probleem. Bij elk pictogram in het menu staat beschreven wat de functie ervan is. Het uiterlijk van het menu is aan te passen door het lettertype, de lettergrootte en de tekenstijl te wijzigen. Wat wel een beetje vreemd is, is het feit dat er een knop is voor de browser en voor Vodafone live en een knop voor berichten en één voor e-mail terwijl de e-mailberichten ook in de berichtenmap verschijnen.

Zoals gezegd gebeurt het grootste deel van de bediening van het toestel doormiddel van het voor de Storm 9500 unieke scherm. Aan dit touch/clickscreen, oftewel SurePress, zitten nogal wat haken en ogen wat ons betreft. Om te beginnen met iets positiefs; bij het scrollen door lijsten of het menu reageert het scherm perfect en gaat het scrollen erg snel en soepel. Hier houd het wat betreft de goede kanten eigenlijk ook gelijk weer op, want op andere vlakken is het scherm erg tegengevallen. De precisie laat nogal te wensen over, zo erg dat we af en toe verlangden naar een stylus. Vooral bij bepaalde menuonderdelen en dropdownmenu’s moet er zo precies geselecteerd worden dat een stylus uitkomst zou bieden, ware het niet dat een stylus niet werkt met het clickscreen. Het lijkt er te vaak op dat niet precies datgene wordt geselecteerd of geopend waar het zwaartepunt van de vingertop ligt maar net iets eronder. Dit is verschrikkelijk frustrerend, vooral bij het internetten en typen van een sms. Bovendien vergt het indrukken van het scherm nog behoorlijk wat kracht.

Daarbij komt ook nog dat het toestel lang niet altijd reageert als het scherm wordt ingedrukt, vervolgens moet opnieuw gedrukt worden waarbij weer de kans bestaat dat het verkeerde wordt geselecteerd. Soms moet wel drie keer geklikt worden en aan de randen is de klik van het klikken ook amper voelbaar. Dit alles komt het gebruiksplezier niet ten goede.

Telefoonboek

Wat betreft het telefoonboek brengt de Storm 9500 alles wat verwacht mag worden van een BlackBerry. Door de lijst met contactpersonen kan gescrolld worden of er kan gekozen worden voor het weergeven van het toetsenbord en dan kan doormiddel van het intypen van de beginletters van de naam de gewenste contactpersoon gevonden worden.

Voor het toevoegen van een nieuwe contactpersoon kan een overvloed aan velden ingevuld worden en het zal dan ook geen probleem zijn om alle gegevens van de contactpersoon op te slaan. De velden variëren van voor- en achternam en functie tot e-mailadressen en van instant messagingcontacten tot werk- en privéadres.

Ook voicedial wordt ondersteund door de Storm 9500 en dit werkt redelijk. De commando’s voor spraakgestuurd bellen kunnen in het Nederlands uitgesproken worden.

Messaging

Dit is één van de sterke kanten van de BlackBerry modellen en tot op zekere hoogte geld dit ook voor de Storm 9500. Wat betreft de mogelijkheden laat de Storm 9500 geen steekjes vallen maar het maken van een bericht is geen stressvrije bezigheid.

In het berichten-, e-mail- of SMS-menu kan geklikt worden op opstellen waarna de gebruiker kan kiezen tussen e-mail, PIN, SMS, MMS of chatbericht. Het kiezen van de ontvanger gaat zeer gemakkelijk door in het daarvoor bestemde veld de beginletters van de naam te typen. Vervolgens kan in de verticale stand een bericht getypt worden met het uit twaalf knoppen bestaande mulitap-toetsenbord of het uit twintig knoppen bestaan SureType-toetsenbord. In de horizontale stand komt automatisch het QWERTY-toetsenbord tevoorschijn.

Het typen met SurePress werkt op zich goed alleen de aangeklikte letter wordt niet zoals bij de iPhone boven het toetsenbord vergroot, in plaats daarvan verschijnt er een blauwe schim rondom de letter op het toetsenbord die amper te zien is omdat je duim daarboven zit.

Wanneer er snel getypt wordt kan het toestel het soms niet bijhouden waardoor er vreemde woorden in beeld verschijnen. Autotekst, de BlackBerry variant van T9, komt soms met de vreemdste mogelijkheden en deze willen ook nog weleens verschillen terwijl dezelfde toetsencombinatie is ingedrukt. Nadat wij overgeschakeld hadden op SureType en vervolgens weer terug naar Multitap was het woordenboek uitgeschakeld en lukte het ons niet om deze weer in te schakelen. Na enige tijd stond het woordenboek wel weer op onverklaarbare wijze aan.

Verder is het haast onmogelijk om een woord of zin in een al getypt bericht eenvoudig te veranderen omdat het maar niet lukt om de cursor op de juiste plaats in het bericht te krijgen. De enige mogelijkheid is dan om hele zinsdelen te backspacen. Als het bericht voltooid is kan de spellingcontrole erop los gelaten worden waarbij onbekende woorden aan het woordenboek toegevoegd kunnen worden.

Voor instant messaging kan gebruik worden gemaakt van Windows Live, Yahoo!, Google Talk, AOL, ICQ en BlackBerry Messenger.

Op ons testmodel was een standaard BlackBerry e-mailadres ingesteld, dit werkte perfect met behulp van de pushtechnologie waarbij een nieuw bericht automatisch binnengehaald wordt. Voor volledige e-mailfunctionaliteiten moet het bijbehorende abonnement wel geschikt zijn voor BlackBerry Internet Services.

Connectivity

Onder de knop verbindingen beheren kunnen de opties voor Bluetooth geraadpleegd worden. In dit gedeelte moet eerst een nieuw apparaat worden toegevoegd voordat bij het onderdeel media bijvoorbeeld een foto verstuurd kan worden naar een ander apparaat. Verder bied de Storm 9500 de volledige functionaliteit op het gebied van Bluetooth.

Bij het verbinden met de computer via USB worden het interne en externe geheugen automatisch als twee aparte verwisselbare mediums herkend.

WiFi-ondersteuning ontbreekt, maar aangezien dit toestel vrijwel altijd samen met een onbeperkte internetbundel wordt gebruikt is dit in feite geen probleem. Opvallend is het echter wel.

De browser van de Storm 9500 benut in verticale en horizontale stand het grote scherm volledig en werkt over het algemeen naar behoren. Bediening kan met een cursor of in de zogenaamde panmodus gewoon met de vingertop. Het kwam af en toe voor dat onderin beeld “bezig met aanvragen…” of “bezig met laden…” bleef staan en de gewenste site maar niet tevoorschijn kwam. Soms werden afbeeldingen niet goed geladen.

Camera

De Storm 9500 is uitgerust met een 3.2 megapixel camera met LED-flitser. In het camerascherm zelf kan geen enkele instelling gewijzigd worden, hiervoor moeten eerst de opties geopend worden via de menutoets. Dit maakt gelijk duidelijk dat de camera geen speerpunt is voor de makers van de Storm 9500.

Bij de cameraopties kunnen de flitsmodus, beeldstabilisatie, witbalans, afmetingen, kwaliteit, kleureffect en geotagging ingesteld worden. De beschikbare afmetingen zijn 2048 x 1536, 1024 x768 en 640 x 480. De witbalans kan op automatisch, zonnig, bewolkt, nacht, gloeilamp of TL-lamp worden ingesteld. Voor de opslag kan gekozen worden tussen het interne geheugen en de geheugenkaart.

Ook voor het overschakelen naar de videocamera moet de menutoets gebruikt worden. De opties voor de videorecorder zijn het lampje, kleureffect en video-indeling.

Over de kwaliteit van de foto’s die de Storm 9500 maakt zijn wij niet erg te spreken, voor een 3.2 megapixel exemplaar is het niet bijzonder. Details komen niet helemaal uit de verf en ook contrast is een zwakte van de camera. De kleuren zien er wel goed uit en ook op het gebied van ruis komt hij aardig voor de dag. De flitser is voor een LED-exemplaar verbazend fel en doet zijn werk prima tot een meter of drie. In slecht verlichtte ruimtes voegt hij echt wat toe.

Het nemen van een foto vraagt ook nogal wat tijd. Na het indrukken van de afdrukknop moet het toestel nog een paar seconden goed stil gehouden worden om de foto te laten slagen. Als de foto is genomen komt er een scherm in beeld waar gekozen kan worden om de foto te verzenden, hem in te stellen als beginscherm of voor nummerweergave, naam wijzigen, verwijderen of nog een foto maken. Verzenden kan als e-mail of MMS en naar Flickr of Facebook.

De geschoten video’s zijn voor een 3.2 MegaPixel camera nauwelijks de moeite waard. Het beeld is ontzettend korrelig en het opgenomen geluid is wel erg hard maar nauwelijks goed verstaanbaar. De foto’s en video’s kunnen bekeken worden in het mediagedeelte van het menu.

Aanwezige programma's

De op de Storm 9500 aanwezige programma’s die we nog niet behandeld hebben leveren nog een aardige waslijst op. Natuurlijk zijn er een agenda en een klok. Verder zijn onder het kopje toepassingen nog een Flickr, Facebook en YouTube applicatie te vinden en Google Maps, BlackBerry Kaarten, memopad, taken, rekenmachine, Word, Sheet en Slideshow To Go, spraakrecorder en password keeper.

De agenda is mooi overzichtelijk en rechttoe, rechtaan. Bij het toevoegen van een nieuw item kan niet gekozen worden tussen bijvoorbeeld vergadering, memo, herinnering of verjaardag maar kan het item zelf helemaal aangepast worden aan de afspraak.

Met de YouTube applicatie heeft de gebruiker direct toegang tot YouTube en kunnen video’s razend makkelijk bekeken worden.

Games

Spelletjes zijn niet echt een speerpunt voor de Storm 9500 en hij moet het dan ook doen met twee stuks. De eerste is Brickbreaker, waarbij met een balletje bakstenen kapot gekaatst moeten worden. Het batje moet met een vinger op het scherm bedient worden. Het andere spel is Word Mole. De gebruiker moet in een moestuin met letters Engelstalige woorden vormen.

Extra's

Voor navigatie is de Storm 9500 ruimschoots toegerust en kan gebruik worden gemaakt van Google Maps en BlackBerry Kaarten.

Met Blackberry Kaarten kan de gebruiker met gesproken instructies navigeren naar een ingevoerd adres of eentje uit het adresboek en de eigen locatie kan verzonden worden per SMS of e-mail. Helaas lukte het bij ons niet om verbinding te maken met satellieten.

Conclusie

Wat betreft de interne en externe vormgeving zit de BlackBerry Storm 9500 zeker goed in elkaar. Alles is duidelijk en werkt goed maar de software wordt in de steek gelaten door de hardware en in het bijzonder door het unieke SurePress beeldscherm. Alle toepassingen zijn natuurlijk leuk en aardig maar dan moeten ze wel gemakkelijk gebruikt kunnen worden en daar gaat het mis bij de Storm 9500.

Het idee op zich van een klikbaar scherm is lovenswaardig en zeer zeker een interessante ontwikkeling. Wanneer het geperfectioneerd is, kan het zeker een groot pluspunt zijn. Bij het typen van een SMS is de feedback van het klikken namelijk wel fijner dan bij normale touchscreentelefoons. Maar bij de Storm 9500 zorgt het scherm ervoor dat alle handelingen meer tijd kosten dan op een doorsnee telefoon.

Al met al heeft de BlackBerry Storm 9500 te toch wel hoge verwachtingen niet waar kunnen maken. Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid laat hij een paar flinke steken vallen. De eigenschap die hem een voorsprong had moeten geven op de concurrentie is juist een nadeel gebleken.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze BlackBerry 9500 review