BlackBerry Curve 9380 review

· 1 reactie

BlackBerry Curves komen en gaan al enige jaren in vele soorten en maten maar hebben allemaal gemeen dat ze op het middensegment van de markt gericht zijn.

Tot voor kort ontbrak in het assortiment nog wel een Curve met een touchscreen en zonder fysiek toetsenbord. Daar is met de komst van de Curve 9380 verandering in gekomen.

Waar de Curve-toestellen normaal gesproken beschouwd werden als de kleine broertjes van Bold-modellen geldt voor de Curve 9380 dat deze vanwege zijn fulltouch eigenschappen door het leven zal gaan als het kleine broertje van de Torch 9860. Daar horen onder andere een 3.2 inch scherm, 5.0 megapixel camera en BlackBerry OS 7 bij. Voor wat betreft concurrentie zijn er vooral talrijke Android-telefoons die te binnen schieten.

BlackBerry Curve 9380 in chair

Plus- en minpunten BlackBerry Curve 9380

  • Compactheid
  • Uithoudingsvermogen
  • Uiterlijk interface
  • Virtueel toetsenbord
  • Interface tekortkomingen
  • Schermresolutie

Wat zit er bij het toestel?

De set accessoires die de Curve 9380 in het kleine zwarte doosje vergezelt is tamelijk standaard. Het bestaat uit een microUSB-kabel, een verloopstekker voor het stopcontact, een headset en een MicroSD kaart. Het is voldoende maar niet spectaculair. De headset kan ons niet erg bekoren en is dan ook het uitpakken haast niet waard

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Curve 9380 is nog vormgegeven volgens de richtlijnen die we kennen van de vorige Bold- en Storm-serie. Dat betekent dat er een chroomkleurige rand aan de zijkanten en achter langs het toestel loopt. Waar de Torch 8960 nog vijf aparte knoppen onder het scherm had zitten zijn deze bij de Curve 9380 als één geheel vormgegeven. Alleen de navigatieknop houdt zijn kenmerkende uitstraling. Voor meer is aan de voorkant geen plaats en dus richten we onze aandacht op de achterkant van het toestel.

Daar vinden we natuurlijk de camera met een LED-flitser. Tussen de lens en de flitser staat de aanduiding Curve. Tussen de batterijcover en de rand van het toestel zien we nog net de externe luidspreker.

Aan de rechterzijkant vinden we een functietoets en de volumetoetsen. Rechts zit de microUSB-aansluiting. Bovenop het toestel is de schermvergrendelknop geplaatst en de 3,5mm audiojack-aansluiting.

Zoals we gewend zijn van BlackBerry zit de Curve goed in elkaar. Er treden geen gekke piepjes op en alle onderdelen sluiten netjes aan. Mede door zijn geringe dikte van 11,2 mm heeft het toestel ook een erg compacte uitstraling.

Uithoudingsvermogen

De Curve 9380 is met een batterij van 1230mAh redelijk goed toegerust. Zoals bij alle smartphones is gebruiksintensiteit van grote invloed op het uithoudingsvermogen. Maar 1 à 2 is zeer goed haalbaar met deze Curve. Wat ons betreft een prima score voor praktisch gebruik. We hadden de schermhelderheid op 70% staan en de automatische dimfunctie ingeschakeld.

Belkwaliteit

Met voortdurend goed bereik scoort de Torch 9860 punten op het gebied van de belkwaliteit. We hadden ook niet anders verwacht van een BlackBerry. Beide gesprekspartners zijn voor elkaar goed te verstaan. Via een overzichtelijk scherm zijn tijdens een gesprek de opties luidspreker, dempen, wachtfunctie en deelnemer toevoegen direct beschikbaar. Onderin beeld kunnen het kiespaneel, opmerkingen, beginscherm, agenda en contactenlijst ook nog geopend worden.

Het gespreksoverzicht is een lijst met alle inkomende, uitgaande en gemiste oproepen. Vanuit dit overzicht kan snel overgeschakeld worden naar het telefoonboek. Via de opties is de status op te vragen van het aantal gebelde minuten.

Beeldscherm

Het 3.2 inch grote beeldscherm van de Curve 9380 heeft een resolutie van 480 x 360 pixels. Dit is dan ook duidelijk één van de terreinen waarop deze Curve heeft moeten inleveren ten opzichte van zijn grote broer. Het beeldscherm is mooi helder met redelijk levendige kleuren maar details komen minder goed uit de verf. De beschikbare instellingen voor het scherm blijven beperkt tot helderheid, time-out van verlichting en automatisch dimmen van verlichting.

Menu

Door de aankondiging van een nieuwe besturingssysteem voor BlackBerry zijn eigenlijk alle toestellen die nu nog uitkomen een soort tussenpausen. BlackBerry OS 7 is de laatste versie van het besturingssysteem voor we overstappen naar het op QNX gebaseerde OS 10. De interface is er een stuk eenvoudiger en intuïtiever op geworden maar nog steeds loopt de gebruiker soms aan tegen ellenlange lijsten met opties en instellingen. Om de concurrentie aan te gaan met iOS, Android en Windows Phone is dat nieuwe besturingssysteem dus hard nodig.

Voor deze Curve is het natuurlijk essentieel dat de interface ook op een touchscreen goed te bedienen is. Over het algemeen levert dit geen enkel probleem op. Alleen bij apps van derden wil nog weleens blijken dat ze gemaakt zijn voor een scherm zonder touchscreen en dat is jammer. In dit soort gevallen levert de navigatietoets onder het scherm uitkomst maar ideaal is het niet.

In het startscherm is boven in beeld een soort statusbar zichtbaar met een klok en snelkoppelingen naar een zoekfunctie, verbindingen, meldingen en profielen. Onderin is de bovenste regel van het applicatiemenu zichtbaar. De gebruiker kan ervoor kiezen om één, twee, drie, vier of helemaal geen rij met icoontjes permanent zichtbaar te hebben in beeld.

Het menu kan door de gebruiker helemaal zelf gerangschikt worden maar de applicaties worden ook nog op een andere manier gesorteerd. Op het startscherm heb je vijf panelen tot je beschikking. Deze zijn verdeeld in de categorieën alles, favorieten, media, downloads en regelmatig. Het is een aardige verdieping van de interface maar het zal van persoon tot persoon erg verschillen hoeveel je hier gebruik van gaat maken. Gelukkig kan de gebruiker kiezen welke panelen getoond moeten worden.

Telefoonboek

In de contactenlijst van BlackBerry-toestellen is al tijden niks veranderd en dat geld ook voor de Curve 9380. Hier nauwelijks integratie met sociale netwerken en geen extra functionaliteit voor contacten. Wel een erg uitgebreide hoeveelheid aan gegevens die ingevoerd kunnen worden behoort zoals we gewend zijn. Er zijn onder andere hokjes beschikbaar voor titel, voornaam, achternaam, bedrijf, functie, e-mail, nummers, BlackBerry PIN, adressen, verjaardag, website en opmerkingen.

Messaging

Ondanks zijn wat bescheidener prijskaartje en specificaties laat de Curve 9380 zich niet kennen en presteert uitstekend op het messaging vlak. Natuurlijk zijn er de SMS en MMS mogelijkheden, waarvoor een aparte app beschikbaar is. Verder hebben we natuurlijk de e-mail en zijn er ook een aantal instant messaging applicaties voorgeïnstalleerd.

Voor het instellen van een e-mailaccount is een kleine wizard beschikbaar waarmee gegevens van Yahoo! Mail, Gmail, AOL, Windows Live en overige accounts eenvoudig toegevoegd kunnen worden. Indien mogelijk worden nieuwe berichten vrijwel direct naar het toestel gepusht en met intervallen wordt de inbox van een account ook online bijgewerkt. Elk e-mailaccount krijgt zijn eigen icoontje in het menu maar berichten worden ook gegroepeerd weergegeven. Hierbij kunnen indien gewenst ook SMS, Twitter en Facebook berichten worden getoond.

Naast BlackBerry Messenger zijn ook Windows Live Messenger en Google Talk standaard beschikbaar op het toestel.

Voor het typen van berichten is er geen fysiek toetsenbord beschikbaar en dat is toch altijd even wennen bij een BlackBerry. Door zijn kleinere scherm is het virtuele toetsenbord in de verticale stand enigszins krap en dat maakt snel en foutloos typen lastig. Daarom kozen wij er al snel voor om het toestel horizontaal te draaien in deze gevallen. Helaas past het toetsenbord zich niet goed aan bij verschillende invoervelden. Bijvoorbeeld wanneer je een e-mailadres moet invoeren wil je graag dat er automatisch een @ of een sneltoets voor .com op het toetsenbord beschikbaar komt. Ook voor vraag- en uitroeptekens is een extra handeling nodig.

Connectivity

Het is het makkelijkst om via de snelkoppeling op het startscherm WiFi en/of Bluetooth snel in of uit te schakelen. De verbindingen werken snel en goed. Er wordt automatisch opnieuw verbinding gemaakt met een eerder gebruikt WiFi-netwerk. Naast deze voordehand liggende functionaliteit beschikt de Curve 9380 ook over Near Field Communication, oftewel NFC. Vooralsnog is dit een techniek die nog niet breed beschikbaar is en dus nog niet veel toegevoegde waar heeft maar in de toekomst zal dit steeds meer zijn weg naar de massa moeten vinden.

Met de komst van OS 7 is ook de browser verbetert en uitgegroeid tot een snelle en volledig uitgeruste app die zich redelijk kan meten met de concurrentie. Browsen op meerdere pagina's gaat soepel en pagina's opslaan of delen is eenvoudig te doen. De browser laad pagina's snel en over het algemeen goed. Zoomen en scrollen gaat wel wat schokkerig en soms ongecoördineerd. De automatische tekst herschikking reageert ook een beetje wisselvallig. Tabbladen zijn met één tik op het scherm beschikbaar. In verband met het kleinere werkgeheugen van de Curve 9380 beschikt hij niet over ondersteuning voor Flash in de browser.

Camera

De 5.0 megapixel camera van de Curve 9380 heeft geen autofocus en de interface is op zijn zachtst gezegd Spartaans. Veel meer is er eigenlijk niet over te zeggen maar voor de volledigheid zullen we er toch nog iets verder op ingaan. De enige luxe is een snelkoppeling naar het fotoalbum linksonder in beeld. Verder kunnen in het zoekscherm alleen scenes, flitser en geotagging snel geselecteerd worden. Voor digitale zoom, beeldstabilisatie, beoordelingstijd en afbeeldingsgrootte moeten de instellingen geopend worden.

Door het ontbreken van autofocus reageert de camera wel snel met afdrukken. De camera heeft moeite om foto's goed te belichten waardoor er vaak sprake is van flinke ruis in de afbeelding. Kleuren zijn daardoor snel. Details zien er redelijk uit op foto's.

De Curve 9380 beschikt niet over de mogelijkheid voor HD-filmopname, in plaats daarvan maakt hij filmpjes met een maximale resolutie van 640 x 480 pixels en een framerate van 30fps. In de buitenlucht zijn hier nog vrij aardige filmpjes mee te maken.

Aanwezige programma's

De forse hoeveelheid applicaties die standaard aanwezig is op de Curve 9380 staan gelukkig niet allemaal in het hoofdmenu maar zijn deel ook gecategoriseerd. De applicaties muziek, afbeeldingen, video's, podcasts, kalender, klok, Youtube, Sociale feeds, Facebook, Twitter, BBM Music, configuratie, verbindingen beheren en help zien we als eerste in het menu. Helaas is de Youtube-app alleen een snelkoppeling naar de mobiele website.

In de map toepassingen zijn de volgende apps geplaatst: memopad, taken, rekenmachine, documents to go, bestanden, kompas, slimme labels, beltonen, spraakgestuurd bellen, spraakmemo's, recorder, wachtwoordbeheer en BlackBerry protect.

BlackBerry protect bied je als veiligheidsopties de mogelijkheid om je toestel te lokaliseren, op afstand te vergrendelen of gegevens te wissen. Daarnaast is het mogelijk om gegevens over te zetten op een nieuwe BlackBerry en automatisch back-ups maken.

BlackBerry app World, de applicatiewinkel van BlackBerry, is na kleine facelifts visueel aantrekkelijk en een overzichtelijk geheel. Toch is het nog steeds niet echt goed verzorgd. Het overzicht en de zoekopties zijn verbetert maar de toepassing is nog steeds erg traag, vooral met downloaden van apps. Bovendien moet het toestel nogal een opnieuw opgestart worden na een isntallatie. Tel daar de beperkte keus aan apps bij op en je hebt één van de grootste zwakke plekken van de BlackBerry. Naast de beperkte keus zijn veel apps ook vrij duur. In de app world kan betaald worden via je telefoonrekening, creditcard en Paypal.

Games

In het mapje spelletjes vinden we de oude bekenden Brickbreaker en Word Mole. In de eerste moeten blokjes weggespeeld worden met een balletje en in de tweede moet je op zoek naar woorden in een veld vol letters.

Extra's

Ook aan GPS is gedacht op de Curve 9380 en dus vinden we een app met de toepasselijke naam BlackBerry kaarten in het menu. De kaarten zien er aardig uit maar de functionaliteit reikt niet veel verder dan positiebepaling en het opstellen van een routebeschrijving naar je bestemming.

Conclusie

De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we bij het begin van de testperiode enigszins sceptisch waren over de BlackBerry Curve 9380. Wij vroegen ons onder andere af wat een BlackBerry voor het middensegment zonder fysiek toetsenbord voor toegevoegde waarde heeft in de al zo volle markt. Achteraf moeten we erkennen dat de Curve ons niet verrast heeft maar ook niet echt teleurgesteld. Het is door zijn vormgeving en BlackBerry-functionaliteit een onopvallende maar prettige metgezel.

Natuurlijk heeft een BlackBerry in het huidige tijdsframe zijn nadelen maar die mogen bekend worden geacht. Als je dit voor lief neemt en een BlackBerry met fulltouch zoekt voor een redelijke prijs is de Curve 9380 eigenlijk de enige optie. Tegelijk zouden we je ook willen adviseren om nog even te kijken wat er voor dezelfde prijs beschikbaar is onder de Androidtelefoons.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze BlackBerry 9380 review