BlackBerry Curve 8900 review

We testen vandaag de BlackBerry Curve 8900 die in eerste oogopslag niets anders lijkt dan een gekrompen Bold 9000. Als je beter kijkt zie je dat er wel degelijk verschillen zijn in uiterlijk, maar van binnen bleken er nog genoeg overeenkomsten te zijn.

BlackBerry heeft nou eenmaal een degelijk besturingssysteem, en waarom iets veranderen wanneer het goed werkt. De Curve 8900 bespeelt dezelfde markten als andere BlackBerry’s; de zakelijke.

Hiermee zal de Curve 8900 onder andere concurrentie ondervinden van de overige BlackBerry modellen maar ook met toestellen als de Sony Ericsson XPERIA X1, T-Mobile G1 en de HTC Touch Pro P4600.

Omdat het volledige QWERTY toetsenbord een zeer belangrijk onderdeel van dit toestel is zullen we dat onder extra’s uitvoerig bespreken. Maar de Curve heeft natuurlijk nog veel meer te bieden zoals een handige trackball, WiFi en GPRS, interne GPS ontvanger, 3.2 megapixel camera met flitser, 3.5 mm audiojackplug, MicroSD compatibiliteit voor grotere opslagmogelijkheden en een batterij waarmee je een kleine eengezinswoning een maand warm van kan houden.

Plus- en minpunten BlackBerry Curve 8900

  • Gebruikersgemak
  • Formaat
  • Batterijduur
  • Flitser
  • Geen UMTS
  • Uitvallen functies

Wat zit er bij het toestel?

Net als de Bold 9000 komt de Curve 8900 in een karig en deprimerend doosje. In dat doosje bevindt zich een Curve, een USB kabel, een oplader, internationale vervormstukken voor het stopcontact, oordopjes, handleidingen, CD-ROM's en een beschermhoesje. Eigenlijk alles behalve de oordopjes is van goede kwaliteit. Gelukkig heeft de Curve een 3.5 mm audiojackplug en kunnen die oordopjes zonder veel moeite vervangen worden. De Curve wordt standaard geleverd met een batterij van 1400 mAh waarover meer onder het kopje uithoudingsvermogen.

Uiterlijk

De Curve valt net als de Bold te beschrijven als een candybar met een volledig miniatuur toetsenbord op de voorkant. Ook de Curve is volledig opgemaakt uit plastic, wat zich reflecteert in het zeer geringe gewicht van het toestel. De voorkant is gelijk verdeeld wat betreft de aandachtstrekkers. Bovenin het (relatief grote) scherm, en onderin het volledige QWERTY toetsenbord. Daartussenin bevinden zich de standaard (hardwarematige) BlackBerry knoppen. Geheel links de grote groene opneemknop, iets rechts daarvan de menu knop met erop het BlackBerry logo, helemaal in het midden de trackball, rechts daarvan de terugknop en geheel rechts de rode ophangknop.

Het algemene thema hier is zwart met zilver en rode accenten. Dit is van deze uitvoering, de 8900, momenteel de enige variant. Om de hele voorkant heen bevind zich een chroomkleurige rand en dat zilvergrijs komt weer terug in het QWERTY toetsenbord. De letters en symbolen die daarbij horen zijn dus zilvergrijs, maar er is ook nog een numeriek toetsenbord, en de cijfers daarvan zijn rood gemaakt. Hierdoor zie je in één oogopslag waar je moet zijn.

De achterkant is vrij simpel gehouden. Bovenin een blokje met daarin de camera en flitser en er onder de speaker. In het midden bovenaan het BlackBerry logo van chroom, en onderaan is de knop om de batterijdeksel open te maken ook van chroom. De batterijdeksel zelf is van zwart plastic wat geborsteld lijkt, zoals dat normaal alleen gebeurt met aluminium.

De onderkant heeft letterlijk één piepkleine eigenschap, een klein gaatje waar de microfoon achter zit. De bovenkant lijkt even saai, maar schijn bedriegt. Als je goed kijkt zie je links een klein slotje staan, en rechts een mute symbool. Hoewel ze er totaal niet uitzien als knoppen, en ook niet zo voelen zijn ze het toch echt. Door op het slotje te drukken vergrendelt het toetsenbord, en met de mute knop gaat het toestel op stand-by. Er moet wel vrij stevig gedrukt worden, dus de kans dat het toestel per ongeluk van het slot gehaald wordt is klein. Op een gegeven moment werkte de mute knop niet meer en waren we bang dat we te hard hadden gedrukt maar het bleek dat de hele functie was uitgevallen. De batterij eruit en erin doen bleek de oplossing te zijn.

De linkerzijkant heeft enkel een knopje voor spraakbesturing waarover later meer. De rechterzijkant heeft alle overgebleven knoppen en gaten aan zich toegewezen gekregen. Helemaal bovenin de 3.5 mm audiojackplug, daaronder de volumeknop, in het midden de camera toets en onderaan de ingang voor de oplader of USB kabel. De simkaart bevindt zich in het verlengde van de batterij en kan dus niet verwijderd worden terwijl de batterij er nog in zit. Zoals we zojuist al opmerkten, de Curve weegt heel erg weinig maar toch voelt het toestel erg degelijk aan. Er kraakt of piept helemaal niets.

Uithoudingsvermogen

In de inleiding overdreven we natuurlijk voor dramatisch effect maar het uithoudingsvermogen van de Curve is indrukwekkend te noemen. Bij normaal gebruik is een midweek geen enkel probleem. Maar de Curve moet het nog langer kunnen volhouden dankzij een zeer handig geheim wapen wat het toestel in zijn arsenaal heeft. Het toestel kan ingesteld worden om elke dag op dezelfde tijd uit en aan te gaan. Op deze manier staat de Curve dus enkel aan op de momenten waarop je bereikbaar wilt zijn, en bespaar je dus behoorlijk wat energie.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is rustig perfect te noemen. Met de Curve heb je altijd een kraakhelder geluid, en een stevige verbinding die niet zomaar wegvalt. Als dat nog niet genoeg is, kan je tijdens het gesprek het geluid instellen door de bas te versterken of juist de hoge tonen. Erg belangrijk natuurlijk als je een internationale miljoenendeal bij elkaar aan het bellen bent.

Tijdens het bellen zijn de volgende opties via de menu knop beschikbaar; help, in de wacht zetten, deelnemer toevoegen, doorverbinden, gespreksgeluid optimaliseren, gedempt, opmerkingen, nieuwe oproep, voicemail bellen, luidspreker, adresboek bekijken, agenda bekijken, berichten bekijken, toepassing omschakelen en als laatste terugkeren naar het beginscherm. Dit alles staat netjes opgesomd in een heldere menu structuur in de vorm van een raster met goed leesbare tekst.

Beeldscherm

Het 2.4 inch scherm heeft een resolutie van 480 x 360 pixels en is bijzonder helder. Het is een zeer groot (in verhouding tot de Curve zelf) en helder scherm. Wat betreft die helderheid past de Curve dit aan op de hoeveelheid licht in de omgeving. Dit zorgt ervoor dat de batterij nog langer mee gaat, en het scherm toch altijd goed zichtbaar is. Bij veel toestellen kan dit nog zelf in handen genomen worden, maar niet bij de Curve. Dit is op zich wel een gebrek, maar we prefereren eigenlijk toch altijd al de automatisch opties. Dit niet om de Curve te excuseren, maar het werkt nou eenmaal beter en zuiniger.

Menu

Het menu is nagenoeg identiek aan het menu van de BlackBerry Bold. Als je op de menu toets drukt krijg je een helder overzicht van pictogrammen in een raster en wanneer er over een pictogram wordt gescrold komt er onderin ook nog eens te staan wat het pictogram doet. Wat we tijdens het reviewen van de Bold nog niet helemaal onder de knie hadden konden we dit keer wel uitvogelen. In het stand-by menu staan standaard een reeks pictogrammen die dus direct toegankelijk zijn zonder via het menu te hoeven. Wat bleek nou, deze zijn overeenkomstig met de bovenste rij pictogrammen uit het menu. Wat wil dit zeggen? Dat je door te schuiven met pictogrammen je altijd je zes meest gebruikte applicaties direct bij de hand hebt.

Alle submenu’s zijn ook weer gelijk aan die bij de Bold , het zijn rasters met tekst die er uitzien alsof ze in de vorige eeuw zijn vormgegeven (submenu’s open je door in een applicatie nogmaals op de menu knop te drukken). Door het simpel te houden blijft het geheel overzichtelijk en daardoor snel toegankelijk. Ook bij de Curve is er weer geen enkele sprake van vertragingen, je hoeft nooit te wachten tot iets opent, zodra je drukt is het er.

Telefoonboek

Eerst beschrijven we de opties voor het opslaan van contactpersonen, daarna hoe je deze kunt oproepen. De mogelijkheden voor het toevoegen van informatie aan een contactpersoon zijn zeer uitgebreid met ongeveer 40 velden om in te vullen. Deze variëren van meerdere adressen tot verjaardagen en bedrijfsgegevens. Als laatste kunnen er ook nog opmerkingen toegevoegd worden mocht de gebruiker nog meer informatie kwijt willen.

De contactpersonen kunnen op zeer veel manieren opgeroepen worden. Uiteraard via het menu door op het pictogram van contactpersonen te klikken. Het kan ook via het QWERTY toetsenbord. Gewoon beginnen met typen en alle contactpersonen die overeenkomen met die letters komen naar voren. Aan het deel van het toetsenbord wat een dubbelfunctie heeft als numeriek toetsenbord is ook gedacht. Als je een nummer intoets krijg je dat bovenin te zien, maar eronder komen de contactpersonen die overeenkomen met de letters ook tevoorschijn. Wil je het nummer bellen, druk je op de grote groene knop. Wil je een contactpersoon bereiken, dan scroll je naar beneden en selecteer je de juiste. Binnen het toetsenbord ligt nog een tweede optie verscholen. Aan elk van de toetsenbord knoppen kan je een contactpersoon verbinden, speed dial, dat zijn er dus 26. Als laatste optie om mensen te bereiken is er nog voice dialing.

Wanneer je aan de zijkant op de voice dialing knop drukt commandeert de Curve je in keurig Nederlands om een opdracht in te spreken. Op het beeld worden er twee mogelijkheden weergegeven, bel en controleer. Controleer heeft bijvoorbeeld betrekking op de batterij duur. Wanneer je bel zegt, en daarna een naam van een contactpersoon vind de Curve deze erg vaak. Het werkt niet foutloos, maar wel beter dan de meeste concurrenten. Het prettige is ook dat de Curve eerst om bevestiging vraagt voordat een gesprek geopend wordt.

Messaging

De Curve is net als zijn grotere broer een berichten monster. Door het volledige toetsenbord wordt sms’en en het verzenden van e-mails of MMS heel erg makkelijk. De spellingscontrole werkt niet met een standaardvorm van T9, maar met een spellingscontrole achteraf. Na het typen van je bericht druk je op spellingscontrole, en deze springt dan van fout gespeld woord naar fout gespeld woord en geeft een aantal suggesties die met de trackball te selecteren zijn. Of dit fijner is ligt natuurlijk aan elke individuele gebruiker zelf, maar wij vonden het bijzonder goed werken. Het probleem met een standaard T9 en een volledige QWERTY toetsenbord is namelijk vaak dat backspacen en het hele woord opnieuw typen vaak sneller gaat dan de woordsuggesties aannemen. Daarnaast willen we nog wel eens woorden typen die niet in het woordenboek voorkomen en veel T9 systemen werken dan tegen. Hier niet want je slaat het woord gewoon over in de spellingscontrole. Woorden die het systeem niet kent kan je eenvoudig toevoegen door op de menu toets te drukken, en aan te geven dat het aan de woordenlijst moet toegevoegd worden.

Uiteraard kan er ook ge-maild en ge-sms ’t worden met de Curve. Dit werkt even vlot als sms’en met hetzelfde spellingscontrole systeem. Wanneer alle e-mail adressen netjes aan de contactpersonen toegevoegd zijn is het een kwestie van de mailbox openen, en dan in de adresregel de naam van de contactpersoon beginnen te typen en er komt vanzelf een rijtje tevoorschijn waaruit de juiste gekozen kan worden.

Net als de Bold . heeft de Curve BlackBerry messenger waarmee met andere BlackBerry bezitters instant messages verzonden kunnen worden. Bij de Curve hebben ze er echter ook voor gekozen MSN messenger te installeren. Hier geven wij de voorkeur aan aangezien lang niet iedereen een BlackBerry heeft. Dit werkt verder net als MSN op de PC, gegevens invullen en inloggen maar.

Connectivity

De Curve beschikt zoals een brave zakentelefoon betaamt ook over Bluetooth. Een hele uitgebreide welteverstaan. De Curve ondersteunt de volgende profielen; headset, handsfree, serieel poortprofiel, desktop verbinding, draadloze omleiding, gegevens overdracht, sim toegangsprofiel, inbelnetwerk, audiobron en doel afstandsbediening A/V. Dat is allemaal leuk en aardig, maar kan er ook gewoon een foto naar een computer verzonden worden? (dat is niet altijd het geval namelijk) Ja, dat kan. Na het verbinden met computer of laptop klik je op de desbetreffende foto, en selecteer je verzenden via Bluetooth, en zo simpel is het.

De Curve heeft ook een WiFi ontvanger. Deze is zeer eenvoudig uit en aan te zetten via het verbindingen menu en daarmee ook in te stellen. Zodra je een netwerksleutel eenmaal invoert onthoud de Curve deze voor je dus die (vaak 26 cijfers en letters tellende) reeksen hoeven niet steeds opnieuw ingevuld te worden. Wanneer je in bereik bent van één van die netwerken kan je de Curve deze automatisch laten kiezen, maar dat kan ook handmatig.

Camera

De 3.2 megapixel camera heeft de volgende instellingsmogelijkheden; flitsmodus, witbalans, resoluties (tussen 480 x 360 en 2048 x 1536 pixels), kwaliteit, kleureffect en geotagging. Geotagging is een leuke extra. Hiermee kunnen de GPS coördinaten van de locatie waar de foto genomen is aan de foto gekoppeld worden. De foto’s kunnen eventueel op een digitale kaart geplakt worden aan de hand van die coördinaten.

Wat de foto’s zelf betreft zijn we redelijk tevreden. Na het indrukken van de fotoknop aan de zijkant stelt de Curve even snel scherp, en maakt dan vrij rap een foto. In helder daglicht zijn deze foto’s erg scherp en van hoge kwaliteit. Hoe minder licht er is, hoe minder scherp het natuurlijk wordt. Daarom zit er een flitser op de Curve, maar hier zijn we minder tevreden over. In eerste instantie deed deze het niet, en na allerlei instelling nagelopen te hebben, nog steeds niet. Pas veel later, toen we de batterij er om een totaal andere reden uit hadden gehaald deed de flitser het ineens weer wel. Maar toen de flitser het dus spontaan weer deed was het resultaat niet onaardig. Alles in het directe bereik van de flitser komt zeer scherp op de foto, en het bereik is vrij groot. Objecten tot ongeveer een meter in beeld zijn erg scherp, daarbuiten is het nog wel zichtbaar maar een stuk minder scherp.

De videocamera heeft de volgende opties; het videolampje aan of uitzetten, kleureffecten en de resoluties instellen met waardes tussen 240 x 180 en 176 x 144. Dat zijn dus zeer kleine formaten, niet bepaald bedoeld voor uren durende speelfilms. De kwaliteit is echter goed te noemen, mits je het beeld niet groter rekt dan het originele formaat. De beelden lopen vlot en soepel door, en hoewel wat korrelig rond de randjes, is het nog helder ook. Met snellere beelden heeft de Curve ook geen moeite, bij rondrennen of het schudden van de camera blijft alles helder te onderscheiden.

Aanwezige programma's

Memopad, rekenmachine, word to go, sheet to go, slideshow to go, videocamera, recorder voor spraakmemo’s, spraakgestuurd bellen, wachtwoordenwachter, opgeslagen berichten, taken, klok, agenda, browser, media, camera, help, zoeken, muziek, kaarten, instant messaging, profielen.

Het “to go” pakket is een belangrijke toevoeging aan de BlackBerry als zakentelefoon. Alle functies werken prima, maar als er geen attachments geopend kunnen worden hebben de meeste zakenlieden er alsnog niets aan. Door dit simpele pakket kan de Curve de meest voorkomende zonder moeite openen.

Ondanks dat de Curve enkel over GPRS en dus niet over UMTS of HSDPA beschikt doet de browser het toch erg goed. Websites worden snel geladen en helder weergegeven. Dankzij de trackbal is het zeer makkelijk om er vlot doorheen te scrollen. Inzoomen gaat vlekkeloos en samen met het grote heldere scherm leest dit dus erg prettig.

Games

De Curve heeft een vijftal spelletjes voor in de verloren momenten. De eerste is brickbreacker. Een klassieker waarmee je met een klein plankje een balletje naar een plafond moet doen stuiteren met als doel het verwijderen van alle steentjes in dat plafond. Altijd leuk.

De tweede is Word Mole, waarbij er uit een raster van schijnbaar willekeurige letters woorden verstopt zitten die je er uit moet zien te vissen. Kan leuk zijn, maar niet voor ons. Het derde spel is texas holdem king. Dit is een pokerspel waarbij je kan pokeren tegen de Curve zelf maar ook tegen anderen in de multiplayer optie. We moeten toegeven dat we alleen de single player modus hebben geprobeerd maar dat was op zich al vermakelijk genoeg.

Het vierde spel is sodoku. Voor velen al bekend, maar hier volgt toch een korte uitleg. Het is de bedoeling dat er reeksen met cijfers binnen een raster afgemaakt moeten worden op manier dat de reeks zowel horizontaal als verticaal klopt. Hier kunnen aardig wat uurtjes in gaan zitten. Als laatste is er nog klondike, oftewel solitaire, ook wel bekend als patience. In deze klassieker is het de bedoeling reeksen van kaarten uit een speeldek af te maken, en dat vermaakt nog steeds.

Extra's

Een belangrijk centraal kenmerk van de Curve is het volledige toetsenbord. We hebben er al vele malen aan gerefereerd, maar hier willen we er even over uitweiden. Het is op een dusdanig manier opgezet dat alle toetsen op de tast zeer goed te vinden zijn. Dit houdt in de praktijk in dat de meeste gebruikers met wat oefening redelijk eenvoudig blind kunnen leren typen. Het is dus niet alleen handig omdat het een QWERTY bord is, maar ook omdat het zo goed in elkaar is gezet dat het boven verwachting iets toevoegt aan het dagelijkse gebruikersgemak.

Daarnaast hebben we het zeer vaak gehad over “scrollen”. Hiermee doelen we op het gebruik van de trackball. Deze bal kennen we ook al van de Bold , maar ook van concurrenten zoals de T-Mobile G1 of HTC P3300. Het kleine balletje wat tussen de menu en terug knop zit wordt voor allerlei handelingen gebruikt, van het besturen van het menu tot aan de spelletjes aan toe. Dankzij dit balletje verlopen allerlei handelingen toch net even wat sneller en vloeiender en vandaar dat het hier even wat extra aandacht krijgt.

De Curve heeft ook nog een interne GPS ontvanger aan boord met bijpassende software. Wanneer ingeschakeld is er redelijk snel een fix gevonden. Het programma ziet er niet bijster flitsend uit maar het werkt naar behoren. Je kan zoeken naar locaties, op de kaart zelf rondscrollen en natuurlijk een routeplanning maken. Bij de routeplanning kan je kiezen vanaf je huidige locatie te navigeren of er eentje handmatig invoeren. De uiteindelijke route kan via tekst of op de kaart weergegeven worden.

Conclusie

RIM (Research In Motion) heeft met de Curve wederom een prima toestel afgeleverd. Alle basis functies van het toestel zetten min of meer de standaard voor de concurrentie. De belkwaliteit is ongeëvenaard en aan het uithoudingsvermogen komen slechts enkelen in de buurt. Dankzij het relatief grote en heldere beeldscherm komt de overzichtelijke menu structuur uitstekend naar voren, waar met de trackball in sneltreinvaart doorheen genavigeerd kan worden. Wat ook enorm snel gaat is het zoeken van contactpersonen op een van de vele manieren, en ze een berichtje of zelfs een uitgebreide e-mail te versturen. Ook van leuke extra’s is de Curve niet verstoken met een prima camera en vijf vermakelijke spelletjes.

Al met al moeten we de review van de Curve net als bij de Bold op een verdraaid positieve toon eindigen. Het is een telefoon die gewoon alles goed doet. De uitgebreide functionaliteit doet geen enkele afbreuk aan het gebruikersgemak of de snelheid van applicaties en noch de batterijduur. Een paar maal vielen er mindere functies als de stand-by knop en de flitser uit. Waar dit aan lag hebben we niet kunnen achterhalen, maar steeds wel kunnen herstellen met een reboot. Wazige en kleine probleempjes dus, maar wel de enige die we hebben kunnen ontdekken. De Curve is daarom wat ons betreft niet alleen ideaal voor zakenmensen, maar ook voor mensen die van producten houden die gewoon werken.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze BlackBerry 8900 review