BenQ Mobile EF81 review

De afgelopen maanden stonden in het teken van een nieuw bedrijf dat Siemens overgenomen heeft. Namelijk BenQ Mobile die het merk BenQ-Siemens zal gebruiken om de nieuwste modellen te promoten.

De eerste lijn bevat een aantal speciale modellen, daaronder ook de EF81. Deze zal in de review verder besproken worden.

Het toestel dat samen met de S88 en de S68 de eerste lijn met geïntroduceerde modellen was, is in Nederland het tweede model dat onder de merknaam BenQ-Siemens getoond wordt. De naam BenQ-Siemens is gekozen vanwege de geschiedenis die men heeft binnen de markt met het Siemens merk. De verwachting is dat alleen de naam Siemens vrij snel zal verdwijnen en plaats maken voor BenQ Mobile.

Vanwege deze reden gebruikt NieuweMobiel.NL de naam BenQ Mobile op de website en in reviews van de nieuwe modellen. De EF81 review is de eerste review van het nieuwe merk en zal bestaan uit de vaste onderdelen die men kent. Daarnaast zal er de vergelijking worden getrokken met huidige modellen op de markt zoals de E780 van Samsung, de Nokia 6131, de Motorola V3i en de Sony Ericsson Z710i.

Voordat dat er echt aan de review begonnen wordt, moet gemeld worden dat EF81 intern veel wegheeft van de oudere Siemens modellen. Diverse onderdelen en functionaliteit komen overeen met wat getoond werd in modellen als de S75 of SL75. BenQ Mobile heeft er voor gezorgd dat er een nieuw jasje om het geheel is geplaatst. Zowel extern als intern in het menu van het nieuwe toestel.

- Het toestel zelf
- Oplader
- Batterij (950 mAh)
- Datakabel
- Stereo headset
- Engelstalige/Duitstalige handleiding
- Franstalige handleiding
- Spaanstalige handleiding
- Nederlandse handleiding
- Accessoires folder
- Mini-CD met daarop Mobile Phone manager, Adobe Acrobat reader, Packet video speler en andere informatie, die men kan doorlezen.

De bijgeleverde handleiding is eenvoudig, maar zit verder goed in elkaar. De meegeleverde taal hangt af van het land waar het model aangeschaft wordt. NieuweMobiel.NL had de mogelijk een Europees productiemodel te testen. In de handleiding zijn soms de letters te klein en dan speciaal in kaders waar bepaalde uitleg of andere begrippen te vinden zijn. Men treft overigens ook bijna geen illustraties in de handleiding aan, die vaak een helpende hand kunnen bieden.

Echter, duidelijke symbooltjes welke knoppen gebruikt moeten worden voor een bepaalde functie maken dan wel weer een hoop goed. Natuurlijk ontbreekt een index ook niet, net als een woordenlijst. Bovendien is er in de handleiding ook een compleet schema te zien van het menu van het toestel wat erg handig is. Erg veel fouten zijn er niet ontdekt in de handleiding.

Plus- en minpunten BenQ Mobile EF81

  • Aanwezige content subliem
  • Briljante handsfreee speaker
  • Compact UMTS toestel
  • Gebruikte materialen
  • Goede doorontwikkeling van het Siemens merk
  • Hoeveelheid games
  • Hoeveelheid programma’s
  • Uiterlijk
  • Uitermate mooi scherm
  • Batterij erg warm tijdens lange gesprekken
  • Camera zeer matig
  • Geen geheugenkaart meegeleverd
  • Geen tweede videogesprek camera aanwezig
  • Geheugenkaart lastig te verwijderen
  • Menu erg traag
  • Mogelijkheden megapixel camera matig
  • Plaatsing gefixeerde camera
  • Software onstabiel

Wat zit er bij het toestel?

De BenQ Mobile EF81 wordt geleverd in een opvallend klein doosje. Helaas is de hoeveelheid bijgeleverde accessoires net zo klein als het doosje deed vermoeden, in principe alleen wat écht nodig is.

De datakabel en stereo headset in het pakket is iets nieuws en was bij Siemens nooit het geval. De gebruiker heeft nu alle mogelijkheden om het toestel te synchroniseren of muziek over te zetten en deze dan te luisteren via de nieuwe stereo headset. Deze klinkt zeker niet slecht en geeft de informatie voldoende door. Ook gesprekken voeren via de headset geeft geen problemen.

Het vreemde aan het gehele pakket is het feit dat er geen geheugenkaart meer wordt meegeleverd. Absoluut een misser van de eerste orde als men kijkt wat Nokia en Sony Ericsson doet met hun modellen.

Uiterlijk

De grootste invloed van het Taiwanese BenQ heeft vooral plaatsgevonden op het gebied van het uiterlijk en de gebruikte materialen in het toestel. De EF81 moet volgens de nieuwe fabrikant op dit vlak een statement maken ten opzichte van andere fabrikanten.

Men is daarin zeker geslaagd. Het toestel heeft ten opzichte van de oude Siemens modellen een mega stap gezet op het gebied van bouwkwaliteit en de gebruikte materialen. Het toestel is een lust voor het oog en toont datgene wat men bij BenQ momenteel wil uitstralen. Dat is kwaliteit en exclusiviteit.

Ten opzichte van andere fabrikanten en modellen is het opvallend dat men bij BenQ geprobeerd heeft de Motorola V3i te benaderen in stijl en uiterlijk. De andere modellen als de Z710i van Sony Ericsson, de vrij ingetogen Samsung E780 en de Nokia 6131 zijn minder uitgesproken qua ontwerp en gebruikte materialen. De Moto en BenQ kunnen op dat vlak het beste met elkaar worden vergeleken.

Kijkt men daarna naar het gewicht en de afmetingen, dan valt op dat de afmetingen van 94 x 51 x 16 mm en het gewicht van 110 gram de BenQ positioneren in het middenveld van de genoemde modellen. De Samsung, Motorola en Sony Ericsson zijn een stuk lichter dan de BenQ. De Nokia is vergelijkbaar met de BenQ Mobile telg.

Wordt er dan om het toestel heen gelopen, dan vallen gelijk een aantal dingen op. In gesloten toestand is het toestel erg compact voor een UMTS model. Het bevat een extern scherm dat geflankeerd wordt door drie toetsen die in totaal vier functies vertegenwoordigen. Tevens is onder deze toetsen de handsfree speaker geplaatst.

Opent men het toestel dan is het mogelijk deze in twee posities vast te zetten. Eén van deze posities is bedoeld om het toestel op tafel te leggen en zodoende een videogesprek te voeren. Een leuke eigenschap die vooral handig is wanneer men andere dingen wil doen tijdens een videogesprek. Bij de andere positie is het toestel volledig opgeklapt.

Wat opvallend is, is dat het toetsenbord van het toestel tegen het scherm aan ligt wanneer het model gesloten is. Wanneer de gebruiker dus met vieze vingers het toetsenbord bediend zullen hiervan afdrukken op bescherming van het scherm zichtbaar worden. Menigmaal moest het scherm schoongemaakt worden en bleken de afdrukken geen vingers te zijn maar afkomstig van de speciale structuur van het toetsenbord.

Het toetsenbord doet zijn werk naar behoren. De functies zitten allemaal op de juiste plek en de feedback tijdens het indrukken van de toetsen is goed. Ook de achtergrondverlichting mag er zijn en maakt het toestel goed afleesbaar in donkere omstandigheden. Het heeft veel weg van Motorola die dit al een jaar geleden toonde op de V3 RAZR.

Over het verdere geheel gezien is er weinig omhanden. Op de onderkant is de interfacepoort en laderaansluiting geplaatst. De camera kan niet worden geroteerd en is gefixeerd in relatie tot de beweging van de flip. Dat betekend dus dat er een speciale bediening van de camera en videocamera aan te pas moet komen. Die zal besproken worden in het onderdeel camera.

Het geheugenkaartslot als laatste is geplaatst onder de batterij en naast de SIM kaart houder. Een vreemde plek die erg moeilijk bereikbaar is. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van MicroSD geheugenkaarten. Deze zijn niet bepaald groot en zelfs kleiner dan een SIM kaart. Dus het is nog al wat gedoe om de kaart er goed in te krijgen.

Over het geheel gezien ziet het toestel er zeker niet slecht uit. De bouwkwaliteit is goed en ook de gebruikte materialen mogen er zijn. De krasgevoeligheid is goed tot redelijk. De enige smetjes op dit geheel zijn het feit dat het scherm op het toetsenbord rust en dat de klep op de achterkant van het toestel niet helemaal netjes aansluit op de overige covers.

Uithoudingsvermogen

De BenQ Mobile EF81 bevat een 950 mAh batterij en doet daar niet bepaald zuinig mee. Bij normaal gebruik houdt het toestel het maar twee à drie dagen vol en soms zelfs korter. Onder normaal gebruik valt hier een aantal keren per dag bellen en SMS’en, een paar keer gebruik maken van de camera en de gemaakte foto’s via Bluetooth overzetten. Het spreekt dan ook voor zich dat deze standbytijd drastisch vermindert als men de camera erg vaak gebruikt of vaak een videogesprek wordt gestart. Ook het grote scherm verbruikt aardig wat energie.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen problemen ondervonden. In gebieden waar sommige andere toestellen een ronduit slecht signaal hebben heeft de BenQ Mobile een uitstekend bereik, zelfs in gebieden waar het bereik ronduit slecht is. Ook bij de iets mindere netwerken in het betreffende gebied. Opvallend is wel dat de netwerkindicator regelmatig een vele lagere ontvangststerkte aangaf dan andere modellen.

Met de geluidskwaliteit zit het wel goed. De gesprekspartner is prima verstaanbaar, maar raakt nog niet de kwaliteit van bijvoorbeeld Nokia en Sony Ericsson toestellen. De speakers van de genoemde toestellen laten ook de hogere tonen door. Dat is bij de EF81 veel minder het geval, soms lijkt het alsof de stem aan de andere kant wordt gedempt. In een rumoerige omgeving kan de luidspreker flink hard worden gezet zodat hij/zij toch nog goed verstaanbaar is. Is dit nog niet genoeg, dan kan er eenvoudig worden overgeschakeld op handsfree functie die ronduit briljant is. Eventuele eigen geluidsinstellingen kunnen worden bewaard in de profielen die eenvoudig en handig te gebruiken zijn.

Videobellen is iets nieuws voor dit merk. De EF81 is het eerste model dat dit ondersteunt en laat zien dat het toestel uitermate geschikt is voor deze taak. De camera zit op de juiste plek om een videogesprek te voeren. Ook de wijze waarop de EF81 opengeklapt kan worden is erg handig.

Op het toetsenbord is er een speciale toets om een gesprek te starten. Ook in het menu is daarvoor een optie opgenomen. Het voeren van een gesprek gaat zonder enige moeite via de sterke handsfree speaker. Het aanpassen van opties is ook mogelijk en het gaat hierbij dan vooral om het aanpassen van de witbalans, kunstlichtcompensatie, framerate van de camera en het schakelen tussen spraak- en video-oproep. Helaas heeft de EF81 niet twee camera’s waardoor men eenvoudig kan schakelen tussen een camera die de omgeving toont en een camera die de eigen persoon in beeld neemt.

Het laatste punt dat vermeld moet worden is de warmte die van de batterij afkomt. Tijdens gesprekken langer dan een half uur en videogesprekken die enkele tientallen minuten duren, komt het voor dat men een toestel in de handen heeft die ronduit warm gaat aanvoelen. Het toestel wordt dan simpelweg te warm om vast te houden en men gaat tijdens het gesprek het toestel tussen de handen wisselen.

Gespreksoverzichten zijn weer te geven via het menu ‘Oproeplijst’. Men treft hier een erg eenvoudig overzicht aan van gemiste oproepen, ontvangen oproepen en gekozen nummers. Alles staat netjes gerangschikt met de datum en tijd erbij, zoals men ook verwacht. Ook nummers kunnen worden geëxporteerd naar zowel SIM als het telefoongeheugen, mits men die instelling van te voren maakt in het menuonderdeel ‘Contacten’. Meer hierover verderop in de review.

Het toestel ondersteund tot 64-toons polyfone beltonen, die prima klinken en dat is te horen wanneer er AAC en MIDI-bestanden worden afgespeeld: het geluid is vol en de instrumenten worden goed nagebootst, zoals MIDI bedoeld is. Het gehele toestel is uitgerust met thema beltonen van de StarWars serie en die klinken erg goed. Vooral de speaker op de voorkant van het toestel zorgt daarvoor. Beltonen kunnen worden ingesteld voor oproepen uit het telefoonboek, per groep, en oproepen buiten het telefoonboek.

De trilfunctie is goed voelbaar, ook in een jaszak. Men kan kiezen uit een groot aantal soorten trillingen. Iets wat nog niet eerder vertoond is in een dergelijk model. De trilfunctie is verder vergelijkbaar met de andere modellen.

Beeldscherm

De kwaliteit van de schermen was bij Siemens altijd dramatisch slecht. BenQ heeft daarin nu verandering gebracht, want de EF81 heeft werkelijk een fantastisch mooi scherm gekregen. Het QVGA 260.000 kleuren scherm blinkt uit in de mate waarin deze informatie weergeeft. De helderheid en contrast van het scherm zijn erg goed en kunnen zeker vergeleken worden met andere modellen als de E780 van Samsung. De resolutie is een ander verhaal, want de genoemde modellen ondersteunen bij allemaal kleinere resoluties (van 176 x 220 pixels). De BenQ kan dus meer weergeven, maar is geen partij voor het sublieme scherm van de 6131.

Ook met fel zonlicht op het scherm zijn er geen problemen met het aflezen hiervan. Spiegeling komt voor, maar niet in grote mate. Het externe scherm van de EF81 mag er ook zijn. Dit 260.000 kleuren scherm met TFT techniek heeft een resolutie van 120 x 160 pixels. Er past dus aardig wat op. De informatie wordt erg goed weergegeven en ook de camerazoeker kan zonder enige moeite worden gebruikt.

Qua instellingen hebben de schermen redelijk wat opties. De achtergronden kunnen worden aangepast, tevens kan een logo worden gekozen voor de providernaam, is de screensaver instelbaar zowel intern als extern, kan de helderheid ingesteld worden en is de verlichtingsduur voor beide schermen ook een optie. Het gehele onderdeel beeldscherm heeft een flinke verbetering gehad vanuit het Siemens tijdperk.

Menu

Ook het menu was iets dat door NieuweMobiel.NL en menig ander persoon als slordig en onhandig werd omschreven. Siemens scoorde hierop simpelweg erg slecht. Een verbetering was dan ook niet meer dan een logische stap en deze is nu gezet. De kwaliteit en het overzicht van het nieuwe menu mag er zeker zijn bij dit nieuwe toestel.

Op het standby scherm zijn naast een achtergrond ook de gebruikelijke dingen te zien zoals ontvangst, netwerknaam, batterijstatus en de datum/tijd. Onderin het scherm zijn twee functies voor de soft keys te zien die gewijzigd kunnen worden. Dit is handig om zo snel bij de meest gebruikte functies te komen. Ook de muziek speler, profielen, contacten en de inbox kunnen snel worden benaderd door de centrale toets in een bepaalde richting te selecteren.

Wordt de centrale functie ingedrukt dan is het menu te zien, wat icoon-gebaseerd is. Deze iconen verwijzen naar verschillende functies zoals de camera, oproeplijst en de instellingen en zijn geanimeerd. De volledige bediening van het toestel door het menu gaat vele malen beter dan bij oudere Siemens modellen, maar is nog wel aan de trage kant. Even snel door het menu heen scrollen laat zien dat het toestel niet bepaald de snelste is.

Het schakelen tussen applicaties en programma’s in het toestel is mogelijk via de taskswitcher. Dit speciale menu kan men openen via een toets op het toetsenbord en toont alle geopende onderdelen in het toestel. Door nu door de lijst heen te gaan is het mogelijk van programma te wisselen.

Wil men het menu wijzigen dan kan men een ander thema instellen. Standaard zijn er vijf thema’s extra meegeleverd op het toestel. Allemaal een lust voor het oog en allemaal met hun eigen beltonen, opstarttonen, startanimaties en tonen voor het openen en sluiten van het toestel.

Telefoonboek

De EF81 heeft gelukkig niet meer de optie van twee verschillende telefoonboeken. Er is één plek waar men alles kan vinden en dat is het ‘Contacten’ onderdeel. Hierin kunnen de contacten worden opgeslagen en worden gesorteerd. Helaas is er geen mogelijkheid tot het sorteren van alle contacten op voornaam en dan achternaam. Men zal ze handmatig één-voor-één moeten omzetten.

De hele applicatie bestaat uit vier verschillende tabbladen die ieder een eigen functie hebben. Op het eerste tabblad worden de contacten getoond, op het tweede tabblad de groepen, op het derde de SIM contacten en op de laatste de mogelijkheid tot het filteren van de contacten op bijvoorbeeld ingesproken voice dails. Maar andere opties zoals email, verjaardag, opgeslagen telefoonnummer en distributielijst zijn mogelijk.

Per contact kunnen aardig wat gegevens worden opgeslagen, zoals meerdere telefoonnummers, faxnummer, e-mail adres, bedrijfsnaam, functie, adres, notitie en verjaardagsdatum. Ook kan er een foto of video worden ingesteld, die in beeld komt als de betreffende persoon belt. De contactpersoon kan ook worden ingedeeld in een voorgedefinieerde groep, zoals Kantoor, Familie, Privé, VIP, enz. Er is een mogelijkheid om zelf bellergroepen toe te voegen en de huidige groepen kunnen worden aangepast.

Het invoegen van een voice dail aan een contactpersoon gaat zonder enige moeite en het oproepen van een gesprek via de voice dailing gaat ook zonder problemen. In het telefoonboek kan men verder opgeven of een persoon een videotelefoon heeft of dat men een bepaald nummer moet gebruiken voor een videogesprek. Andere opties zijn daarnaast het ontvangen en versturen van de contactpersoon via Bluetooth. Het verplaatsen van de data van SIM kaart naar telefoon en andersom is ook mogelijk, net zoals het aanmaken van een eigen visitekaartje.

Messaging

Wat dit onderdeel betreft is de BenQ Mobile EF81 behoorlijk uitgebreid en bevat alle soorten messaging die momenteel mogelijk zijn, namelijk: e-mail via POP3 of IMAP, MMS, SMS, EMS en de snelle tekstinvoer T9 in verschillende talen. Zelfs de mogelijkheid tot CB-berichten ontbreekt niet. De mogelijkheid om CB-berichten te gebruiken (Cell Broadcast) is afhankelijk van de netwerkaanbieder die deze informatiedienst ondersteund. Dit geldt overigens ook voor MMS. In de handleiding komt men uitgebreid terug op het instellen van de genoemde functies.

Al deze soorten messaging zijn terug te vinden bij ‘Berichten’ in het menu. SMS/MMS en e-mail hebben ieder een gescheiden postvak, zodat er geen verwarring ontstaat. De SMS-editor werkt redelijk, alleen de karakterteller is erg onlogisch. Deze begint namelijk bij 755. Ieder keer wanneer er een nieuw karakter wordt ingetoetst wordt deze waarde minder. Ervan uitgaande dat een SMS 160 karakters is komt men bij een raar aantal SMS-berichten uit. Het zou dan ook veel handiger zijn als deze waarde 160 was in plaats van 760. Dat scheelt weer een rekensommetje en daarmee ook de vraag hoe duur de boodschap gaat kosten omdat er makkelijker te zien is hoe lang het SMS-bericht is.

MMS berichten instellen is ook geen moeite. Toevoegen van gegevens zoals video’s, afbeeldingen, contacten, tekst of geluiden is eenvoudig te doen en de applicatie zal de data kleiner maken wanneer dit nodig is. Voor het instellen van email accounts en het verzenden van e-mail berichten kan men terecht in het toestel. De instellingen kan men eenvoudig openen via de opties.

Connectivity

Het toestel is netjes up-to-date op het gebied van connectivity. Alles is aanwezig wat men mag verwachten van een toestel van dit kaliber. Helaas is een infraroodpoort niet aanwezig in dit model.

Gelukkig is daarentegen Bluetooth wel aanwezig en dit werkt naar behoren. Versturen van data naar een Bluetooth printer, PC of andere mobiele telefoon ging zonder enige moeite en werkte naar behoren. Wanneer de Bluetooth ingeschakeld is verbruikt het wel wat van de batterij, maar het lijkt in vergelijking tot andere Siemens modellen minder te zijn. Connectie met andere producten is tot op heden nog niet uitgevoerd, omdat niet duidelijk is welke instellingen voor deze BenQ gebruikt moeten worden.

Synchronisatie behoort ook tot de mogelijkheden via een GPRS verbinding of via de meegeleverde datakabel. Deze wordt aangesloten op het toestel en verbindt de Mobile phone manager met de EF81. Tevens wordt het toestel na installatie van de software opgenomen als verwisselbare schijf in de verkenner van de PC. Helaas is er geen ondersteuning voor automatische USB massaopslag.

Geheugen

Het geheugen van de BenQ Mobile EF81 bedraagt 72 MB, dat momenteel gelijkwaardig is aan andere modellen binnen de markt. Menig Samsung model heeft een gelijkwaardig aantal aan geheugen. Maar om het geheugen verder uit te breiden is er een geheugenkaartslot.

De EF81 maakt gebruik van een bestandssysteem met mappen. Dit systeem is enigszins te vergelijken met ‘mijn documenten’ wat terug te zien is bij een Windows PC. Hier vindt men allerlei zaken terug die door de gebruiker zijn opgeslagen. Alle achtergronden, gemaakte foto’s en video’s, beltonen, thema’s en games zijn in dit overzichtelijke systeem terug te vinden. Bestanden kunnen ook worden verplaatst, hernoemd en worden gekopieerd, verder kunnen er eigen mappen worden aangemaakt. Er is trouwens de mogelijkheid om het bestandssysteem te formatteren, wat inhoudt dat alle bestanden en mappen gewist worden. Verder kan het bestandssysteem aardig goed beheerd worden.

De mogelijkheid tot het gebruik van een externe geheugenkaart is niet nieuw, maar de soort kaart is wel veranderd. De EF81 gebruikt nu MicroSD geheugenkaarten die men ook kan gebruiken in kaartlezers en andere toestellen met een volledige SD geheugenkaartslot door gebruik te maken van een speciale converter. Standaard wordt er geen kaart meegeleverd.

Camera

De camera is nooit het sterkste punt geweest van Siemens modellen en bij de BenQ Mobile EF81 is dat opnieuw niet een punt waar met veel elan over gesproken kan worden. De 2.0 Mpixel camera is ronduit matig of eerder slecht te noemen vooral in nachtcondities. Vergelijkbare foto’s gemaakt met een Samsung E780 of Sony Ericsson W810i zijn vele malen beter. Het gat met de echte tegenstanders is eigenlijk te groot, want de N70 van Nokia en de Motorola V3x scoren zelfs beter.

De gebruikte camera is wel een nieuwe camera en niet meer gebaseerd op de oude techniek die Siemens gebruikte. De camera is waarschijnlijk uit de BenQ hoek afkomstig, maar scoort op alle vlakken enorm matig. De video is tevens niet om aan te zien. De resoluties zijn te klein en getoonde kwaliteit is niet goed.

De camera is sneller dan de oude Siemens modellen en men hoeft het toestel niet al lang stil te houden. De camera past net zoals andere camera’s constant de invloed van de lichtintensiteit aan die de omgeving heeft op de camera (en videocamera). De foto’s die gemaakt worden hebben het formaat JPG. Helaas is er geen flitser aanwezig in het toestel.

De camera in de EF81 heeft amper instelmogelijkheden. Men kan kiezen uit vier verschillende resoluties: (1600 x 1200), (1280 x 960), (640 x 480) en (320 x 240). Men kan de witbalans van de foto’s wijzigen in drie standen; Automatisch, Buiten en Binnen. Tijdens het maken van de foto’s kan men zeven zoomstanden gebruiken (1x, 2x, 3x, 4x, 5x, 6x en 7x zoom) en kan de helderheid in zeven stappen ingesteld worden. Helaas is er geen nachtmodus terug te vinden in het toestel.

Een videofunctie mag en kan niet ontbreken. De video is van een magere kwaliteit en heeft het videoformaat 3GP. De lengte van de opnamen is onbeperkt. De instelmogelijkheden van de videocamera zijn ongeveer gelijk aan de camera. De instelling voor de frame-rate en audio-opname van de videocamera zijn de enige uitbreidingen. De videoresoluties die gebruikt worden in het toestel zijn: (176 x 144), (128 x 96) en (96 x 80). Zoomen is mogelijk, maar men kan alleen op de gekozen zoomstand filmen. In- of uitzoomen tijdens het filmen is niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor de gekozen helderheid.

De positie van de camera is ronduit matig. De camera zit vast aan de flip en men kan alleen via het externe scherm de foto’s maken. Wilt men via het interne scherm foto’s maken dan kan men de camera niet in een bepaalde richting draaien. Alleen portretfoto’s van de gebruiker zelf maken is dan de optie. Deze cameraplaatsing maakt het daarnaast enorm lastig om instellingen te veranderen. Alleen de zoom en helderheid kunnen via het externe scherm ingesteld worden. Voor het instellen van de resoluties moet men de flip openen, de aanpassing uitvoeren en de flip weer sluiten.

Bekijken van de video’s en de foto’s wordt gedaan in ‘Mijn bestanden’. Daar vind men alle foto’s en/of video’s gemaakt door of meegeleverd op het toestel. Verdere data zoals thema’s, games, toepassingen en beltonen vindt men ook in ‘Mijn bestanden’.

Zoals gemeld is de camera in het toestel aardig qua kwaliteit, maar verwacht er niet te veel van. De camera is daarvoor veel te matig. De kleuren in de foto’s zijn te flets en de foto’s hebben last van onscherpe plekken. De video’s worden simpelweg in een te kleine resolutie opgenomen. Daarnaast is er geen flitser of nachtmodus aanwezig dus in donkere omstandigheden foto’s maken is er niet bij.

Aanwezige programma's

Het grootte aantal programma’s die gebruikt kunnen worden vindt men bij het onderdeel ‘Mijn bestanden’, het organiser onderdeel en toepassingen. Door het complete toestel heen heeft men naast de agenda waarin men een groot aantal afspraken kan opslaan de beschikking over een spraakmemo, wereldklok, wekker, rekenmachine, valutaconverter, stopwatch, timer en het provideronderdeel Vodafone. Tevens is in het toestel remote-synchronisatie aanwezig. Men kan deze optie gebruiken om via GPRS het toestel te synchroniseren met de PC thuis of op het werk.

Bekijken van de video’s en de foto’s wordt gedaan in ‘Mijn bestanden’. Daar vind men alle foto’s en/of video’s gemaakt door of meegeleverd op het toestel. Verdere data zoals thema’s, games, toepassingen en beltonen vindt men ook in ‘Mijn bestanden’.

De internet browser is een toevoeging in dit toestel. Men kan met deze browser naast WAP pagina’s nu ook internetpagina’s bezoeken. Geen speciale functies zijn er terug te vinden in deze browser. Het is een simpele en doeltreffende Open-Wave browser. Door de Opera Mini browser te installeren via de datakabel verbinding kan men meer mogelijkheden creëren.

In het toestel is een MP3 speler toegevoegd. Men kan de MP3 bestanden luisteren via een headset of via de handsfree functie. AAC/AAC+ bestanden worden ook goed afgespeeld, maar de speler is vrij karig uitgerust en er is helaas geen equalizer aanwezig. Maar verder voldoet de MP3 speler voldoende. De kwaliteit is goed, maar verwacht geen wonderen. Het is geen Walkman model zoals de Sony Ericsson W710i dat wel is, daarvoor moet gewacht worden op de Q-fi EF71.

Van Siemens was men altijd gewend dat er een grote hoeveelheid programma’s en games meegeleverd werd. Dat is bij de EF81 niet anders gebleken. Het toestel is namelijk gevuld met elf toepassingen en vijf games. Iets waar menig fabrikant niet aan kan tippen. Alle programma’s kunnen daarnaast ook nog eens vrij gebruikt worden. Absoluut een pluspunt vanuit BenQ.

Alle programma’s worden hieronder kort besproken. De games volgen bij het onderdeel Games op de volgende pagina. Als eerste het programma BT MS controle wat in een programma is waarbij men het toestel gebruikt als een soort muis. De bedoeling is dat men door middel van het toestel een presentatie op een laptop bedient.

De Cocktail manager is een bekend Siemens product dat nu op de EF81 terugkomt. Men kan namelijk een groot aantal cocktails opvragen en bekijken hoe deze gemaakt moeten worden. Een afbeelding van de cocktail wordt ook getoond en men kan de ingrediënten bekijken.

De Docviewer zegt eigenlijk al genoeg. Het toestel kan Words en Excel bestanden lezen. Helaas is Powerpoint er niet bij. De documenten worden redelijk goed getoond, maar er moet worden gemeld dat de applicatie wat weinig opties heeft en bepaalde tekens niet aankan. De gelijkwaardige applicatie in Samsung modellen werkt vele malen beter.

De Emergency phonebook is een telefoonboek met alle landnummers en telefoonnummers van de politie, arts of brandweer over de gehele wereld. Men kan dus van bepaalde landen deze data opzoeken zodra men daarna toe op weg is.

Mobipocket is een bekende applicatie in de mobiele wereld en geeft gebruikers de mogelijkheid om boeken te lezen op de telefoon. De versie standaard op de EF81 geleverd had twee voorbeelden van de Da Vinci code en The Third Secret aanboord.

Het meest bijzondere programma is het navigatiesysteem van VDODayton, dat aanwezig is op het toestel; een volledig op JAVA gebaseerd pakket. Alleen een GPS ontvanger hoeft nog maar te worden aangeschaft en men kan op elk moment de plaats van bestemming bereiken.

Het pakket werkte zeer aardig en snel. De kaarten en de route-informatie moeten alleen worden gedownload via de UMTS verbinding die in het toestel aanwezig is. Tijdens het navigeren zijn dat de enige kosten die het pakket maakt. Helaas zijn mogelijkheden als het toevoegen van flitspalen en het toepassen van file-informatie nergens teruggevonden, maar voor een JAVA navigatiesysteem mag het er zeker zijn. Een onverwacht sterk punt in deze nieuwe EF81.

News2Mobile is een RSS lezer, die men kan gebruiken voor het bekijken van RSS nieuwsberichten wanneer een bepaalde website dit ondersteunt. Simpel de link toevoegen waarop het nieuws te lezen valt en men kan de allerlaatste informatie ophalen en bekijken.

De PDFviewer is naast de Docviewer een applicatie waarmee men bestanden kan bekijken. In dit geval gaat het om PDF bestanden. De applicatie is net zoals de Docviewer niet zo geavanceerd en heeft moeite met speciale tekens.

De Survival Dictionary is bedoeld voor personen die vele reizen. Het is een programma waarin een groot aantal verschillende standaard zinnen geplaatst zijn in diverse talen. Men kan deze bekijken, uit het hoofd leren of gebruiken tijdens het voeren van een gesprek. Een leuke extra aan het toestel voor mensen die veel reizen.

De Content Beamer is eigenlijk een dubbel programma. Het geeft de gebruiker de mogelijkheid tot het printen van data via een Bluetooth verbinding op een printer naar keuze. Het nadeel is dat in het toestel zelf ook de mogelijkheid zit om data te versturen naar een printer. Het zal voor de gebruiker wellicht wat lastig worden om onderscheid te maken tussen beide. Een volledige implementatie van deze applicatie was beter geweest, dat geldt ook voor een gedeelte van de andere programma’s zoals de Docviewer en PDFviewer. Andere merken hebben dit beter voor elkaar.

De laatste applicatie is een programma waarbij men de weersverwachting kan downloaden. Simpel de stad naar keuze invullen en men kan alle weerinformatie opvragen.

De grote hoeveelheid programma’s is absoluut een pluspunt van dit toestel. Het is alleen vrij lastig te bepalen en te achterhalen voor gebruikers dat deze programma’s in het toestel aanwezig zijn. De programma’s zitten namelijk nogal weggestopt in het onderdeel ‘Mijn bestanden’ en menigeen zal erover heen kijken. Het is daarnaast ook van essentieel belang dat men in de toekomst een gedeelte van deze applicaties inbouwt in de standaard gebruikersinterface van het toestel.

Games

Het aantal games is echt enorm zoals dat bekend was van Siemens. De spellen zijn allemaal leuk te spelen, maar kunnen hier en daar wel wat gaan vervelen. Het eerste spel is GemJam Fever (een soort Tetris maar dan anders), het tweede spel is Sea Battle (bekend van oudere Siemens modellen en behoeft geen uitleg), de derde is StarWars Imperial Ace (Totaal in stijl met de StarWars content op het toestel zelf), Super Bomberman is het vierde spel en Super Stack Attack is het laatste spelletje. De laatste twee zijn al eerder op Siemens modellen getoond.

Extra's

Conclusie

Aan het einde van deze review kan worden geconcludeerd dat er een grote mate van vooruitgang is gecreëerd vanuit de oude Siemens modellen. De nieuwe EF81 zet een statement in de markt van een model dat opgetrokken is uit speciale materialen en een aansprekend uiterlijk.

Helaas, zijn er ook punten die BenQ Mobile echt moet oppakken. Het feit dat de camerakwaliteit en mogelijkheden ronduit matig zijn en dat er geen nachtmodus aanwezig is zijn punten van kritiek die anders moeten. Ook de plaatsing van de camera is ronduit vreemd. Een roterende camera was beter geweest.

Dit geldt ook voor het feit dat men tijdens een videogesprek geen tweede camera heeft om de omgeving te laten zien. In het geval van een roterende camera had dit niet gehoeven, maar ook deze is niet aanwezig.

Het verwijderen van de geheugenkaart zal men niet vaak doen, maar toch blijft het een klus om die kaart te verwijderen. Scherpe randen en andere uitstekende onderdelen maken het niet eenvoudig. Een ander vreemd punt is de batterij die enorm warm wordt tijdens lange gesprekken en het feit dat het menu enorm traag kan zijn. Andere fabrikanten hebben hier geen last van tijdens normaal gebruik van het toestel.

Het laatste punt van kritiek is de stabiliteit van de software. De EF81 was nog niet af. Menigmaal voerde het toestel uit zichzelf een reset uit of werkte een bepaalde functie niet waardoor het toestel zichzelf spontaan uitschakelde. Vreemde punten die men bij BenQ Mobile zeker moet oppakken.

De pluspunten die hier benoemd worden zijn eigenlijk allemaal verbeteringen ten opzichte van de oudere Siemens toestellen. Het uiterlijk, de gebruikte materialen en het feit dat men een compact UMTS toestel aanbiedt zijn absoluut stappen die Siemens zelf nooit had kunnen zetten. De producten waren daarvoor te matig en de kennis was intern bij Siemens niet aanwezig. Ook de uitermate sterke handsfree functie en het enorm mooie en grote heldere scherm vallen hieronder.

De hoeveelheid programma’s, games en aansprekende content is iets waarin men bij BenQ Mobile eigenlijk de enige is. Geen enkel merk levert op een dergelijke manier een pakket met software standaard aan op een JAVA toestel.

In vergelijking met de vier andere modellen kan gezegd worden dat de Samsung E780 het moet afleggen ten opzichte van de EF81. Het toestel heeft geen 3G/UMTS, geen geheugenkaartslot en minder uiterlijk. Daarnaast is daar wel een vele betere camera met nachtmodus en het voice command systeem.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze BenQ Mobile EF81 review