BenQ Mobile EF71 review

Siemens is niet meer. De afgelopen maanden stonden in het teken van een nieuw bedrijf dat Siemens overgenomen heeft. Namelijk BenQ Mobile die het merk BenQ-Siemens zal gebruiken om de nieuwste modellen te promoten.

Daarnaast is er een nieuwe muzieklijn opgezet genaamd Q-fi.. Binnen deze lijn valt de eerste muziek clamshell van het nieuwe merk; de EF71.

Geïntroduceerd zonder al te veel bombarie ergens gedurende de zomer en dat betekende niet veel goeds voor het product dat toch wel een kans van slagen had. Het toestel dat toen nog de enige clamshell specifiek op het gebied van muziek was paste precies in een gat van de markt die door Sony Ericsson nog niet opgevuld werd. Daar is nu verandering ingekomen met de W710i en bij BenQ laat de introductie van de EF71 maar op zich wachten.

Het toestel is gebaseerd op oudere BenQ producten. Het is per definitie geen Siemens product. Dat is erg goed te zien aan de meegeleverde accessoires, het gebruik van bepaalde mogelijkheden als een speciale mini-USB poort en het complete menu en de opties die in het toestel aanwezig zijn. BenQ Mobile drijft nog op twee productreeksen al komen deze al wel dichter bij elkaar naar één BenQ Mobile portofolio met één standaard uiterlijk en set met specificaties.

De EF71 voert samen met de EF51 momenteel de BenQ Mobile Q-fi reeks aan. Deze muziekreeks is speciaal ontwikkeld voor nieuwe producten die het luisteren van muziek aangenaam en eenvoudig moet maken. Tijdens de review zal bekeken worden of hieraan wordt voldaan en wat de kwaliteitsverschillen zijn met de huidige Walkman producten van Sony Ericsson. Zij voeren momenteel de lijst aan met beste muziektelefoons. Daaraan kan geen enkel merk tippen binnen zijn complete reeks met muziekproducten.

- Het toestel zelf
- Oplader
- Batterij (950 mAh)
- Datakabel
- Stereo headset
- Nederlandse handleiding
- CD-rom met BenQ QSyncer software

Een handleiding van een BenQ Mobile product kreeg NieuweMobiel.NL nog nooit eerder te zien. En er moet gezegd worden dat het allemaal nog niet zo slecht in elkaar steekt. Het boekje is wat klein en qua afbeeldingen moet men het doen met de uitleg hoe de SIM kaart in het toestel moet en hoe de iconen er in het menu uitzien. Het is een redelijke handleiding, maar ook niet meer dan dat. Beter dan degene die bij Motorola erbij worden geleverd, maar verre van de kwaliteit van een Nokia manual.

De datakabel en stereo headset in het pakket kan men direct gebruiken. De datakabel dient naast het verzorgen van dataoverdracht ook voor het laden van het toestel. Men krijgt namelijk een lader meegeleverd waaraan een USB connector verbonden zit. Vreemde manier van laden, omdat men op deze wijze niet tegelijk data kan overzetten en kan laden. Laden via de datakabel werkte namelijk niet. Er is ook maar één poort aanwezig in het toestel en dat had laden via de datakabel alleen nog maar mooier gemaakt.

Plus- en minpunten BenQ Mobile EF71

  • Aanpasbare profielen aanwezig
  • Geheugenkaartslot
  • Minimalistisch uiterlijk
  • MP3 speler redelijk
  • Muziektoetsen op de buitenkant
  • Overzichtelijk toetsenbord
  • Redelijk wat accessoires meegeleverd
  • Webcam functionaliteit zeer aardig
  • Camera matig voor 2.0 Mpixel
  • Geen maat voor tegenhangers in de markt
  • Matige videocamera
  • MP3 speler geen Walkman kwaliteit
  • Ronduit lelijk menu met matige opties
  • Toestel is wat aan de grote kant

Wat zit er bij het toestel?

De BenQ Mobile EF71 wordt geleverd in een opvallend klein doosje. Helaas is de hoeveelheid bijgeleverde accessoires net zo klein als het doosje deed vermoeden, in principe alleen wat écht nodig is.

De stereo headset is zeker niet slecht en klinkt best aardig, maar de kwaliteit die men kent vanuit Sony Ericsson producten wordt niet behaald. Die superieure kwaliteit is niet wat BenQ met dit product zal bereiken. Daarover later meer wanneer de MP3 speler besproken wordt.

Het pakket is redelijk goed voor elkaar. Een geheugenkaart is ook aanwezig. Standaard zal een 256 MB MicroSD geheugenkaart worden meegeleverd.

Uiterlijk

De grootste invloed van het Taiwanese BenQ heeft vooral plaatsgevonden op het gebied van het uiterlijk en de gebruikte materialen in het toestel. De EF71 moet volgens de nieuwe fabrikant op dit vlak een statement maken ten opzichte van andere fabrikanten.

Qua uiterlijk maakt het toestel dat zeker. Het ziet er goed uit en biedt ook materialen waar men tevreden over kan zijn. Het toestel is een model dat naar behoren aanvoelt en in elkaar gezet is. Ten opzichte van zijn tegenhangers in de markt kan gemeld worden dat het toestel wat groot overkomt. Het gewicht is echter gelijkwaardig aan andere modellen.

In gesloten toestand is gelijk duidelijk dat de EF71 uitgerust is met een 2.0 Mpixel camera zonder flitser. De camera inschakelen wanneer het toestel gesloten is, is niet mogelijk gebleken. Toch jammer voor een dergelijk model. Het externe scherm en de toetsen onder het scherm zijn alleen bedoeld voor de muziekspeler. Deze kan men eenvoudig bedienen door middel van deze toetsen.

Op de achterkant van het BenQ Mobile toestel bevindt zich de mono speaker en de klep waarachter het geheugenkaartslot geplaatst is. De kaart verwijderen kan dus alleen wanneer ook de batterij verwijderd wordt. Op de linker zijkant zijn de volumetoetsen, een muziektoets en een speciale mini-USB poort geplaatst. Deze poort zag men al eerder op de Qtek 8500. Niet echt handig, wanneer men zelf een USB kabel bij zich heeft en snel data wil uitwisselen. Alleen de eigen datakabel met een plattere connector kan gebruikt worden.

Na het openen van het toestel wordt de omvang van het toestel pas echt duidelijk. Het vrij eenvoudige ontwerp dat iets minimalistisch heeft bevat aan de binnenkant een toetsenbord met grote toetsen. Deze kunnen erg eenvoudig worden bediend. Ook de centrale toets geeft geen problemen. Het scherm bevindt zich op de andere helft en wordt omlijnd door een net afgewerkt geheel. Zoals al gezegd allemaal wat minimalistisch uitgevoerd.

Over het geheel gezien dus geen aanmerkingen. Het toestel doet zijn werk naar behoren, voelt goed aan en heeft een nette bouwkwaliteit. Het toestel springt qua ontwerp er niet zo uit als bijvoorbeeld de W710i van Sony Ericsson. Het is een stuk behoudender en is meer minimalistisch uitgevoerd.

Uithoudingsvermogen

De BenQ Mobile EF71 bevat een 750 mAh batterij en doet daar niet bepaald zuinig mee. Bij normaal gebruik houdt het toestel het maar twee à drie dagen vol en soms zelfs korter. Onder normaal gebruik valt hier een aantal keren per dag bellen en SMS’en, een paar keer gebruik maken van de camera en de gemaakte foto’s via Bluetooth overzetten. Het spreekt dan ook voor zich dat deze standbytijd drastisch vermindert als men de camera erg vaak gebruikt of de MP3 speler regelmatig wordt gebruikt.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen problemen ondervonden. In gebieden waar sommige andere toestellen een ronduit slecht signaal hebben heeft de BenQ Mobile een uitstekend bereik, zelfs in gebieden waar het bereik ronduit slecht is. Ook bij de iets mindere netwerken in het betreffende gebied.

Met de geluidskwaliteit zit het wel goed. De gesprekspartner is prima verstaanbaar, maar raakt nog niet de kwaliteit van bijvoorbeeld Nokia en Sony Ericsson toestellen. De speakers van de genoemde toestellen laten ook de hogere tonen door. Dat is bij de EF71 veel minder het geval, soms lijkt het alsof de stem aan de andere kant wordt gedempt. In een rumoerige omgeving kan de luidspreker flink hard worden gezet zodat hij/zij toch nog goed verstaanbaar is. Is dit nog niet genoeg, dan kan er eenvoudig worden overgeschakeld op handsfree functie die niet sterk is. Eventuele eigen geluidsinstellingen kunnen worden bewaard in de profielen die eenvoudig en handig te gebruiken zijn.

Gespreksoverzichten zijn weer te geven via het menu ‘Oproepenlijst’. Men treft hier een erg eenvoudig overzicht aan van gemiste oproepen, ontvangen oproepen en gekozen nummers. Alles staat netjes gerangschikt met de datum en tijd erbij, zoals men ook verwacht.

Het toestel ondersteund tot 64-toons polyfone beltonen. De beltonen die meegeleverd worden zijn allemaal wat karig en matig. Het klinkt allemaal net zoals MIDI tonen en er zit niks bijzonders tussen. MP3 tonen kan men instellen via het profielen onderdeel, maar verder is het allemaal wat karig.

De trilfunctie is goed voelbaar, ook in een jaszak en is verder vergelijkbaar met de andere modellen.

Beeldscherm

BenQ Mobile was niet bekend als merk van mobiele telefoons in Nederland. Een vergelijking en een ervaring op het gebied van het scherm heeft dus nooit plaats kunnen vinden. Het scherm in de EF71 is een 262.000 kleuren scherm met 176 x 220 pixels resolutie. Dit is minder dan zijn broertje de EF81, maar het toestel kan redelijk meekomen binnen de markt.

Het toestel moet het niet alleen hebben van zijn scherm. De helderheid is matig en de weergave redelijk tot goed. Momenteel zijn er betere schermen in bijvoorbeeld Samsung modellen, maar ook de W710i van Sony Ericsson scoort beter. Vooral wanneer men onder een hoek naar het scherm kijkt ziet men de verschillen in kwaliteit.

Het externe scherm is een OLED scherm speciaal bedoeld voor de inkomende berichten en gesprekken en het bedienen van de muziekspeler via de externe toetsen. De kwaliteit van het monochrome scherm is goed en het heeft leuke screensaver-achtige animaties.

Het aflezen van tekst tegen de zon in gaat redelijk, maar het houdt niet over. Vooral door het standaard zwarte thema is het bijna onmogelijk om iets goed af te lezen. Ook het spiegelen van de zon komt voor. Dit heeft vooral te maken met de afwerking rond het scherm.

Qua instellingen hebben de schermen redelijk wat opties. De achtergrond kan worden aangepast, tevens kan de helderheid en contrast worden aangepast, is de screensaver instelbaar voor het externe scherm en is de verlichtingsduur voor beide schermen ook een optie.

Menu

Opnieuw een vuurdoop. Het menu van een BenQ model was nog nooit eerder onder handen genomen en nu het bekeken is, had net zo goed achterwege gelaten kunnen worden. Het menu is namelijk simpel uitgevoerd en er zijn enorm weinig opties mogelijk.

Het menu kan in een lijst- of rasterweergave worden getoond en daar blijft het bij. Meer opties zijn er niet. Geen thema’s, geen verplaatsing van iconen of andere opties! Het kale en ronduit lelijke menu van de EF71 laat zich wel eenvoudig bedienen, maar dat is dan ook het enige pluspunt. Het staat in schril contrast met de nieuwe menu’s in Nokia en Sony Ericsson modellen, om nog maar te zwijgen over het Black menu van de laatste Samsung toestellen.

Telefoonboek

De EF71 heeft één plek voor contacten en dat is het ‘Telefoonboek’ onderdeel. Hierin kunnen de contacten worden opgeslagen en worden gesorteerd. Helaas is er geen mogelijkheid tot het sorteren van alle contacten op voornaam en dan achternaam. Men zal ze handmatig één-voor-één moeten omzetten.

De gehele applicatie is vrij simpel uitgevoerd. Qua opties is vrij weinig mogelijk en men moet het doen met opslaan van contacten, het beheren van contacten tussen de SIM kaart en het toestel en toevoegen van een contactpersoon aan een groep.

Per contact kunnen redelijk wat gegevens worden opgeslagen, zoals meerdere telefoonnummers, faxnummer, e-mail adres, bedrijfsnaam, functie, privé-adres, kantooradres, bedrijf, notitie, afdeling en verjaardagsdatum. Ook kan er een foto worden ingesteld, die in beeld komt als de betreffende persoon belt. De contactpersoon kan ook worden ingedeeld in een voorgedefinieerde groep, zoals Collega’s, Familie, Vrienden, VIP, enz. Er is een mogelijkheid om zelf bellergroepen toe te voegen en de huidige groepen kunnen worden aangepast. In totaal zijn er 30 groepen mogelijk.

Het invoegen van een voice dial aan een contactpersoon gaat zonder enige moeite en het oproepen van een gesprek via de voice dialing gaat ook zonder problemen. Andere opties zijn daarnaast het ontvangen en versturen van de contactpersoon via Bluetooth. Het aanmaken van een eigen visitekaartje is ook mogelijk.

Messaging

Wat dit onderdeel betreft is de BenQ Mobile EF71 karig uitgerust. Onderdelen als een chat functie, email ondersteuning zijn niet aanwezig. Onderdelen als SMS, EMS, Video MMS en MMS zijn gelukkig wel aanwezig, maar het houdt niet echt over. De markt is nu verder en nieuwe onderdelen duiken overal op. BenQ moet deze ook toepassen op zijn toestellen.

Al de genoemde soorten messaging zijn terug te vinden bij ‘Berichten’ in het menu. SMS en MMS hebben ieder een gescheiden postvak, zodat er geen verwarring ontstaat. De SMS-editor werkt redelijk, alleen de karakterteller ontbreekt. Nergens wordt er één getoond. Men kan maximaal negen berichten achter elkaar tikken, maar daar blijft het dan ook bij. Men moet dus zelf maar inschatten wanneer men het einde van een bericht gaat bereiken.

MMS berichten instellen is ook geen moeite. Toevoegen van gegevens zoals video’s, afbeeldingen, contacten, tekst of geluiden is eenvoudig te doen en de applicatie zal de data kleiner maken wanneer dit nodig is.

Het invoeren van tekst is niet bepaald eenvoudig. Dit is wel eens beter vertoond. Voor personen die niet gewend zijn T9 te gebruiken is het steeds een gevecht om de instelling terug te zetten naar ABC invoer. Het toestel houdt de instelling niet vast en het selecteren van hoofdletters gaat niet altijd te eenvoudig. Het gehele systeem heeft wat weg van wat LG toont in zijn toestellen, maar daar is er toch met wat meer verfijning gewerkt en denkt het systeem ook beter met de gebruiker mee.

Connectivity

Ook qua connectiviteit moet men het doen met wat standaard onderdelen als Bluetooth en USB massaopslag ondersteuning. Onderdelen als UMTS, EDGE en infrarood ontbreken. Hierop scoort opnieuw de Sony Ericsson telg beter.

Gelukkig is echter Bluetooth wel aanwezig en dit werkt naar behoren. Versturen van data naar een Bluetooth printer, PC of andere mobiele telefoon ging zonder enige moeite en werkte naar behoren. Wanneer de Bluetooth ingeschakeld is verbruikt het wel wat van de batterij. Connectie met andere producten is tot op heden nog niet uitgevoerd, omdat niet duidelijk is welke instellingen voor deze BenQ gebruikt moeten worden.

Synchronisatie behoort ook tot de mogelijkheden via een GPRS verbinding of via de meegeleverde datakabel. Deze wordt aangesloten op het toestel en verbindt de PC Suite software met de EF71. Tevens wordt het toestel zonder de installatie van de software opgenomen als verwisselbare schijf in de verkenner van de PC.

Geheugen

Het geheugen van de BenQ Mobile EF71 bedraagt 23 MB wat vrij weinig is en dient voor een aantal foto’s, wat beltonen en andere data. De contactenpersonen en berichtenopslag gaan niet van dit geheugen af.

De mogelijkheid tot het gebruik van een externe geheugenkaart is niet nieuw. De EF71 gebruikt MicroSD geheugenkaarten die men ook kan gebruiken in kaartlezers en andere toestellen met een volledige SD geheugenkaartslot door gebruik te maken van een speciale converter. Standaard wordt er een 256 MB geheugenkaart meegeleverd.

Camera

Een camera in een BenQ model is nooit door de handen van een NieuweMobiel.NL medewerker gegaan. Nu dat men beide merken samenvoegt en toestellen brengt nog gebaseerd op de oude BenQ modellen kan voor het eerst bekeken worden wat de kwaliteiten zijn van de camera en videocamera. Aanboord van de EF71 vindt men een 2.0 Mpixel camera.

Het toestel biedt een redelijke kwaliteit foto’s af. Het is een kwaliteit die ergens aan de onderkant van het midden segment geplaatst kan worden. Verschillen met andere modellen als de Nokia N70, Sony Ericsson W810i of de W710i zijn veels te groot. BenQ blijft met deze EF71 daar niet al te ver vandaan.

De camera is vooral erg traag en men maakt als snel bewogen foto’s. De camera past net zoals andere camera’s constant de invloed van de lichtintensiteit aan die de omgeving heeft op de camera (en videocamera). De foto’s die gemaakt worden hebben het formaat JPG. Helaas is er geen flitser aanwezig in het toestel.

De camera in de EF71 heeft meer instelmogelijkheden dan zijn broertje de EF81. Men kan kiezen uit vier verschillende resoluties: (1600 x 1200), (1280 x 1024), (640 x 480) en (176 x 220). Men kan de witbalans van de foto’s wijzigen in drie standen (Automatisch, Buiten en Binnen) en de kwaliteit (Fijn, Normaal en spaarstand). Tijdens het maken van de foto’s kan men tot een bepaalde mate zoomen afhankelijk van de gekozen resolutie en kan de helderheid in negen stappen ingesteld worden. Verder zijn er nog diverse scènes (Auto, Mensen, Landschap, Zonnig, Zonsondergang, Nacht, Sneeuw en Tekst), acht effecten (Normaal, Negatief, Grijs, Sepia, Aan zonlicht blootstellen, Reliëf, Schets en Waterverf), een zelfontspanner, multishot functie en kaders.

Een videofunctie mag en kan niet ontbreken. De video is van een magere kwaliteit en heeft het videoformaat 3GP. De lengte van de opnamen is beperkt of onbeperkt. De instelmogelijkheden van de videocamera zijn ongeveer gelijk aan de camera. De videoresoluties die gebruikt worden in het toestel zijn: (176 x 224), (176 x 144) en (128 x 96). In- of uitzoomen of het aanpassen van de helderheid tijdens het filmen is mogelijk. De grootste resolutie gebruikt in het toestel is nog al een vreemde afmeting en niet eerder vertoond. De afmeting blijft nog steeds te klein om fatsoenlijk video mee op te nemen.

Bekijken van de video’s en de foto’s wordt gedaan in ‘Media center’. Daar vindt men alle foto’s en/of video’s gemaakt door of meegeleverd op het toestel. Verdere data zoals beltonen en muziek zijn hier ook aanwezig.

Redelijke kwaliteit camera doet niet onder voor zijn broertje de EF81. Het is allemaal niet briljant, maar men kan ermee overweg. Hetzelfde geldt voor de videocamera die een nieuwe resolutie heeft, maar een CIF resolutie was beter geweest qua formaat. Vooral de traagheid van de camera en het feit dat een onderdeel als een flitser niet aanboord is, is enorm jammer.

Aanwezige programma's

Het grootte aantal programma’s die gebruikt kunnen worden vindt men bij het onderdeel ‘Extra’, het entertainment onderdeel en diensten. Door het complete toestel heen heeft men naast de agenda waarin men een aantal afspraken kan opslaan de beschikking over een spraakmemo, wereldklok, wekker, rekenmachine, valutaconverter, stopwatch, timer, takenlijst en notitielijst.

Een simpele WAP browser is in dit toestel aanwezig. Men kan met deze browser WAP pagina’s bezoeken, geen internetpagina’s helaas. Verder zijn er geen speciale functies terug te vinden in deze browser. Het is een simpele en doeltreffende Open-Wave browser. Door de Opera Mini browser te installeren via de datakabel verbinding kan men meer mogelijkheden creëren. Als onderdeel van het diensten gedeelte is het Vodafone SIM diensten onderdeel in het toestel opgenomen.

In het toestel is een MP3 speler toegevoegd. Men kan de MP3 bestanden luisteren via een headset of via de handsfree functie. AAC/AAC+/WMA bestanden worden ook goed afgespeeld, maar het houdt allemaal niet echt over. De speler is niet van de kwaliteit die men gewend is uit Sony Ericsson toestellen. Het is allemaal wat karig. Een goed voorbeeld daarvan is de equalizer, die wel wat invloed heeft op de kwaliteit alleen zes standaard instellingen kent.

Verder zijn er twee verschillende thema’s ook wel skins genoemd mogelijk. 3D sound is ook mogelijk, maar alleen aan te bevelen via de handsfree functie. Deze klinkt redelijk en met 3D sound aan kan men er nog wat beters van maken.

Het geluid over de headset is ook redelijk. Zeker geen Walkman kwaliteit en dus geen partij voor de nieuwe W710i. Nee, BenQ Mobile laat zien dat men voor deze markt een product gerealiseerd heeft met een naam die alleen voor marketing doeleinden bedoeld is. De kwaliteit is aardig, maar niet wat men bij menig ander muziekproduct tegenkomt.

De muziekspeler is ook via de buitenkant van het toestel te bedienen. De toetsen op de voorkant doen hun werk naar behoren en zijn erg handig tijdens het gebruik van de speler. Men kan vooruit, achteruit, het muziek pauzeren, het volume aanpassen en de muziekspeler starten of stoppen.

Games

Standaard zijn twee games aanboord van het toestel. Het eerste spel is genaamd The Secret of Anubis houdt in dat men een groot aantal blokjes moet wegwerken en zich zo door het veld moet bewegen. Het wegspelen van de blokjes wordt moeilijker naarmate men dieper komt. Het twee spel is genaamd Tennis en behelst een tennis spel waarbij men tegen de computer kan spelen. Leuk spel, maar het toestel laat niet bepaald zien waar zijn maximale performance ligt.

Na een aantal testen bleek ook dat het toestel totaal geen goede JAVA performance heeft. Voor gaming moet men dus niet bij deze BenQ zijn. Daarop scoort opnieuw de W710i beter.

Conclusie

Aan het einde van deze review kan worden geconcludeerd dat BenQ iets probeert te realiseren dat in de richting van een muziektoestel moet gaan, maar ook echt alleen maar muziek. Verder het toestel weinig tot niets te bieden.

De camera is ronduit matig en dan moet over de videocamera nog niet eens gesproken worden. Het menu is niet wat men meer in deze markt mag verwachten en al helemaal niet van BenQ wanneer men de EL71, SL91 of EF81 bekijkt. Daar straalt een stuk klasse vanuit die men bij de EF71 lang niet bereikt. Ook de opties in het menu zijn vrij karig.

De MP3 speler kan zich ten opzichte van andere modellen in de huidige markt niet meten. Er zitten genoeg leuke opties in het toestel om te genieten van muziek, maar momenteel zijn er meerdere modellen in de markt aanwezig die veel meer te bieden hebben naast kwaliteit.

Een voorbeeld daarvan is de Sony Ericsson W710i die op alle genoemde punten in het lijstje met min- en pluspunten beter scoort. Een webcam applicatie heeft de SE telg alleen niet. Al is deze niet getest tijdens het reviewen van de EF71. De benodigde software was niet aanwezig. Daarnaast biedt het toestel zelfs nog meer mogelijkheden op het gebied van sportactiviteiten aan.

De EF71 kan hier simpelweg niet tegen op. Al heeft het toestel wel een aantal leuke opties, een overzichtelijk toetsenbord, muziektoetsen op de zijkant van het toestel, redelijk wat accessoires in het pakket, geheugenkaartslot en aanpasbare profielen voor wanneer men bijvoorbeeld in een vergadering of op school zit.

Over het geheel gezien dus een goed product dat vooral op prijs van de W710i zal moeten winnen. Simpelweg winnen van deze Sony Ericsson telg op specificaties is onmogelijk. Zoekt men tussen beide de beste muziekspeler dan is het bovenal duidelijk dat men de W710i moet nemen en dan krijgt men er ook nog eens een bak aan andere mogelijkheden bij.

Het geteste model bevatten nog niet de radio transmitter die het mogelijk maakt om via het toestel MP3 muziek uit te zenden naar een radio in huis of bijvoorbeeld in de auto. Door op beide dezelfde frequentie in te stellen kan men muziek luisteren met het toestel en via een radio. Helaas is dit in Nederland niet toegestaan en is de kans groot dat de EF71 nooit met deze functie op de markt verschijnt.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze BenQ Mobile EF71 review