Stof-/waterbestendige behuizing


Een stof- en waterbestendige behuizing zorgt ervoor dat stof en water zoveel mogelijk worden buiten gehouden. Waterbestendig betekent niet hetzelfde als waterdicht. De mate van bestendigheid wordt uitgedrukt in de zogenaamde IP-codering.

Telefoons, tablets of andere consumentenelektronica met een stof- en waterbestendige behuizing heb je in allerlei soorten en maten. Om deze onderling toch goed te kunnen vergelijken is er een soort schaal bedacht van mate van stof- en waterbestendig. Deze International Protection Rating heet kortweg ook wel IP-code of IP-codering. Een IP-code wordt uitgedrukt in twee getallen waarvan de eerste iets zegt over stofbestendigheid en de tweede over waterbestendigheid. Hieronder wordt uitgelegd wat welk getal precies betekent.

Stofbestendigheid
IPBescherming tegen (afmeting deeltjes)
0xGeen
1x> 50 mm
2x> 12,5 mm
3x> 2,5 mm
4x> 1mm
5xStofbescherming
6xStofdicht

Waterbestendigheid
IPBescherming tegen
x0Geen
x1Druppels
x2Druppels onder hoek van 15°
x3Sproeiend water
x4Spattend water
x5Waterstraal
x6Waterbestendig
x7Onderdompelen (tot 1 meter)
x8Onderdompelen (1 meter of meer)
x9Hoge temperatuur vocht

Een product met IP-code van bijvoorbeeld IP67 biedt volledige bescherming tegen stof en is tot een diepte van 1 meter voor een duur van 30 minuten waterbestendig. Fabrikanten testen deze mate van bescherming veelal onder laboratoriumomstandigheden, ook wel ideale omstandigheden. De praktijk is vaak weerbarstiger. Zo kunnen natuurlijke elementen zoals zout en chloor ook schadelijk zijn waardoor een product met een zekere IP-code toch schade op kan lopen. Het blijft dus wel oppassen.

Robuustheid

Stof- en waterbestendig is niet hetzelfde als robuust. Apparaten met een robuuste behuizing zijn vaak ook stof- en waterbestendig maar door de extra bescherming zijn ze beter bestand tegen valschade. Er is een voorstel om de IP-codering uit te breiden met een derde getal die juist iets zegt over robuustheid of stootenergie.