Robuuste behuizing


Apparaten met een robuuste behuizing zijn beter bestand tegen vallen. Meestal komt dit door het toepassen van extra materialen waardoor de behuizing meteen wat groffer oogt. Robuust betekent vaak ook waterdicht, andersom niet.

Vroeger waren water- en stofdichte telefoons doorgaans ook robuust. Tegenwoordig passen fabrikanten steeds vaker een waterdicht ontwerp toe zonder dat een apparaat meteen ook robuust is. Het ontwerp is hierdoor vaak fijner en compacter en daardoor ook gevoeliger voor valschade. Met name het beeldscherm, die de afgelopen jaren steeds groter geworden is, is vaak slachtoffer na een onbedoelde valpartij. Mobiele telefoons met een robuuste behuizing bieden met name bescherming tegen valschade. Meestal gebeurt dat door extra materiaal rond de randen aan te brengen, met name rubber.

Er zijn echter ook telefoons die niet meteen robuust ogen maar die wel beter bestand zijn tegen valschade. Dat komt soms door de constructie die toegepast is met een stevig metalen frame en door het beeldscherm te verzinken in de behuizing. Ook de ontwikkelingen op het gebied van beeldschermglas staan niet stil. Zo wordt het zogenaamde Gorilla Glass van fabrikant Corning met iedere generatie beter en sterker. Echter wil zelfs de laatste generatie Gorilla Glass in ongelukkige gevallen nog steeds breken. Voor wie dat risico absoluut niet wil lopen is deze categorie. Handig voor wie veel in de buitenlucht is, omdat robuust ook doorgaans water-, stof- en temperatuurbestendig is. Maar ook wie veel met kleine kinderen werkt en een ongelukje op de loer ligt kan zich als doelgroep aangesproken voelen.

Robuuste telefoons van de meeste telecomfabrikanten zijn door het gebruik van serienamen vaak eenvoudig te herkennen. Samsung gebruikt vaak de naam 'Active' en 'Xcover' en Lenovo/Motorola gebruikt veelal 'Force' als toevoeging. Daarnaast zijn er fabrikanten die zich gespecialiseerd hebben op het uitbrengen van alleen maar robuuste producten. RugGear, Cat, Sonim en Crosscall zijn daar goede voorbeelden van.

MIL-STD-810

Ondanks dat robuustheid zich lastig laat meten zijn er wel degelijk standaarden ontwikkeld. MIL-STD-810 is zo één. De standaard werd in z'n eerste vorm in 1962 ontwikkeld en producten met dit predicaat zijn toegestaan voor gebruik in het Amerikaanse leger. De standaard kent diverse versies waarvan MIL-STD-810G de meest recentste is. Ondanks z'n militaire achtergrond wordt de standaard ook vaak door telefoonfabrikanten gebruikt om robuustheid mee aan te tonen. Fabrikanten mogen de term echter vrijelijk gebruiken zonder dat een overkoepelende instantie goedkeuring hoeft te verlenen. Daardoor moet niet meteen teveel waarde gehecht worden als een fabrikant beweert MIL-STD-810G gecertificeerd te zijn.