LTE (4G)


4G is een techniek waarmee je onderweg snel mobiel kunt internetten. Het is alweer de vierde generatie mobiele telecommunicatiestandaard en het volgt daarmee 3G op. 4G heet ook wel Long Term Evolution, kortweg LTE.

Om van 4G gebruik te kunnen maken moet je niet alleen een mobiele telefoon hebben die 4G ondersteunt, je zult ook een bijbehorend abonnement of prepaid-aansluiting moeten hebben. Verder moet je je in het 4G-dekkingsgebied bevinden; er moet dus bereik zijn. Inmiddels kennen vrijwel alle Nederlandse providers een landelijke 4G-dekking al zijn er nog steeds gebieden met verminderde dekking, zogenaamde blindspots of grey spots. Thuis maak je veelal verbinding met je eigen WiFi-netwerk en zal er geen data meer verstuurd worden via het 4G-netwerk.

4G kent een theoretische maximale download snelheid van 1000 Mbit/s en een upload van 500 Mbit/s. Die snelheden zullen in de praktijk niet gehaald worden, de gemiddelde snelheid ligt eerder op 25 Mbit/s. Dat is echter wel vele malen sneller dan 3G (ook wel UMTS). Direct testen hoe snel je huidige verbinding is kan op websites zoals speedtest.net.

Banden

4G werkt met zogenaamde banden, ieder met een eigen frequentie. Een 4G-telefoon hoeft niet iedere band te ondersteunen. Omdat providers met hun eigen banden werken is het opletten om te zien of jouw toekomstige mobiel wel overweg kan met het 4G-netwerk van je provider. De meeste 4G-telefoons die hier in de winkel verkrijgbaar zijn zullen moeiteloos overweg kunnen met de hier geldende banden, bij sommige importmodellen geldt dat niet. Zo werken bijvoorbeeld sommige Xiaomi-telefoons niet op onze 4G-netwerken. We proberen bij iedere toegevoegde telefoon de ondersteunde 4G-banden te vermelden bij de specificaties.

Nederland

ProviderBanden
KPN3, 7 en 20
Tele27 en 20
T-Mobile3, 7 en 8
Vodafone3, 7 en 20
Ziggo7

België

ProviderBanden
Base3 en 20
Orange3 en 7
Proximus3, 7 en 20

Frequenties

Iedere band werkt met z'n eigen frequentie. Welke dat precies zijn zie je in onderstaande tabel. Soms geven fabrikanten informatie over ondersteunde frequenties in plaats van banden. Met onderstaande informatie kun je opzoeken welke band dan precies bedoeld wordt. We hebben ons hier beperkt tot de in Europa in gebruik zijnde frequenties.

BandFrequentie
12100 MHz
31800 MHz
72600 MHz
8900 MHz
20800 MHz
28700 MHz
31450 MHz
382600 MHz
403500 MHz

4G categorieën

Niet iedere 4G-telefoon is even snel. Dat komt omdat de 4G-standaard diverse categorieën kent. Iedere categorie heeft een nummer met z'n eigen maximale download- en uploadsnelheid. Doorgaans geldt; hoe hoger het getal, hoe sneller. Zo kent LTE Cat3 een maximale snelheid van 100 Mbit/s, Cat4 150 Mbit/s, Cat6 300 Mbit/s en Cat9 450 Mbit/s. We proberen bij iedere toegevoegde telefoon ook de LTE categorie te vermelden. Je vindt die onder de specificaties.

4G+

De techniek staat niet stil en inmiddels wordt er hard gewerd aan de opvolger(s) van 4G. In de tussentijd proberen providers handige trucjes uit om de snelheid van 4G verder te verhogen. Een voorbeeld daarvan is het bundelen van meerdere frequenties, ook wel Carrier Aggregation genoemd. Deze term staat in de markt inmiddels bekend 4G+ of '4G versneller', de officiële term is echter LTE Advanced. De maximale 4G+ snelheid die aanbieders momenteel aanprijzen bedraagt 300 Mbit/s. Wil je gebruikmaken van 4G+ of LTE Advanced dan zal zowel je provider als je mobiel dat moeten ondersteunen. Bovendien zul je een abonnement moeten hebben waarop 4G+ geactiveerd is. Je kunt herkennen of jouw mobiel 4G+ of LTE Advanced ondersteunt door te controleren of hij tenminste LTE Cat6 of hoger ondersteunt. Zo ja dan is je mobiel ervoor geschikt.