Geotagging


Geotagging, soms ook aangeduid als Geocoding, is het proces om geografische informatie te koppelen aan verschillende soorten media, waaronder foto's.

De informatie zelf bestaat doorgaans uit GPS gegevens zoals de breedtegraad en de lengtegraad. Door deze informatie kan een gebruiker later altijd nagaan waar de foto geschoten is.

Sommige websites, zoals Flickr.com, gebruiken deze geotag informatie om op een kaart aan te geven waar een bepaalde foto genomen is. In de toekomst zal het mogelijk zijn om met zoekmachines te zoeken naar foto's die vanaf een bepaalde locatie zijn genomen.

Diverse fabrikanten van mobiele telefoons voorzien hun nieuwste cameratelefoons met de geotagging functie. Zo ook Nokia die zelfs een speciale Symbian applicatie heeft ontwikkeld welke automatisch je foto's voorziet van een geotag, genaamd Nokia Location Tagger. De applicatie zal in de toekomst standaard worden ingebouwd in Nokia telefoons met ingebouwde GPS ontvanger.

Nokia is niet de enige fabrikant die met dergelijke toepassingen komt. Ook Garmin kondigde laatst een mobiele telefoon aan waarmee foto's voorzien kunnen worden van een zogenaamde geotag; de Nüvifone.