Apple iPhone 3G S review

Het heeft even geduurd, maar hier is dan toch de review van de iPhone 3GS! Ook dit keer was de telecomwereld maanden van tevoren al bezig met de nieuwe iPhone.

Wat zouden de mensen in Cupertino nu weer bedacht hebben? De introductie van de iPhone 3G zette de telefoon redelijk op zijn kop en men hoopte dat dit deze keer weer het geval was. Geruchten als een OLED multitouchscreen, een kompas, matzwarte iPhone en meer deden de ronde. Helaas bleken de meeste geruchten niet waar en was eigenlijk de grootste update het al aangekondigde iPhone OS 3.0, dat ook beschikbaar is voor de iPhone 3G.

In vergelijking met de iPhone 3G, heeft de iPhone 3GS geen veranderingen aan de buitenkant. Maar aan de binnenkant is er wel het één en ander veranderd. Waar het bij de 3GS omgaat is snelheid (de S staat dan ook voor Speed). En snel is de nieuwste iPhone zeker, applicaties en website laden gaat tot 2 a 3x sneller. Verder heeft de iPhone 3GS een nieuwe camerasensor die 3 megapixels ondersteunt, dit plus OS 3.0 zou voor betere foto’s moeten zorgen. Ook is het nu mogelijk om video’s te schieten. Verder zit er nog een kompas in de 3GS, zou die grafisch tot betere prestaties moeten komen, voice control en zou de batterij langer mee moeten gaan.

In deze review is de witte iPhone 3GS 16 GB getest, er is ook nog een 32 GB versie. De grootste concurrenten van de iPhone 3GS zijn op dit moment de Samsung i8910 Omnia HD, de Nokia 5800 XpressMusic en de HTC Hero

Plus- en minpunten Apple iPhone 3G S

  • App Store
  • Snelheid
  • iPhone OS 3.0
  • Online mogelijkheden
  • Batterij
  • Geen uiterlijke veranderingen
  • Camera

Wat zit er bij het toestel?

De iPhone 3GS zit in een schitterend vormgegeven wit doosje, welke maar liefst 23% kleiner is dan de iPhone 3G. Het doosje is overigens zwart wanneer je een zwarte iPhone 3GS aanschaft. Ondanks het kleine doosje zitten alle noodzakelijke accessoires er zeer netjes in. Een oplader, waarvan de kabel ook als USB kabel kan worden gebruikt, koptelefoon met afstandbediening en microfoon, een pinnetje voor het verwijderen van de SIM kaart en een snelstartersgids. De kwaliteit van de accessoires is uitstekend, alhoewel de koptelefoon van Apple altijd wat te wensen over laat. Gelukkig kan de koptelefoon gemakkelijk vervangen worden door de aanwezigheid van de 3.5 mm audio jack adapter. Net als bij de iPhone 3G geeft Apple het aantal mAh wat in de batterij zit niet vrij. Maar wat fanatiekelingen hebben de 3GS al uit elkaar gehaald en kwamen erachter dat de iPhone 3GS een 1219 mAh batterij heeft. Dit is 6% meer dan de iPhone 3G, want die had een 1150 mAh batterij.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de iPhone 3GS is ten op zichte van de 3G niets veranderd. De afmetingen zijn exact het zelfde en ook is er weer een glossy achterkant. Wel is er een minimaal verschil in gewicht, de 3G weegt 133 gram, de 3GS weegt 135 gram. Maar echt voelen zul je dit niet.

Opvallend is het feit dat Apple een nieuw toestel kan uitbrengen, zonder dat er uiterlijke veranderingen zijn doorgevoerd. Waar fabrikanten als Samsung en LG elk toestel weer met iets nieuws op de proppen moeten komen, brengt Apple doodleuk bijna hetzelfde toestel uit. Nog opvallender is dat dit voor de verkoopcijfers van de 3GS niets uitmaakt. Alleen in Amerika werden er het eerste weekend dat de iPhone 3GS beschikbaar was, al een miljoen toestellen verkocht. Dit geeft de unieke positie van Apple op de mobiele telefoonmarkt wel weer.

De voorkant wordt gekenmerkt door het gigantische scherm, en drie andere items. De eerste is natuurlijk het gat voor de speaker waarmee gebeld wordt. Subtiel vormgegeven als een platte ellips met daarin wat chroom gaas. Het tweede is de “home” knop onderaan het scherm. Deze valt nauwelijks op doordat de knop van dezelfde kleur en materiaal is als zijn omgeving. Het is een verdiept rondje, met daarin een klein opgedrukt afgerond vierkantje. Het laatste opvallende kenmerk is de chromen rand. Deze beschrijven we bij de voorkant, maar de rand loop helemaal rondom de telefoon. Het is deze chromen rand die het zwart doorbreekt en de telefoon ondanks zijn redelijk forse oppervlak een rank uiterlijk meegeeft.

Verder met de zijkanten; die zijn even minimalistisch. De rechterzijkant, heeft simpelweg geen knoppen of plugins. De linkerzijkant heeft er maar liefst twee. In chroom zijn dat de volume knop, en een knopje om de telefoon op trilstand te zetten. Zodra de telefoon op trilstand staat komt er een handig opvallend oranje stipje tevoorschijn. De onderkant wordt gekenmerkt door zijn symmetrie. In het midden de connector voor het opladen of aansluiten op een computer. Links en rechts ervan twee kleine mysterieuze schroefjes. En als laatste geheel links en rechts de speakers waar het geluid uit komt. Deze zijn net zo weergegeven zoals de oortelefoon voor het bellen. Twee ellipsen met daarin een stukje chroom gaas.

De bovenkant is net als de rest van het toestel zeer minimalistisch. Aan de rechterkant zit een uit/aanknop die ook dienst doet om het toestel op slot te zetten. Ook weer chroom, ook weer een ellips. In het midden zit een klepje, in de kleur van het omliggende plastic. Hier schuilt de SIM kaart achter, en is te openen door een dun voorwerp in het kleine gaatje te drukken. Helemaal links een 3.5 mm audio jackplug, met een zeer klein chromen randje eromheen.

De achterkant zet de trend voort. De door ons geteste versie was wit, dus de achterkant was in zijn geheel wit met wat tekst in chroom. Linksboven de camera, met daaromheen een dun chromen randje. Geen flitser dus, maar daar komen we later op terug. Verder zit er boven in het midden een chromen Apple logo. Kortom, er valt wat betreft het uiterlijk weinig te beschrijven, en dit is wat het toestel zo mooi maakt. Door alles subtiel en beperkt te houden wekt het toestel direct nieuwsgierigheid op.

Uithoudingsvermogen

Dit was een punt waar de iPhone 3G een dikke onvoldoende scoorde. En nog steeds is het uithoudingsvermogen van de batterij niet fantastisch. Wel zegt Apple dat dit verbeterd is ten opzichte van de iPhone 3G. Zo zou de telefoon nu bijvoorbeeld 30 uur achterelkaar audio moeten kunnen afspelen (dit was eerst 20 uur) en het afspelen van video’s zou nu van 7 naar 10 uur zijn verbeterd. Verder heeft de telefoon een standbytijd van 300 uur. Maar of dit echt zo is, blijft de vraag. Wanneer je de telefoon met al zijn leuke snufjes intensief aan het werk zet houdt de telefoon het een dag vol. Natuurlijk is dit nog steeds niet goed, maar met de functionaliteit van een toestel als deze ga je bijvoorbeeld niet internetten via 2G terwijl je 3G tot je beschikking hebt. Al met al zal de telefoon bij intensief gebruik (nog steeds) dagelijks aan de lader moeten. Op zich is er dus niet zo veel veranderd.

Qua energiebesparing heeft de 3GS niet veel nieuws te bieden. Net als bij de 3G is de helderheid van het scherm in te stellen met een minimum, waarbij een lichtsensor de rest van het werk doet. Ook zijn gegevensverbindingen als WiFi en 3G uit te schakelen, dit alles zorgt er voor dat de batterij langer mee kan gaan.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de iPhone 3GS is prima. De persoon aan de andere kant van de lijn komt prima door de luidspreker en ook wij kregen geen klachten. Klein puntje van kritiek is, dat wanneer je Het ontvangst kan in dichtbebouwde omgevingen wat minder goed zijn, maar echt grote problemen brengt dit niet met zich mee. Gesprekken zullen niet uitvallen. Binnenshuis is het bereik bijvoorbeeld prima.

Tijdens het bellen zijn dezelfde functies als op de iPhone 3G aanwezig. Wanneer je de telefoon tegen je oor houdt, gaat het scherm automatisch uit om te voorkomen dat je deze functies per ongeluk intoetst. De volgende functies zijn aanwezig: geluid uit, toetsen (hierbij wordt het toetsenbord weergegeven), luidspreker, dubbelgesprek starten, wacht en contacten. De knoppen zijn groot en makkelijk met de duim in te bedienen.

Ook houdt de iPhone 3GS netjes bij wie jij hebt gebeld en wie jou heeft gebeld en welke oproepen je hebt gemist. De gemiste oproepen worden in het rood weergegeven en ook is er een submenu dat alle gemiste oproepen ordent. De iPhone sorteert de gebelde nummers in chronologische volgorde met de laatste gebelde bovenin het scherm. Verder wordt het aantal minuten dat een gesprek duurt ook bijgehouden.

Beeldscherm

Het 3.5 inch mulitouch scherm heeft een resolutie van 320 x 480 en geeft 16 miljoen kleuren (24 bits) weer, net als de iPhone 3G. En het is nog steeds ongeëvenaard. Ook al hebben we het afgelopen jaar wel meer telefoons met deze WVGA resolutie in onze handen gehad, geen enkele heeft zulke goede kijkhoeken en kleurenweergave als de iPhone. En qua leesbaarheid in direct zonlicht staat de telefoon op eenzame hoogte. Verder is de helderheid van het scherm in te stellen, maar dit kan ook door de telefoon zelf geregeld worden. Ook beschikt het toestel over autorotate en nu niet alleen in de browser, maar ook bij SMS’en, email, notities. Eigenlijk wordt het nu ondersteunt in de hele telefoon behalve bij de kalender applicatie en het standby menu.

Nieuw aan het beeldscherm is dat er een coating overheen gelegd is. Deze coating is vetafstotend en zorgt ervoor dat vingerafdrukken makkelijker weggeveegd kunnen worden. Dit verklaard misschien ook de afwezigheid van een doekje bij de accessoires.

Menu

De structuur van het menu is nog steeds hetzelfde als we kennen van de vorige versies van het OS, met hier en daar wat aanpassingen. Het menu bestaat nog steeds uit twee elementen namelijk, de vier pictogrammen onderaan het scherm (het dock) en de pictogrammen hierboven. Het dock blijft altijd zichtbaar, terwijl je met een veeg over het scherm door de programma’s navigeert. De pictogrammen in het dock of hierboven kunnen naar eigen smaak worden geordend, door je vinger een aantal seconden te rusten op een pictogram. Door van rechts naar links over het scherm te vegen, opent er een nieuwe ‘bladzijde’ waar ook weer pictogrammen van applicaties kunnen worden neergezet. In totaal kunnen er 11 pagina’s vol met applicaties worden gezet. Nieuw in iPhone OS 3.0 is dat het nu ook mogelijk is om van links naar rechts te vegen. Hier kom je in de zogenaamde ‘Spotlight’ applicatie. Deze applicatie is een zoekfunctie, die de hele telefoon doorzoekt.

Nog een nieuwe feature in iPhone OS 3.0 is dat de vorig jaar al beloofde Push notificaties nu ook daadwerkelijk ondersteunt worden. En er is (eindelijk) in de hele telefoon ondersteuning voor Knippen, Kopiëren en Plakken. Door op de cursor in bijvoorbeeld een applicatie als notitie te tikken, komen de opties ‘Selecteer’, ‘Selecteer alles’ en als je al eens wat gekopieerd of geknipt hebt, ‘Plak’. Wanneer je voor Selecteer kiest, selecteer je alleen het voorafgaande woord, vanuit hier is het nog weer mogelijk om het gebied wat je selecteert uit te breiden. Heb je geselecteerd wat je wil selecteren dan komt de optie Knippen of Plakken te voorschijn. Dit klinkt nu misschien nog een beetje lastig, maar in de praktijk werkt het heel intuïtief.

Helaas is er nog steeds geen haptic feedback wanneer je bijvoorbeeld het scherm aanraakt, alleen bij het toetsenbord is het mogelijk om een klik in te stellen.

Telefoonboek

Het telefoonboek is redelijk uitgebreid. Per contact kan er een voor- en achternaam, telefoonnummers, beltoon, e-mailadres, een URL, een adres en een extra veld worden ingevuld. Bij ‘extra veld’ zijn er voornamelijk zakelijke opties waar je uit kan kiezen zoals bijvoorbeeld Functie of Afdeling.

Scrollen door je contacten kan door middel van een veeg van onder naar boven over het scherm of door bij de alfabetische lijst rechts in het scherm een letter te kiezen. Dit verloopt uitermate soepel en er kan met een enorm tempo worden gescrold. Ook is er een kopje favorieten, waar je de meest gebelde contactpersonen in kunt zetten. Je kunt de home knop zo instellen dat, wanneer je er twee keer kort achter elkaar op drukt, dit submenu opent.

Messaging

Sms’en kan door het Berichten menu te openen of via de contactenlijst. Wanneer er is gekozen voor het schrijven van een nieuw bericht, komt er een QWERTY toetsenbord te voorschijn. Dit virtuele toetsenbord heeft wel enige gewenning nodig, maar op een gegeven moment zal je zeer snel berichten kunnen typen. Doordat het beeldscherm buitengewoon secuur is komt het sowieso niet voor dat je twee toetsen tegelijk indrukt. De manier waarop de SMS berichten worden weergegeven is ook zeer prettig. Per contact worden alle berichten in chronologische volgorde neergezet, zodat er als het ware een gesprek ontstaat. Naast dat er een gesprek met een contactpersoon in zijn geheel kan worden verwijderd, kunnen er in zo’n ‘gesprek’ ook individuele berichten of een aantal berichten worden verwijderd.

Tijdens het typen geeft de telefoon suggesties van wat het woord zou moeten worden, door op spatie te drukken wordt het woord dan in de tekst ingevoegd. Bij een typefout geeft de telefoon ook zeer vaak de juiste suggestie en door gewoon verder te typen wordt het woord dan ingevoerd. Woorden die het toestel niet kent komen na een aantal keren gebruik ook in de suggesties terug.

Met iPhone OS 3.0 is het nu eindelijk mogelijk om te MMS’en. Iets wat met veel telefoons al jaren kan kostte bij de mensen van Apple wat meer tijd. Misschien hadden ze niet gedacht dat er toch animo voor is, aangezien het ook zeer makkelijk is om een foto te e-mailen met de iPhone. Door op het fotocameraatje te tikken, naast de balk waar je getypte bericht komt te staan. Opent er een menu waarbij je kan kiezen om een foto te maken of uit een bestaande te kiezen. Wanneer je de foto hebt gemaakt of uit je bestand hebt gekozen dat je wil versturen kan je dan nog voorzien van tekst en voila, je MMS is een feit. Het is overigens ook mogelijk om eerst een foto te selecteren en er dan voor te kiezen om deze te e-mailen of te MMS’en.

E-mail heeft ook een kleine update gekregen, bovenin het scherm is een zoekbalk toegevoegd. Maar verder dan de e-mail die op de iPhone is opgeslagen wordt er niet gezocht. Het instellen van een account is zeer simpel, de iPhone herkent standaard een aantal POP en IMAP servers, dus bij het instellen van bijvoorbeeld een GMail of Live account is het alleen nodig om je e-mail adres en wachtwoord in te voeren. De rest gaat vanzelf. Een handige manier om foto’s te versturen via e-mail is om deze foto’s te kopiëren en deze bij het opstellen van een e-mail te plakken. Zo kunnen er meerdere foto’s tegelijk worden ge-e-maild en bovendien worden ze dan in het originele formaat verstuurd. Wanneer je een nieuwe e-mail hebt, kan je er voor kiezen dat je een melding krijgt door middel van een geluid of een klein getal boven het pictogram met het aantal nieuwe mails.

Standaard is er geen Instant Messenger geïnstalleerd op de iPhone 3GS. Maar de AppStore biedt hierin talloze mogelijkheden en hier moet dan ook wel een IM naar keuze bij zitten.

Connectivity

Het toestel beschikt over 3G, WiFi en Bluetooth, maar het is nog steeds niet mogelijk om via Bluetooth een foto of ander bestand naar een mobiele telefoon te sturen. Toch zijn de mogelijkheden van Bluetooth uitgebreid. Voor ontwikkelaars van programma’s voor de iPhone is het nu mogelijk om via Bluetooth de iPhone te laten communiceren met andere apparaten. Je moet hier bij denken aan gamecontrollers of toetsenborden. Maar in principe zijn de mogelijkheden eindeloos.

Ook is het mogelijk om twee iPhones met elkaar via Bluetooth te verbinden. Deze Peer-to-Peer connectiviteit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld tegen elkaar een spelletje te spelen.

Verder beschikt de iPhone 3GS natuurijk over WiFi. Er kunnen voorkeursnetwerken ingesteld worden, die de iPhone 3GS onthoudt. Dus als je in de buurt komt, heb je een WiFi verbinding. Is er echter geen WiFi in de buurt schakelt de telefoon vanzelf over op het 3G netwerk. Hierdoor ben je permanent online en is het web binnen handbereik.

Browsen over het web is een onderdeel waar de iPhone 3GS in uitblinkt. Het was op de iPhone 3G al uitstekend, maar het is nu nog beter. Door de nieuwe hardware en iPhone OS 3.0 is het gewoon ontzettend snel. Sites laden nog sneller en scrollen, zoomen etc. gaat nog vloeiender dan op de iPhone 3G. Uit tests van verschillende toonaangevende sites blijkt dat de iPhone 3GS ongeveer 3x sneller is als zijn voorganger. Hierdoor komt de gebruikservaring nog dichterbij die van een desktop in de buurt. Helemaal nu het mogelijk is om in Safari met Formulieren gebruikersnamen, wachtwoorden en eigen contactinfo te onthouden. Deze vult Safari dan zelf in wanneer dit nodig is en dit is natuurlijk uitermate handig op een mobiele telefoon.

Camera

De iPhone 3GS heeft een 3 megapixel touch autofocus camera, wat zoveel wil zeggen als dat op het scherm een object kan worden aangetikt en de camera zich hier op scherp stelt. Qua instellingen heb je niet veel keus bij de iPhone 3GS. Handmatig kan er namelijk niets veranderd worden. Het is niet eens mogelijk om in andere resoluties foto’s te maken. Niet dat je dit zou moeten willen, want 3 megapixels zijn toch een beetje mager op een high-end toestel als de iPhone 3GS.

Maar de kwaliteit van de foto’s is eigenlijk best goed. De mate van detail en kleurenweergave zijn in omstandigheden met voldoende licht prima. Ook zijn negen van de tien foto’s scherp. Het touch autofocus werkt goed en beweegt zelfs mee met het object dat je hebt aangetikt om op scherp te stellen. Problematischer wordt het wanneer er niet voldoende licht aanwezig is, bijvoorbeeld binnenskamers. Foto’s krijgen dan last van ruis, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Apple had bij foto’s in slechte lichtcondities beterschap belooft, maar vooralsnog hebben ze dit dus niet na kunnen komen.

De iPhone 3GS is de eerste iPhone die videofilmpjes kan maken. De telefoon doet dit met 30 fps in een VGA resolutie. Natuurlijk, zouden we bijna zeggen, wordt het filmpje opgeslagen in een .MOV bestand. De kwaliteit van de filmpjes is ok, maar ook weer niet geweldig. Contrast, detail en kleur worden over het algemeen goed weergegeven. Soms is er alleen wel last van overbelichting, dit doet zich voornamelijk voor bij filmpjes die binnenshuis zijn gemaakt. Ook bij filmpjes is onder matige lichtomstandigheden ruis een veelvuldig voorkomend probleem. Verder worden filmpjes soepel vastgelegd en spelen dus moeiteloos zonder schokken af.

Geschoten foto’s en filmpjes worden opgeslagen in de filmrol. Video’s worden met een ‘play’ knop weergegeven en foto’s zonder. Vanuit hier kan je er voor kiezen een foto te MMS’en of te e-mailen. Bij video’s heb je deze opties ook, maar ook de mogelijkheid om een filmpje naar YouTube up te loaden. Handig is dat dit op de achtergrond gebeurd en je dus terwijl een video naar YouTupe wordt geladen, alweer een nieuwe kan opnemen.

Aanwezige programma's

De volgende programma’s zijn op de iPhone 3GS aanwezig: Berichten, Agenda, Foto’s, Camera, YouTube, Aandelen, Kaarten, Weer, Dictafoon, Notities, Klok, Calculator, Instellingen, iTunes, App Store, Kompas, Telefoon, Mail, Safari, iPod, Spotlight, Voice Control en Contacten.

Voice Control is een applicatie waarbij je bepaalde commando’s tegen je iPhone kan zeggen, die de iPhone dan als het goed is uitvoert. Bij het inhouden van de home knop wordt Voice Control of Stembediening gestart. Door dan bijvoorbeeld, Bel ‘contactpersoon’ tegen je iPhone te zeggen, wordt deze persoon gebeld. Helaas komt het nog weleens voor dat totaal de verkeerde contactpersoon wordt gebeld. Andere commando’s zijn: Speel deze ‘afspeellijst af’, Speel ‘album’ af en nog meer speciaal voor de iPod app op de iPhone.

Maar bij deze programma’s hoeft het niet te blijven. De App Store heeft een gigantische database van programma’s, voor ieder wat wils. Zo zijn er bijvoorbeeld spelletjes of Instant Messengers te downloaden. Om de grootheid van de App Store aan te geven, in een jaar tijd zijn er in de App Store 65.000 applicaties te downloaden. In totaal hebben de iPhone gebruikers 1,5 miljard keer een applicatie gedownload. Dit is natuurlijk een bizarre hoeveelheid, waar ze bij Google, Microsoft en RIM nog niet eens van durven te dromen.

Games

Standaard zijn er geen spelletjes op de iPhone 3GS aanwezig. Zoals hiervoor al gezegd zijn deze wel te downloaden in de App Store, waar iedere iPhone toegang tot heeft. Hier zijn zowel gratis als betaalde spellen verkrijgbaar.

Extra's

Een extra als GPS ontbreekt ook niet op de iPhone 3GS en door de toevoeging van het digitale kompas zijn de mogelijkheden nog verder uitgebreid. Standaard zit Google Maps op de iPhone geïnstalleerd en hier is de kompas functionaliteit volledig in geïntegreerd. Je kunt nu dus zelfs zien welke kant je opkijkt bij het gebruiken van Google Maps.

Toch is Google Maps voor navigatie in de auto niet ideaal. Gelukkig staat Apple het nu toe om navigatiesoftware van derden op de iPhone te installeren. Je kan dus navigeren via GPS zonder dat er een connectie met internet nodig is. Grote ontwikkelaars van navigatiesoftware zoals TomTom zullen spoedig met hun iPhone software komen. Overigens is er nu al mobiele navigatiesoftware van Navigon in de App Store beschikbaar.

Conclusie

Dat de iPhone 3GS niet zo revolutionair als de iPhone 3G is, komt niet als een grote verrassing. Apple was haar tijd ver voor uit met de eerste iPhone en eigenlijk is er geen enkele fabrikant die er, tot nog toe, in geslaagd is om een gebruiksvriendelijkere telefoon op de markt te brengen. Dus de noodzaak om weer iets geheel nieuws op de markt te brengen ontbreekt. Voor zover dit überhaupt al mogelijk is.

Kleine veranderingen als een kompas, voice control en een betere camera doen veel hartjes niet sneller kloppen. De grootste verandering is iPhone OS 3.0 en aangezien deze software ook voor de iPhone 3G beschikbaar is, lijkt je iPhone 3G inruilen voor de 3GS niet nodig. Toch zijn er een aantal zaken die dit wel aantrekkelijk maken. In eerste instantie maken de software en hardware updates van de 3GS een uitgebalanceerde telefoon. De snelheid waarmee applicaties openen is opvallend en een grote verbetering ten opzichte van de iPhone 3G. Dit met de perfecte integratie van e-mail en internet, de gebruiksvriendelijke interface en functionaliteit als bijvoorbeeld MMS dat al jaren op de meest simpele telefoon zit zorgt voor een heerlijke ervaring. En we kunnen dan ook concluderen dat Apple met de iPhone 3GS eindelijk volwassen is geworden.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Apple 3G S review