Alcatel One Touch Idol Ultra 6033 review


Alcatel One Touch Idol Ultra 6033 review

Alcatel kennen we vooral van low-end en midrange telefoons. Maar begin dit jaar presenteerde het bedrijf vier high-end telefoons, waaronder de toenmalig dunste smartphone ter wereld; de Idol Ultra.

Een smartphone met een dikte van slechts 6,45 millimeter. Telefoons mogen vandaag de dag weer dun zijn en Alcatel wil daarin voorop lopen. Dat is redelijk gelukt want met 6,45 mm was het ten tijde van z'n aankondiging de dunste telefoon van het moment. Inmiddels gaat die eer naar de Huawei Ascend P6, maar dat mag de pret niet drukken.

Naast dun beschikt de One Touch Idol Ultra over een 4,7 inch AMOLED HD-beeldscherm, een 8 megapixel camera en een 1,2 GHz dualcore processor. De geïnstalleerde Android-versie is 4.1 Jelly Bean. En alhoewel het niet verkeerd is, is het nét te weinig om het op te kunnen nemen tegen een HTC One of Samsung Galaxy S4. Maar in combinatie met het zeer bescheiden prijskaartje moet het mogelijk zijn om potentiële kopers weg te lokken van hun kleinere broertjes als de Sony Xperia L en LG Optimus L7 II. Ook is het een alternatief voor de vlaggenschepen van vorig jaar zoals de Galaxy S III en Xperia T.

Plus- en minpunten Alcatel One Touch Idol Ultra 6033

  • Bouwkwaliteit
  • Uithoudingsvermogen
  • Browser
  • TouchPal toetsenbord
  • E-mail ondersteuning
  • GPS-ontvangst

Wat zit er bij het toestel?

Voor wat betreft uiterlijk en inhoud van de verpakking van het toestel doet Alcatel One Touch zeker niet onder voor de grotere fabrikanten. In het doosje vinden we behalve het toestel een microUSB-kabel met verloopstekker en een in-ear headset met verloopkabeltje om hem aan te sluiten op de USB-ingang. Als onverwacht extraatje wordt naast de snelstartgids ook een screenprotector meegeleverd. Om het toestel voor je hem gaat gebruiken alvast beter te leren kennen kun je een kijkje nemen op de behoorlijk goed verzorgde site die de fabrikant speciaal ervoor heeft ontwikkeld.

Uiterlijk

Het ontwerp van de Idol Ultra is weinig sprankelend of uitbundig maar het toestel zit goed in elkaar en voelt duurzaam aan. De unibody is hier grotendeels debet aan. Rondom de voorkant van het toestel zit een glanzende plastic rand. Boven het scherm zitten tussen de camera en de oorluidspreker een wit LED-lampje dat oplicht voor notificaties of tijdens het opladen.

Onder het scherm zitten drie aanraakgevoelige toetsen met de functies die we kennen van standaard Android. Op de één of andere manier zijn deze zo geplaatst dat ze makkelijk te missen zijn. Bovendien gaat de verlichting snel en onregelmatig uit.

Respectievelijk links en rechts op het toestel zitten de volumetoetsen en de gleuf voor de SIM-kaart. Ditmaal geen bakje voor de SIM-kaart maar een sleuf waar je hem in moet drukken. Zonder hele lange nagels of een hulpmiddel is het onmogelijk om hem te plaatsen of verwijderen.

De afgeronde zijkanten en achterkant bestaan uit één geheel dat is afgewerkt met softtouch laag voor extra grip. Aan de achterkant steekt de camera behoorlijk ver uit en met name de chromen rand is dus kwetsbaar voor krassen. Op een vlakke ondergrond rust het toestel hierop en ligt hij niet stabiel.

Ondanks dat het toestel zo dun is voelt het door zijn unibody design toch erg solide aan. Enige minpunt is dat het klepje voor de SIM-kaart vrij makkelijk een beetje open blijft staan. En zoals wellicht inmiddels is opgevallen, door z'n dunne profiel was er geen ruimte voor een 3.5mm headsetjack.

Uithoudingsvermogen

Met relatieve eenvoud is het haalbaar om 24 uur vol te maken met de Idol Ultra. In de meeste gevallen zal er zelfs nog een paar uur speling overblijven. Dit hadden wij van tevoren zeker niet verwacht van zo'n dun toestel met een dergelijk formaat beeldscherm. Om dit te bewerkstelligen zijn er een aantal functies die het toestel hierbij helpen. Allereerst is er de CPU-energiespaarstand. Deze beperkt de CPU-prestaties om de accu te sparen en de temperatuur van het toestel te verlagen. Wij hadden dit voortdurend ingeschakeld en merkten geen ernstige nadelige gevolgen voor de snelheid van het toestel.

Verder is er naast de automatische schermhelderheid nog een functie om de helderheid automatisch aan te laten passen aan de samenstelling van de afbeelding op het scherm. Hoewel de omschrijving van deze functie rept over de LCD-helderheid is het scherm toch echt een AMOLED-paneel. Een dergelijke functie zagen we eerder op toestellen van Samsung.

Belkwaliteit

Als telefoon functioneert de Idol Ultra wat betreft ergonomie ruimschoots naar wens. Het toestel heeft een prettig formaat, ligt goed in de hand en de luidspreker kan behoorlijk hard. Desondanks klinkt het stemgeluid van de gesprekspartner wel een beetje dof of verstomd. De interface tijdens een gesprek biedt toegang tot de noodzakelijke functies.

Wel maakt de layout van de interface het bij een binnenkomend gesprek niet makkelijk maakt om soepel in één keer de oproep te beantwoorden. De sleepbeweging die je van de linkerkant van het scherm naar binnen moet maken is aan de lange kant en vereist soms een extra poging.

Beeldscherm

Zoals gezegd is de Idol ultra uitgerust met een PenTile AMOLED-beeldscherm. Dat betekent dat de kleuren je haast tegemoet springen en het contrast erg goed is. Tegelijkertijd hangt er wel een beetje een blauwgrijze waas over het beeld. De resolutie is 1280 x 720 pixels en met een 312 pixels per inch op het 4,7 inch metende scherm is het beeld behoorlijk scherp. De automatische schermhelderheid is een beetje wisselvallig en het beeld is niet altijd goed af te lezen in de zon maar verder hebben we geen klachten.

Menu

Wie het lockscreen op de Idol Ultra bekijkt zal wellicht een ingrijpend gewijzigde interface verwachten. En tijdens de eerste keer rondkijken vonden wij het wel wat weghebben van Samsung's Touchwiz. Toch zijn de ingrepen bij nader inzien niet heel ingrijpend en gaat het vooral om kleur- of detailverschillen. Daardoor is voor het geoefende oog de standaard Android interface nog steeds te herkennen. Wat ons betreft verdient Alcatel One Touch een schouderklopje voor deze uitvoering.

Het lockscreen heeft echt een eigen functionaliteit met verschillende snelkoppelingen. Al verschijnen er helaas geen notificaties op. De gebruiker heeft vijf startschermen tot zijn beschikking waar rondom doorheen gescrolld kan worden. In het menu zijn de meeste pictogrammen netjes uitgevoerd in een eigen jasje. Door de notificatiebalk naar beneden te slepen komt een hele rij schakels voor verschillende instellingen tevoorschijn.

Op de Idol Ultra verschijnt er niet zoals op andere telefoons een driestippige menutoets in een app wanneer deze dat nodig heeft. In plaats daarvan moet je de taakbeheerknop ingedrukt houden. Dit is weliswaar een creatieve maar niet direct voor de hand liggende oplossing. Om Google Now te openen is een zelfde soort handeling vereist. Ditmaal moet de homeknop ingedrukt worden gehouden.

Telefoonboek

Alcatel One Touch heeft, afgezien van een paar details, weinig verandert aan het standaard telefoonboek van Android. Dat betekent dat je tabbladen hebt voor groepen, alle contacten en favorieten. Onder de favorieten staat een lijstje met de contacten die je regelmatig belt. Dat is best fijn want de telefoontoepassing heeft geen smartdial.

Het lastige is dan weer dat je niet kan schakelen tussen je telefoonboek en telefoontoepassing of andersom. Hoewel het telefoonboek vrijwel moeiteloos synchroniseert met Facebook lijkt hij er niet in te slagen om de profielfoto's met een hoge resolutie binnen te halen. Daarnaast kun je ook niet instellen dat alleen contacten met een telefoonnummer worden weergegeven.

Messaging

Alcatel One Touch heeft de Idol Ultra uitgerust met een eigen TouchPal toetsenbord. Helaas kunnen we niet stellen dat we er erg kapot van zijn. Het toetsenbord ziet er op het eerste gezicht niet spectaculair anders uit en lijkt ook niet ingrijpend anders te functioneren. Boven het toetsenbord zit een spuuglelijke balk met extra functies maar echt toegevoegde waarde hebben die niet. Met wat Alcatel One Touch Curve noemt kun je door over het toetsenbord te slepen woorden vormen.

De woordvoorspelling bij het gebruik van Curve is waardeloos. Met gewoon typen functioneert hij beter maar automatisch spaties en hoofdletters invoegen gaat zeer wispelturig. Gelukkig heb je dankzij Android de mogelijkheid om het standaard toetsenbord in te schakelen of een geheel nieuw toetsenbord te downloaden in de Play Store.

Bij het instellen van een e-mailaccount heb je de keuze uit Googlemail IMAP, Hotmail, GoogleMail POP, Hotmail, live en andere. Niet heel erg actueel of uitgebreid dus en bij accounts die hierbuiten vallen heeft hij moeite om de instellingen automatisch binnen te halen.

Connectivity

In principe kunnen alle verbindingsmogelijkheden van de Idol Ultra aan- of uitgezet worden met behulp van de snelkoppelingen in de statusbalk. De Idol Ultra heeft geen ondersteuning voor 4G-netwerken of NFC maar verder kom je weinig tekort, want WiFi-b/g/n, WiFi-direct, Bluetooth 4.0 en GPS zijn gewoon aanwezig. Althans, zo dachten wij. Pas na enkele tientallen minuten lukte het ons om een GPS fix te krijgen waarna we onze positie konden bepalen. De weg vragen is dus sneller.

De Idol Ultra beschikt over twee browsers. Chrome van Google en een browser die veel wegheeft van de oude standaard Android-browser. Het vervelende van twee browsers op een telefoon is dat je in het begin met enige regelmaat moet aangeven of je een handeling wil uitvoeren met de ene of de andere applicatie. Wij kozen uiteindelijk voor de ‘oude' browser. Deze was lekker snel en beschikte ruimschoots over alle vereiste functies. Hij ondersteunt browsen in meerdere tabbladen en bij instellingen kan veel aangepast worden. Enige eigenaardigheid is dat tekstvlakken alleen bij zoomen door dubbeltikken automatisch worden aangepast aan het beeld.

Camera

De Idol Ultra is uitgerust met een 8.0 megapixel camera en dat resulteert in een pukkel aan de achterkant van het dunne toestel. Zo'n forse camera is leuk maar de prestaties moeten dan ook wel een beetje naar behoren zijn. Te beginnen bij de interface. Deze is wat ons betreft goed verzorgd en mooi overzichtelijk. Alle noodzakelijke instellingsopties zijn aanwezig. Via een uitklapmenuutje kunnen raster, opnamemodus, witbalans, belichting en scènemodus geselecteerd worden. Verderop in de instellingen kunnen locatie, sluitergeluid, timer, grootte en ISO gewijzigd worden.

Meerdere foto's snel achter elkaar nemen gaat simpelweg door de sluiterknop te blijven aanraken. Gek genoeg lijkt in de interface van de camera een knop te ontbreken om te schakelen naar de camera aan de voorzijde van het toestel.

De foto's die je buiten neemt met de Idol Ultra zien er prima uit. Op het AMOLED-scherm zijn de kleuren op de foto's aan de felle kant. Contrast en details zijn goed verzorgd maar focus is niet altijd op orde. Binnen of met minder licht blijven kleuren ook nog mooi maar er komt wel veel ruis in het beeld.

In de videomodus kunnen time-lapse-interval, witbalans, belichting, en, scènemodus ingesteld worden. Daar komen locatie, sluitergeluid, microfoon, EIS, tijdsduur, kwaliteit en geen strepen nog bij. Tijdens het filmen blijft de camera de focus corrigeren. Dit is een leuke toevoeging maar het gaat enigszins traag. Zoomen gaat met schokkerige sprongen en ook het beeld zelf is vrij schokkerig.

Aanwezige programma's

Op de Idol Ultra staan de volgende applicaties standaard geïnstalleerd: agenda, Alcatel help, AVG antivirus, Barcode scanner, bestandsbeheer, calculator, Chrome, cloud backup, Deezer, downloads, Evernote, Facebook, galerij, geluidsrecorder, gesproken zoekopdracht, Google+, Hangouts, instelwizard, klok, LED zaklamp, Maps, Media share, movie studio, muziek, nieuws en weer, notities, OfficeSuite, OI shopping list, One Touch radio, One Touch manager, PicSay, Play Music, Radio, Shazam, systeem updates, taken, tethering, TouchPal toetsenbord, videospeler, weer en YouTube.

Er zitten geen hele spectaculaire toepassingen tussen maar het is een behoorlijk grote hoeveelheid. Misschien wel iets te veel. Het overkomt fabrikanten wel vaker en ook Alcatel One Touch maakt dezelfde ‘fout'; extra apps installeren voor functies die al aanwezig zijn. Voor een internetbrowser is dit wellicht nog te begrijpen maar een mens zal zelden de apps Evernote, notities, OI shopping list en taken tegelijk gebruiken. Ook op het vlak van multimedia ziet er op de Idol Ultra nogal wat overlap. Kijk bijvoorbeeld eens naar de apps Deezer, muziek, One Touch radio, Play Music en radio. Het is niet volledig de schuld van een fabrikant maar een betere selectie zou geen kwaad kunnen. Zeker wanneer het interne geheugen van de telefoon niet uitgebreid kan worden.

Games

Als één van de weinige hedendaagse Android-telefoons is de Idol Ultra standaard voorzien van een spelletje. Het gaat hierbij om een demoversie van Shark Dash dat wel wat weg heeft van Angry Birds. Helaas verloopt de koopprocedure voor het volledige spel niet via de Play Store maar moet je zelf al je creditcard gegevens invoeren.

Conclusie

De Alcatel One Touch Idol Ultra is geen opvallend toestel voor wat betreft zijn uiterlijk en ook niet als we kijken naar specificaties. Maar de combinatie van zeer redelijke specs met een erg vriendelijk prijskaartje maakt hem wel degelijk interessant. Natuurlijk zijn er toestellen op de markt met krachtiger processoren, betere camera's of spectaculairdere beeldschermen. Echter, de Idol Ultra zal dankzij zijn bouwkwaliteit en uithoudingsvermogen nog minstens het komende jaar een prima metgezel zijn voor een hoop mensen.

De meeste minpunten en nadelen die we in deze review benoemd hebben kunnen specifiek aan ons testtoestel liggen of zijn met een software update op te lossen. Tot die tijd is het wel handig om een beetje verstand te hebben van Android zodat je de Idol Ultra helemaal kan inrichten naar je persoonlijke wensen. Bijvoorbeeld met een alternatief toetsenbord of een specifieke mailapplicatie.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Alcatel 6033 review