Alcatel One Touch 995 review

Alcatel is waarschijnlijk niet het allereerste merk waar je aan denkt als je een mooie smartphone wil kopen. Het Franse merk heeft een geschiedenis van degelijke, simplistische en stiekem ook wel enigszins lelijke toestellen.

Maar Alcatel is een nieuwe weg ingeslagen. Het bedrijf gaat tegenwoordig door het leven als Alcatel One Touch en stort zich op een nieuwe markt, namelijk die van de budgetsmartphones. Dat begon al met de One Touch 990 en de One Touch 918D, maar nu is er een echte Android high-end smartphone voor nog geen 200 euro: de One Touch 995 Ultra.

Dat er een markt is voor zulke spotgoedkope toestellen die toch beloven de echte smartphone-ervaring te bieden, bewees de run op de Wolfgang AT-AS43D, die voor 179 euro aangeboden werd door de Duitse supermarktketen Aldi. Resultaat: geplunderde winkels en een heleboel teleurgestelde consumenten, die er geen te pakken hadden kunnen krijgen. De One Touch 995 is de grootste concurrent voor dit toestel en belooft een ‘smartphone voor de massa' te zijn. Haal je hiermee echt een goedkoop alternatief in huis, of kun je beter wat meer geld uitgeven?

Alcatel One Touch 995 Ultra

Plus- en minpunten Alcatel One Touch 995

  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Snelheid
  • Eigen skin
  • Stroef beeldscherm
  • Belkwaliteit
  • Camerakwaliteit

Wat zit er bij het toestel?

Vol verwachting openden wij het rechthoekige doosje van Alcatel. De One Touch 995 blinkt je meteen tegemoet. Onder een kartonnen hoesje zijn de bijgeleverde accessoires te vinden: de headset, die vooral opvalt door de keiharde en oncomfortabele oordopjes, maar wel over een audio-jack-adapter beschikt; de oplaadstekker en de USB-kabel. Alles is uitgevoerd in zwart en ziet er basic, maar wel degelijk uit. Opvallend is het kabeltje dat onderaan de oplaadstekker hangt: hieraan moet je de USB-kabel vastklikken voor het opladen. Het ziet er een beetje vreemd uit, maar is verder niet storend. Tot slot zit er nog een kleine Nederlandstalige handleiding bij.

Uiterlijk

Wat het uiterlijk betreft, heeft Alcatel in ieder geval goed zijn best gedaan: het toestel ziet eruit als een echte smartphone en zou op het eerste gezicht de concurrentie met zijn duurdere soortgenoten makkelijk aankunnen. Met zijn diagonaal van 4.3 inch heeft het scherm een prima formaat, en het toestel is lekker dun en ligt goed in de hand. Bovendien is het een licht en handzaam toestel. Wij hebben de zwarte versie getest, maar de One Touch 995 is ook nog verkrijgbaar in een witte uitvoering, en volgend het doosje ook nog in het roze en rood.

Onder het beeldscherm vinden we vier de vier standaard Android-knoppen: menu, home, zoeken en terug. Wat wel opvalt is de zilverkleurige rand die om het beeldscherm heen zit. De hoeken zijn afgerond, maar door de rand doet het toch een beetje plomp aan. De rechterzijde van het toestel is glad, en aan de linkerzijde vinden we de volumetoets en de USB-poort. Aan de onderkant zien we nog een HDMI-aansluiting, en aan de bovenzijde de poort voor de headset en de aan/uitknop, waarmee je het toestel ook vergrendelt. Aan de achterzijde van het toestel vinden we de lens van de 5.0 megapixel camera en de flitser.

Waar de hele voorkant met glas bedekt is, is de achterkant gemaakt van een vreemd soort buigzaam plastic. Om bij de 1500 mAh-batterij te kunnen komen, moet de hele cover verwijderd worden. Als je dat doet, valt pas echt goed op hoe flexibel de achterkant is. Als je de SIM-kaart wil verwisselen, zul je eerst de batterij moeten verwijderen.

Het materiaal van de achtercover komt goedkoop en niet al te stevig over. Hiermee zijn we meteen bij het grootste uiterlijke minpunt van de One Touch 995 beland, want op de bouwkwaliteit is wel het een en ander aan te merken. Zo lijkt er tussen het beeldscherm en de rand eromheen wat ruimte te zitten en sluit de achtercover niet helemaal goed aan. Hieraan is toch te merken dat dit een budgettoestel is, al kunnen we dat Alcatel niet echt kwalijk nemen voor die prijs.

Uithoudingsvermogen

Als de One Touch 995 non-stop in gebruik is, houdt hij het krap een dagje vol. Je zult er dus een gewoonte van moeten maken om het toestel iedere nacht aan de oplader te leggen, maar dat is niet uitzonderlijk voor een toestel met zo'n groot beeldscherm. Er zijn verschillende manieren om het uithoudingsvermogen te verlengen: zo kun je de helderheid van de achtergrondverlichting aanpassen, de vergrendelingstijd aanpassen en instellen dat de telefoon automatisch gegevens uitschakelt en de schermhelderheid verlaagt wanneer de accu bijna leeg is.

Ook kun je, om energie te besparen, verschillende taken uitschakelen. Er wordt bijgehouden voor hoeveel procent de accu nog vol is, en als die onder de 13 procent komt, wordt je gewaarschuwd om het toestel aan de oplader te leggen.

Belkwaliteit

Van de belkwaliteit van de One Touch 995 zijn wij helaas niet zo onder de indruk. Het geluid klinkt wat blikkerig en schel. Je zou kunnen zeggen dat bellen geen prioriteit heeft bij een telefoon als deze, maar toch hoort het geluid in orde te zijn. Dit is duidelijk een minpuntje. Ook het is onhandig dat je in de telefoon-app niet meteen de naam van het contact in kan voeren.

Als je iemand aan de telefoon hebt, verschijnt de foto van het contact in beeld. Er zijn diverse opties onder het bellen: het geluid dempen, de beller in de wacht zetten, het toetsenbord gebruiken, door je contacten navigeren en het toestel op de speaker zetten. Via de menutoets kun je de overige opties zien: een nieuwe oproep doen, tussen twee gesprekken wisselen, Bluetooth aanzetten, twee gesprekken samenvoegen, het gesprek dat in de wacht staat beëindigen of alle oproepen tegelijk beëindigen.

Het gespreksoverzicht is te bekijken via het telefoonicoontje onderin het beeldscherm. Hier vinden we alle gevoerde gesprekken op een rijtje. Natuurlijk is er te zien of het gaat om een uitgaande, inkomende of gemiste oproep. Via het gespreksoverzicht kun je ook meteen de contacten in de overzichtslijst terugbellen. Alcatel heeft een applicatie geïnstalleerd waarmee je je (bel)verkeer kunt bekijken. Ook hoeveel sms'jes en data je verstookt hebt worden er handig weergegeven.

Beeldscherm

Zoals gezegd is dit een groot beeldscherm, maar door de afgeronde hoeken is de telefoon niet te groot: het is juist een fijn en werkbaar formaat. Het scherm heeft een resolutie van 800 x 480, en kan meer dan 16 miljoen kleuren weergeven. Qua helderheid en kleurenweergave stelt het scherm niet teleur: alle kleuren zijn helder en scherp. Dit scherm is duidelijk beter dan dat op de Wolfgang. Wat wel een beetje tegenvalt is de manier waarop het touchscreen functioneert. Het glas doet namelijk een beetje ‘stroef' aan: je vingers glijden op de een of andere manier niet lekker over het scherm. Het swipen tussen de verschillende screens is daardoor een beetje moeizaam. Een ander puntje van kritiek is dat het scherm heel snel vies wordt, en dat de auto-rotate-functie te pas en te onpas werkt. Gelukkig is dat uit te schakelen. Toch reageert het scherm over het algemeen heel snel, en daarom krijgt het toch en dikke voldoende.

Menu

De One Touch 995 loopt op dit moment nog op Android 2.3 Gingerbread, maar Alcatel heeft beloofd om het toestel een upgrade te geven naar 4.0 Ice Cream Sandwich. Dat is een mooi vooruitzicht, maar op het huidige besturingssysteem valt ook nog steeds prima te werken. De Android-gebruiker zal de meeste elementen wel herkennen, maar toch heeft Alcatel wat bijzonderheden toegevoegd aan het menu.

Alcatel heeft namelijk SPB Shell gebruikt dat op punten is aangepast. Het homescreen bestaat uit maximaal zeven schermen, waarvan het homescreen geheel rechts zit, en niet in het midden zoals je misschien zou verwachten. Dit scherm kun je, zoals de andere schermen, zelf invullen met allerlei widgets. Een grappig extraatje is de ‘3D-carrousel': als je op die snelkoppeling onder in beeld drukt, zie je alle schermen in een draaimolen voorbij komen. Hier kun je ook zien dat elk scherm zijn eigen naam heeft: naast het homescreen of ‘hoofdvenster' zijn dat, als je zelf nog niets aangepast hebt, sociaal netwerk, One Touch Share, snelle instelling, weer, communicatie en tijd.

Maar je kunt ook naar eigen inzicht deze schermen verwijderen of nieuwe toevoegen. Hiervoor heb je een ruime keuze: je kunt zelfs een scherm toevoegen genaamd ‘maan', waarop je de maanstanden kan zien, mocht je dat handig vinden.

Onderin alle schermen staan in de eerste instantie de snelkoppelingen voor telefoon, berichten, de 3D-carrousel, de browser en het overzicht van alle applicaties. Met uitzondering van de ‘carrousel' kun je dit ook weer allemaal zelf inrichten. Het menu is een alfabetische lijst apps die helaas niet per pagina zijn in te delen. Het lijkt in de eerste instantie wat onoverzichtelijk, maar je hebt al snel door hoe je het zelf zo ingewikkeld of juist eenvoudig kan maken als je wilt.

Handig is de uitgebreide notificatiebalk waarin je allerlei settings, zoals het volume, schermhelderheid en WiFi, snel kunt aanpassen. Ook gemiste oproepen en e-mails worden hier zichtbaar. Een duidelijk pluspunt in vergelijking met de standaard Android-launcher. Weer een voordeel ten opzichte van de Aldi-telefoon dus.

Telefoonboek

Bij de contacten kun je genoeg informatie toevoegen: niet alleen meerdere telefoonnummers, e-mailadres en een foto, maar ook extra's zoals het postadres en organisatie. De contacten bevinden zich in dezelfde app als de telefoon en het gespreksoverzicht, dus dat is op zich handig. Minder handig is de manier waarop je kunt zoeken naar een contact. Scrollen is onoverzichtelijk en als je op naam wil zoeken, moet je eerst op de zoekfunctie klikken. Verder is het onhandig dat je vanuit een contact niet meteen de statusberichten van Facebook vrienden kunt bekijken.

Messaging

Alcatel heeft weinig veranderd aan de manier hoe Android berichten weergeeft. Ze worden keurig als conversatie weergegeven. Het is wat kaal maar daar kunnen we prima overheen stappen, want het typen van berichten gaat prima, al kunnen we ons voorstellen dat sommige mensen de toetsen wat aan de kleine kant zullen vinden. Alcatel heeft namelijk niet gebruik gemaakt van het standaard toetsenbord van Android, maar van TouchPal.

Bij dit toetsenbord kun je van letter naar letter ‘vegen', zodat je je vinger niet meer van het scherm hoeft te halen. Na enige oefenen gaat het best snel, maar vooralsnog is deze optie alleen voor het Engelse woordenboek verkrijgbaar. Je kunt wel een Nederlandse versie downloaden, maar op de een of andere manier lukt het niet om daarmee te werken. Bij de SMS'jes kun je foto's, video's, audiobestanden, contactgegevens en afspraken bijvoegen. Naast het TouchPal-toetsenbord kun je ook kiezen voor het reguliere toetsenbord.

De One Touch 995 heeft een aparte widget voor Gmail, maar ondersteunt ook bijna alle andere accounts, van IMAP en POP tot Yahoo!. De e-mailclient had wat efficiënter gekund. Er worden acht berichten tegelijkertijd weergegeven, wat het nogal onoverzichtelijk maakt. Ook is het mogelijk om hier vanaf de inbox meteen naar de labels te vegen, daarvoor moet je eerst op ‘menu' drukken. Het zijn kleine details die de gebruiksvriendelijkheid toch teniet doen.

Verder maakt de One Touch 995 gebruik van social media: zowel voor Facebook als Twitter bestaan er aparte apps, waarin je de feeds meteen kunt zien. Het valt op dat Facebook, net als de andere apps eigenlijk, heel snel reageert. Aan de snelheid kun je in ieder geval niet merken dat dit een wat goedkopere telefoon is. De processor is duidelijk een stukje sneller dan de Wolfgang.

Connectivity

De browser van de One Touch 995 is compleet en werkt op zich prima. Je kunt meerdere tabbladen openen, bladwijzers toevoegen, en het navigeren tussen de verschillende vensters gaat makkelijk. Hier ondervinden we echter weer wat problemen van het stroeve scherm: in-en uitzoomen gaat niet altijd zoals je wil, en hetzelfde geldt voor het swipen op websites. Ook duurt het soms even voor de sites scherpgesteld zijn. Jammer, maar de browser van dit toestel is niet optimaal, al moeten we eerlijk zeggen dat hij wel snel werkt en in de testperiode niet een keer vastliep. Voor instant messaging is de One Touch 995 standaard uitgerust met Google+ Messenger en Google Talk.

Maar er is meer. Zo beschikt de Alcatel OT-995 over WiFi direct om snel bestanden met andere soortgelijke telefoons uit te wisselen en over DLNA. Er is zelfs een speciale app waarmee je direct met DLNA geschikte apparaten kunt werken. Ga je liever voor bedraad dan kun je altijd gebruikmaken van de HDMI-aansluiting onderop het toestel. Opmerkelijk, want dergelijke functies zien we juist vaker bij duurdere smartphone's terug.

Camera

De One Touch 995 beschikt over een 5.0 megapixel fotocamera, die heel basic te noemen is. Hier geen tientallen opties voor je foto's: je kunt foto's maken, ze bijsnijden en delen via allerlei kanalen (berichten, e-mail, Facebook, Bluetooth, Google+, PicSay, Picasa en Twitter), maar daar houdt het ook echt mee op. De extra mogelijkheden zijn standaard: een scherpstelmodus, belichting, scenemodi, grootte aanpassen, kwaliteit aanpassen, wat kleureffecten, de witbalans aanpassen, flitser en zoom. De kwaliteit van de foto's is niet opzienbarend, vooral als je inzoomt zie je al snel dat de camera niet zo'n hoge resolutie heeft. Ook worden de foto's vrij donker. Al met al is dit een aardige fotocamera, maar veel moet je er niet van verwachten. Wij vonden die op de Wolfgang beter.

De filmcamera maakt aardige filmpjes, met beeld dat eigenlijk opvallend scherp is. Dit komt mede door de hoge 720p-resolutie waarop video's worden opgenomen. Bij het afspelen is het alleen wel irritant dat er een twee grote zwarte balken om het beeld verschijnen: het grote scherm wordt niet optimaal benut. De extra opties zijn hier te vergelijken met die van de fotocamera: kleureffecten, witbalans en het aanpassen van de kwaliteit en resolutie. Ook de filmpjes kun je via je berichten, e-mail, en je sociale netwerken delen, met YouTube daar nog aan toegevoegd. Alle foto's en filmpjes kun je in een tegels naast elkaar weergeven, maar ook in een soort stapeltje. Alles bij elkaar is dit een heel basic camera, die een krappe voldoende krijgt.

Aanwezige programma's

In het app-overzicht van de One Touch 995 vinden we een grote hoeveelheid apps. We doen een poging om ze op te sommen, ook al hebben we velen ervan al behandeld. Op alfabetische volgorde zien we: accu sparen, AccuWeather, agenda, Alcatel Help, Android Manager, Antivirus Pro, Apps op SD, Bestandsbeheer, Barcode Scanner, Calculator, Camcorder, Camera, Contacten, Downloads, E-mail, Facebook, Galerij, Geluidsrecorder, Gmail, Google+, Klok, Latitude, Layar, LED zaklamp, Maps, (Android) Market, Messenger, Muziek, Muziek (twee keer), Navigatie, Nieuws en Weer, Notities, OfficeSuite, OI Shopping List, OneTouch Share en Backup, Palringo, PicSay, Plaatsen, Radio, Shazam, Spraakgestuurd zoeken, SyncL client, Talk, Tasks, Telefoon, TouchPal, Twitter, Verkeer beheren, Video's, Voice Dialer, Youtube, en Zoeken.

Naast de standaard Android-toepassingen zijn er een paar die Alcatel speciaal heeft geinstalleerd. Eén daarvan is OneTouch Backup waarmee je kopie's van je telefoon kunt maken en terugzetten. Er is zelfs Dropbox-integratie wat best netjes is. Ook is er een Anti-virus scanner van AVG met een gratis abonnement voor een jaar.

Games

Standaard geïnstalleerde spelletjes zijn het racespel Asphalt 5, en Bebbled, waarbij je gekleurde bolletjes op kleur bij elkaar moet zoeken. Verder zijn er in de Play Market nog allerlei games te downloaden, zowel betaald als gratis.

Conclusie

Als je deze review doorleest, denk je misschien dat er nu een negatief eindoordeel aan zit te komen. En het is waar dat we heel wat minpuntjes aan de Alcatel One Touch 995 hebben weten te ontdekken. De camera is matig, op het scherm is het nodige aan te merken en de belkwaliteit is ook niet optimaal.

Toch denken we dat Alcatel met dit toestel zijn doel wel bereikt heeft: een complete smartphone voor mensen met een beperkt budget. Voor de prijsklasse is dit gewoon een prima telefoon, en voor veel mensen zal het voordeel van de lage prijs zeker opwegen tegen de nadelen. Want eerlijk is eerlijk, hiermee kun je eigenlijk precies doen wat je ook kunt doen met een high-end smartphone, alleen gaat het allemaal net wat minder gladjes. Alcatel heeft echt een smartphone voor de massa gemaakt.

Vergelijk je de Alcatel One Touch 995 met z'n grootste concurrent de Wolfgang AT-AS43D dan krijg je voor die 20 euro's meer wel flink meer telefoon voor je geld. Niet alleen is de Alcatel een stuk compacter en daardoor minder log, de snellere processor levert in de praktijk gewoon een snellere telefoon op. De camera levert weliswaar matige maar acceptabele kiekjes, hij schiet video's in HD-kwaliteit wat beduidend meer is dan de Wolfgang. Ook een pluspunt is de speciale skin. Het is net even wat fijner aan de ogen, plus de meegeleverde widgets zijn erg handig. Ons advies; spaar een week langer en ga voor de Alcatel. Vergeet ook niet dat Ice Cream Sandwich beloofd is.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Alcatel 995 review