Apple krijgt Europese naheffing van €13 miljard


Apple moet volgens de Europese Commissie de Ierse fiscus een recordbedrag van 13 miljard euro terugbetalen. Het bedrijf zou te weinig belasting hebben betaald. Zowel Ierland als Apple gaan in beroep tegen de naheffing.

Het gaat dus niet om een boete maar om een naheffing. De Europese Commissie heeft geoordeeld dat de belastingconstructie die Apple met Ierland heeft gesloten ongeldig is. Apple zegt zich echter van geen kwaad bewust te zijn. Het heeft al aangegeven in beroep te gaan en zegt zich aan iedere regel te houden. Toch betaalde het in 2014 effectief slechts 0,005% belasting terwijl de vennootschapsbelasting in Ierland 12,5% bedraagt.

Apple's belastingconstructie met Ierland
Apple betaalde in 2014 over iedere €1.000 winst maar 5 euro belasting

Ondanks dat Ierland 13 miljard euro tegemoet kan zien gaan ook zij in beroep. Het land is spil in een belastingconstructie waar vele bedrijven gebruik van maken. Ondanks dat het per saldo weinig belasting int zouden die bedrijven anders niets in Ierland te zoeken hebben. Apple komt door deze uitspraak niet in de financiële problemen; het bedrag komt overeen met wat Apple in slechts twee kwartalen aan winst maakt. Op de bank heeft Apple een geschat bedrag staan van ruim 200 miljard euro. Apple heeft al te kennen gegeven het bedrag van 13 miljard euro opzij te zetten maar gaat intussen wel gewoon in beroep. Je kunt in de tussentijd natuurlijk Apple helpen door nog snel even een iPhone te kopen.


Prijsvergelijker Apple iPhone 6s
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
64 GB Space Grey
€ 219,00 € 219,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6s


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel