Huawei Ascend Honor 3X G750 review

Doet deze ‘phablet’ recht aan de hoge verwachtingen?


Huawei Ascend Honor 3X G750 review

Als een zichzelf respecterende smartphonefabrikant kun je niet zonder phablet in je productgamma. Dat zagen ze ook in bij Huawei en dus kwamen ze begin dit jaar met de Huawei Ascend Honor 3X G750.

Dat is een hele mond vol en bovendien verschilt de naamgeving ook nog per werelddeel. Honor 3X en Ascend G750, er wordt in beide gevallen hetzelfde toestel bedoeld. In tegenstelling tot wat je zou vermoeden is de G750 helemaal geen super high-end telefoon. Het is ook weer geen middenmoter, maar hij zit er een beetje tussenin. Het scherm is 5,5 inch groot met een 720p-resolutie. De cameraresolutie komt uit op 13 megapixel en dat is dan wel weer in lijn met hedendaagse vlaggenschepen. Drijvende kracht in de G750 is een octacore-processor. Een processor met acht kernen dus, die tegelijkertijd actief kunnen zijn en de nodige rekenkracht moeten kunnen leveren.

Telefoons van Huawei zijn over het algemeen vriendelijk geprijsd. Dat geldt ook voor de G750 maar een nog voordeligere concurrent is de Alcatel One Touch Pop C9. Vergelijkbaar geprijsd is de Nokia Lumia 1320 en in het iets duurdere segment zitten de HTC Desire 816 en Sony Xperia T2 Ultra.

Plus- en minpunten Huawei Ascend Honor 3X G750

  • Uithoudingsvermogen
  • 2 SIM-kaart slots
  • Camera
  • Belkwaliteit
  • Automatische schermhelderheid
  • Traag

Wat zit er bij het toestel?

In het rechthoekige, turquoise kleurige doosje bedekt de G750 de gehele bovenkant. Onder het toestel treffen we een microUSB-kabel met verloopstekker aan en een witte headset. Verder zitten er ook nog een losse batterij, snelstartgids en garantiebewijs bij.

Uiterlijk

De G750 is een grote jongen en springt daardoor behoorlijk in het oog. Zeker als het beeldscherm aanstaat. Toch is het design verder niet erg opvallend. De voorkant is geheeld zwart en heeft geen in het oog springende accenten. Onder het scherm zitten drie aanraakgevoelige, fysieke toetsen. Jammer genoeg is de meest rechtse daarvan niet de multitasktoets die hoort bij Android maar een menutoets. Eigenlijk zit deze functie softwarematig al in Android apps ingebouwd en in sommige apps werkt de menutoets in het geheel niet. Boven het scherm zit behalve een camera, onzichtbaar voor het blote oog, ook nog een LED-notificatielampje met verschillende kleuren.

Rondom heeft het toestel een licht geborstelde, donkergrijze plastic rand. Daarin verwerkt zit aan de rechterkant de powertoets en volumeknoppen. Bovenop zit de headset aansluiting. De linkerkant is helemaal leeg en aan de onderkant vinden we de microUSB-aansluiting en microfoon.

De gehele achterkant wordt bedekt door de backcover, met uitzondering van de cameralens en flitser natuurlijk. De backcover heeft een mooie luxe, kunstleerachtige afwerking. Daardoor voelt hij zacht aan en geeft veel grip. Jammer genoeg sluit hij in de hoeken niet helemaal strak aan en ook het glaasje voor de camera is niet helemaal recht geplaatst. Boven de batterij kunnen in het toestel een microSIM, microSD-kaart en 'gewone' miniSIM geplaatst worden.

Afgezien van de backcover voelt het toestel verder solide aan. Door de afgeronde hoeken en de lichte bolling aan de achterkant is het toestel ondanks zijn formaat nog redelijk goed vast te houden. Zijn formaat zorgt er wel voor dat hij in de weg kan zitten in een broekzak.

Uithoudingsvermogen

De toestellen van Huawei beschikken over een zeer uitgebreide sectie voor energiebesparing in het instellingenmenu. Daarin zitten bijvoorbeeld drie standen voor het voedingsplan. Deze passen het CPU en netwerkgebruik aan zodat de batterij iets langer of korter meegaat. Al zijn de verschillen niet erg groot.

Bij de schatting van de resterende tijd hebben wij onze twijfels. Verder is er batterijbewaking waarmee te optimaliseren problemen opgespoord kunnen worden. Een handige functie al vinden wij de term ‘problemen' wel wat zwaar want sommige functies horen gewoon bij de werking van de telefoon. Al met al houdt de G750 het gemakkelijk een volle dag uit met een maximale uitloop van ongeveer 10 uur.

Belkwaliteit

In tegenstelling tot de vorige Huawei die we testten is bij de G750 de telefoontoepassing gewoon weer geïntegreerd met het telefoonboek. Bovenin staan drie tabbladen en één daarvan is voor de kiezer. Met behulp van smartdial kan hier snel de gewenste contactpersoon gevonden worden. Verder is de toepassing overzichtelijk en functioneel.

Na onze ervaringen met de Ascend G6 op dit vlak waren we erg benieuwd hoe het de G750 zou vergaan. De prestaties zijn alleen wisselvallig. Tijdens verschillende gesprekken begon de geluidskwaliteit middenin een gesprek merkbaar te verslechteren. Waar dit door kwam blijft voor ons onduidelijk. Er zit een optie in het menu op spraakverbetering te gebruiken maar een duidelijk verschil tussen aan en uit konden wij niet bespeuren.

Beeldscherm

Ondanks zijn formaat heeft de G750 geen Full HD-beeldscherm. We moeten het doen met een HD-resolutie van 1280 × 720 pixels. Daardoor blijft de pixeldichtheid steken op 267 pixels per inch. Door de grootte van het scherm blijft er nog genoeg ruimte over om content te vertonen maar dat is door de resolutie vooral vergroot en niet heel erg gedetailleerd. Kleuren zien er mooi en levendig uit. Bovendien kan in het menu de kleurtemperatuur worden aangepast, zodat het beeld warmer of kouder gemaakt kan worden.

Helaas reageert de automatische schermhelderheid erg fluctuerend. Eigenlijk lijkt deze maar twee echte standen te hebben; binnenshuis op zijn laagst en buiten op maximaal. Daardoor staat hij binnen meestal veel te donker en buitenshuis slurpt hij vaak teveel energie.

Menu

De G750 draait op Android 4.2.2 met daarover heen een door Huawei ontwikkelde schil die ze Emotion UI noemen. Op de G750 is dat versie 2.0 maar het ziet er significant anders uit dan op de eerder door ons geteste Ascend G6. Dat neemt niet weg dat het verder grotendeels over dezelfde eigenschappen beschikt. Zo is er geen applicatiemenu. In plaats daarvan zijn alle apps geplaatst op één van de startschermen. Net zoals bij de iPhone. Voor het overzicht is dit niet echt handig want een hoop apps staan standaard al in een min of meer random mapje.

Om de icoontjes allemaal even groot en dezelfde vorm te laten zijn, wordt het formaat van de pictogrammen van gedownloade apps aangepast of worden ze op een schildje geplaatst. Dit komt misschien de eenheid van de interface ten goede maar het resultaat is niet altijd even mooi.

Ook het notificatiescherm van de G750 is weer net iets anders dan dat op de G6. Bovenin staat nog steeds de tijd en datum met een snelkoppeling naar het instellingenmenu. Daaronder zit een regel met vijf snelkoppelingen naar specifieke instellingen. Deze regel kan uitgeklapt worden door op de pijl te drukken waarna nog acht instellingen tevoorschijn komen en de schermhelderheid kan worden aangepast.

Behalve het standaardthema zijn er nog twee andere thema's beschikbaar. Bovendien kunnen hiervan de losse onderdelen onderling worden uitgewisseld. Daarnaast is er nog een vereenvoudigde weergave van het startscherm die wel wat weg heeft van Windows Phone met zijn tegels.

Nieuwere toestellen van Huawei beschikken over versie 2.3 van de Emotion-interface en zo lopen de onderlinge verschillen wel erg uiteen. De waardering voor Emotion UI zal afhangen van persoonlijke smaak en voorkeuren. Het verlaagt wellicht de drempel voor nieuwe gebruikers van Android. Wat ons vooral stoort op de G750 is het feit dat de interface nogal stroperig aanvoelt. Ondanks de processor met acht kernen is de G750 vaak nog behoorlijk traag bij het opstarten en afsluiten van apps of overgangen in de interface.

Telefoonboek

Zoals gezegd is de contactenlijst ondergebracht in de telefoontoepassing. Verder komt de functionaliteit ook overeen met zoals we die gewend zijn van Android. Dat betekent dat behalve van de SIM-kaart of het telefoongeheugen natuurlijk ook contacten van Gmail kunnen worden vertoond.

Daarnaast kan de contactenlijst bijvoorbeeld gesynchroniseerd worden met Facebook of een ander e-mailaccount. Om het overzicht te bewaren kan worden aangepast welk type contacten moet worden weergegeven. Bij het scrollen door de lijst licht telkens de beginletter van een nieuwe groep contacten op.

Messaging

De Ascend G6 gaf bij het opstellen van een nieuw SMS-bericht nog direct de keuze uit de meest gebelde contactpersonen maar dat is er op de G750 niet meer bij. Verder spreekt de werking van de toepassing voor zich. De G750 lijkt last te hebben van spookmeldingen. Soms maakt hij geluid terwijl er geen notificaties zijn binnengekomen. Door welke app of toepassing dit wordt veroorzaakt, konden we niet uitvogelen.

In de standaard mailapp kunnen accounts van Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo en overige worden toegevoegd. Bij overige komt het erop neer dat je alle gegevens handmatig moet invoeren. Op het toestel gelezen en/of verwijderde mails worden niet gesynchroniseerd met het postvak van je webmail. Bovendien ontbreken ook zelf aangemaakte online mappen.

Voor tekstinvoer is de G750 voorzien van het Swype-toetsenbord. Hiermee kan naast gewoon typen ook tekst ingevoerd worden door over het scherm te slepen. Wat ons betreft één van de fijnste alternatieve toetsenborden. Helaas heeft het te lijden onder de zwakke hardware. Wanneer je te snel sleept, worden niet alle ingevoerde woorden verwerkt. Als alternatief is het wel goed functionerende standaardtoetsenbord van Android aanwezig.

Connectivity

Zoals gezegd heeft de G750 plek voor twee SIM-kaarten. Deze kunnen tegelijkertijd naast elkaar gebruikt worden al zijn er een paar mitsen en maren om rekening mee te houden. Wanneer op de ene SIM een gesprek wordt gevoerd, ben je ook op de andere onbereikbaar. Dataverkeer kan telkens maar op één van de twee kaarten geactiveerd zijn. WiFi en Bluetooth functioneren naar behoren en kunnen via het notificatiemenu worden in- en uitgeschakeld.

Behalve over Google's Chrome beschikt de G750 standaard ook nog over een andere internetbrowser. Qua functionaliteit ontlopen ze elkaar niet veel. Zoomen gaat met de browser van Huawei iets sneller en de tekst reflow werkt beter. Aan de andere kant is het mogelijk om Chrome volledig te synchroniseren met de browser op je computer en werkt het fijner samen met Google Now.

Camera

In het zoekscherm van de camera kan geschakeld worden tussen foto en video, camera aan de voor- of achterzijde, flitserstanden en fotostanden. De beschikbare fotostanden zijn normaal, slim, mooi maken, HDR, panorama, meting, meerdere hoeken, effect, audionotitie en audiobediening.

Met zijn 13 megapixels schiet de camera van de G750 goed verzorgde foto's. Detail- en kleurweergave zien er erg netjes uit. De foto's zijn bovendien grotendeels gevrijwaard van ruis. Zowel binnen- als buitenshuis.

De 5 megapixel camera aan de voorzijde beschikt over een handig kleine schermpje in de hoek bij de camera die je helpt om zo natuurlijk mogelijk in de camera te kijken. Daarnaast kan je het schoonheidsniveau aanpassen om oneffenheden van je huid te verdoezelen.

Huawei Ascend Honor 3X G750 camera samples
Klik hierboven voor meer voorbeeldfoto's van de Ascend G750

Aanwezige programma's

Op de G750 staan de volgende toepassingen voorgeïnstalleer: galerij, Facebook, Twitter, muziek, notitties, klok, agenda, bestandsbeheer, back-up, Bitcasa, telefoonbeheer, telefooninfo, thema's, weer, zaklamp, calculator, geluidsrecorder, DLNA, fm-radio, voice dialer, Google Play, hangouts, YouTube, Google+, lokaal, foto's, navigatie, gesproken zoekopdracht, Play Kiosk, Drive, systeem update, downloads, app install.

Er zit niet veel spectaculairs tussen maar de collectie is wel compleet. Bitcasa is een app om bestanden op te slaan in de cloud. Opvallender is telefoonbeheer. Daarmee kan de telefoon via een snelle scan geoptimaliseerd worden. Verder zijn er aparte onderdelen om bijvoorbeeld snel per app in te stellen of zij wel of geen toegang mogen maken tot internet via mobiel internet en/of WiFi en om te bepalen of ze wel of geen push berichten mogen sturen. Ook vind je hier opties om de opslag te reinigen en om de telefoon sneller te maken door apps te sluiten.

Conclusie

De specificatielijst van de G750 is gerust indrukwekkend te noemen. Met onder andere een 5,5 inch beeldscherm, octacoreprocessor en 13-megapixel camera gecombineerd met een forse batterij staat hij op het eerste gezicht zijn mannetje. Zeker wanneer we het bijbehorende prijskaartje in ogenschouw nemen. En inderdaad, op het gebied van uithoudingsvermogen en de camera scoort de G750 goed. Jammer genoeg voelt de bediening een beetje stroperig aan.

Het beeldscherm is mooi groot maar heeft een wat lage resolutie. Vanwege zijn prijskaartje is dit nog te verklaren maar de vreemd functionerende automatische schermhelderheid maakt het er niet beter op. Deze zou weliswaar uitgezet kunnen worden maar dat is niet echt een gebruiksvriendelijke oplossing. Helaas is wederom de geluidskwaliteit van telefoongesprekken niet helemaal in orde. Zo erg als bij de Ascend G6 is het niet maar helemaal vrij van gebreken is hij niet.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Huawei G750 review