Honor 6 review

Gemaakt door Huawei en misschien zelfs wel beter dan Huawei


Honor 6 review

De Honor 6 is het nieuwste toestel van Huawei, maar dan wel undercover. Want het moet vooral lijken alsof Honor een nieuw, bijzonder merk is.

Huawei wil met de Honor 6 high-end toestellen als de Samsung Galaxy S5, Nokia Lumia 930 en Sony Xperia Z3 naar de troon steken door zijn specificaties beschikbaar te maken voor een flink voordeliger prijs. Min of meer vergelijkbaar qua specificaties en inmiddels ook qua prijs is de alweer één jaar oude LG G2. En ook het verschil met de Huawei Ascend P7 is op het eerste gezicht minimaal.

Om niet onder te doen voor de grote jongens beschikt de Honor 6 over een 5 inch beeldscherm met Full HD-resolutie, 1.3 GHz octacore-processor, 13 megapixel camera en een forse accu. Om het bijbehorende underdog imago te versterken is het toestel alleen online verkrijgbaar zonder abonnement.

8 / 10

Plus- en minpunten Honor 6

  • Afmetingen
  • Uithoudingsvermogen
  • Beeldscherm
  • Prijs/kwaliteit
  • Saai uiterlijk
  • EmotionUI-interface
  • Kwetsbare achterkant

Wat zit er bij het toestel?

Ook al probeert Huawei ons te doen geloven dat Honor een zelfstandig merk is erg lang kunnen ze die schijn niet ophouden. Op het doosje prijkt namelijk al het logo en de merknaam van de Chinese fabrikant. Hetzelfde geldt voor de meegeleverde accessoires. Dit zijn een headset en een microUSB-kabel met tamelijk grote stopcontactadapter. Allen uitgevoerd in het wit.

In een kartonnen envelop treffen we verder nog een snelstartgids aan en twee doorzichtige covers voor de voor- en achterkant aan. Toen we hier achter kwamen was al gebleken dat dit vooral voor de achterkant van het toestel geen overbodige luxe is, daarover later meer. Tot slot levert Huawei nog een kaartuitwerpgereedschap mee met de Honor 6. Dit is een plastic fiche waarmee de SIM-kaart en microSD-kaart uit het toestel gedrukt kunnen worden.

Uiterlijk

Qua uiterlijk vertoont de Honor 6 veel overeenkomsten met de Ascend G6 en P7 van Huawei. Een beetje de looks van de P7 gecombineerd met het plastic van de G6. Afgezien van een dun glazen rastertje voor de oorluidspreker is de glasplaat aan de voorzijde van het toestel ononderbroken. Naast de oorluidspreker zit rechts een camera en links, onzichtbaar voor het blote oog, een notificatielichtje.

Rond het toestel zit aan drie kanten een zilverkleurige rand. Deze is van plastic en met een flinke dosis hoogglans afgewerkt. Aan de rechterkant zitten de volumeknoppen en powertoets. Achter een klepje zitten twee sleuven voor de SIM-kaart en microSD-kaart. Bovenop het toestel zit de headsetaansluiting en de linkerkant is kaal. De onderkant is mat zwart en behuisd de microUSB-aansluiting en microfoon.

De achterkant wordt opgesierd door een zilveren Honor-logo en een zilveren ring rond de camera. Naast de camera zit een dubbele LED-flitser en onder in de hoek de luidspreker. Hoewel het misschien in eerste instantie lijkt alsof ook de achterkant is afgedekt met glas is deze toch echt van plastic en ontzettend gevoelig voor krassen en butsen. Na een week zaten er al de nodige gebruikssporen op.

Het uiterlijk van de Honor 6 is doodeenvoudig en behoorlijk fantasieloos. Dit is niet per se slecht maar het oog wil ook wat. Met zijn afmetingen is de Honor 6 nog lekker handzaam en broekzakvriendelijk. Door het gladde plastic biedt hij maar weinig grip en is er een aanzienlijk gevaar dat hij uit je hand glipt.

Uithoudingsvermogen

Ondanks zijn dunne formaat heeft de Honor 6 een vrij forse batterij van 3.100 mAh en dat schept verwachtingen. Daar kon de Honor 6 behoorlijk goed aan voldoen. Het moment dat het toestel weer aan de lader moest kwam telkens na 1 à 1,5 dag. Dit was zonder gebruik te maken van ingrijpende opties voor energiebesparing.

Net als de toestellen van Huawei beschikt de Honor 6 over een zeer uitgebreide sectie voor energiebesparing in het instellingenmenu. Daarin zitten bijvoorbeeld drie standen voor het voedingsplan. De slimme stand past het CPU en netwerkgebruik aan zodat de batterij iets langer meegaat. Al is het verschil ten opzichte van de prestatiestand beperkt. In de Ultra-stand gaat de batterij aanzienlijk langer mee maar zijn alleen nog een paar basis bel- en berichtfuncties beschikbaar. Verder is er batterijbewaking waarmee te optimaliseren problemen opgespoord kunnen worden. Een handige functie al is de term ‘problemen' wel wat zwaar want sommige functies horen gewoon bij de normale werking van de telefoon.

Het toestel heeft de onhebbelijke gewoonte om keer op keer te vragen of ‘energie-intensieve' apps op de achtergrond actief mogen zijn. Wanneer je vervolgens bij de energiebesparing gaat kijken hoeveel meer batterijduur het oplevert als deze apps worden uitgeschakeld dan blijkt dat maar een paar minuten te zijn. Een verwarrende en grotendeels onnodige functie dus. Gelukkig kan hij in de instellingen van energiebesparing worden uitgezet.

Belkwaliteit

Huawei-toestellen scoorden herhaaldelijk slecht op dit onderdeel en dus waren we een beetje bevreesd voor de prestaties van de Honor. Gelukkig viel het dit keer alleszins mee. De Honor springt er niet uit in positieve zin maar ook niet in negatieve zin. Weliswaar fluctueerde het gespreksvolume soms maar dit valt prima binnen de normale grenzen.

De telefoontoepassing is hetzelfde als bij Huawei en vormt één geheel met het telefoonboek. Bovenin staan drie tabbladen en één daarvan is voor de kiezer. Met behulp van smartdial kan hier snel de gewenste contactpersoon gevonden worden. Verder is de toepassing overzichtelijk en functioneel. De Honor heeft ook de beschikking over een intimidatiefilter. Hiermee kunnen spamberichten en ongewenste oproepen automatisch geblokkeerd worden. Om dit te laten werken moet je waarschijnlijk wel eerst een nummer aan de zwarte lijst toevoegen.

Beeldscherm

Zoals gezegd beschikt de Honor 6 over een beeldscherm met een diameter van 5 inch. Deze heeft een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels en daarmee kom je op een pixeldichtheid van 445 pixes per inch. Dit is hetzelfde scherm als bij de Huawei Ascend P7 en opnieuw zijn we er over te spreken. Het is een prettig formaat om mee te werken en het beeld ziet er goed uit.

In de instellingen kan behalve de schermhelderheid ook de kleurtemperatuur worden aangepast. Echt nodig is dit niet want de kleurbalans is goed verzorgd. Ook de automatische stand voor de schermhelderheid werkt naar behoren.

Menu

Het zal inmiddels geen verrassing meer zijn dat de interface van de Honor op een paar details na exact gelijk is aan wat we al kennen van Huawei-toestellen. Het is dan ook Android met daaroverheen de EmotionUI- of EMUI-schil van Huawei. Het gaat hierbij om versie 2.3 van deze schil. Meest opvallende aspect hiervan is dat er geen apart appsmenu is. In plaats daarvan staan alle apps op de startschermen.

Het standaardthema is weliswaar veranderd maar nog steeds hebben alle pictogrammen hetzelfde formaat. Om deze eenheidsworst in stand te houden wordt het formaat van de pictogrammen van gedownloade apps aangepast of ze worden op een schildje geplaatst. Huawei past deze techniek al langer toe maar in sommige gevallen is het resultaat nog steeds ronduit lelijk. Huawei had er beter aan gedaan om dit op de Honor achterwege te laten. Leuk is wel dat de pictogrammen voor agenda en weer een soort live weergave hebben waarbij ze respectievelijk de weekdag met datum weergeven en weer met temperatuur. Er zijn nog twee ander thema's standaard beschikbaar. De verschillende onderdelen van de thema's zijn ook onderling uitwisselbaar.

Achter de statusbalk gaat een scherm met twee tabbladen schuil. De linker is voor alle notificaties en de rechter geeft toegang tot een collectie sneltoetsen voor instellingen en verbindingen. Nieuwigheidje hierbij is dat dit tabblad verschijnt wanneer je de statusbalk rechts van het midden naar beneden sleept. Dus moet je nu opletten hoe je de statusbalk naar beneden sleept als je een melding wil bekijken.

Van elke toepassing wordt bij notificaties in het meldingenscherm gevraagd of deze mogen worden weergeven. Je hoeft dit gelukkig per app maar één keer goed te keuren maar het is opnieuw een vreemde en verwarrende vraag.

Het instellingenmenu heeft twee tabbladen. Eentje voor alle opties en de andere voor algemene. Deze titel is niet echt logisch en ook de functie ervan niet. Het zijn grotendeels dezelfde instellingen die we ook ter beschikking hebben via de sneltoetsen achter de statusbalk. Wel troffen we hier 'performance mode' aan. Nergens wordt uitgelegd wat dit is en we konden het ook nergens anders vinden in de instellingen maar we hebben het toch maar aangezet. Overigens werkt het toestel lekker snel en lijkt geen moeite te hebben met zwaardere taken.

Op het vergrendelscherm kunnen een aantal snelkoppelingen tevoorschijn getoverd worden door vanonder het scherm naar boven te vegen. Deze snelkoppelingen zijn voor de agenda, calculator, zaklamp en spiegel. Daarnaast kan hier ook de diavoorstelling van afbeeldingen op het vergrendelscherm bediend worden. Zet je deze diavoorstelling uit dan is de weersverwachting zichtbaar op die plek.

Telefoonboek

In de telefoontoepassing staat naast het tabblad voor de kiezer nog twee voor alle contacten en je favorieten. In de contactenlijst worden behalve gegevens van de SIM-kaart of telefoongeheugen standaard ook contacten van Gmail getoond. Mits je dit account natuurlijk actief gebruikt en er contacten in hebt opgeslagen.

Daarnaast kan de contactenlijst ook gesynchroniseerd worden met Facebook of een ander e-mailaccount. Om het overzicht te bewaren kan worden aangepast van welk account contacten moeten worden weergegeven. En je kunt aanvinken dat alleen contacten met een telefoonnummer worden getoond. Bij het scrollen door de lijst licht telkens de beginletter van een nieuwe groep contacten op.

Messaging

De e-mailtoepassing komt grotendeels overeen met de standaardversie van Android. Dat is mooi want dat betekent dat de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid goed verzorgd zijn. Exchange-accounts, Gmail, Hotmail, Yahoo of overige kunnen worden toegevoegd. Bij overige komt het erop neer dat je alle gegevens handmatig moet invoeren. Op het toestel gelezen en/of verwijderde mails worden netjes gesynchroniseerd met het postvak van je webmail. Ook berichten in zelf aangemaakte online mappen worden binnengehaald op het toestel. Met de laatste update van Gmail kan deze app nu ook over weg accounts van Outlook en Yahoo.

Voor tekstinvoer maakt de Honor net als gewone Huawei-toestellen standaard gebruik van het Swype-toetsenbord. Wat ons betreft één van de fijnste alternatieve toetsenborden. Hiermee kan naast gewoon typen ook tekst ingevoerd worden door over het scherm te vegen. Als extra optie is het eveneens van sleepinvoer voorziene standaard Android-toetsenbord ook nog aanwezig.

Connectivity

Voor mobiel internet kan de Honor 6 over weg met 4G+. In combinatie met een abonnement van een provider die dit ook ondersteunt, heb je dus theoretisch toegang tot snelheden van 300 Mbps. Daarnaast kan het toestel verbinding maken via WiFi, Bluetooth 4.0 en NFC. Er zit ook een infraroodzender bovenop het toestel maar daarvoor wordt geen applicatie meegeleverd.

Behalve over Google's Chrome beschikt de Honor 6 standaard ook nog over een andere internetbrowser. Qua functionaliteit en interface verschillen ze niet veel. Zoomen gaat met de browser van Huawei iets sneller en de tekst-reflow werkt iets beter. Aan de andere kant is het mogelijk om Chrome volledig te synchroniseren met de browser op je computer en werkt het fijner samen met Google Now.

Camera

Ook de camera is hetzelfde exemplaar als in de Ascend P7. Eentje zonder optische beeldstabilisatie. Dit keer gepaard met een dubbele in plaats van enkele LED-flitser. Heel snel een foto nemen kan door de volume omlaag-knop twee keer snel in te drukken.

In het zoekscherm van de camera kan geschakeld worden tussen foto en video, camera aan de voor- of achterzijde, flitserstanden en fotostanden. De beschikbare fotostanden zijn normaal, slim, mooi maken, HDR, panorama, filters, audionotitie, audiobediening, beste foto en watermerk.

De standaardstand is 'slim' en om foto's in 16:9 verhouding te kunnen schieten is de maximale resolutie standaard 10 megapixels. Wil je de volledige 13 megapixels gebruiken dan moet je de verhouding wijzigen naar 4:3. Bij daglicht gemaakte foto's hebben een helder en gedetailleerd beeld met goede kleurweergave. Binnenshuis neigen foto's wel snel iets te donker te worden. Op de korte afstand is de flitser dan te fel voor een verbetering.

Honor 6 camera samples
Klik hierboven voor nog meer voorbeeldfoto's van de Honor 6

De camera aan de voorzijde is geen 8.0 megapixel exemplaar zoals bij de P7 maar wel een degelijke 5.0 megapixel met groothoeklens. De interface en fotostanden zijn helemaal ingericht op het zo goed mogelijk nemen van selfies. Video kan gemaakt worden met Full HD 1080p resolutie.

Aanwezige programma's

De nog door ons behandelde toepassingen op de Honor 6 zijn telefoonbeheer, muziek, klok, agenda, weer, bestandsbeheer, HiCare, gesproken zoekopdracht, Google zoeken, spiegel, vergrootglas, zaklamp, calculator, notities, FM-radio, geluidsrecorder, systeemupdate, downloads, app installer, voice dialer, Twitter, Kingsoft Office, highlights, back-up, Bitcasa, thema's, Google+, Play Music/Movies/Books/Kiosk/Games, Drive, YouTube, foto's en Hangouts.

Een nette collectie met een paar miskleunen. Highlights is een soort alternatieve maar merkwaardige App Store en HiCare is een omslachtige klantenservice. Bij het opstarten van Kingsoft Office verschijnt de melding dat deze versie van de app niet meer wordt ondersteund en wordt je gevraagd om het nieuw ontworpen WPS Office te installeren. Vervolgens heb je twee office toepassingen op je toestel staan.

Omdat de apps op het startscherm staan kunnen ze niet automatisch op alfabet gesorteerd worden. Wel is een deel van de toepassingen al gegroepeerd in mapjes. Bijvoorbeeld onder het kopje 'Tools' of 'Google'. Er staan ook vijf spelletjes van Gameloft op het toestel in het mapje 'Games'. Bij nadere inspectie blijkt echter dat drie hiervan demoversies zijn. Dragon Mania en Asphalt 8 zijn wel de volledige versies.

Conclusie

De Honor 6 is de beste Huawei die wij ooit in handen hebben gehad. En dat zonder een echte Huawei te zijn. De Honor 6 borduurt aardig op voort op de sterke kanten van de Huawei Ascend P7. Er zijn weinig aspecten die de Honor onderscheiden van een Huawei-toestel en er zijn des te meer overeenkomsten die het onmiskenbaar een Huawei maken. De Honor 6 lijkt in veel opzichten op de Ascend P7 van Huawei maar hij bevalt ons een stuk beter. Dat is ondanks zijn saaie looks, bij vlagen irritante interface en kwetsbare plastic achterkant. Want voor zijn prijskaartje levert hij veel waar voor zijn geld met een mooi formaat, goed beeldscherm en sterk uithoudingsvermogen.

Dat gezegd hebbende is het nog geen uitgemaakte zaak of Honor (Huawei) er in zal slagen om voet aan de grond te krijgen op de Nederlandse smartphonemarkt. Wat Huawei denkt te bereiken door Honor als zelfstandig merk in de markt te zetten is ons niet helemaal duidelijk want met de Honor 6 houden ze ons in ieder geval niet voor de gek. Al is de naam natuurlijk wel iets makkelijker goed uit te spreken.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Honor 6 review