HTC Radar review

Krap een jaar na de presentatie van de eerste Windows Phone telefoons voor de Nederlandse markt hebben we nu één van hun opvolgers in handen. Deze is inmiddels voorzien van Windows Phone 7.5, ook wel aangeduid met de codenaam Mango.

Het gaat hier om de beschaafd betitelde HTC Radar. Uit deze naam kan al een klein beetje opgemaakt worden dat dit niet het vlaggenschip van HTC is voor wat betreft WP7. Dat zal namelijk de HTC Titan zijn.

Het bleek het afgelopen jaar lastig voor Microsoft om met Windows Phone in Nederland marktaandeel terug te winnen van de concurrentie. Grote factor hierin was het feit dat er nog geen ondersteuning bestond voor de Nederlandse taal en daarmee de marketplace. Met de Mango-versie is dat probleem uit de wereld. Verder beschikt de Radar over een 3.8 inch scherm, 1GHz processor, 8GB intern geheugen en een 5.0 megapixel camera.

De harde realiteit in telecomland betekent dat met deze specificatielijst van de Radar niet verwacht mag worden dat hij het op zal nemen tegen de topmodellen op de markt. We moeten daarom een treetje onder toestellen als de Samsung Galaxy SII gaan kijken. Dan komen we vooral terecht bij Android met toestellen als de HTC Desire S, Samsung Galaxy S Plus i9001 en Sony Ericsson Xperia ray.

Plus- en minpunten HTC Radar

  • Bouwkwaliteit
  • Uithoudingsvermogen
  • Interface
  • Camera
  • Traag bij openen apps
  • Spellingsuggestie
  • Browser

Wat zit er bij het toestel?

Ons testmodel van de Radar werd geleverd in een kaal, wit doosje met daarin een USB-kabel en een stekker voor het stopcontact. Nu mag de consument daar op zijn minst nog een headset bij verwachten maar een batterij of een geheugenkaart zul je niet aantreffen. Dit komt niet door krenterigheid van HTC maar doordat de 1520mAh accu vast zit in het toestel en Windows Phone niet overweg kan met geheugenkaarten.

Uiterlijk

Het is al niet eenvoudig om een qua uiterlijk onderscheidende touchscreentelefoon te maken, maar Microsoft maakt het er ook niet makkelijker op voor fabrikanten. Zo zijn de drie toetsen onder het scherm verplicht. Dit zijn een terug-, home- en zoektoets. Boven het scherm zitten een camera en licht- en nabijheidssensor. Vooral boven en onder het scherm zit nog flink wat ruimte van de body van het toestel.

De Radar is weer een echt unibody-toestel. Dit betekent dat het omhulsel van het toestel voor het grootste deel uit aluminium bestaat. Aan de achterkant zit alleen aan de bovenkant een plastic vlak. Hier zijn de camera met flitster en de luidspreker in ondergebracht en het is verder afgewerkt met een rubberen laagje. De batterijcover, die eigenlijk geen batterijcover is, is op dezelfde manier afgewerkt en zin aan de onderkant.

Rest ons nog de locatie van de spaarzame knoppen op de Radar te vermelden. Rechts op het toestel zitten de cameraknop en de volumetoetsen. Bovenop het toestel zit de power- en schermvergrendelknop met daarnaast de 3,5mm audiojackaansluiting. Tot slot vinden we links de microUSB-aansluiting.

De Radar is ontzettend goed gefabriceerd. Door de aluminium unibody voelt hij erg solide en ook de batterijcover laat nauwelijks een kiertje zien. Geholpen door zijn compacte formaat en rubberen onderkant ligt hij erg plezierig in de hand. Dit neemt echter niet weg dat wij de Radar een beetje een grijze muis vinden. Hij mag dan goed gebouwd zijn, erg spectaculair is hij niet. Dit wordt ook nog eens benadrukt door de zilveren versie die wij ter beschikking hadden. Daarnaast is de Radar ook in het zwart en wit verkrijgbaar.

Uithoudingsvermogen

Veel valt er vaak niet over te zeggen en toch is het een van de belangrijkste eigenschappen van een smartphone. Vooral omdat het vaak nogal tegenvalt. Nou is de Radar een beetje een uitzondering op de regel. We hebben het toestel normaal gebruikt met twee e-mailaccounts, Twitter en Facebook. Daarnaast af en toe Whatsappen, bellen en een fotootje maken. Op deze manier wist hij het moeiteloos 1,5 dag vol te houden. Dus durven wij te beweren dat vrij eenvoudig twee dagen ook haalbaar moet zijn.

Het is mogelijk om aan te vinken dat de spaarstand wordt geactiveerd bij een lage accustand. Helaas is het niet mogelijk om in te stellen bij welke accustand dit moet gebeuren en welke toepassingen in dat geval worden uitgeschakeld.

Belkwaliteit

Hier kunnen we ook kort over zijn. Het geluid tijdens een telefoongesprek is helder en hard. Zo hard zelfs dat met het volume op de hoogste stand de oorluidspreker een beetje begint te kraken. Ook de gewone luidspreker kan opvallend hard.

Tijdens het bellen zijn de functies toetsenbord, luidspreker, dempen, wachtstand en gesprekspartner toevoegen beschikbaar.

De oproepgeschiedenis komt meteen in beeld als je op de telefoontoets drukt en is niks meer of minder dan een lijst met inkomende en uitgaande oproepen.

Beeldscherm

De Radar is, net als andere recente HTC’s, uitgerust met een Super LCD-scherm en heeft een resolutie van 800 x 480 pixels. Dit lijkt naar de moderne maatstaven een beetje weinig maar aangezien het scherm een diagonaal van 3,8 inch heeft valt dat in de praktijk reuze mee. Verder presteert het beeldscherm ook naar behoren. Kleuren en helderheid zijn goed verzorgd.

Omdat een SuperLCD-scherm meer aan het oppervlak in het scherm ligt is ook de kijkhoek goed te noemen. Hoewel we de schermhelderheid op automatisch hadden staan zagen we gedurende de dag weinig verandering in helderheid. We gaan er maar vanuit dat dit betekent dat de automatische aanpassingen goed hun werk deden. In elk geval hadden we geen enkele keer moeite om het scherm af te lezen.

Menu

Een jaar na de introductie is de Metro-interface van Windows Phone nog steeds opvallend en onderscheidend. De nadruk ligt op eenvoud en rechthoekige vormen. Het belangrijkste onderdeel zijn de live tiles op het startscherm. Dit houd in dat deze tegels bijvoorbeeld informatie kunnen tonen over hoeveel ongelezen berichten je hebt maar ook wat het weer op een bepaalde locatie is. Bovendien kunnen apps van derden in WP7.5 nu ook hun tegels op deze manier benutten.

Daarnaast is een belangrijk functie het kunnen swipen tussen verschillende vensters in applicaties. In eerste instantie kan dit wat onduidelijk zijn maar als het structureel word toegepast in alle applicaties dan zorgt het voor een mooie eenheid. Dit zorgt voor een flink opgeruimder interface dan bij Android het geval kan zijn.

Het uiterlijk van het menu kan verandert worden door de accentkleur te wijzigen. Dit bepaalt de overheersende kleur in de gehele interface. Voor de achtergrondkleur kan gekozen worden uit wit en zwart. De zoektoets onder het scherm heeft niet, zoals bij Android, in elke app een specifieke toepassing maar opent te allen tijden Microsoft’s internetzoekmachine Bing.

Het ziet er allemaal mooi uit en de animaties verlopen vloeiend. Toch is Windows Phone nog niet zo compleet als Android of iOS. Ondanks dat het al een jaar toegankelijk is voor consumenten zijn nog steeds niet alle onvolkomenheden en kinderziektes eruit. In sommige gevallen ligt dit aan de apps van derden maar andere keren moet er nog wat verbeterd worden aan Windows Phone. Zo kan de de weergave op het lockscreen van agenda-items en notificaties van berichten anders en dan mail en sms worden verbeterd.

Daar komt bij dat sommige applicaties veel te langzaam openen. Ook niet onbelangrijk is het feit dat de toepassing voor spraakbesturing van WP7 nog geen Nederlands ondersteunt. Om onverklaarbare redenen doet hij het daarom helemaal. Zou je in het Engels commando's willen geven dan kan dit alleen als je de toesteltaal wijzigt naar Engels.

Telefoonboek

Onder de personentegel gaat meer schuil dan alleen een telefoonboek. Hier vinden we namelijk de personen-hub en daarmee kunnen ook allerlei internetaccounts, zoals e-mail, Google, Facebook en Twitter, gesynchroniseerd worden. Als de namen van contactpersonen uit verschillende bronnen precies overeen komen dan worden deze automatisch gekoppeld. Maar als dat niet het geval dan moet dit handmatig gebeuren. Dit zorgt er enerzijds voor dat je veel informatie bij elkaar hebt maar anderzijds word de contactenlijst zo ook erg lang. Het is namelijk niet mogelijk om net zoals bij Android alleen contacten met telefoonnummers weer te geven.

Voor een nieuw contact kunnen foto, naam, nummer, e-mail en beltoon opgeslagen worden. Onder het kopje overig kunnen daar nog adres, website, verjaardag, notities, jubileum, partner, kinderen, kantoorlocatie en functie aan toegevoegd worden. Vervolgens kunnen daar nog profielen van gesynchroniseerde sociale netwerken aan toegevoegd worden.

Snel een gesprek starten vanuit de personen-hub is helaas niet mogelijk. Eerst moet de betreffende persoon namelijk opgezocht worden en pas nadat de gegevens geopend zijn kan gekozen worden voor het bellen van hem of haar.

Messaging

De berichtenapplicatie is weinig spectaculair. Berichten worden per contact gegroepeerd en met tekstballonnen weergegeven. Het virtuele toetsenbord heeft grote toetsen en reageert goed. Dit maakt een bericht typen behoorlijk plezierig. Minder leuk zijn het woordenboek en de spellingscorrectie. Weliswaar verschijnen boven het toetsenbord woordsuggesties maar het automatisch verbeteren gaat nogal lukraak. De ene keer wel en de andere keer niet. Bovendien krijg je hier geen duidelijke melding van. Een woord aan het woordenboek toevoegen gaat omslachtig want daarvoor moet het woord eerst geselecteerd worden en de ene keer kan het wel en de andere keer kan het niet.

Leuke extra is dat je vanuit de berichtenapplicatie ook toegang hebt tot de chat van Windows Live en Facebook.

Sterk punt van de Radar en WP7 is de manier waarop het omgaat met e-mail. Het is kinderlijk eenvoudig om een e-mailaccount toe te voegen waarna nieuwe berichten automatisch naar het toestel gepusht worden. Elk e-mailaccount krijgt een eigen applicatie maar ze kunnen ook gegroepeerd weergegeven worden. E-mails zijn erg overzichtelijk gerangschikt en de applicatie werkt erg goed.

Connectivity

Waar bij sommige Android-toestellen het naar beneden slepen van de statusbalk genoeg is om WiFi aan of uit te kunnen zetten moet bij WP7 helaas het instellingenmenu ingedoken worden. Dit is eigenlijk het enige nadeel, want verder werkt het uitstekend. Verbinding maken met een netwerk gaat soepel en een volgende keer komt de verbinding automatisch tot stand.

Mocht je iets op de telefoon willen synchroniseren met een computer, wees dan gewaarschuwd want dit is niet mogelijk zonder hiervoor de Zune-software te installeren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en kan wat ergernissen opleveren. Als het er eenmaal opstaat dan werkt het wel vrij redelijk.

De browser van de Radar is logischerwijs Internet Explorer genoemd. Helaas stelde hij ons enigszins teleur. Pagina’s worden niet erg snel geladen en ook de lay-out van sites komt niet altijd goed uit de verf. Zoomen kan door op het scherm te tikken of te pinchen. Jammer genoeg worden stukken tekst niet passend gemaakt aan het scherm. De interface is verder wel duidelijk en met maximaal zes geopende tabbladen kan je het ook het overzicht behouden.

Camera

De fotocamera kan gestart worden door even de cameraknop ingedrukt te houden. De camera opent snel en is meteen klaar voor gebruik. Vervolgens verschijnt een mooi overzichtelijk zoekvenster in beeld met links een klein reepje van je laatstgenomen foto. Dit dient als snelkoppeling naar het fotoalbum. Rechts zien we twee virtuele toetsen om te schakelen naar de videofunctie of de frontfacing camera. De plus en de min daaronder zijn om te zoomen en het instellingenpictogram spreekt voor zich. De sluitersnelheid is goed waardoor er weinig vertraging zit tussen het moment van afdrukken en de daadwerkelijke foto.

De instellingsmogelijkheden bestaan uit snelkoppelingen voor de flitser en verder zijn de opties onderverdeeld in drie categorieën. Voor de camera zijn dat scènes, effecten, panorama, burstopnames en resolutie. Daaronder staan voor het beeld witbalans, helderheid, contrast, verzadiging, scherpte en ISO. Wat rest zijn de geavanceerde instellingen gezichtsdetectie, meetmodus en trillingaanpassing.

In de videomodus is het zoekvenster nagenoeg gelijk als bij de fotocamera. Alleen is linksonder in beeld een grote klok zichtbaar die aangeeft hoelang de opname duurt. Voor video kunnen effect, resolutie, continous focus, witbalans, helderheid, contrast, verzadiging, scherpte, meetmodus en trillingsaanpassing ingesteld worden. Standaard filmt de camera met een resolutie van 640 x 480 terwijl 720p ook tot de mogelijkheden behoort.

Al met al werkt de camera snel en levert goede resultaten. Soms zijn de kleuren op een foto wel een beetje flets maar over het algemeen zijn foto’s helder en zien details er goed uit. Bij sterke belichtingsverschillen in een foto is het contrast te groot en dat resulteert in de donkere vlakken en lichtvlekken. Met de fotoverbetering app kan je zelfgemaakte, maar ook oudere foto’s veranderen door er een andere filter overheen te leggen. Net zoals bij de populaire Instagram app op de iPhone, al heb je op de Radar wel minder keus uit filters. Overigens geeft de Radar geen melding als de batterij te leeg is om de flitser nog te gebruiken.

Aanwezige programma's

Op de Radar zijn de volgende applicaties standaard geïnstalleerd. Agenda, foto’s, fotoverbetering, games, help + info, HTC Hub, HTC Watch, kaarten, locations, muziek & video’s, Notes, Office, rekenmachine, verbindingsinstelling, verbonden media en wekkers. Op het eerste gezicht een redelijk complete lijst met een paar leuke extra’s maar een Youtube applicatie ontbreekt. Gelukkig is de Youtube-app van HTC snel gedownload via de Marketplace.

HTC Hub is min of meer HTC’s Sense-interface verpakt in een applicatie. Zo is er een weeroverzicht met de kenmerkende omklapklok. Verder zijn er kopjes voor beurskoersen, nieuws en door HTC aanbevolen apps.

Zoals gezegd hebben we nu ook in Nederland toegang tot Marketplace. De Marketplace bestaat uit de onderdelen apps, games en muziek. Vreemd genoeg zijn de prijzen in Britste Ponden maar verder werkt het vlekkeloos. Het aanbod is vanzelfsprekend nog wat beperkt. Zeker vergeleken met de appwinkels van Apple en Android. Desondanks is voor de meest belangrijke toepassingen wel een app te vinden. Zo zijn er ook al apps van nu.nl en buienradar.

Games

Op de Radar staan geen spellen voorgeïnstalleerd. Wel is er de Xbox-hub waar games gedownload kunnen worden. Alleen zijn deze over het algemeen niet goedkoop.

Extra's

Dan heeft de Radar ook nog kaartensoftware met een soort navigatiefunctie. Het gaat hierbij om Bing Maps, oftewel Kaarten. Met dit programma kan een routebeschrijving opgesteld worden die bij elke richtingverandering een aanwijzing geeft. Maar alleen met behulp van een platte kaart en in de vorm van tekst, niet door gesproken aanwijzingen.

Met Locations kunnen bijzondere plekken opgeslagen worden met behulp van locatiegegevens en een foto.

Conclusie

Wanneer je de hier rechts opgesomde min- en pluspunten bekijkt zou je tot de conclusie kunnen komen dat de HTC Radar de bijna perfecte mobiele telefoon is. Wat betreft het toestel en de hardware is dit voor een groot deel ook wel waar. Ondanks dat het niet het nieuwste van het nieuwste is werkt het toestel goed en zal zeker een massa mensen aanspreken met zijn sterke punten.

Doordat Windows Phone het afgelopen jaar een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt is ook de softwarekant van de Radar goed verzorgd. Wel moeten er nog een paar kleine puntjes hier en daar op de i gezet worden. Windows Phone 7.5 heeft weliswaar niet zoveel aanpassingsmogelijkheden als Android maar waarborgt wel de eenduidigheid en samenhang. Ondanks de looks van de interface zijn sommige functies en mogelijkheden niet meteen duidelijk en vergt het gebruik van WP7-toestel een significante gewenningsperiode.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HTC Radar review