Onze eerste kennismaking met Android 4.0 Ice Cream Sandwich


Google presenteerde in oktober een volledig nieuwe versie van Android, Ice Cream Sandwich. Binnenkort komen wij met een review van het eerste toestel met dit OS, de Samsung Galaxy Nexus. Nu alvast een preview van het OS.

Wie voor het eerst een toestel met Android Ice Cream Sandwich in handen krijgt, wordt geconfronteerd met een mix van vertrouwde herkenning en complete vernieuwing. Android 4.0 is meteen te onderscheiden van eerdere versies van Android, dankzij de nieuwe Launcher, een betere app-switcher, en een vernieuwd homescreen. Wie al met een tablet met Android gewerkt heeft, herkent sommige elementen.

Ics1
Android 4.0. De klok is van Beautiful Widgets, te krijgen in de Android Market

Algemene indruk

Android 4.0 Ice Cream Sandwich laat daardoor een positieve algemene indruk achter. De scherpe kantjes van eerdere versies zijn gladgestreken, en kleine irritaties zijn weggenomen. Wil je een app deïstalleren? In Android 2.3 moest je naar het instellingen menu, dan naar de app, en dan naar verwijderen. In Android 4.0 druk je in het menu op de app, houdt hem vast, en sleept ‘m naar de prullenbak. Logisch toch?

Google heeft ervoor gekozen om in de nieuwe versie van Android de menuknoppen onderdeel van het OS te maken. De knoppen zijn hierdoor in theorie dynamisch. In de praktijk blijft dat beperkt tot het meedraaien van de knoppen als je toestel draait. De menuknop wordt alleen getoond als er een menu is. Apps die special voor Ice Cream Sandwich geschreven zijn kunnen gebruikmaken van het hele scherm.



Praat mee over dit artikel