Providers willen geld van Google en Facebook


Een groep Europese providers wil geld zien van grote websites zoals Google en Facebook voor het mobiele dataverkeer dat ze gebruiken. Een groot deel van het mobiele internetgebruik gaat naar deze sites.

Nu meer en meer mensen stevig gebruik maken van mobiel internet, krijgen providers problemen met hun netwerkcapaciteit. In Nederland zagen we dit jaar dat T-Mobile de groei van het dataverkeer niet bij kon benen, maar dat bedrijf is niet het enige met problemen. Providers hebben geld nodig om meer masten bij te kunnen plaatsen, en dat moet ergens vandaan komen.

De vervuiler betaalt

Telefonica, Telecom Italia, France Telecom en Vodafone kijken niet naar de naar de gebruikers van mobiel internet, maar naar de aanbieders van de content die ze bekijken. Facebook en Google zijn dan de grootste sites. Zij moeten dan maar betalen, redeneren de Europese mobiele aanbieders, want ze 'veroorzaken' het dataverkeer ook. Dergelijke ideeën waren er al eerder, maar deze konden niet uitgevoerd worden. Nu doen operators een nieuwe poging.

Als providers geld vragen van Google en Facebook tasten ze daarmee volgens sommigen de netneutraliteit aan. Netneutraliteit houdt in dat alle aanbieder van content op het internet gelijk behandeld worden door providers. Door grote aanbieders te laten betalen voor het aanbieden van content behandel je hen niet hetzelfde als kleinere aanbieders, die nog wel gratis hun content aan mogen bieden.

Bron: Engadget.com



Praat mee over dit artikel