Microsoft denkt batterij te sparen door scherm te dimmen waar duim voor zit


De knappe koppen bij Microsoft denken het ei van Columbus te hebben gevonden om kostbare batterij te besparen. Je zit altijd wel met een deel van je hand voor het scherm. Door dat deel nu uit te schakelen hopen ze Windows Phones langer mee te laten gaan.

Wijzelf vinden het wat ver gezocht. Bovendien kost het altijd weer stroom om sensoren te laten 'zien' waar dan exact je vinger zit. En zo werkt deze techniek ook alleen bij AMOLED-schermen waarbij je geen achtergrondverlichting nodig hebt. Reguliere TFT-schermen vallen dus af.

Microsoft FingerShadow
Microsoft's FingerShadow

Microsoft claimt met 'FingerShadow' echter een gemiddelde besparing van bijna 13%. Local dimming komt trouwens ook bij moderne TV's voor, maar wordt dan met name gebruikt om het contrast te verhogen. Zwart is dan echt zwart omdat de achtergrondverlichting voor dat deel wordt uitgeschakeld. Alhoewel dit idee slechts nog in het laboratorium bevindt is het allerminst zeker dat toekomstige Windows Phones dit trucje overnemen. Andere fabrikanten zoals Samsung zoeken hun heil echter in software om batterij te besparen. De Ultra Power Saving Mode op de Galaxy S5 moet met weinig batterij nog steeds een dag telefoonplezier garanderen.

Bron: Microsoft Research


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel