Preview: BenQ Mobile SL91 de schitterende aanraakgevoelige slider


De nieuwe SL91 is het belangrijkste high-end product voor het nieuwe merk BenQ Mobile de komende maanden. Het toestel richt zich op de geinteresseerde gebruiker die opzoek is naar een uitgesproken ontworpen en stijlvol toestel.

De nieuwe SL91 is het belangrijkste high-end product voor het nieuwe merk BenQ Mobile de komende maanden. Het toestel richt zich op de geinteresseerde gebruiker die opzoek is naar een uitgesproken ontworpen en stijlvol toestel. NieuweMobiel.NL kreeg de kans om dit toestel te previewen.

BenQ-Siemens SL91 is de complete naam van het nieuwe product dat eind Oktober op de markt zal verschijnen. Het merk BenQ-Siemens wordt momenteel nog steeds gebruikt om de herkomst van het bedrijf aan te geven, maar BenQ Mobile zal de toekomstige naam zijn. Het nieuwe merk wil uitdragen dat fashion, design en hoge kwaliteit materialen het hoofdonderdeel zijn binnen de producten die momenteel de markt bereiken. Ze worden vanaf de komende periode alleen nog maar in Azie gemaakt.

De SL91 is daarvan het voorbeeld. Het nieuwe toestel is werkelijk een lust voor het oog in relatie tot de gebruikte materialen, het ontwerp en het fashion gehalte. Het toont aan dat een uitgesproken ontwerp een deel van deze markt kan zijn en dat men zich als gebruiker van het Taiwanese BenQ Mobile niet hoeft te schamen voor een dergelijk product. Het past zonder enige moeite naast een Samsung of LG ontwerp.

Laten we eerst eens het toestel van dichtbij bekijken en een mening vormen over het nieuwe model. Een complete review is nog niet mogelijk omdat het geleverde toestel nog verre van klaar is. Het toestel had nog een pre-release status.

Eerst het meegeleverde pakket, hierin vindt men een bureauhouder. Deze special ontworpen houder geeft de gebruiker de mogelijkheid tot het plaatsen van het toestel op een bureau of tafel en om op te laden, te synchroniseren of een gesprek aan te nemen. Wanneer het toestel in de houder geplaatst is, zal een speciale ring met licht ingeschakeld worden. Dit geeft een speciaal ruimtelijk effect aan de houder. Het toestel zweeft namelijk boven het bureau. Een dergelijke houder is nog nooit getoond en is uniek voor een mobiele telefoon.

Het is mogelijk het toestel te openen in de houder en een gesprek aan te nemen. Ook het beeïndigen van een gesprek of het synchroniseren van data is mogelijk. Wanneer men het toestel uit de houder pakt, zal het toestel oplichten en de houder doven.

Het toestel zelf is erg klein, maar komt nogal dik over op de getoonde foto's. In het echt is het toestel een stuk minder dik en merkt men vrij weinig van de dikte. De verschillen met de Samsung E500 of Sony Ericsson K800i zijn niet erg groot en wanneer men het toestel in de hand plaatst past het direct in de palm van de hand. Verder moeten we het hebben over de slider. Deze voelt erg volwassen aan en schuift goed op en neer. Het werkt op een fatsoenlijke manier.

Als we om het toestel heen kijken dan vallen een aantal dingen op. Daarbij als eerste de voorkant met het 16.000.000 kleuren scherm en de touchpanel toetsen. Deze toetsen zijn niet gelijkwaardig aan die van de Samsung E900 of LG KG800. De speciale toetsen hebben een speciale coating en zijn geplaatst op speciale aparte plekken op het toetsenbord. Elke toets heeft een vrij grote oppervlakte die drukgevoelig is en minder snel vies wordt tijdens het gebruik. Het is een nieuw systeem dat BenQ gebruikt op deze SL91.

Zes aparte toetsen zijn rond de centrale 5-richtings bedieningstoets geplaatst. Alle zijn aanraakgevoelig. Wanneer men de slider opent, wordt het numerieke toetsenbord zichtbaar. Dit toetsenbord kan eenvoudig worden gebruikt en wordt geflankeeerd door een videobel camera en videobel sneltoets. De achtergrondverlichting van het geheel is voldoende.

Het scherm heeft 16.000.000 kleuren en een resolutie van 240 x 320 pixels. Het verschil tussen het scherm van de SL91 en K800i - die een 65.536 kleuren scherm heeft - is niet erg groot. De kwaliteit van het scherm kan met een groot aantal andere kleurenschermen in de markt worden vergeleken en kan goed met deze schermen meekomen. Daarnaast is er een instelbare schermhelderheid en de mogelijkheid tot het wijzigen van de achtergrond, providerlogo en verlichtingstijd.

Wanneer het menu gebruikt wordt, is het al snel duidelijk dat er grote overeenkomsten zijn met huidige BenQ Mobile producten. De standarisatie en gebruikersvriendelijkheid van de producten is duidelijk zichtbaar en toont de sterkte aan van het nieuwe merk. Het bedienen van het menu is vrij simpel en vraagt niet om extra uitleg. De menu iconen zijn duidelijk en passen bij het design van de nieuwe SL91.

In het toestel zijn een aantal speciale functies terug te vinden. Dit zijn onder andere: de stereo FM-radio met RDS, MP3 speler met goede mono speaker, videobel mogelijkheden, camera en aanwezige add-on programma's en games. De SL91 wordt geleverd met een groot aantal programma's en games zoals Bluetooth Mouse control, Document viewer, Mobipocket Book Reader, PDF viewer, SeaBattle, SuperStackAttack en Google Maps & Google Search. De laatste twee programma's zijn geplaatst in een speciaal onderdeel van het SL91 menu.

De camera binnen het nieuwe BenQ toestel is een 3.2 Mpixel camera met autofocus. Er is geen flitser aanwezige en de hoeveelheid aanpasbare instellingen is vrij karig. Het is alleen mogelijk om de resolutie, de standaardnaam, opslagmedium, witbalans en kunstlichtcompensatie aan te passen. Zoom en helderheid kunnen ook worden aangepast en een zelfontspanner is ook aanwezig.

De videocamera heeft een maximale resolutie van 176 x 144 pixels en biedt dezelfde instellingen als de normale camera. De kwaliteit van de video en fotocamera is voldoende, maar kan zich niet meten met andere modellen als de Sony Ericsson K800i. Hierbij moeten we wel aangeven dat het toestel nog lang niet klaar was. Toch hebben we een aantal foto's en video's gemaakt met het nieuwe model. Men kan ze bekijken op de foto- en videopagina van de BenQ Mobile SL91.

Spreken we over de aanwezige verbindingsmogelijkhedenen dan kan gezegd worden dat het toestel UMTS, EDGE en GPRS netwerken ondersteunt. Bluetooth is ook aanwezig en doet zijn werk naar behoren. Dit in tegenstelling tot infrarood of Wifi.

De algehele gesprekskwaliteit van het toestel is zoals men dat van BenQ Mobile mag verwachten voldoende. De kwaliteit is goed, maar het is niet de kwaliteit die wij zien bij een Nokia of Sony Ericsson model. De BenQ Mobile SL91 toont dezelfde kwaliteit als de geteste EF81.

Profielen zijn in het toestel aanwezig en men kan deze aanpassen. 72-Toons polyfonische beltonen worden ondersteund en klinken zoals dat hoort door de mono speaker. De wijze waarop de trilfunctie trilt kan men instellen.

Andere onderdelen als het geheugenkaartslot zijn netjes voorzien in het toestel. Het slot is geplaatst onder de batterij. Het ontwerp heeft hierbij de voorkeur gekregen boven de positie van het slot.

Over het geheel gezien kunnen we melden dat de nieuwe SL91 geplaatst kan worden in het rijtje met de Nokia 8800 Sirocco en de Samsung D900. Beide hebben een uitgesproken ontwerp dat hun verbindt aan de SL91 die daarnaast ook nog een fatsoenlijke specificaties biedt.

Het complete pakket inclusief de fantastische bureauhouder maken het plaatje compleet. De 3.2 Mpixel camera, stereo FM-radio met RDS, MicroSD geheugenkaartslot en aanwezige mogelijkheden in het menu geven het toestel een grote slagingskans in de huidige markt.

Mindere punten binnen het toestel zijn de zwakke videocamera, camerakwaliteit in relatie tot de K800i, camera-instellingen en de sterkte van het 16.000.000 kleuren scherm. Deze punten zullen nog worden opgepakt voordat het toestel in de komende weken de markt bereikt.

De SL91 zal zich mengen tussen de D900 en 8800 Sirocco en zal onderdeel worden van de keuze uit één van deze drie modellen. Het is daarnaast een toestel dat menig gebruiker niet links zal moeten laten liggen. Het ontwerp speelt een grote rol in deze SL91 en de specificaties komen daarbij op de tweede plaats. Al zijn deze wel op het niveau dat men mag verwachten.

Nieuwe gebruikers die interesse hebben in de BenQ Mobile SL91 kunnen zich opgeven voor de toestelnotificatie mailing. Zodra het toestel leverbaar is kan men van ons gratis een mail verwachten.

Voor meer informatie over de nieuwe BenQ Mobile SL91 kijk op de toestelpagina van de BenQ Mobile telg.



Praat mee over dit artikel