Gyroscoop zou gesprekken kunnen afluisteren


Onderzoekers zijn erin geslaagd gesprekken af te luisteren via de gyroscoop. Deze sensor bevindt zich in een groot deel van de huidige smartphones en wordt normaliter gebruikt om nauwkeurig bewegingen te registeren.

Juist doordat hedendaagse gyroscopen extreem gevoelig zijn kunnen ze ook de vibraties van de stem opvangen. Hierdoor is men erin geslaagd om gesprekken min of meer te volgen. Zo accuraat als een reguliere microfoon is hij echter niet. Het gevaar van dit alles is dat apps of websites geen toestemming hoeven te vragen om gebruik te mogen maken van de gyroscoop. Hierdoor kan in theorie een app op de achtergrond gesprekken afluisteren.

Voorwaarde is wel dat je over een Android-telefoon beschikt, iPhones zijn daarvoor niet gevoelig genoeg. Bang hoeven we nog niet te zijn voor dergelijke afluisterpraktijken, het gaat voorlopig om een 'proof of concept'. Ook zijn niet alle woorden te herkennen, hierdoor is het dus nog niet mogelijk om het oplezen van een creditcard-nummer te registeren. Toch is de ontdekking een interessante en verplicht het mogelijk apps in de toekomst om toestemming te vragen de gyroscoop te mogen gebruiken.

Bron: Crypto.stanford.edu


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel