Finse overheid woest op Microsoft vanwege Nokia-ontslagen


Microsoft kondigde onlangs aan flink het mes te zetten in het personeelsbestand van het onlangs overgenomen Nokia. Er staan 12.500 banen op de tocht. De Finse overheid is furieus en voelt zich verraden.

Nokia was ooit het grootste bedrijf van Finland. Op z'n hoogtepunt in 2000 werkte maar liefst 1% van alle Finnen voor de telefoontjesmaker. Daar was de laatste tijd al niet veel meer van over, maar met de recente massaontslagen verliest het bedrijf nog eens de helft van al z'n medewerkers. Van de in totaal 4.700 Finse Nokia-medewerkers mag duizend z'n biezen pakken. En dat is volgens de Finse minister van Financiën Antti Rinne tegen de afspraak met Microsoft in.

Nokia office finland

Rinne, die tevens vice-premier is, schrijft in een reactie dat Finland zich "verraden" voelt. Microsoft liet vlak na de overname weten het Finse deel van Nokia, waaronder de R&D-afdeling, zoveel mogelijk in tact te laten. De minister rekent er verder op dat Microsoft alles in het werk gaat zetten om ontslagen medewerkers een nieuwe baan te helpen. Of de Amerikanen echter ooit van een sociaal plan hebben gehoord valt nog maar te bezien. In de tussentijd ziet Rinne er persoonlijk op toe dat Microsoft z'n toezegging tot enkele nieuwe datacenters in Finland wel nakomt. "Beloofd is beloofd" aldus de voormalig vakbondsleider.

Bron: Kauppalehti.fi


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel