Google licht nieuwe Android L toe, brengt Developer Preview uit


Google heeft een nieuwe versie van Android tijdens haar jaarlijkse Google I/O toegelicht. Een definitieve naam is er nog niet maar gesproken wordt over "L". De nieuwe Android-versie draait om twee dingen; user experience en performance.

Volgens Google is de L-versie de grootste update van Android ooit. Er komen 5.000 API's bij waardoor ontwikkelaars nieuwe apps met nieuwe mogelijkheden kunnen maken. Gebruikers zullen echter vooral het nieuwe uiterlijk gaan opmerken. Google wil uniformiteit tussen web-apps en Android-apps.

Gmail before and after Material Design
De Gmail-app voor en na Material Design

Die nieuwe interface is gebaseerd op wat Google 'Material Design' noemt. Het brengt diepte aan tussen elementen en animaties linken elementen zelfs tussen verschillende schermen. Naast deze nieuwe interface zijn ook de notificaties onder handen genomen. Ook die krijgen dankzij het Material Design een nieuw uiterlijk. Heads up notificaties zweven boven het scherm en kunnen weggeschoven worden of je kunt er op reageren zonder de app te hoeven verlaten.

Battery saver

Een ander speerpunt van het nieuwe Android "L" is performance. Dankzij de nieuwe ART-runtime worden bestaande apps sneller en nemen ze minder ruimte in beslag. De nieuwe runtime is bovendien geschikt voor 64-bit al werden producten nog niet aangekondigd. Ook op het grafische gebied zijn er de nodige verbeteringen. Zelfs bestaande hardware moet profiteren door de wijzigingen in L. Ook aan de batterij is gedacht. Door wat Google 'Project Volta' noemt wordt ongewenst gedrag van apps in kaart gebracht die schadelijk zijn voor de batterijduur. Op de achtergrond wordt actie ondernomen om langer van de batterij te genieten. Ook is er een batterijbesparingsmodus gekomen die je vanaf een bepaalt niveau automatisch kunt laten activeren.

Android L Developer Preview
Waar Android L om draait

Android L moet ergens in het najaar uitkomen al werden geen specifieke details gegeven. Al komt voor ontwikkelaars eerder een preview beschikbaar. Ook over de naam bestaat nog de nodige verwarring. Mogelijk blijft Google gewoon bij "L" in plaats van de naam van een lekkernij te gebruiken. We gaan het zien maar we kijken er naar uit.



Praat mee over dit artikel